Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-10-15 21:33:27 följande:
    Om man googlar Sweden herd immunity så hittar man hur mycket som helst. Det tycks alltså inte ha spelat någon roll vad Tegnell säger på sina presskonferenser, myten lever vidare.

    I artikeln som det länkas till här, kan man också läsa följande:

    The report also compares Sweden to Finland for March through the end of May and wrongly concludes that the closing of schools had no measurable effect on the number of cases of COVID-19 among children. As testing among children in Sweden was almost non-existent at that time compared to Finland, these data were misrepresented; a better way to look at it would be to consider the fact that Sweden had seven times as many children per capita treated in the ICU during that time period.

    Jag läste rapporten som publicerades i somras, efter att den hade refererats i finsk press, och kunde konstatera precis samma sak som den här skribenten. Bara genom att titta på andelen fall bland barn i Sverige och i Finland så märker man att något är fel i rapporteringen. I Finland står 0-9 åringarna för 3,3% av alla fall och 10-19 åringarna för 8,8%. I Sverige är motsvarande procentandelar 0,8% och 5,6%. Finska barn har inte större benägenhet att insjukna, utan de har testats mera.

    Jag undrar varför FHM gick ut med vilseledande information på det här sättet?
    Ja, läste det. Väldigt underligt! De har alltså gjort någon hastrapport och jämfört äpplen med korkskruvar, sedan medger de att rapporten inte var så vetenskaplig, men fattar ändå beslut enligt den. Underligt! Förstår inte heller varför! Artikeln belyser ju ett flertal saker som inte redovisats ärligt för svenskar. Beklämmande!
  • FuckGoggleAskMe
    Countries that locked down early and/or used extensive test and tracing—including Denmark, Finland, Norway, South Korea, Japan, Taiwan, Vietnam and New Zealand—saved lives and limited damage to their economies. Countries that locked down late, came out of lock down too early, did not effectively test and quarantine, or only used a partial lockdown—including Brazil, Mexico, Netherlands, Peru, Spain, Sweden, the U.S. and the U.K.—have almost uniformly done worse in rates of infection and death.

    Despite this, Sweden’s Public Health Agency director Johan Carlson has claimed that “the Swedish situation remains favorable,” and that the country’s response has been “consistent and sustainable.” The data, however, show that the case rate in Sweden, as elsewhere in Europe, is currently increasing.

    Ovan är från artikeln jag citerade. Precis, vår beredskap är god ... fast inte. The Swedish situation remains favorable, fast många fler dog och antal smittade ökar ... bullshit!
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-10-15 22:38:03 följande:
    Ja, det är väl självklart. Du kan ju prova att googla att Hitler överlevde andra världskriget och flydde till Sydamerika - det hittar du säkert också massor med  träffar om. 
    Eller att jorden är platt osv, hur var din kommentar där relevant när vi diskuterar hur andra länder ser på Sverige?
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2020-10-15 22:49:31 följande:
    Att det inte spelar någon roll, då strategin inte är flockimmunitet
    Så det spelar ingen roll att andra länder tycker att Sveriges åtgärder (eller brist på) är konstiga, och många tolkar åtgärdspaketet som om Sveriges strategi är flockimmunitet (korrekt eller inte), och felaktig? Det spelar väl en roll när man påtalar att synen på Sverige inte alls är positiv, som påståtts innan i tråden. Artikeln illustrerar en negativ syn på Sveriges coronahantering.
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-10-12 17:22:29 följande:
    Jag använder själv munskydd på dem offentliga, absolut. Så länge vi inte vet säkert, vet vi inte heller att det INTE skulle hjälpa. Men att jämföra med läkare håller bara inte. 

    Och Tegnell och FHM har haft mer rätt än andra länders experter. De börjar vara väldigt intresserade i hur vi gör. Man kan inte klandra de för att de inte visste allt om viruset. Det visste ju ingen. 
    Bla här (och i andra inlägg) påstås att Sverige har haft mer rätt än andra länder, och nu börjar utländska experter intressera sig för den svenska strategin, innan visste de inte bättre. 
    Finns även tidigare inlägg (utan länkar) om hur beundrad den svenska strategin är utomlands. 
    Med länken jag la upp nyligen ville jag demonstrera att jag tror inte alls på den teorin.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-10-16 21:19:30 följande:
    Det finns många som tycker både det ena och det andra om Sverige såväl inom som utom Sveriges gränser precis som det finns många olika åsikter om det som förs fram i tråden..

    Om det handlar om att vårda synen på Sverige, eller sig själv som skribent i tråden,  så är det omöjligt att få allas gillande och framför allt påverkar inte andras gillande eller ogillande den faktiska smittspridningen och uthålligheten i de åtgärder och rekommendationer som myndigheter ålägger oss att följa.

    Menar du att den negativa synen på Sveriges coronahantering som presenteras i artikeln skulle påverka smittspridning och dödsfall till följd av smitta?  Eller menar du att tillräckligt långtgående åtgärder redan har satts in och att detta är någonting ingen behöver jobba vidare med utan istället ska åtgärder anpassas till någon opinion som presenteras i en artikel?

    Vad menar du?
    I inlägget ovan står vad jag menar, jag håller inte med om att den svenska strategin beundras utomlands, det är inte alls den bild jag har.
    Befängd ide att en negativ syn på Sverige skulle påverka smittspridning etc, jag häpnar, hur kan du tro att någon inbillar sig det?
    Inbillar mig inte heller att FHM ska läsa artikeln, se Sanningen och Ljuset, och rätta sig efter artikeln. 
    Hur får du dessa idéer? Varför drömmer du ihop underliggande åsikter om jag lägger in en länk till en artikel och säger att jag tycker den är bra. Jag tycker att artikeln vederlägger teorin om beundran av Sverige, och belyser flertalet intressanta punkter.
    Livlig fantasi kan ju vara bra många gånger, men inte alltid när man hemmasnickrar ihop vad någon annan menar. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-10-16 23:02:29 följande:
    Jaha? Det var väl då bara ett svar på att någon skrev att Sverige har haft helt fel??? Annars tror jag visserligen personligen att Sverige gör rätt, men jag skulle inte hålla på att bidra till någon som helst tävling mellan olika länder. Det är också väldigt olika situationer i olika länder. Så jag ger mig inte in på den nivån. 
    Ditt inlägg var bara ett av inläggen (minns inte vilka som skrev de tidigare) som påstod att andra länder nu vill lära sig av Sverige och göra likadant. Att andra länders experter nu har svängt, insett att Sverige haft rätt och de har gjort fel. 

    Jag tycker det är storhetsvansinne, och har inte märkt någon sådan tendens i andra länder, där de börjar med fler och fler påbud om munskydd, tidigt eller helt stängda restauranger etc. tvärt emot Sveriges strategi.

    Det är inte fråga om någon tävling, det är fråga om att jag tycker att det är fel att låtsas som om hela världen plötsligt vill anamma Sveriges metoder, när det saknas grund för detta antagande.

    Naturligtvis är det olika situationer i olika länder, det bevistar ingen. Men, en proppfull buss i Stockholm i coronatider är inte så olik en proppfull buss i Paris i coronatider. Människor står nära varandra, vilket lätt kan leda till smitta. I de länder folk bär munskydd blir smittan något mindre i bussen (hur mycket mindre vet nog ingen precis, men naturligtvis hjälper munskydd något, och varje fall som kan undvikas är bra). 

    Det är inte fråga om någon tävling, annat än tävlingen mellan coronavirus och människor. Målet med tävlingen är förlora så få som möjligt på sitt lag. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-10-16 23:07:36 följande:
    Något som kanske är svårare än det kan verka i förstoneSkrattande

    Det är ju inte bara kritikerklustret som bekymrar sig över att de upplever att bilden av Sverige är så negativ i omvärlden. Fenomenet är mycket vanligt även i andra kluster som anser att källkritik och relevanskontroll är slöseri med värdefull argumentation.

    Tvillingtänkarklustret på yttersta högerkanten anser ju också att bilden av Sverige är mycket negativ i omvärlden - men då främst av andra skäl.

    Min uppfattning är att man egentligen inte ska bry sig så mycket om vad andra tycker - men om man nu ändå gör det så skadar det inte med att man ändå utgår från ett embryo till källkritik och relevanskontroll, annars är det lätt hänt att man halkar i väg i slapptänkta påståenden som att Sverige relativt sett har flest våldtäkter i världen eller att Sveriges strategi är flockimmunitet.
    Nu drar du iväg så det står härliga till ...

    Jag uppfattar det som att du definierar kritikerklustret som de som är kritiska till Sveriges coronastrategi, tex jag. Såsom svensk, känns det inte så kul när bilden av Sverige är negativ utomlands (tycker du det är kul?) men det bekymrar mig inte. 
    Sedan antyder du att jag, såsom kritiskt inställd, anser att källkritik och relevanskontroll är oväsentliga ... vet inte om jag skratta eller gråta över denna förolämpning (väljer nog skratta). Anser du för övrigt att Klybans källor, som tex fackfolk han känner som höftar till uppskattningar, är trovärdiga källor? 

    Ytterligare en förolämpning är att du refererar till yttersta högerkanten som någon tvillingsjäl till det så kallade kritikerklustret, dvs bl.a. mig. Jag undanbeder mig alla försök i denna tråd att klistra på mig någon osmaklig extremhögeretikett. Jag tar väldigt illa upp av det, och har god anledning till det.

    Hur vore det om du i stället för att förolämpa de som tycker annorlunda än du, höll dig till diskussion om ämnet, tex kritiserade källan som det länkas till, kritiserar relevansen eller något annat? 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-10-16 23:32:03 följande:
    Ok. så det var inte Sveriges hantering av pandemin du diskuterade utan att det finns de som tycker att hanteringen inte är bra.  Det hade alltså inte med hanteringen av pandemin i sig att göra.
    Även om jag tyckte att en del sanningar om Sveriges dåliga hantering av pandemin var bra belysta i artikeln, var det främsta syftet att hävda att nej, jag håller inte med om att så många utomlands tycker att Sveriges strategi är strålande. Jag bor ju själv utomlands och pratar dagligen med folk från olika länder. Dessutom läser jag media från flera olika länder dagligen. Ser ingen stor beundran av Sverige någonstans.  

    Många tror att den svenska strategin går ut på flockimmunitet. Den officiella versionen är ju att det inte är så, och vad som är verkligen sant där, har jag ingen bestämd åsikt om. Jag tenderar att tro att den officiella versionen är korrekt, och har inga kunskaper själv inom området som kan hjälpa mig att bilda mig en egen uppfattning. 

    Jag tror alltså att, ja, det lär väl vara som de säger, flockimmunitet är viktigt, men det är inte målsättningen. Den svenska hanteringen av pandemin är jag däremot kritiskt till.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-10-17 00:35:37 följande:
    Viruset inte kommer att försvinna utan fortsätta att smitta människor oavsett vilka strategier som tas till.

    Innan flockimmunitet uppnåtts på något sätt om det är möjligt eller att viruset muterat till att bli mindre farligt fortsätter det. Ev vaccins verkan är långt från säker än så länge. Att som FHM och andra säger ha en strategi som är långsiktigt hållbar för samhället och människorna. 

    Har någon av de strategier som använts fungerat bättre överlag? 

    Finns det en strategi som visat sig oslagbar i alla olika situationer?

    Vilken betydelse har ett lands lagar för vilka åtgärder som kan sättas in?

    Vilken betydelse har ett lands organisation av myndigheter, vård och smittskydd?

    Kan en strategi kompensera för de förutsättningar som namns i frågorna ovan? 

    Är det så enkelt att det är en strategi som avgör utfallet i antalet smittade och sjuka?

    Det  här är väl rimliga frågor att ställa den som är kritisk till hanteringen av pandemin. Har du några tankar runt detta och frågorna?

    Ja, jag tycker att det verkar som om länder som stängt ner har färre smittade och döda än Sverige. Strategi som är oslagbar i alla situationer? Jag tycker som om det verkar att munskydd har hjälpt.

    I vissa länder ändrar dom just nu lagar för att  kunna göra tex munskydd tlll lag.
    En strategi kan ändra hur det fortlöper, ja.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin