Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-11-17 14:40:52 följande:
    Risken är dock att man då skulle tycka att man inte behöver göra något åt trängseln, för man kan ju ha mask. Det som Carlsson säger är ju just att vi måste fixa först så att det inte är någon trängsel. Risk finns ju att t.ex. i Stockholm - SL säger då bara att de inte har fler vagnar och fler chaufförer och de kommer mycket lättare undan med det om man har en annan möjlighet, dvs. masker. 

    Kanske är det inte realistiskt att förvänta sig att man kommer att fixa avstånd i kollektivtrafiken. Men om man inför mask - då kommer man att strunta i avståndet. Om man däremot inte släpper på fler än ett visst antal på buss, tunnelbana, osv., så blir folk också påminda om att vi har en pandemi.

    Och det ÄR redan mycket färre människor i kollektivtrafiken. i pendeltåget som jag åker till jobbet med är det högst hälften så många människor och på infartsparkeringen är bara en tredjedel  av platserna upptagna. Det brukar vara ganska fullt. Så jag vet inte om man ens kan lyckas med att glesa ut tillräckligt. Igår var det stopp, och då får man problem.
    Varför är det en risk? I alla länder är man överens om att det viktigaste är att det är avstånd mellan människor. Varför skulle någon komma undan trängselproblemet genom att hänvisa till munskydd? När det absolut viktigaste är att hålla avstånd.

    Varför tror du att man kommer att strunta i avståndet om man inför munskydd? Så fungerar det inte i andra länder. Visst, skulle vara kanon om människor väntade tills de kunde hoppa på en halvtom buss, men det kanske skulle ta ett par timmar, och folk måste till jobbet i tid. Då skulle munskydd hjälpa lite åtminstone. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-11-17 14:44:33 följande:
    Till skillnad från vissa andra har jag inte för vana att stolt deklarera vilka jag anser befinner sig så långt under mitt värdighetsgolv att fortsatt diskussion med dem är utesluten - och därefter fortsätta att diskutera med demGlad

    Om signatur X är hjärtligt trött på signatur Y:s inlägg så borde detta enligt mitt synsätt innebära att X inte replikerar på ett inlägg från Y som är riktat till Z.

    Men skillnaden i synsätt kan kanske förklaras av att jag inte ser mig själv som representant för någon annan än just mig själv samt att jag har en viss förkärlek för att försöka vara konsekvent.

    Därmed inte sagt att jag inte kan roas av fenomenet åsiktskluster - och att somliga av dessa är mycket konsekventa i sitt gillande eller ogillande av inlägg, som i den här tråden - eller för den delen i trådar där de politiska skiljelinjerna är tydligare.

    Nåja, det det finns värre eller dråpligare varianter i andra trådar- som fenomenet med att en skribent stolt deklarerar "Detta är mitt sista inlägg i tråden" får en replik och bemöter den fem minuter senareGlad

    Generellt anser jag att om ett inlägg man skriver missförstås - kan man be den som missförstått att med egna ord sammanfatta det man skrivit.
    Förstår inte riktigt varför du hela tiden drar paralleller till andra trådar du deltar i, och politiska diskussioner. Inte speciellt relevant.
    Med din sista mening, uppmanar du till att folk ska be Klyban att sammanfatta ens inlägg? 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-11-17 19:25:50 följande:
    Generellt är det dock så att om man inte är ovanligt misstänksam, inte misstänker att just våra experter skulle vara sämre än andra (och de brukar ju inte vara det, Sverige brukar ligga ganska bra till), så har man ingen anledning att betvivla det som FHM säger. 

    Den som är så pass misstänksam däremot måste ju ha något att grunda den misstanken på. Så då får man egentligen läsa sig in i det. 

    Självklart brukar man också jämföra vad t.ex. experterna i andra länder säger. Och då tycker jag det är konstigt om du inte har märkt att nästan ingen påstår att masker verkligen skulle göra stor nytta. De uttrycker sig lite neutralt diplomatiskt, men tydligt FÖR maskerna är de inte. 

    Förresten, det som Tegnell sa senast tolkar jag inte så mycket som att det skulle finnas studier som visar att masker inte hjälper. Han säger snarare att studierna inte undersöker det som vi vill veta. Det var ju nån journalist som kollade dem länkarna? Och som sa precis samma sak - att de flesta studierna inte riktigt handlar om det man vill veta. Och att "bara" tre stycken kom fram till att maskerna inte gjorde nytta. Men det är i alla fall tre. 
    Jag tycker att generellt sett brukar svenska experter på diverse, låta trovärdiga. Men, om WHOs experter och nästan alla andra länders motsvarighet till FHM säger något annat, och det publiceras flertalet artiklar om att munskydd verkar hjälpa - nej, då litar jag inte på svenska experter, speciellt med så höga dödssiffror. 

    Nej, ingen uttalar sig tvärsäkert om att munskydd hjälper supermycket, för sådan forskning finns inte än. Däremot utgår andra länders motsvarighet till FHM till indikationerna från de studier som finns, som visar att antagligen hjälper munskydd. FHM verkar däremot ovilliga att ändra strategi innan det finns 100% bevis på att munskydd etc funkar. Andra tänker, better safe than sorry. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-11-17 21:28:49 följande:
    Men det gör de ju inte!  Tegnell sa också att det felciteras det som WHO har sagt. WHO nämnde masker som en ytterligare möjlighet som man kan använda sig av ifall det finns situationer där man verkligen inte kan hålla avståndet. Och det är detta som Sverige följer EXAKT. Sverige har åtminstone som mål att man ska skapa avståndet, så att man inte behöver ta till masker. Eftersom det är säkrare. 

    Kruxet är bara att om man inte lyckas få till det i realiteten, då är det förstås inte så bra. Och där tänker jag specifikt på Stockholms lokaltrafik. I andra situationer går det, det är inga större problem. 

    Visserligen... Robert-Koch-Institutet i Tyskland propagerar masker. Det gjorde de inte i början, så de gjorde en hel omvändning. Uppenbarligen ett politiskt beslut. Man kan inte ens jämföra Tyskland med Sverige, det är ju mycket mer tätt befolkad. Och övriga experterna i Tyskland är inte så positiva. Samma sak med experter i andra länder. Man har i en del länder infört mask-bärandet av rent politiska skäl. 
    Situationer där man verkligen inte kan hålla avstånd, det låter ju ungefär som när allmänna kommunikationer i Stockholm brakar ihop. Det följer Sverige inte exakt, inga munskydd där inte. 
    Sverige har som mål att skapa avstånd, ja. Precis som alla andra länder, eftersom det är det säkraste.

    Ja, synd när man har en bra karta, men kartan stämmer inte överens med verkligheten ... Vad ska man följa då?

    Robert Koch gjorde kanske ett vetenskapligt beslut, baserat på alla undersökningar som gjorts hittills. 

    Om dina 37 källor -
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2020-11-18 17:40:13 följande:

    Hur som helst, faktum kvarstår, det var tilläggsinformation som du hade glömt av att ta med om munskydd.


    Och var är din sammanfattning av inlägget med egna ord, enligt FDosv rekommendationer?
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-11-18 23:09:32 följande:
    Jaja.. det är alltså aftonbladet som är din källa.

    Men inget i din källa anger att det är flockimmunitet som är strategin eller om det är en långsiktig effekt av strategin.  Jag kan inte se att du gör den distinktionen utan istället drar du en ogrundad slutsats från ett material som inte explicit stödjer din tolkning.

    En hell del av de falska påståenden  - inklusive ditt påstående om att strategin är flockimmunitet - som sprids i tråden är identifierat och analyserat av forskare.  - jag vet inte varför du sprider falska uppgifter och påståenden utanför sin kontext. Det är ju inte första gången cherrypicking av meningar eller stycken används för att stödja påståenden som om de sätts in i kontexten med rader eller stycken före eller efter det valda faktiskt motsäger de falska uppgifterna.

    Här kommer i alla fall en lista på det som är identifierat av forskare som påstpåenden som bygger på misinformation och de-contextuialization  - dessa påståenden är lätta att hitta i tråden om man gör som det tidigare nämnts - tryck på visa <lämpligt nick>

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356107/

    "Misinformation and de-contextualization: international media reporting on Sweden and COVID-19"

    "While much of the international reporting of Sweden was balanced and mostly accurate, misinformation and de-contextualized truths wove in and out of the coverage, giving rise to further misinterpretation on social media. In the sections that follow, I discuss six of the main narratives of media reporting about the Swedish response during the first month of the pandemic. This debate provides a snapshot; that is, as the pandemic progressed the dominance of certain narratives waxed and waned, and some of the content changed. However, the early reporting set the tone for later news stories, so it is worth exploring this first month in detail."

    "Narrative 1: life is normal in Sweden"

    "Narrative 2: Sweden has a herd immunity strategy"

    "Narrative 3: Sweden is not listening to experts or data"

    "Narrative 4: Sweden is not following WHO recommendations"

    "Narrative 5: the Swedish approach is not working; and Sweden has or will change course"

    "Narrative 6: Swedes trust the government"

    "Conclusions

    Not all reporting is misleading, and there were a number of balanced articles in the month following the WHO?s characterization of COVID-19 as a pandemic. Several of the ?foreign? reporters were Swedish or had lived in Sweden for years, spoke the language and could contextualize the reporting. It is not uncommon that an editor changes text and headlines, so the blame for sensationalizing does not always lay on the journalist. Also, owing in part to changes in the news industry over the past two decades, working conditions can be very difficult, especially for freelance journalists.


    Moreover, a journalist or newspaper cannot always control how a story is interpreted and shared on social media or in the online comments sections. For instance, several newspapers covered a statement from the Italian ambassador in which he stated that the WHO ranked the Italian health system as the second best in the world, while Sweden?s was 23rd [77]. This statement became truth on Twitter. Very few noted that this ranking was from the 2000 World Health Report, itself a controversial report [78]. Additionally, the interplay between social media and news media amplifyies bias, which feeds back into reporting.


    I also do not wish to criticize individual researchers ? people?s complex arguments can be turned into soundbites when they are interviewed in the news; this is why it can be helpful to attend media training offered by many universities. However, while most articles are balanced, the negative ones are shared more widely [79]. This can have a negative impact upon public health action and can hinder cross-border comparisons.

    .....

    "

    Hur som helst återstår för dig att visa att alternativ 3 betyder det du vill påstå att det betyder - det har du inte gjort ännu.


    Återigen denna referens till antropologen i Lund som får stipendium av svenska staten och skriver om svenskt feministiskt perspektiv på global hälsa och vitt skiftande ämnen .... ja ja ....
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-11-19 10:10:42 följande:
    Corona-Krise: Auf welchen Straßen in Köln die Maskenpflicht gilt ? alle  Infos

    Här har vi en bild på ifrån Köln, Tyskland. Visst, det är en trång shoppinggata i centrala staden, men det är precis det jag menar - de flesta har masker, (det är krav på det, man kan få böter annars) men de trängs och kan då ändå smitta varandra. Alla har förstås inte mask heller och minst en verkar ha den under hakan istället. Ännu värre blir det då inne affärer. 

    Här hade det varit bättre att begränsa antal människor - kanske får man stänga affärer om det inte går på annat sätt.
    Mmmm ... jag har också varit i centrala Köln. Trevlig stad, speciellt under karnevalen. Men, är en gata med trängsel och munskyddsbärare inte bättre än en trång gata med trängsel och folk utan munskydd? Även om en del bär det fel etc, så borde det innebära mindre risk för smitta.
    Och ja, naturligtvis är fysiskt avstånd det bästa, det betvivlar ingen, men att fixa det i tex Köln är inte lätt.
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2020-11-19 18:40:38 följande:
    andreaBD är mycket saklig.
    Tycker du ja. Jag gillar inte hennes, eller dina, personangrepp.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-11-19 18:40:27 följande:
    Är det det att hon får stipendier (som många andra forskare) eller att hon är intresserad av ett feministiskt perspektiv på global hälsa och vitt skiftande ämnen som gör att du möjligen ifrågasätter hennes uppsats om desinformation och att lyfta saker utanför deras kontext?

    För det verkar inte vara uppsatsens innehåll i sak som du har invändningar mot?

    Jag uppfattar kommentaren som att du vill skjuta ner innehållet pga författaren själv, eller att denna får stipendier eller intresserar sig för ett specifikt feministiskt perspektiv. Har jag fel om jag uppfattar det så?

    Om vi lämnar personen i sig, trots att det finns ett kluster i tråden som verkar vara besatta av - om än ej nödvändigtvis kära i - personer, har du någar invändningar mot innehållet i uppsatsen? Är det någonting som du vill invända mot i sak i materialet i uppsatsen?
    Jag menade att hon är inte specialiserad på just detta område, eftersom det verkar som om hon skriver om vitt skilda saker. Hennes hyllning av den svenska regeringens globala feministiska perspektiv på hälsa etc och hennes stipendier, gör bara att jag betvivlar att hon är någon regimkritiker av stora mått. 

    Förra gången du, eller vem det var, citerade detta, läste jag artikeln. Med tanke på materialet som legat till grund för artikeln, tycker jag det var en vettig analys, men lite basic. Och, någon annan skulle naturligtvis kunnat inkludera annat relevant material, och kommit fram till en något annorlunda slutsats. Så, jag tycker inte att analysen var så bred och tog med allt som skulle kunna tänkas vara väsentligt. Det är en smal analys av ett kort skede, baserat på ett begränsat material. 

    Jag tycker inte det var dåligt eller direkt fel, bara väldigt begränsat och enkelspårigt. 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-11-19 19:13:25 följande:
    Så de 6 narrativ om 'misinformation and de-contextualization' hon presenterar anser du inte vara direkt fel?  Utan att det ligger någonting i det i någon grad?
    Om du läser vad jag skrev, så tycker jag att utifrån materialet hon presenterar, så är det ok. En del av min kritik är att materialen var smalt. Och undersökningen väldigt basal. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin