Inlägg från: Anonym (felix) |Visa alla inlägg
  • Anonym (felix)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Så nu kommer Sverige per 1 dec att införa vaccinpass till arrangemang över 100 pers som:
    1. bara omfattar vaccination, inte test/antikropp/tillfrisknande intyg
    2. visar namn och ålder på innehavaren
    3. bara visar datum för vaccination och tvingar kontrollören att själv räkna ut giltighetsperiod
    4. saknar visuella indikationer på att det inte bara är screenshotkopia
    5. låter varje arrangör själv bestämma om dom skall användas, eller om denne föredrar att implementera några kommande ännu ospecificerade maxantal/avstånds restriktioner som skall vara gällande efter 1 dec.
    6. tvingar alla användare att själva kontrollera vad varje arrangör bestämt i föregående punkt

    Sist av alla och uslast implementerat av alla.

  • Anonym (felix)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-17 19:49:22 följande:
    1. Oj, konstigt ? varför?
    2. Inte så underligt, där jag bor (EU land) är det också så, och så får man dessutom visa leg ibland, för en del lånar vaccinpass av någon annan. 
    3. Här visar det datum, men passet funkar inte om det är för gammalt (alltså vi har elektroniska pass).
    4. Huh? Låter väldigt underligt ? det går inte att fejka här med vår app.
    5 och 6. No comment! Klart som korvspad från myndigheterna, som vanligt!
    Bor också i EUland och här visar passet bara det allra mest nödvändiga för kontrol.

    Namn och ålder visas inte med innehavaren aktiverar det. Vill en kvinna tex. gilla att visa detta för random personal?

    Datum för test/vaccin visas inte eftersom det indirekt skulle ge ledtråd på om vederbörande är vaccinerad eller bara testad. Passet kan bara öppnas så länge det är giltigt. Är det inte det visas bara en instruktion för hur man kan bli testad eller vaccinerad.

    Därutöver visas bara aktuell tid med skimrande grafik så att det inte fejkas. Det blir validerat med bankid liknande och låst till en mobil. Man kan ju naturligtvis låna någon annans mobil men det vill ju bli taxerat som bedrägeri om det upptäcks.
  • Anonym (felix)
    AndreaBD skrev 2021-11-18 14:24:25 följande:
    2. Vad är problemet? 

    3, Nä, men, vad svårt att räkna månader då! Om någon råkar vara sämre på huvudräkning än vad hen borde vara, så lär de snabbt bli bättre på det av att hålla på med det.

    4. Jag förstår inte hur man skulle kunna fejka det? 

    5. Det är väl utmärkt? Dvs. att man själv får bestämma om man behöver ha kravet att folk måste vara vaccinerade eller om det är bättre att man kör med avståndsregel (det kan ju vara bättre om man inte har mycket folk sammanlagt utan bara är orolig för att det kan vara för många i delar av lokalen). 

    6. Är det så himla farligt? Vore det bättre att införa det överallt? 
    Varför skall namn och ålder visas för random personal tex. i nöjeslivet? Varför skall man inte snabbt kunna kontrollera ett coronapass på en sekund och på en meters avstånd utan att en stackars kontrollör skall kolla datum, hålla med med huvudräkning och behöva käfta med folk omkring vilka regler som gäller? 

    Man har nog aldrig tänkt att covidpass skulle användas allmänt i samhället utan bara fungera som en helt dum app som kunde downloade ett vaccincertifikat och visa fram det på skärmen inför utlandsresor. Man hade därför minimalt ambitionsnivå för den app. Den skulle inte ens kunna integrera test och tillfrisknandeintyg. Nu har man så ombestämt sig och står med en klumpig app som kommer att göra covidpass extra kontroversiella och irriterande för alla, helt i onödan. 
  • Anonym (felix)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-18 18:55:47 följande:
    Här används alltså passet på två sätt, antingen läses QRkoden av med ett program  (snabbt och lätt, ingen ser namn eller födelseår, bara om ok eller inte) och det används för större evenemang, eller också på gym, restauranger och liknande, där kan de kolla namn och datum, och fråga efter id-kort. 

    Den andra stora skillnaden mellan passet i Sverige och här, är väl att här har det använts sedan länge på ett flertal ställen. 
    Här (i Danmark) används aldrig QR koden vad jag vet. Man visar bara sin mobil med passet på lagom avstånd så att servitören eller kontrollören kan se den gröna symbolen och tidsvisaren ticka, och denne nickar efter någon sekund. Inga namn eller datum. Tror att det upplevs som mer legitimt att använda coronapass allmänt i samhället när det är så smidigt och anonymt. Just nu används det bara vid större arrangemang, men folk har vant sig till att det kan komma till att användas flera ställen. Brukar tom. vara god stil att flasha sitt coronapass vid möten i föreningsliv och liknande där det aldrig har varit krav på det.
  • Anonym (felix)
    FDFMGA skrev 2021-11-19 23:06:42 följande:

    YouGov-Cambridge Globalism Project, har frågat 26.000 personer i 26 länder och ställt frågan hur invånarna ser på den egna regeringens hantering av pandemin. I årets mätning ligger Sverige högst när det gäller antalet positiva svar med 54 procent. Polen ligger sist med 35 procent.

    www.dn.se/varlden/undersokning-svenskar-mest-nojda-med-regeringens-coronahantering/


    hmmm? Artikeln noterar att förtroendet för den danska regeringens hantering av pandemin har sjunkit från 81% sista året till 74% i år, men utnämner ändå Sverige till vinnare med 54%.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-01-28 13:09:39 följande:
    Coronakommissionens rapport tar egentligen inte upp det som FoHMs sekvensering av smittan våren 2020 visade i fråga om vilka strains som spreds och från var dessas resa in i Sverige började.  
    Coronakommissionen har undersökt virus sekvensering våren 2020 noggrant och kommer fram till att virusstrains med ursprung från Italien och Österrike var dominerande i alla nordiska länder under hela första vågen. FHMs bortförklaringar av att just Sverige skulle vara drabbat av virus från andra områden som kom in under radarn saknar grund.

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/underlagsrapport-dyrdak-albert-utredning-av-den-initiala-smittspridningen-av-sars-cov-2-till-och-inom-sverige.pdf
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-01-28 22:49:21 följande:
    FoHM och coronakommissionen har haft olika uppfattning

    www.dn.se/nyheter/sverige/johan-carlsson-smittan-kom-in-fran-lander-som-gick-under-var-radar/

     


    FHM är part i saken och har aldrig redovisat sina undersökningar utan bara gett sina egna sammanfattade resumeer som i denna intervju med Johan Carlsson, som deras trogna supportrar kan välja att tro på.

    Coronakommisionen utredning är den mest omfattande som gjorts, den omfattar många källor som entydigt visar att stora flertalet av dom smittades i första vågen, inklusive dom i utsatta områden, gjorde det av strains med ursprung från den smitta som fördes in av alpresenärerna och som FHM genom sin passivitet allt annat än lyckades att kontrollera. 

    Men marknaden för bortförklaringar är tydligen omättlig. Tidigare var det den nionde sportlovsveckan i Stockholm som var på modet.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-04 00:18:29 följande:
    www.dn.se/vetenskap/forskare-nedstangningarna-raddade-nastan-inga-liv-alls/

    'De nedstängningar som ägde rum i USA och i Europa på grund av pandemin räddade i praktiken inga liv. Det konstaterar forskare i en rapport från det ansedda Johns Hopkins University i USA.

     


     


    Tre högervridna ekonomer har cherrypicket 24 studier utav 18000 som stödjer deras politiska observans och gjort en sammanställning som dom kallar metaanalys.

    När det gäller den danske "forskaren" är han först och främst lobbyist för cepos, som är Danmarks svar på Timbro bara mer extrema i ultraliberal riktning. Han har från dag ett argumenterat mot alla restriktioner i Danmark med lika delar libertariansk patos och tendentiösa cost-benefit analyser. På samma sätt som att man kan lita på att Cepos alltid kan leverera cost-benefit analyser som bevisar att annan statslig styrning av samhället är kontraproduktiv. 

    Den svenske ekonomen verkar ha samma politiska observans utifrån vad man kan bedöma av hans retorik i DNs artikel.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-05 11:14:46 följande:
    Baserat på vilka grunder menar du att Sverige främst skall jämföras med grannländerna?
    Boendestandard, många ensamhushåll, inget flergenerationsboende

    Låg befolkningstäthet, hög teknologi/BNP per capita, stora exportföretag, liten turistsektor

    Välfärdsstat, trygghetssystem med goda möjligheter för betalning när man stannar hemma

    arbetsmarknad och it-infrastruktur/mognad med goda möjligheter för hemarbete

    kultur, med naturlig distansering, lydig befolkning, ingen tradition for kindpussande och jättestora släktkalas

    hög standard på sjukvård

    Tycker att en jämförelse med grannländerna är mest relevant. Ta bara till Tyskland så är det markant sämre på många av dessa områden, för att inte tala om syd/östeuropa. 
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-05 13:23:13 följande:
    Det är stor skillnad i fråga om nängd och tidig initial smitta, det är stor skillad i fråga om trångboddhet och generationsboende, det är stor skillnad i fråga om vård och omsorg, trygghetssystem som smittskyddets organisation och sjukpenning, det är stor skillnad i fråga om beredskapslagar och beredskapslager, det är stor skillnad i fråga om befolkningstäthet, det är också skillnad mellan tex Sverige och Finland i fråga om hur många sociala kontakter människor har, material om just detta finns i tråden. 
    Den tilldelade handen med den initiala smittan är något religiöst som några tror på, men resten är faktorer som i den mån dom är riktiga, var kända innan pandemin. Om Sverige var så avgörande mer sårbart på dessa områden borde den valda strategin ha tagit hänsyn till dessa faktorer i stället för att låtsas att Sverige var ett enda stort villakvarter av medelklass med välfungerande beredskap. Istället valde man att vara den mest nonchalanta i Norden trots sämst förutsättningar.
  • Anonym (felix)
    FDFMGA skrev 2022-02-06 08:27:17 följande:

    En intressant artikel för den som vill kliva ner från barrikaden en liten stund.

    www.svd.se/vi-kommer-att-behova-slappa-fokuset-pa-dodstal


    Inte mycket kontroversiellt i den artikeln. Så ser verkligheten ut 2 år in i pandemin.

    Med fungerande vacciner och behandlingar, förberedd sjukvård, omfattande immunitet och virus som muterat ned sig i farlighet, så måste vi naturligtvis leva med covid och acceptera att några tusen dör av eller med covid varje år.

    Problemet är att svenska myndigheter ansåg att verkligheten såg sådan ut redan i början för två år sen och redan då ville att vi skulle acceptera denna naturliga syn på covid. Och det är ju något helt annat än att acceptera denna naturliga syn idag.

    Men många vill tydligen ha ett narrativ som säger att Sverige gjorde rätt och nu följer andra länder efter, utan att ta hänsyn till den avgörande tidsaspekten.
  • Anonym (felix)
    KillBill skrev 2022-02-19 13:00:23 följande:

    Vet inte om denna bild redan har publicerats i tråden men nu har Finland gått om Sverige när det gäller överdödlighet om man tittar på åren 2020 och 2021.  Danmark ligger marginellt lägre än Sverige. Det är tydligt att lockdowns och andra pandemiåtgärder bara hade begränsad effekt på dödligheten. 


    Lite överdrivna slutsatser om man vill använda överdödlighetsstatistik till att jämföra hur framgångsrika coronaåtgärderna har varit i respektive Sverige, Finland och Danmark. Dom finnar och danskar på äldreboenden som blev "räddade" av lockdown och andra åtgärder våren 2020 dör i större utsträckning nu i 2021 istället. Väntar man tillräckligt lång tid så kommer plus och minus i relativ överdödlighet helt att utjämna sig av den enkla anledningen ingen lever för evigt.

    Efter att flertalet har blivit vaccinerade är dödligheten i covid så låg i alla nordiska länder att den är helt marginell i statistiken. Det är därför meningslöst att inkludera allmän överdödlighet efter Q1 2021 i jämförelser mellan nordiska länder. 
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-20 17:14:24 följande:
     Inte ens Finland -  som enligt deras egen hälsosäkerhetschef Mika Salminen fick ett par veckoer extra på sig i det inledande skedet av pandemin jämfört med Sverige - har klarat sig bättre i fråga om överdödlighet.

     


    Absurd förtolkning av en godtycklig överdödlighetsstatistik, tydligen dikterad av den kognitiva dissonans många i denna tråd verkar ha drabbats av. 

    Finland har registrerat 2200 avlidna i covid, Sverige 16000. Detta är och förblir den mest relevanta statistiken. Var finns dom extra 6000 covidrelaterade avlidna som Finland nu skulle ha för att komma ikapp Sverige i överdödlighet? 

    När man jamför relativ överdödlighet i olika länder i perioden 2020-2021 i förhållande till perioden 2015-2019 så spelar det naturligtvis roll hur stor dödligheten var i referensperioden, och där var den tydligen extraordinärt låg i Finland, som tex. har mångdubbelt högre överdödlighet 2020 i förhållande till Danmark trots att Danmark har dubbelt så höga tal för registrerade avlidna i covid per capita. 
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-20 19:37:13 följande:
    Här verkar ni hålla med varadra om jag förstå det hela rätt
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 19:06:55 följande:
    Absurd förtolkning av en godtycklig överdödlighetsstatistik, tydligen dikterad av den kognitiva dissonans många i denna tråd verkar ha drabbats av. 

    Finland har registrerat 2200 avlidna i covid, Sverige 16000. Detta är och förblir den mest relevanta statistiken. Var finns dom extra 6000 covidrelaterade avlidna som Finland nu skulle ha för att komma ikapp Sverige i överdödlighet? 

    När man jamför relativ överdödlighet i olika länder i perioden 2020-2021 i förhållande till perioden 2015-2019 så spelar det naturligtvis roll hur stor dödligheten var i referensperioden, och där var den tydligen extraordinärt låg i Finland, som tex. har mångdubbelt högre överdödlighet 2020 i förhållande till Danmark trots att Danmark har dubbelt så höga tal för registrerade avlidna i covid per capita. 
    Nej, du förstår inte det hela rätt, eftersom du inte förstår att den referens för "normal" dödlighet som används i den jämförande statistiken för olika länder inte är den samma utan är godtyckligt satt till att vara för åren 2015-2019 och således straffar dom länder som i likhet med Finland hade extraordinär låg dödlighet i denna period. 

    Över/underdödlighet under den period som kommer efter allmän vaccination är inte relevant för diskussionen eftersom denna till allt övervägande delen inte är covidrelaterad. Att ett land som haft överdödlighet under en period, senare kommer att få en period av underdödlighet är en simpel matematisk konsekvens och inte ett uttryck för att för att andra länder kommer ikapp.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-20 19:52:24 följande:


    Felix, det finns någon som tycker att du måste lita på de officiella siffrorna och inte hitta på andra egna siffror
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 19:06:55 följande:
    Absurd förtolkning av en godtycklig överdödlighetsstatistik, tydligen dikterad av den kognitiva dissonans många i denna tråd verkar ha drabbats av. 

    Finland har registrerat 2200 avlidna i covid, Sverige 16000. Detta är och förblir den mest relevanta statistiken. Var finns dom extra 6000 covidrelaterade avlidna som Finland nu skulle ha för att komma ikapp Sverige i överdödlighet? 

    När man jamför relativ överdödlighet i olika länder i perioden 2020-2021 i förhållande till perioden 2015-2019 så spelar det naturligtvis roll hur stor dödligheten var i referensperioden, och där var den tydligen extraordinärt låg i Finland, som tex. har mångdubbelt högre överdödlighet 2020 i förhållande till Danmark trots att Danmark har dubbelt så höga tal för registrerade avlidna i covid per capita. 
    Nu tycker jag att dom siffror jag anger i mitt inlägg 2300 för Finland och drygt 16000 för Sverige är dom mest officiella som finns, men du har kanske några ännu mer officiella? Det är avlidna som avlider inom 30 dagar efter bekräftad covidsmitta, den inte perfekta men ändå mest relevanta definitionen av covidrelaterad dödlighet. Men du vet tydligen att det finns ett mörkertal för Finland som är mångdubbelt större utan att kunna förklara vad det skulle bestå av, annat än att räkna baklänges från ECDCs överdödlighetsstatistik.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2022-02-20 21:25:11 följande:
    Om överdödlighet eller antal döda med covid är 'rätt sätt' att räkna vilka konsekvenser i fråga om hur många som dött pga pandemin eller kan väl debatteras - och det har det ju gjorts både i tråden och i media/press.
    Tycker inte att man bara kan välja det sätt att räkna utifrån vad som bäst passar ens agenda. Verkar närmast lite Trumpskt att hålla på så där, när det gäller att bortförklara skillnader mellan nordiska länder.

    Om man väljer ett sätt att räkna som implicerar att ett land som Finland skulle ha en mångdubbelt högre dödlighet än vad den officiella statistiken över det du kallar döda med covid anger, måste man kunna ange vad denna stora avvikelse skulle bero på. Hur skulle Finland kunna dölja tusentals covidrelaterade dödsfall i sin egna statistik över dödsorsaker? Har dom supit ihjäl sig i Koskenkorva pga deppighet över coronarestriktioner eller något liknande oförklarligt?

    Att räkna antal avlidna med nyligt konstaterad covid-smitta är enda relevanta sättet att jämföra nordiska länder vad gäller coviddödlighet. Man kan diskutera mycket annat men att Sverige står för 2 tredjedelar av antalet covidavlidna i Norden är svårt att bortförklara.
  • Anonym (felix)
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-24 18:05:37 följande:
    Tegnell sade: "den stora huvuddelen av dödsfallen i Sverige är med covid, inte av covid" Du lyssnade alltså inte på pressträffen? Eller är det ordvalen du har svårt att förstå?
    Håller med om att det med att i retoriken göra distinktionen mellan döda-med-covid eller döda-av-covid till något avgörande intressant, är ett specifikt svensk semantiskt fenomen som jag inte hört andra ställen.  Genom att göra det till döda med covid blir det mer distanserat och antyder att dom riktiga talen för döda av covid är markant lägre.

    Jag har dock bara sett exempel på denna döda med/av covid diskussion bland FHMs amatörsupportrar på internetfora och liknande, inte bland myndighetspersoner eller experter eftersom dessa vet bättre. Är därför lite förvånad om Tegnell själv skulle argumentera för att för att det skulle vara stor skillnad mellan dom två talen, i varje fall inte fram till allra senaste tiden.

    En annan specifik svensk språklig detalj jag lagt märke omkring coronan, är att man kan göra något "smittsäkert" till exempel resa till fjällen eller besöka en galleria. Andra ställen reducerar man bara en risk, om man följer myndigheternas råd, men i Sverige blir det faktiskt "smittsäkert". Vet inte varför man gillar det ordet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin