Inlägg från: Pope Joan II |Visa alla inlägg
  • Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-09-09 22:27:49 följande:
    Okej.

    Då är det väl bra att DN har så pass högt i tak att man tillåter en avvikande röst i tidningen.
    Ja, det är bra och som det ska vara. 
  • Pope Joan II
    Padirac skrev 2020-09-09 22:35:26 följande:
    FDFMGA skrev 2020-09-09 22:17:39 följande:
    En DN-kommentar som inte utmålar den svenska strategin som en katastrof.

    Ännu är inte undrens tid förbi - eller är det bara så att Peter Wolodarski har tagit semester smile1.gif

    "Amina Manzoor: Sverige har visat att det är möjligt att minska smittpridningen utan nedstängningar"

    www.dn.se/sverige/amina-manzoor-sverige-har-v.../
    Hur var det med allt prat om att det inte var så stor skillnad i strategier egentligen mellan olika länder?  De stora skillnaderna är att Sverige inte har lagar som tillåter att befolkningen (med omfattande fri och rättigheter) sätts i lockdown eller tillåter stängning av verksamheter hur som helst och att det inte är politiksa beslut som styrt åtgärder för att uppfylla strategin.

    Eller hur tänker ni om det?
    Tja, jag blir förstås bli alltmer övertygad om att Sveriges strategi kan visa sig fungerande eftersom den visat sig fungerande (i nuläget). Jag har fortfarande invändningar och är fortfarande kritisk mot hur man valde att på allvar gå in i det här. Det vill säga både innan och när man sedermera visste att smittan var etablerad. Jag tycker att det är graverande nonchalant att man dröjde mycket länge med att rekommendera enkla saker som att i möjligaste mån avstå kollektivtrafik och liknande. 

    Jag sade redan väldigt tidigt att jag inte egentligen hade något emot Sveriges strategi (det var när Annica Linde kommit med sitt uttalande om flockimmunitetsförhoppningen) men att jag inte förstod varför man tycktes tro att inställandet av högskoleprovet skulle vara nog och så ser jag på saken fortfarande. Jag är helt enkelt inte överens med FMH om att de insatser och åtgärder de rekommenderade som skulle sättas in vid rätt tidpunkt sattes in vid rätt tidpunkt. 
  • Pope Joan II
    pyssel skrev 2020-09-11 19:32:45 följande:
    Inte en chans att folk blivit arga på dig för "fakta, forskning och saklighet". Det skulle jag gärna ta del av! =)
    Berättade klyban någonsin varifrån han hämtat sina fakta och sin forskning och saklighet som han erbjöd i den här tråden? Eller förblev det en hemlighet?

    www.familjeliv.se/forum/thread/80221549-har-fordomarna-om-personer-med-aspergerautism-minskat-pga-greta-thunberg/3
  • Pope Joan II

    Det här är värt att hålla tummarna för. Ännu så länge bara en preprint och ett nätt litet underlag men ändå, gott så så här långt. 


    "Ditt blodprov kan varna för svår covid-19

    I en unik studie har svenska forskare studerat immunsvaret hos covidpatienter under hela sjukdomsförloppet. Preliminära resultat visar att det kan finnas ett slags markörer i blodet som tidigt avslöjar hur svårt sjuk en patient kommer att bli.


    När de första patienterna med covid-19 började dyka upp efter sportlovet var immunologen Anna Smed Sörensen och hennes forskargrupp vid Karolinska Institutet beredda. De höll sedan ett antal år tillbaka på med en studie i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset, där de tog blodprov och prov från luftvägarna hos influensapatienter som kom till sjukvården. Nu kunde forskargruppen enkelt växla om och i stället systematiskt börja samla in prover från patienter som smittats med det nya coronaviruset.


    De drygt 160 patienter som gav sitt samtycke att delta i studien. När forskarna nu har gjort en första analys av proverna framträder ett mönster ? hos de personer som var mycket svårt sjuka fanns klart förhöjda halter av en celltyp som kallas för myeloida suppressorceller i blodet. Dessutom kunde forskarna se att en förhöjd halt redan i tidiga blodprov hade ett samband med svårare sjukdomsförlopp.


    - Att halten är förhöjd ser vi även hos influensapatienter. Men hos covidpatienterna var det mycket höga nivåer i blodet, säger Anna Smed Sörensen.


    Myeloida suppressorceller är en typ av immunceller som bromsar T-cellernas aktivitet, den del av immunförsvaret som bland annat ska angripa virusinfekterade celler. Anna Smed Sörensen tolkar dock inte resultatet som att det bara är den bromsande effekten som gör patienterna svårt sjuka. Snarare är den förhöjda halten ett tecken på att immunförsvaret är ur balans.


    - Det man ser är att det är fullt påslag överallt i immunförsvaret, det verkar vara helt felreglerat. Det är mycket gas och för lite broms. Så trots att man har höga nivåer av myeloida suppressorceller är det inflammatoriska svaret väldigt starkt, säger Anna Smed Sörensen."

  • Pope Joan II

    Olustig och bekymmersam utveckling i Frankrike. Särskilt delen om det ökande behovet av sjuk- och intensivvård med tanke på att de som nu smittas är betydligt mycket yngre. Det skulle jag vilja veta mer om. 


    "...Men det är inte ökningen av nya fall som oroar mest. Denna ökning beror sannolikt också på ökad testning.


    ? Det riktigt illavarslande är att alltfler måste läggas in på sjukhus och intensivvårdas. Antalet intensivvårdade har ökat med 15 procent sedan slutet av juli, säger han.


    ? För första gången sedan dess har vi nu fler än 50 nya fall på intensiven varje dag. Det är illa.


    Varför sker ökningen nu? Dessutom i ett land som haft hård nedstängning och gjort till exempel munskydd obligatoriskt även utomhus på gator och torg ?


    ? Virussmittan sker mest bland yngre mellan 15 och 44 år som kommit tillbaka från sommarsemestrar och verkar agera mer avspänt än tidigare. Dessutom har skolorna börjat, folk är tillbaka i städerna och arbetslivet och det är trängsel i kollektivtrafiken.


    Många är inte lika noga med avstånd och hygien som förut, tror han. Folk är också otåliga att komma tillbaka till ett normalt uteliv med restauranger, barer och sociala samkväm där det kan vara svårt att hålla fysisk distans.


    Ovanpå denna oro kommer hösten och kylan."

  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2020-09-12 11:00:29 följande:
    Visst kan man himla med ögonen om man har den läggningen.

    Inte desto mindre anser jag att upphovsrätt är ett eftersatt område och att det dessutom bör framgå vem som är upphovsman till det material man lånat.

    Du kan om du vill se att alla tidningar som tagit in TT-artikeln och dessutom betalt för den anger källa TT och vem som skrivit artikeln.

    Det fanns en norrman som en gång skrev att kultur börjar med att man tvättar sig om fötterna. Han menade nog även de egna och inte bara andras.
    Men koppeltvånget i Stockholms stad förstod jag att du inte tyckte gällde dig och din hund. 

    Jag tror inte att jag en enda gång innan idag postat ett urklipp ur en artikel utan att ange källan. Och ja, uppenbarligen har jag "den läggningen". 
  • Pope Joan II
    AndreaBD skrev 2020-09-12 20:14:45 följande:
    Jag fattar inte vad du klagar på. Visst, man har sagt någon gång att man tycker att andra länder gör fel. Och det var väldigt odiplomatiskt. Däremot hade FHM helt rätt där. Det var ett misstag att t.ex. Spanien, Frankrike, m.fl. mest har satsat på sin lockdown och nu har de stora problem med andra vågen. Inte bara lika stora, utan de har fler smittade per dag än vad de hade under första vågen. Att man måste tänka långsiktig och ha regler som man ska följa under hela tiden som corona pågår - det försökte ju FHM få andra länder att förstå.

    Varje land får ju avgöra själva om de vill stänga gränserna och vilka de vill stänga gränserna för. Det är väl ingen katastrof! Svenskarna tyckte väl att man kunde göra det på ett säkert sätt och finnarna trodde inte på det. Och jag förstår Finland där. 

    Däremot är det bara löjligt att du igen tar upp denna dåren till norrländsk läkare. Du vet precis att han bara är en enskild dåre! Och nej, det är inte självklart att det är värre i Sverige, bara för att man inte gör som i Finland. Olika länder har olika förutsättningar, och olika sätt att göra (och olika lagar). Vissa saker går inte ens att ändra tillräckligt snabbt i Sverige. 

    Nej, Sverige har inte haft nån annan fakta än andra länder. Du har uppenbarligen fortfarande inte förstått att FHM vill ha 100 %ig säkerhet innan de säger att något ÄR SÅ. Andra länder säger att det verkar vara så om det mesta pekar mot det. Enkel skillnad!

    Och vi har tuggat ungefär 30 GÅNGER att Sverige inte skulle ha råd att betala för att alla anhöriga skulle kunna stanna hemma! Det kan man göra om man bara har några få - som i FInland. Det skulle ändra sig jäkligt snabbt i Finland också, om ni fick många fler smittade! 

    Och vad skulle man ha gjort emot att folk kanske gått till jobbet sjuka??? Det är ju upp till deras chefer att vara uppmärksamma på! 
    Dåre?

    emanuelkarlsten.se/tegnell-mejlen-sa-fick-flockimmuniteten-faste-hos-folkhalsomyndigheten/
  • Pope Joan II
    Padirac skrev 2020-09-12 21:08:25 följande:
    Är Karlsten en dåre menar du?

    Eller är det någonting annat du vill lyfta fram med kommentaren om din länk?
    Ja, det är något annat jag vill lyfta fram. AndreaBD kallar Nystedt för dåre - något som jag uppriktigt tvivlar på att FHM håller med henne om. I samband med det tyckte jag att länken till Karlstens blogginlägg kunde vara av intresse. Du håller möjligen inte med om det, eller vad vill du lyfta fram med din kommentar?
  • Pope Joan II
    Padirac skrev 2020-09-12 21:16:22 följande:
    Jag ville lyfta fram att du inte pekade på vad i Karlstens text du ville referera till.
    Ja, det verkar vara lyft nu då. 

    Visste du att det var Nystedt AndreaBD åsyftade?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin