Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-11-09 17:44:24 följande:

    FHMs syn på saken är att det inte spelar någon roll vad man kallar det för. Det var det de sa senast på presskonferens. 

    Och det är inte för att jag skulle vilja hålla med dem till varje pris - men det var min första tanke också - vad spelar det för roll om man kallar det för andra våg? Vi har ju siffror, de säger väl mer. Dessutom finns det nog inte en så exakt definition för vad en andra våg är exakt. 


    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ald9Wr/tegnells-varstinglander--de-pekas-ut

    Anders Tegnell, som tidigare inte velat prata om en andra våg av virusutbrottet, konstaterar nu att det är det som sker.

    ? Det finns flera länder där man måste säga att de befinner sig i en andra våg, Frankrike, Spanien och Nederländerna, säger Tegnell.

    I intervjun säger han att det kommer att bli lugnare i Sverige, eftersom man aldrig hade en nedstängning.

    Du har rätt i att det inte spelar någon roll vad man kallar det. Men för en månad sedan förutspådde Tegnell att det inte skulle öka lika mycket i Sverige som det då hade gjort i de här länderna.
  • Anonym (ABC)
    Aniiee skrev 2020-11-09 20:52:25 följande:

    Så... väldigt enkel jämförelse. Ökningen av fall och dödsfall i Spanien Frankrike, Nederländerna och Sverige i September, Oktober och till den 6e November, i den ordningen (senaste dagen alla hade info på ourworldindata). Jag vet inte hur bra texten kommer synas, men blå=spanien, orange=frankrike, grå=nederländerna, gul=sverige. Vänster=ökning av fall, höger=ökning av dödsfall. talen (om de syns) är procent.

    Fråga om det är något jag glömt förklara.... 


    Att bara se på ökningen i % säger ingenting om hur stor smittspridning man har. 100 till 130 är 30%, 10.000 till 11.000 är 10%. 30% går att stoppa för det är så få individer, 10% är det betydligt svårare att få stopp på.

    Finska Yle listar antalet smittade per 100.000 på 14 dagar i olika länder, därifrån kan man plocka följande siffror:

    Fall per 100.000 på 14 dagar perioderna 28.9-11.10/12.10-25.10:

    Frankrike (Ranska) 268,3/525,3

    Spanien (Espanja) 307,1/392,8

    Nederländerna (Alankomaat) 364,9/670,8

    Sverige (Ruotsi) perioden 26.10-8.11 346,8

    yle.fi/uutiset/3-11300232

    Nu har Sverige högre smittspridning än Frankrike och Spanien för en månad sedan, och ligger ganska nära Nederländerna. Så skulle det ju inte gå.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-10 07:24:58 följande:

    I Danmark har man nu fattat beslut om att inte avliva minkarna.

    Danmark är ju ett av världens största minkfarmarländer. Hur ser du på detta mot bakgrund av att du var så bekymrad över Sveriges i sammanhanget minimala minkfarmsindustri?


    Jag har inte sagt ett enda ord om Sveriges minkfarmsindustri.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (. 2) skrev 2020-11-10 13:57:41 följande:

    För att de har svaga, populistiska ledare. Populister som gör det pöbeln skriker åt dem att göra istället för att göra det som är minst fel.

    Ta USA, där det är skydd på munskydd i vissa stater. USA lyckas inte så bra med sin strategi, det kan vi nog alla vara överens om...


    Finland har inte ett populistparti i regeringen. Pöbeln hann inte skrika något alls här, innan rekommendationen om munskydd kom från myndigheterna. Det är inte ett tvång att använda munskydd, så pöbeln har ingen orsak att skrika nu heller.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-10 13:32:42 följande:

    Man behöver inte tro, FHM berättade för oss var dag, på var PK vad strategin var.

    Inte heller verkar en del greppa att det är i andra änden som stoppar smittan är just en typ flockimmunitet dock är inte det strategin och aldrig har varit.

    Munskyddsforskningen har en solfjäder av forskningresultat, och det är ingen som än idag vet hur effektivt eller hur dåliga munskydd är.

    Det är exakt anledningen till inget munskyddstvång, sen även falsktrygghet och vårdslöshet ser man med de som har munskydd.

    De tror de inte kan smittas eller inte kan smitta(fast man ska stanna hemma är denna grupp mer tenderande till att gå ut och med symtom, men då ska man stanna hemma och detta har man sett med munskydd)


    Är det så att du har bra koll på forskningen om munskydd? Kan du i så fall länka till en studie som visar att munskydd ökar smittspridningen?

    Om de studier som finns sträcker sig från ingen effekt till skyddande effekt, så förlorar man ju inget på att ta dem i bruk. I värsta fall är de bara onödiga.

    Om de däremot kan öka på smittspridningen, då ska man ju vara försiktig. Men ingen har presenterat sådana bevis, eller ens sagt att sådana bevis finns.

    Om strategin på PK idag:

    Sveriges strategi illustrerades med den klassiska platta-till-kurvan bilden, alltså den där antalet som behöver sjukvård går upp till max kapacitet. Man är inte där ännu, sades det. En reporter frågade vad man väntar på när man inte inför skärpta rekommendationer i ett tidigare skede. ?De ska införas vid rätt tidpunkt.? sades det, men man förklarade inte vad som definierar den rätta tidpunkten. Kan det vara så att man har beräkningar på hur många till som kan smittas innan man når max kapaciteten av vad sjukvården klarar av? Man vill uppnå den?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-10 17:13:07 följande:

    Jaså, men du påstår att bara svenska experter har haft fel. Trots att de ju hela tiden har haft utbyte med experterna i andra länder. De är ju rörande överens inom Europa och nog även längre än det. 

    Danmark och Norge har haft tur. De har inte haft en massa folk återvändande från Italien genom sina flygplatser. Eller kanske har de inte lika många turister i Köpenhamn eller Oslo under vintern än vad vi har i Stockholm. Det kom in mycket smitta till Sverige - i motsats till Danmark och Norge. Och det är jäkligt svårt att hitta såna smittade personer. 

    Tegnell är säkert inte den bästa i världen, men som sagt så är experterna överens om mycket. 


    Jag skev en gång tidigare - glöm våren. Alla fick ner smittan under sommaren, nu har rond 2 börjat. Sverige var nere på mindre än 25 fall per 100.000 på två veckor. Nu går det inte att skylla på sportlovet och tala om otur längre. Vad är orsaken till den höga smittspridningen nu?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-10 17:42:26 följande:

    Källa???


    Man kopiera ett stycke av texten och googla, då hittar man följande:

    www.dn.se/nyheter/sverige/antalet-coronafall-i-sverige-kan-ha-natt-toppen-kommer-snart-att-klinga-av/

    Annat som står i den artikeln:

    DN-läsare som är sjuka och misstänker att de smittats har hört av sig om att de inte kommit fram till Sjukvårdsupplysningen 1177. De har då begett sig till närakut eller vårdcentral för att testas. Men där har avvisats enligt Folkhälsomyndighetens direktiv att inte ta emot för provtagning om de sjuka inte först talat med 1177.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-10 17:41:22 följande:

    Att det ökar, när det väl finns där, det kan alltid hända. Har ju hänt i hela Europa, inklusive Finland. Man kan försöka få det bort nästan helt genom att smittspåra jätte-nitiskt, men när man kommer över ett visst antal så är det inte längre en bra strategi. Då är det bättre att satsa på att alla håller distans. Om det går ännu högre, då tror jag inte att en lockdown är helt uteslutet i Sverige heller. Vi var nära i våras också. 


    En ännu bättre strategi är att ta till en par veckors mini-lockdown. Det har funkat i Finland hittills, de städer som hade utbrott fick ner smittspridningen. Men för att det ska fungera, ska man agera genast, man inte ska inte ?noga följa med och se vart smittan tar vägen?, det har man inte tid med. En annan sak som behövs är att alla närkontakter till smittade isoleras, men det gör man ju inte i Sverige.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-10 18:14:56 följande:

    Det enda som är intressant där är datumet: 5. mars. Då visste man förstås inte än hur mycket smittspridning det fanns och att mycket var av annan ursprung. Därmed bidrar det alltså inte alls till diskussionen. 


    Du läste inte stycket jag kopierade, märker jag. Människor ville låta testa sig, men det fick de inte för FHM.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-10 18:06:15 följande:

    Ytterligare något som fått en att undra hur de egentligen tänker på FHM är att individen själv ska sköta smittspårning när denne är sjuk i covid. För det har ju funkat med könssjukdomar. Det är ju inte samma sak! Och i en pandemi bör man ju göra allt för att få kontroll på spridningen. Så lägger man ansvaret på individer. Hur många kommer bry sig om det när de dels är sjuka i det och dels kanske inte tar det på så så stort allvar och tänker "jag gör det sen". 


    Det fanns en kort intervju på SVT med en smittspårare som berättar hur det går till. Det viktigaste var att försöka få reda på var personen hade blivit smittad. I Finland anser man att det viktigaste är att få tag i alla personer som personen kan ha fört smittan vidare till. Men som sagt, det beror ju på karantänsystemet vi har här. I Sverige ska ju kolleger och kompisar till den smittade gå på jobb som vanligt, så då spelar det ju mindre roll om man får tag i dem eller inte.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin