Inlägg från: Anonym (felix) |Visa alla inlägg
  • Anonym (felix)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Måste du copy-paste samma lista en gång till? Jag har ju kommenterat varför jag tycker den är missvisande och egentligen inte särskilt smickrande för Sveriges även om den inte var det.

    Håller helt med att Sverige var förutbestämt att klara pandemin sämre än andra nordiska länder, vi är lite grann en ansvarslös föredetting med dekistendenser på många områden, men man måste trots allt se på proportionerna. 10 ggr fler döda/capita än Norge, 8 ggr fler än Finland, 3 ggr fler än Danmark, 50% fler än Tyskland. Om vi låg på det halva kunde man kanske argumentera för att det var bra klarat utifrån våra sämre förutsättningar. Men det som ligger över det beror bara på den makalösa nonchalans som myndigheter och regeringen har hanterat frågan med. Samt en alltför postmodern befolkning som grundläggande är mer odisciplinerad och också accepterar större antal avlidna. Tråkigt men inte en jättekatastrof med Sven Brittons ord.

  • Anonym (felix)
    forskning.no/covid19/hvorfor-gikk-det-sa-galt-i-sverige/1819977

    En bild av det svenska misslyckandet utanför den svenska bubblan. Läs kanske bara det Frede Forland säger.

    Inget mystisk oförklarlig initialsmitta som kommer in under radarn, ingen ödesbestämd sårbarhet i samhällskroppen, inget som kräver årtionden av analyser för att förklara.  Bara konsekvenser av den politik som man valde att föra. 

  • Anonym (felix)
    När det gäller öppnande av närundervisning i gymnasieskoler efter 1 april är jag bara ännu en gång förvånad över hur ansvarslöst och handfallent Sverige agerar i krissituationer.

    Man öppnar här bara för närundervisning i ett kritiskt läge, utan att ha någon som helst plan för genomförandet. Man utdelegerar bara ett diffust ansvar till regionala smittskyddläkare som har möjlighet för att vidta extra restriktioner, utan att säga på vilket grundlag dom skulle göra det. Och utdelegerar ansvaret för genomförandet till huvudmän som på något magiskt sätt skall garantera att avstånds-och andra rekommendation efterlevs, bara för att man säger det som en utopisk målsättning. Danmark öppnar också för närundervisning i gymnasier efter påsk, men där har man reducerat smittrycket till en fjärdedel av den svenska nivån innan man öppnar , där får bara halva klassen möta upp varje dag och där skall eleverna snabbtestas två gånger i veckan. En helt annan nivå av ansvarstagande och planläggning, som gör att man kan öppna utan att på samma sätt riskera skenande smittspridning.
  • Anonym (felix)
    klyban skrev 2021-03-26 00:57:34 följande:

    De som har en hög smitta, kommer troligtvis inte öppna upp skolorna direkt.


    Och vi får se hur man agerar i landet, men nu finns valmöjligheten att öppna upp igen om man inte har en hög smittspridning.
    Och vad skulle det vara för fel på den valmöjligheten?


    Högst osannolikt att någon smittskyddsläkare kommer att motsätta sig en allmän öppning av närundervisning efter påsk. Stockholms smittskyddsläkare har redan aviserat att gymnasier kommer att öppna efter påsk pga hänsyn till barnens rättigheter. Det är ju grundläggande en politisk prioritering som smittskyddsläkare saknar förutsättningar och mandat för att kunna träffa. Man har bara från regering/FHMs sida utdelegerat ett pseudoansvar till dessa, väl vetande att dom inte kommer att kunna eller vilja gå imot.
  • Anonym (felix)

    Pandemistatus för Sverige inför Q2 2021

    * 99 % fullbokat på iva-platser i Stockholm
    * Också fullbokat i fjällen hos skistar
    * Föga smickrande dödsfalls statistik för ett nordeuropeiskt land
    * limbo tillstånd omkring tredje vågens smittspridning där man varken kan öppna upp eller stänga ned.
    * ingen presentation av några perspektiv eller någon trovärdig plan för öppnande på längre sikt
    * Demoraliserad befolkning
    * Myndigheter som skyller tredje våg på befolkningens bristande skötsamhet
    * Hopplöst polariserad opinion
    * alla skyller på andra befolkningsgrupper
    * Avsaknad av gemensamt narrativ omkring Sveriges pandemihantering
    * Diskrediterad förvaltningsmodell 

    Liknar inte en vinnare

  • Anonym (felix)
    Pope Joan II skrev 2021-04-07 15:27:36 följande:

    Han gör en bra insats Karlsten.

    www.expressen.se/nyheter/danska-myndigheter-kande--till-samhallsspridningen-i--sverige-innan-allmanheten-/


    Ja, dom många i denna tråd som behandlar sin kognitiva dissonans med flummiga myter om en hög initial smitta som kom in under radarn på FHM och drabbade Sverige särskild hårt gör bäst att inte läsa denna artikel. Dom ansvariga visste att smittan hade nått allmän samhällsspridning innan melodifestivalen blev genomförd.

    Det som drabbade Sverige var först och främst en närmast kriminell nonchalans från ansvariga myndigheter samt ett önsketänkande omkring en teoretisk flockimmunitet som skulle ge Sverige gratis fördelar på sikt utan att det kostade något.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2021-04-07 22:58:05 följande:
    Tänk så tokigt det kan bli när man inte orkar luta sitt resonemang mot de fakta som presenterats.

    Om du vill kan jag leta reda på de inlägg jag skrivit om de olika strains av viruset som förekommit i Sverige vid olika tidpunkter och hur graden av mutationer jämfört med den smitta som kom från alperna visar att det fanns en större allmänt spridd smitta redan innan alpresenärernas kom hem. Allt material finns på fohms sida och det var detta material som bulletins 'journalist' inte hade förstått eller tagit del av då han ställde en del för sig själv mindre smickrande frågor.

    Att smittan finns på olika platser i samhället är inte samma sak som att smittan är allmänt spridd, det är en del som inte kan förstå skillnaden trots att AT faktiskt besvarat just detta missförstånd. Carsten lyckas med sitt material tyvärr inte göra så mycket mer än att grumla den pöl han plaskar i då han i sina texter öppnar för medvetna missförstånd, om det nu inte är oförmåga från hans sida.
    Fakta är att alla länder hade samma fakta och samma brist på fakta att agera efter i början av mars 2020, men att FHM valde en markant annan väg än dom flesta andra jämförbara länder. Detta vägval var inte så lyckat och man önskar därför efterföljande dölja det, med dimridåer och bortförklaringar.

    AT gör der därför till en fråga om semantik, att allmän samhällsspridning inte är det samma som allmän spridning av smitta i samhället, men hans danska motsvarighet har inga problem med att konstatera att det var just en sådan spridning som hade konstaterats i Sverige primo mars, men som i det längsta blev förnekat av FHM mot bättre vetande. 

    Frågan om utvecklingen av olika strains av viruset på olika tidspunkter är rätt så ointressant ur annat än ett akademiskt synpunkt. En pandemi kallas en pandemi för att den är allmänt förekommande över hela jordklotet och man kan därför inte agera som om att hotet bara skulle komma från ett bestämt område och att man hade järnkoll på dom som reste in från detta område utan att riktigt göra något. För att sedan, inom några dagar, helt ge upp när det visat sig att man inte hade så mycket koll.
  • Anonym (felix)

    Mycket osannolikt att Norge och Danmark någonsin kommer att återuppta vaccination med Astra-Zeneca vaccin. Tveksamt om Sverige kommer att göra det. Inte mer än kortvarigt i så fall.  Alltför mycket står på spel om en allmän misstro mot vaccin skulle sprida sig i befolkningen.

  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2021-11-16 21:57:25 följande:

    Kriktik mot coronakommisionens påstående att Sverige och övriga länder i norden hade hade ungefär lika många konstaterat smittade i början av pandemin.

    www.dn.se/debatt/coronakommissionen-ger-fel-bild-av-smittspridningen/
      


    Rätt så befängt att ta utgångspunkt i dödlighet i starten av april, för att därefter försöka räkna bakåt till en inledande smittspridning till en dag noll, som helt godtyckligt defineres vara 15 mars. Så dom åtgärder som andra nordiska länder gjorde i första halvan av mars har alltså ingen betydning för dödligheten i starten av april. Att Danmark införde 14 dagars karantän för turister som kom tillbaka från riskområder den 2 mars, att dom införde maxtak på arrangemang när Sverige höll melodigrandprix, att dom införde lockdown 11 mars allt detta har alltså ingen inverkan på dödligheten i starten av april, det är bara en "inledande smittspridning" på ett magisk datum som gäller. Och alla avlidna i starten av april blev smittade exakt 3 veckor innan dom avled, det var ingen normalfördelning där som gjorde dom kunde ha blivit smittade senare i andra halvan av mars, när Danmark hade lockdown mens den enda restriktionen som då gällde i Sverige var max 500 till arrangemang.

    Fram till 15 mars kan vi ju dessutom konstatera att den rapporterade dödligheten i dk/no/se var likartad i absoluta tal. Så i början av mars fanns ännu inte den postulerade smittspridningen som skulle ha drabbat Sverige särskilt hårt. Den exploderade bara helt mystiskt den 15 mars, utan att detta har något sammanhang med svenska myndigheters och regerings agerande eller brist på agerande i denna månad.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin