• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-07-14 19:45:49 följande:
    Stilig.

    Jag såg en artikel förra veckan om munskydd för den modemeveta, och för den som inte vill beblanda sig med kretis och pletis munskyddssmak fanns det exklusiva varianter, tillverkade i små serier. Svensk design men tillverkade i munskyddens förlovade land - Kina.

    Tillverkaren eller snarare designern vill dock inte kalla munskydden munskydd utan accessoarer. Inte snällt, tycker jag - accessoarer är så svårstavat.

    I övrigt så kan man ju tycka att burkor och niqaber borde gå en renässans till mötes.
    Modemedvetna, skulle det stå.

    Själv är jag så omodemedveten att jag inte ens äger andra munskydd än de jag använde när jag knackade bort putsen från en vägg. De kan dock vara slängda - men i så fall inte i ett vattendrag, där ska man inte kasta munskydd.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-07-14 21:38:06 följande:
    Om det finns använda munskydd som burits av människor som är smittade så ska de hanteras med största försiktighet. Samma gäller för filter till luftrenare tex.

    Munskydd och filter kan alltså vara samlingsplatser för virus - ngt att tänka på om någon tror att munskydd är en enkel lösning på problemen
    Och i och med att pangdemisterna så ofta fokuserar på den asymptomatiska smittan så borde alla munskydd betraktas som riskavfall.

    Det skulle inte förvåna mig om åtskilliga munskyddsbärare bara slänger de använda munskydden i soporna eller i närmsta papperskorg och sedan kommer något av samhällets olycksbarn och letar efter något användbart och smittas - för att i sin tur sprida smittan vidare.

    Det kanske var därför smittan blossade upp i Kalifornien några veckor efter att delstaten påbjöd munskydd för alla.
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-14 22:52:44 följande:
    FDFMGA skrev 2020-07-14 22:41:39 följande:
    Det kanske var därför smittan blossade upp i Kalifornien några veckor efter att delstaten påbjöd munskydd för alla.

    Jag har släkt som bor där...

    Förklaringen hittar du snarare i att de inte har några som helst krav på VAD du har framför munnen; en servett, en scarf eller varför inte ett byxben: i Kalifornien (och flera andra stater) har de inga som helst krav på att munskyddet verkligen ska skydda.

    Jämför istället med hur folkhälsomyndigheten resonerar med icke-godkända munskydd. Det ger en falsk säkerhet och människor tar då större risker och smittar fler eftersom de inte garanterat skyddar.
    Javisst, det är ett rimligt antagande att munskydd inger en känsla av säkerhet, vilket i praktiken innebär att risken för smittspridning ökar.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-15 09:59:41 följande:
    Han sa VAD? 
    "We can?t move from, let?s deal with schools and then we all deal with that for a week or two and then let?s deal with the workplace, or then let?s deal with infection in hospitals or long-term care facilities. This is playing whack-a-mole," Ryan said.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-15 10:12:49 följande:
    Så han menar att vi måste ha koll på allt samtidigt, antar jag?

    Mike Ryan verkar ju sympatisk, jag gillar irländare, hade en relation med en irländare i tre år. Men när jag lyssnat på några WHO-pressträffar, så tyckte jag att han brukar prata mycket runt omkring. Han kan hålla på med att prata läääänge om hur jobbigt allt är för folk och att han har förståelse för folks situation. ;) 
    Jag har bara sett hans uttalande taget ur sitt sammanhang eftersom jag blev nyfiken på vad "whack-a-mole" betyder. Är inte överdrivet intresserad av dataspel.

    Men WHO:s perspektiv är ju globalt och de skulle säkert vilja se likartade och synkroniserade åtgärder över hela världen samtidigt.

    Det kanske vore möjligt med en lite mer liberal smittskyddsstrategi är Sveriges som förlaga - och det är väl kanske där det kommer att sluta när man inser att vi aldrig kommer att kunna stoppa viruset men att det i likhet med andra coronavirus anpassar sig till oss såtillvida att det med tiden blir snällare.

    Min gissning är att förkylningscoronavirusen en gång var betydligt farligare för människan än vad de är idag.

    Det ligger ju i ett virus "intresse" att vara så smittsamt som möjligt, inte att orsaka största möjliga skada på de organismer som sprider dem.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-07-15 13:30:38 följande:

    Har inget med dataspel och göra initialt, utan ett nöjesfält spel där man har en klubba och 5-7  hål framför sig, där en mullvad sticker upp huvudet och så får man poäng för varje man slår och hinner slå.(För dom är snabba dom rackarna ;) )


    Som sen blivit till ett ordspråk att man gör ett arbete på en speciell plats för fixa nått, sen dyker bara problemet upp på ett annat ställe.


    Drömde för andra natten sedan starten att man hade fått COVID-19, denna gången rann det ur näsan som en störtflod.


    Okej, då är jag med - även om jag tycker liknelsen inte stämmer särskilt bra med åtgärderna för att få stopp på covidpandemin.

    Där skjuter man väl snarare med kanon på "mullvadarna" utan att få död på dem - men däremot lyckas man skada de man avsåg att skydda mot "mullvadarna".

    Antar att du inte bor i Stockholm. Här är det rätt lugnt numer och epidemin tycks vara på väg att försvinna, sakta men säkert.

    Men så kommer ju hösten, och visserligen lär ju Stockholm och Sverige klara sig bättre än de regioner/länder som pysslat med missriktad whack-a-mole-politik - men säkra på att vi helt kan klara oss undan en andra, tredje, fjärde eller n-te våg kan vi ju inte vara.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-07-15 14:08:57 följande:

    Jag tror det gör för han som sade det bättre än vad det går översätta det till.
    Det handlar väl om drastiska åtgärder som man sen överger, för sen diskutera samma drastiska åtgärder igen.
    Men rätt ovidkommande, du förstår andemeningen ser jag.

    Dock så bör ju länder ha en mer långsiktig plan än en kort, för viruset kommer nog inte försvinna i första taget.
    Hör mycket prat om vaccin, men känner mig skeptisk till dom, även om jag inte är ens i närheten en vaccinmotståndare, mer tvärtom faktiskt.
    Och som jag förstår så de som kommer, kommer inte ens i närheten ha 100% skydd.
    Och tydligen det som är på G till oss, där smittades alla apor ändå.
    Och sen aspekten vad är det för skador av vaccinet, är de okey och enkla eller är dom livsförstörande.
    Kan aldrig tänka mig man hinner gå över detta innan vaccinen är här att appliceras på befolkningen.


    Även om jag är riskgrupp, så tänker jag inte ställa mig först i kön, utan kommer nog avvakta lite och se vad som sker och ta ett nytt beslut igen senare.


    Nej, viruset kommer aldrig att försvinna. Men förhoppningsvis kommer det att bli mindre aggressivt med tiden och förhoppningsvis så kommer man att få fram ett vaccin som hyfsat skyddar er som tillhör riskgrupperna. AstraZenecas försök är ju hittills inte helt misslyckat. Det skyddar inte mot infektion och inte heller mot smittspridning men däremot verkar det som att det gör så att viruset stannar i de övre luftvägarna.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-07-15 15:10:11 följande:

    Jo, det ger nog kanske ett mindre aggressivt sjukdomsförlopp ett vaccin.
    Men är tyvärr lite skeptisk till framstressade vaccin och med tidigare erfarenhet.


    Det har jag stor förståelse för.

    Vad man egentligen skulle behöva göra, tror jag, är att testa vaccinet mot riskgrupper - men det låter sig nog inte göras av etiska skäl. i och med att det tycks vara immunförsvaret som skenar för de som blir riktigt sjuka så kan man fråga sig om det kanske kan vara betydligt mer frekvent med oönskade reaktioner på vaccinet i form av biverkningar eller i form av reaktion när man blir smittad av sarscov-2 bland de som tillhör riskgrupperna.
    Padirac skrev 2020-07-15 15:16:39 följande:
    Ja, viruset kommer att finnas med oss under en lång tid, väldigt lån tid - det kommer säkert också att att ha muterat i framtiden. Kanske ska så gott som alla bli sjuka en eller fler gånger under åren som kommer. 

    På något sätt kommer vetenskapen att lyckas med ett motmedel mot coronavirus, kanske inte med livslång immunitet och kanske inte i år eller nästa år eller åter efter det.   

    Det Ryan säger är att det inte går att spela med barns liv genom att politisera hanteringen genom att hålla på med whack-a-mole i fråga om bekämpningen av smittspridning, det behövs en större datadriven strategi.

    All rapportering verkar vara fokuserad på lite olika saker som lyfts fram i media, så vad den exakta frågan var om skolöppningar och vad det exakta svaret var är inte helt klart 

    T-celler har ett långvarigt minne för smittoämnen de gett sig på tidigare och de som varit allvarligt sjuka har nog utvecklat T-cellsimmunitet överlag.

    Viruset muterar ju hela tiden, men du syftar väl på större förändringar. Ja, någon gång i framtiden har det säkert förändrats så mycket att immunförsvaret bara delvis känner igen viruset. kanske vi då räknar in sarscov-2 bland de andra coronavirusen som ger oss förkylningar.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-07-15 16:28:35 följande:

    Ska bli intressant och följa och vart det hamnar, för det är många frågetecken fortfarande som behöver rätas ut.


    Ja, hur många som helst.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-07-15 17:03:41 följande:
    Betyder det att klaga utan bry sig om fakta eller förstå den större bilden?
    Inget som inte redan har ältats ett 100-tal gånger i coronatrådarna, med fokus på att matchen är över och att Tyskland, Finland, Norge och Danmark lyckades mycket bättre än Sverige, vilket är regeringens fel som gömt sig bakom FHM.

    Det mest anmärkningsvärda var att pangdemisten menade att Sverige borde vara bättre på att hantera en pandemi än ett totalitär stat som Kina och att han antydde att Kina ljuger om landets dödstal.

    Det kanske de iofs gör, men jag är tveksam. Jag tror att ett land som verkligen kan följa medborgarnas minsta steg, som kan spika igen dörrarna för smittade så de inte kan ta sig ut, verkligen har förutsättningar att hålla nere smittan.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin