• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-07-15 16:58:08 följande:
    Ja, T-cellsrespons i någon omfattning verkar enligt visa uppgifter finnas kvar väldigt länge. Personer som redan drabbats av ryska snuvan som kom till oss 1889/90 var trots sin ålder (+70) mindre sjuka av asiaten i slutet på -50talet till skillnad från de som inte drabbats av ryska snuvan. - i någon mån. läste jag här om dagen någonstans.

    Jo, jag menade större förändringar sett över 10 eller 20 eller 40 år eller mer. Om vaccin kan ge långvarig immunitet för SarsCov2 i nuvarande form eller om det handlar om återkommande doser för att minska de allvarliga sjukdomsförloppen får vi se under tiden som kommer. 

    Hur som helst ser jag detta tillstånd som det nya normala en inte kort tid framåt. En ev flockimmunitet - tidsbegränsad eller inte - tror jag inte finns detta år.  Om en flockimmunitet kan påverka i vilken riktning mutationer rör sig vet jag inte. Men de mildare varianterna lär inte ha ngn större chans att multilipliceras ...
    Javisst, det är troligt att T-cellsimmunitet dröjer kvar väsentligt länge än immunitet genom antikroppar och i och med att det verkar som det kan vara dubbelt så vanligt med T-cellsimmunitet så är det hoppingivande.

    Jag antar att en del av försöken med vaccin syftar till att få ett T-cellssvar.

    För övrigt så finns det fortfarande kvar T-cellsimmunitet hos en del av dem som drabbades av sars 2003.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-07-15 20:13:20 följande:

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/hon-har-smittat-71-superspridare-kartlagd/

    Ja, det är inte lätt när det är svårt. Vi får väl hoppas att Tegmark Wisell återkommer i frågan om asymptomatisk smittspridning när FHM sett över formuleringen: en andel, och vad de egentligen menar med det. Det var ju inte klart vid presskonferensen igår.


    Kan ju vara lite svårt att avgöra hur stor andel som kan vara asymptomatiska smittspridare utifrån en enstaka observation. Men eftersom det hela utspelades i Kina kan man kanske fundera på hur många av de smittade som bar munskydd - och om smittspridarna gjorde det.

    Var det inte också en artikel där norska förståsigpåare menade att den asymptomatiska smittspridningen kan vara så hög som 30-40 procent. Om jag minns rätt så hade de dock inget underlag för påståendet.
  • FDFMGA
    Anonym (.) skrev 2020-07-15 21:03:51 följande:
    Nu stämmer det i och för sig inte (enl artikeln) att hon var en "superspridare". Hon smittade 1(!) granne, som i sin tur smittade familj och vänner. Grannen verkar haft ett rätt socialt liv, medan "superspridaren" suttit inne i sitt hus i karantän (med undantag för att hon åkt hiss upp). Frågan är hur vi skall hantera asymptomatisk smitta om inte ens karantän hjälper.
    Utmärkt, att det finns någon som läser ordentligt!
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-07-16 07:29:56 följande:

    wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/9/20-1798_article


    Mm, det är ett intressant, om än ett enstaka exempel, på att inlåsningseffekterna kan vara verkningslösa även i ett av världens mest totalitära länder - och detta trots att hela rekvisitan i föreställningen "Total smittskyddskontroll", med munskydd, karantän och hela baletten, användes.

    En inresade från USA till Kina, eventuellt asymptomatisk, sattes i karantän men lyckades ändå smitta ner en annan person, möjligen genom virus hon lämnat efter sig i en hiss.

    Den andra personen smittar i sin tur ner ytterligare ett antal personer, varav en av dessa hamnar på sjukhus, visar sig vara superspridare, och smittar följaktligen ner en större mängd personer där, såväl personal som andra patienter.

    Man kan ju hoppas att Kina lyckas begränsa den amerikanska smittan, den tycks ju vara mer svårhanterlig än den ursprungliga kinesiska.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-07-16 08:28:12 följande:
    Jo, det verkar den vara, den verkar också ta över vart den än kommer. Smitta lättare. 
    Förhoppningsvis i bägge bemärkelserna så småningom, alltså även som lindrigare sjukdom för ännu fler än idag.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-16 09:58:13 följande:

    Studie på Karolinska om t-celler - det kanske är samma som vi redan diskuterade lite, men läkarens kommentarer kan ju vara intressanta (även om jag tycker att hennes svenska är lite jobbigt att lyssna på).


    ">


    Tack för länken, alltid en lisa för själen att i en sån här tråd för omväxlings skull möta någon med kunskaper.

    Hennes svenska var inte så jobbig - för mig lät det som engelskaFlört
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-07-16 10:55:07 följande:
    Det finns många svenskar som har munskydd.

    Dock för att göra det till en norm duger det inte att vänta på att en ledare (FHM) ska få en helig uppenbarelse - det måste ageras. Man kan t.ex. bestämma på kommunal nivå att inom vården, till att börja med, använda munskydd i alla omvårdnadssituationer, precis som det krävs att man använder handskar. Naturligtvis förklarar man för personalen att det beror på att smittan sprids asymptomatiskt.

    Det enda sättet att få något gjort är att inte följa FHMs linje.
    Nej, det är inte förbjudet att använda munskydd om man tror på deras effekt. Just därför är det lite förvånade att så få använder munskydd.

    Jag blev förresten tvungen att ryta ifrån till ett munskydd som trängde sig i coronakön på Ica igår. Hon seglade in mellan två köande som höll coronaavstånd och lyssnade inte till det ganska försynta lilla "ursäkta" som tjejen bakom henne upprepade ett par gånger.

    Men slutet gått allting gott, kvinnan fick ställa sig bakom mig på behörigt avstånd, sist i könSkrattande

    Har du förresten sett bilderna på den covid-sjuke Bolsonaro och hur han hanterar sitt munskydd. Där kan man tala om svängdörrspolitikSkrattande
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 11:06:05 följande:
    Jag jobbar i kommunal omsorg.
    Här och av det jag hör av kollegor i grannkommuner och det jag läser av andra i samma yrke i landet är:

    Vi SKRIKER och BRÅKAR efter riktig och vettig skyddsutrustning.
    Det är INTE en fråga om att personalen ska undervisas och mästras utan det som måste ske är att man LYSSNAR på oss!

    För som i min kommun får vi ETT munskydd tilldelat oss. per DAG!
    Det enda munskyddet ska alltså användas hos samtliga vårdtagare!

    Ja, du läste rätt....

    Sen ska vi spara på handskar, tossor och förkläden, dvs ALL skyddsutrustning.
    Vet du hur man ser till att det sparas på den?
    Man låser in den!

    Japp, du läste rätt även nu.
    Sen portionerar man ut skydden lite dag per dag.

    Det slutar inte här.
    Handsprit är dyrt så förutom att spara på det så ersätts det med TRÄSPRIT och SPOLARVÄTSKA!

    Japp. Du kan läsa en gång till men det är sant även denna horribla gång.

    Så vad händer?
    Personalen försöker till slut att skydda sig själva om inte annat. De handlar egna munskydd, egen handsprit osv. Inriktningen är nu inte att skydda andra utan sig själv.

    Och då man kommer in till en vårdtagare struntar man i träspriten och spolarvätska och FÖRHOPPNINGSVIS har man egen handsprit kvar. De flesta struntar helt i det utan sätter på sig ett par handskar direkt. Sen används samma handskar under hela tiden hos vårdtagaren. Jag tror att du fattar vad det gör med all möjlig smittspridning. Toabesök innan frukost, sen lite medicin och så måste man klappa katten osv.

    Jo, jag har försökt få tag på chefer. De har gått under jorden.
    Jag har kontaktat kommunledning och förvaltning. De har också gått under jorden eftersom "de blir så utskällda".

    Nu sitter jag och filar på en anmälan till arbetsmiljöverket samt en beskrivande berättelse att skicka till media.
    Har ni fler förslag på vart jag kan vända mig?

    För när allt kommer till kritan spelar inget någon som helst roll det ni sitter och diskuterar i tråden eftersom man på kommunnivå gör det allra bästa för att ha ihjäl människor.
    Jag tycker du ska tipsa lokaltidningen. De har ju också meddelarskydd och kommunen har inte rätt att försöka efterforska källan.

    Det borde definitivt vara något för en tidning att skriva om.
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 11:36:02 följande:
    Det är på gång.

    Min poäng är att man kan dividera som attan men i slutänden handlar det om hur kommunerna agerar. För uska är Sveriges största yrkesgrupp, alla uskor har ett antal anhöriga.

    Så länge man inte kan förmå kommunerna att ta sitt ansvar kommer det att vara okontrollerad smittspridning helt oavsett vad FHM säger och regeringen beslutar.

    PS
    Vi har ett antal smittade och sjuka kollegor idag, det började för 3 månader sedan.
    IDAG börjar man med smittspårning men det säger dem är ett egetansvar.
    Jag nästan svimmar av dumheterna...
    Jag trodde kommunerna lärt sig något efter det enorma fokus det har varit på äldreomsorgens misslyckande. Regeringen har väl dessutom lovat att alla coronarelaterade kostnader ska ersättas, så det borde inte ens vara en kostnadsfråga. Som om det egentligen ska ha någon betydelse när det handlar om människoliv.

    Det är ju faktiskt bättre att inte ha något skydd alls än att springa omkring i samma skydd hela dagen.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin