• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-06-18 12:56:30 följande:
    Som individ behöver man inte vara så orolig för deltavarianten i det här läget, säger Tegnell. Vad skönt! Phew. Verkligen. Han säger vidare att man är väldigt bra skyddad mot delta efter två doser vaccin, lika bra skyddad som man är mot alfa. Vad skönt! Phew. Verkligen. Att nästan ingen tappat immunitet i någon särskilt stor utsträckning under de sex månader som vaccinerna getts talar för att det inte behövs någon tredje dos i närtid i alla fall. Vad skönt! Phew. Verkligen. 
    Tillägg:
    Man har faktiskt även adresserat en tanke med en fjärde dos och för att fylla på antikroppar, och se över behovet av påfyllning.
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-06-18 15:17:22 följande:
    Fast sex fullt vaccinerade personer smittades av den indiska varianten i Norge vid ett och samma tillfälle - förhoppningsvis finns de omständigheter som innebär att de inte är representativa för vilket skydd vaccinen ger mot den varianten.

    www.dn.se/varlden/fullvaccinerade-i-norge-smi.../

    Kollar man hur det ser ut i Indien, så hade man en brant stegring av antalet dödsfall och aktiva fall från mars - men från peaken i maj så så går kurvorna ner lika brant.

    Det är imponerande, sen säger väl det funkar men inte lika bra väl?
    Så vad har man för procent?(För det är då vi vet vad vi ska adressera för läge.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-06-18 18:19:22 följande:
    Du menar Indien? Jag vet inte - och jag tror inte att man kan jämföra med till exempel Sverige. Det blir i så fall lite kritikerklusterbetonat, du vet det där tokeriet med att nästan alla länder har lägre andel rapporterade coviddöda än Sverige.

    Vad man däremot kan göra är att jämföra Indien med Indien, det vill säga jämföra över tid och då ser graferna ut som "upp som en sol ner som en pannkaka" men här i positiv bemärkelse.

    Jag tvivlar på att att den indiska varianten kommer att visa sig vara den fruktade mutationen, lika lite som den vietnamesiska. Den som någon här i tråden klassade som luftburen.

    Jag tänkte mer vaccinens funktion på Delta-strainen och hur stor procent som kan bli smittade, och sen i ett senare läge vilken svårighet de får och med de olika vaccinen.


    Indien är en satans röra, två anledningar, galet mycket människor som lever på varandra och en regering som ser gärna till signalpolitik och inte riktigt intresserad att agera, men är tvingad till det.
    Vilket betyder det kunde ha varit tom än värre.


     


    Vet faktiskt inte varför en del tro att semantik gör COVID-19 till ett luftburet virus, men det är väl en del av desinformationen de vill ha ut och lura folk och tro viruset är farliga än vad det är.
    Som inte det vore nog med verkligheten med viruset.


    Padirac skrev 2021-06-18 18:23:52 följande:
    Det vanligaste är att ett dataintrång upptäcks först när intrånget pågått en längre tid, det är oftast inte dagar eller veckor innan intrången upptäcks utan det handlar ofta om månader.

    Intrången som lyckas sker sällan genom de kända stora säkerhetsbristerna i kod eller andra systembrister som anses vara kritiska i frågaom att ge utomstående  tillgång till system eller data/information - dessa kända brister hanteras till stor del omgående, men inte av alla.Oftast är det mindre kritiska säkerhetsluckor eller felkonfigurationer tillsammans med gamla större säkerhetsbrister som ingen åtgärdat eller äldre system som  bygger på inte längre supporterad kod/komponenter som är öppningen för intrången. Från en relativt svag angreppspunkt arbetar sedan de som gör intrången sig vidare in i andra system, hittar fler svaga angreppspunkter och lösenord, om de nu inte har haft tillgång till ett lösenord från början - lösenordsskyddade system är relativt oskyddade och det finns fler olika metoder för att fiska efter användares lösenord.

    Allt detta är verklighet den tekniska säkerheten i IT-system och som det relativt nyligen, sista året, finns avancerade system som kan monitorera lika typer av mönster av trafik och åtkomst.

    Det handlar visst om sminet - det system som började avvecklas innan pandemin men som myndigheten valde att öppna igen för att kunna serva regioner och vårdgivare.  

    Också falska mail om påstår att systemen är smittade kan vara ett angrepp mot systemens tillgänglighet, så att verifiera uppgifterna innan vidare åtgärder tas verkar inte orimligt.

    MSB om incidenter och rapportering - MSB har f.ö utmärkt sidor om säkerhetsarbete för informations- och IT-system.
    www.msb.se/sv/amnesomraden/informationssakerh.../

    Mer om hantering av incidenter

    www.itkommissionen.se/dynamaster/file_archive...

    När jag läser detta och de medföljde svårigheterna med ett intrången.


     


    Så funderar jag inte på om de inte ska ändra sin tanke med SmiNEt.
    Och istället köra att man måste identifiera sig ala bankid eller bättre.(Vad nu det kan vara)
    Och stänga ned SmiNet för hackning, eller är det inte möjligt att ta en sådan lösning.


    Att FHM blir hackade är för en del är upprörda för sakligheten de ger, så känns det för mig i alla fall.


    FDFMGA skrev 2021-06-18 19:21:58 följande:
    Jag har inga andra synpunkter på hur FHM hanterade intrånget än att det förvånade mig att det var Tegnell som svarade på frågorna från DN.

    Tegnell borde inte ha svarat på en sån fråga, som inte är hans expertis och sen med tanke på att det ska användas som ett argument för nått.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2021-06-18 20:57:30 följande:
    Sminet var ju  påväg att avveklas och ersättas med ett annat system förra vården, en del regioner hade redan lämnat sminet och börjat med nya system, men sminet sattes ju igång igen för att all smitta skulle kunna registreras i ett system.

    Hur sminet egentligen ser ut och hur dettas åtkomstmöjligheter ser ut vet jag inte, men jag vet att andra samhällsfunktioners ITsystem har  varit kopplade till de olika aktörerna genom säkra uppkopplingar från dessa aktörer.  Med säkra uppkopplingar är  kraven annorlunda än om systemen ligger öppna på internet för aktörer att surfa till. Men som sagt,  Jag vet inte hur sminet fungerar om vad som brustit. Hur som helt verkar de ha hittat någon sätt att täppa till öppningarna..

    Låter bra.
    Men även vad vill en hackare uppnå med en hackning av SmiNet?
    Finns ju precis inget att ta fördel där, mer än förstöra som värsta sak att göra.


     


    Jaja, vi får hoppas man säkrar detta, men varför klustret är på denna är konstigt.
    För det ligger även i deras intresse om de vill vara sakliga och registrera det rätt.


    Så frågan vem/vilka som utförde attacken, är en viktigare fråga än deras talepunkter som har ett ointresse för fakta.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2021-06-18 21:14:59 följande:
    Vad jag kunde läsa i artikeln så var det någon/några som visade på möjligheten men som inte hade använt möjligheten för att komma åt personliga och privata data..  

    Det finns säkert en del snaskigt som kan användas  i sminet för den som vill, eller för att radera uppgifter, lägga till uppgifter, eller för att minska förstoendet för myndigheter ( klustrets intressen?) 

    Såklart, den glömde jag av, det är ju helt klart en god anledning för en tveksam person eller stat att göra en sådan attack.
    En del i klustret är intresset desinformation, och för de är nog förtroendet viktigt att förminska för dessa.
    Gör mig lite fascinerad denna hackning och syftet, de kan vara många.
    Varför det används som ett argument för klustret, det är en svåra fråga, och tror inte ett svar ens någonsin kommer komma.


     


    Och varför de inte är på FHM sida och ber dom öka säkerheten utan talepunkter, det intresserar mig rätt mycket.
    För även de blir drabbade av att SmiNet blir hackade, och då de som är med i SmiNet med en diagnos, och dessa ger dom om och om igen, även om de bara är för stunden.(Betyder då att en sjukdom inträffat, en rapportering skett, och där innefattas nästan alla som besökt en läkare.(Kanske tom alla))


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-18 21:37:34 följande:
    sverigesradio.se/avsnitt/1728353

    Här intervjuas två svenska virologer, som båda säger att coronaviruset också är luftburet.

    www.vardfokus.se/nyheter/sjalvklart-borde-vi-.../

    ? Från början trodde man att luftsmitta inte var en viktig del av hur covid-19 sprids, i dag finns forskare som till och med lutar åt att det kan vara den huvudsakliga smittvägen, säger Per-Anders Nordström.

    www.vardfokus.se/nyheter/forskare-smittan-bor.../

    Enligt artikeln har det rått förvirring kring olika begrepp som droppsmitta och luftburen smitta, men covid-19 pandemin har hjälpt till att omdefiniera vad luftburen smitta av virus innebär.

    www.vetenskaphalsa.se/smittamnen-klarar-sig-b.../

    Ny forskning från LTH visar att smittämnen som man inte tidigare trott klarar sig i luften faktiskt gör det. Ett exempel är norovirus som ger upphov till vinterkräksjuka.

    www.chalmers.se/sv/styrkeomraden/energi/nyhet...

    Både i Sverige och utomlands har luftprover på vårdavdelningar med covidpatienter visat sig innehålla virus. Man har till och med funnit spår av virus i proverna tagna långt upp i ventilationssystemets frånluftskanaler. Detta är tydliga tecken på att SARS-CoV-2 är luftburet, säger Lars Ekberg.

    I projektet har Lars Ekberg också gått igenom de råd som svenska myndigheternas ger.
    Här kan man se att det är stor skillnad mellan informationen från de olika myndigheterna. Arbetsmiljöverket var tidiga med att betrakta smittan som luftburen och menar att man bör se över ventilationen, framförallt i lokaler för allmänna ändamål där människor som normalt inte möts kommer i kontakt med varandra, som arbetsplatser, undervisnings- och affärslokaler.

    Anser du att alla dessa källor sprider desinformation? Jag undrar om inte den svenska Folkhälsomyndigheten är den enda instans i världen som anser att man inte behöver ta den luftburna smittan på allvar.

    Har inte ens en susning om varför du berättar att du inte förstår katalogiseringen av hur en patogen smittar enligt läkevetenskapen.


     


    Semantik ändrar inte hur patogener smitta enligt läkevetenskapen, inte ens någonsin då det har fasta parameter och kriterier.
    Hade COVID-19 varit en luftburen smitta enligt läkarvetenskapen, så hade R0.talet varit 10-20 istället.


     


    Och det du berättar med länkarna, det är att du inte förstår epitet hur patogener smittar och klassningen.
    Klassningen på COVID-19 är droppsmitta, inte luftburen smitta enligt läkevetenskapen.
    Och nu berättar du vet bättre än något som varit definierat av läkevetenskapen, och sedan länge.


    Och ditt argument är nyheter som är oprecisa i den definitionen och återge luftburet korrekt, även du vet att det är desinformation av dig.
    Och sedan mycket längre, sånt är intressant och se.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    AndreaBD skrev 2021-06-18 23:12:51 följande:
    Nåja, det låter inte som om de har upptäckt något nytt, utan snarare som om de försöker döpa om aerolsol-smitta till luftburen smitta. Det kan färdas 2 meter? Det är inte tillräckligt för luftburen smitta. 

    Inte heller tiden som en luftburen smitta hänger med tidsmässigt.
    Denna är en desinformation de aldrig kommer ha en poäng  innan man klassar om COVID-19 till men luftburen smitta.


    Och det intressanta är att de skiter fullständigt att läkevetenskapen inte håller med, inte ens alls.
    Detta är desinformation och medvetet förstör diskussionen.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    AndreaBD skrev 2021-06-19 10:54:18 följande:
    Tidsmässigt? Då menar du hur länge det hänger kvar i luften? Min man menade till detta att man virusetmaterial mycket väl kan torka ihop och inte längre vara smittsam medans det fortfarande är i luften. Där är jag lite tveksam när det gäller covid för det var ju tal om att det skulle ske smitta genom ytor. Men där kan man ju då diskutera att det kanske är de partiklar som "landat" relativt snabbt på ytor. 

    En annan aspekt är att det genom mutation skulle kunna bli luftburet. Det kan ske ganska stora förändringar genom mutation, som kan verka plötsliga, men egentligen inte är det, för att det kan ha skett flera mutationer varav de första inte märks, och så kommer det en till som påverkar även det som har ändrats tidigare och plötsligt är det en stor förändring 

    Jag tänkte på hur en luftburen smitta fungerar och även den skillnaden att det håller sig i luften längre och när det är en luftburet patogen .

    Jag har fått uppfattningen att själva kontaktsmitta av COVID-19 är lägre än vad man först trodde, i alla fall får jag den uppfattningen


    Padirac berättade att en sådan mutation till luftburet inte är möjligt pga liptidhöljet.
    Och Padirac gett en massa källor på detta innan, så det stämmer är jag rätt över5tygad om.


    Varför håller en del på med att ändra om nått de aldrig kan ända, och vad skulle syftet vara med det undrar jag.
    Då det enda som kan ändra något är att läkarvetenskapen klassar om hur COVID-19 sprids, och detta har vi inte sett ske.
    Så vi får vackert vänta tills det skett, och tills dess får vi fortsätta berätta att COVID-19 inte är en luftburen smitta.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2021-06-19 11:30:32 följande:
    Lipidhöljet som coronavirus och andra virus som sprids genom droppsmitta har reagerar olika på olika ytors material där det hamnar då droppar och aerosoler faller till mark eller träffar ytor.  På en del ytors material förblir lipidhölet intakt och viruset avaktiveras inte lika fort som om viruset hamnar på en yta där lipidhöljet skadas eller absorberas.  Beroende på temp och luftfuktighet påverkas lipidhöljets motståndskraft mot uttorkning.  Att aerosoler med höljevirus dras med i ventilationen är inte konstigt då ventilation enligt byggnormer skall omsätta luften i lokaler helt och hållet ett visst antal gånger / timme. Olika tuper av verksamhet har olika krav från myndigheterna 

    www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levna.../

    Nakna virus (som norovirus eller smittkoppor tex) har hårda skal och kan ligga löst på ytor och blåsa omkring mha vinden eller ventilationssystem och vara aktiva längre tid, 

    För sars-cov2-viruset som är ett coronavirus, och därmed ett höljevirus, har lipidhöljet en central roll i virusets förmåga att reproducera sig i värdens celler,  mha lipidhöljet kan viruset smälta samman med värdens celler för att anvämda cellen för sin fortsatta reproduktion. 

    Om sars-cov2-viruset skulle mutera till ett naket virus så skulle det väl bli luftburet, men å andra sidan skulle det också få lov att mutera ytterligare för att kunna tränga in i värdens celler utan lipidhöljet.

    Så vitt jag hört och läst har inget känt virus muterat så kraftigt att det bytt skepnad helt och hållet,

    Din man har rätt om att lipidvirusen torkar ihop och avaktiveras och kan då fortfarande finnas i lokaler och i ventilationssystem. 

    Där har vi det som jag pratade om, skulle nog ha uppdaterat först ;)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2021-06-19 16:14:11 följande:
    Saken tål att upprepas, med tanke på spridningen av tveksamma påatåenden så lär det behövas 

    Sant, det är vår erfarenhet att viss FAKTA är hopplös att ta in för vissa, och på saker som är extremt lätt och kolla upp också.
    Sen kan denna var lite jobbigare att läsa upp sig om, men varför tror man inte på läkevetenskapen som har definierat hur en patogen smittar och vad det kallas.
    De tror på allvar att semantik gör så de får rätt, men kommer ju aldrig ske pga det inte är FAKTA när semantiken appliceras.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin