Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (. 2) skrev 2020-11-10 18:44:31 följande:

    Du sitter och kräver och kräver och kräver att alla andra ska ta ansvar men inte du själv.

    Du tror inte att det går åt en eller annan anställt till att smittspåra hundratusentals eller miljoner människor? Betänk nu att det måste ske snabbt, det funkar inte att lägga spårningen på hög...

    Så vem ska betala för alla anställda? Är du villig att betala typ 300% i skatt eller är det ett vettigare alternativ ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att vi alla beter oss som vuxna och tar eget ansvar?

    Jag tror att man dömer andra efter sig själv. Jag och alla jag känner tar det på fullaste allvar och spårar så gott de kan. Men du kommer inte att göra det för du tycker att någon annan ska ta det ansvaret åt dig?


    Om smittspårningen sker centralt, har man bättre möjlighet att se mönster i hur och var smittan sprider sig. Så sent som i augusti svarade Tegnell på en fråga att man inte riktigt vet hur smittan rör sig i samhället, för att man inte har hunnit samla in data.

    Som samhälle väljer man ju om man hellre betalar lön till smittspårare som hjälper till att hålla människor friska, eller till intensivvårdarna som behövs när människorna har blivit smittade.

    Har du och dina kompisar ringt runt till affärer och gym och sånt också, och berättat att de sannolikt var smittsamma när de senast var där?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-10 20:11:49 följande:

    Det finns ett skäl till att smittan sprids, det är att människor har kontakt med varandra och att någon eller några bär på smittan. Det är väl inte så svårt att föreställa sig att det är orsaken.

    Sen är vanor och klimat bidragande till spridningen, FHM sade idag att de ser att de länder som tidigare i år haft en omfattande spridning har det nu också.


    Hur kommer det sig då att man så ofta sagt ?Vi vet inte vad det beror på? när smittan har kommit in på ett äldreboende, t.ex.?

    Bryter svenskar i hög grad mot uppmaningen att stanna hemma när man är sjuk? Eller kan det vara så att en stor del av smittan härstammar från personer utan symptom?

    Om det var otur och okunskap om det nya viruset som var orsaken till den stora smittspridningen i våras, vad är det nu då? Är det fortfarande otur och okunskap, eller något annat, om man ska förklara i samma termer?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-10 22:39:26 följande:

    Det är säkert jättebra, men det finns inte lagstöd för detta i Sverige just nu.


    Svenska kommuner har ju stängt ner lite här och där, och ni har haft endel skolor på distansundervisning. Det är precis det som gjordes i Vasa t.ex. Det privata näringslivet stängde inte, och den rekommenderade gränsen för folksamlingar var 10 personer, vilket är mera än er begränsning till enbart dem man bor med. Dessutom såg man till att alla som hade varit i närkontakt med de smittade försattes i karantän. Det är kanske det mest avgörande när det gäller att få stopp på smittan, och det gör inte ni. Jag tycker det är märkligt att frivillig karantän för närkontakter aldrig har ingått i de svenska rekommendationerna, men det beror väl på att man inte tror att den presymptomatiska smittspridningen är något man behöver bry sig om.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-10 23:27:03 följande:

    DU har påstått att det skulle vara belagt att det verkligen ger något med munskydd. Du vet alltså bättre än FHM som säger att det inte finns! Då är det verkligen DIN bevisbörda. 


    www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-avstand-visir-och-munskydd-kan-hejda-smittan-men-mer-forskning-kravs/

    www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext

    Kan du nu i din tur länka till en studie som säger att munskydd ökar smittorisken?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-10 23:46:21 följande:

    Ja, precis där hittar du någonting. I Sverige tvingas inte anhöriga utan symptom till att sättas i karantän. Lagstöd för detta saknas. Det kan aldrig bli mer än en rekommendation med nuvarande lagar.

    I Sverige får inte myndigheterna inskränka enkilda personers fri- och rättigheter annat än i vid krig och krigsliknande situationer. Förslaget som skulle inbegripa pandemier och liknande fick aldrig stöd i riksdagen.

    Så dina uppfattningar bygger på att du saknar kunskap om förutsättningarna i Sverige och istället 'antar' du att det det beror på någonting annat.


    Du kunde ha streckat under den följande meningen i stället: Jag tycker det är märkligt att frivillig karantän för närkontakter aldrig har ingått i de svenska rekommendationerna,
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-11 00:04:07 följande:

    Ja, det tycker du är märkligt, men om du läser smittskyddslagen så framstår det inte som så märkligt  - i betydelsen att det är opåkallat och utan sammanhang.

    Igen, det är helt olika förutsättningar och i din argumentation bortser du från detta, därför syns det märkligt för dig.


    Rekommendationerna är ju inga lagar, eller? Då kan man väl rekommendera vad som helst som man tror är bra. Att vaccinera sig mot influensa, t.ex.

    Du i din tur vet kanske inte vad innebörden i frivillig karantän är? Ordet ?frivillig? används just därför att den inte är lagstadgad. Den som reser in till Finland ombeds försätta sig i frivillig karantän. Det innebär att man får gå till jobbet, och man får gå till mataffären, men man ska inte träffa vänner eller röra sig ute bland folk i övrigt, under en 10 dagars period.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-11 06:28:10 följande:

    Cheryypicka forskning och bekvämt glömma av den forskning som berättar vi inte ens vet hur väl/dåligt munskydd fungerar, den låtsas du om inte existerar.

    Varför?

     

    Dock ser vi världen över många ställen där munskydd inte stoppat någon smitta, som Peru tex.


    Cerrypicka: Japp, det är just precis det jag har gjort. Och jag har bett dig cherrypicka en studie som visar att munskydd ökar smittspridningen. Klarar du av det?

    Låtsas som om den inte existerar? Jag ber ju dig visa på den! Det har jag gjort flera gånger.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-11 11:48:52 följande:

    Det är verkligen inte mycket till karantän då! Det jag ser här är att folk faktiskt isolerar sig på riktigt om de misstänker att de kan vara smittade. Det som du beskriver här, är nästan vår vardag. OM man nu är försiktig. Jag har i princip inte umgåtts med folk på fritiden, utanför jobbet och så, kanske några få gånger, men då gärna med lite fysisk distans.  


    Nu tror jag du har missförstått. Frivillig karantän gäller för friska människor. Den som misstänker sig vara smittad är ju sjuk, och ska av den orsaken hålla sig undan andra.

    För att få ersättning för inkomstbortfall måste en smittskyddsläkare ha beordrat karantän, och det görs bara för dem som har haft närkontakt med en bekräftat smittad. En som reser in i landet får inte ledigt från jobbet på statens bekostnad, men ska ändå hålla sig isolerad så långt som möjligt. Därav begreppet ?frivillig karantän?.

    För det är knappast så, att friska svenskar tar tjänstledigt utan lön för säkerhets skull...?

    För att än en gång reda ut begreppen:

    Isolering - för den som är sjuk.

    Karantän - för den som är frisk.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-11 11:54:17 följande:

    Inget land låter numera skolbarn vara hemma ens vid en lockdown. Barn kommer att gå i skolan, oavsett. 


    Stämmer inte. Finland låter barn från klasserna 4 och uppå gå på distansundervisning när man har tagit till en mini-nedstängning. Och alla åldrar hamnar i karantän om det dyker upp ett fall i klassen.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 00:20:50 följande:

    Här är resultatet av screening vid flygplatser - nedslående resultat. De tester du anser borde ha gjorts skulle inte ha förändrat mycket alls, om någonting...

    www.dn.se/varlden/cdc-kontroll-av-smittade-pa-flygplatser-stoppade-inte-smittan/

    "Kontroll av inresande på flygplatser stoppade inte coronasmittade från att komma in i landet. Det uppger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC i en rapport på torsdagen.De kontroller som utfördes i USA mellan januari och september hittade ett fall på 85.000 passagerare."

    "Av de 766.000 var det 298 som visade sådana tecken att de kontrollerades vidare och av dessa testades 35 för covid-19: Slutligen visade det sig att bara nio av dessa också verkligen bar på smittan, skriver CDC i en rapport på torsdagen.

    Det betyder att den åtta månader långa och dyra kontrollen bara lyckades identifiera ett fall på 85.000 passagerare, skriver CNN.

    Enligt CDC berodde detta på flera saker. Dels är antalet personer som har smittan men inte visar några symtom stort och dels kan det också förklaras med att många passagerare helt enkelt valde att tiga om vilka symtom de faktiskt kände. Covid-19 uppvisar också ett stort antal symtom som inte är vanliga vid andra sjukdomar.

    ?De flesta passagerare som verkligen är smittade kommer inte att kunna upptäckas med de symtombaserade undersökningar som används vid flygplatser?, skriver CDC i rapporten."


    abounderrattelser.fi/24-resenarer-som-anlande-till-abo-fran-skopje-testade-positivt-for-corona-nu-vantar-karantanstvang-och-obligatoriska-coronatest/

    ?Sammanlagt var 24 av de totalt 157 passagerarna på planet som anlände till Åbo från riskområdet Skopje i Nordmakedonien smittade av coronaviruset.?

    Om man testar blint, så hittar man kanske inte så mycket, men om man via smittspårningen vet var man ska sätta in åtgärderna, så får man betydligt bättre resultat.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin