• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-06-20 15:36:25 följande:
    Jo, det stämmer säkert. Men det finns ju två komponenter i smittspridningen: En sjuk som sprider smittan, och en frisk som blir smittad. Sen har vi fenomen på populationsnivå, och fenomen på individnivå. Din källa säger ?smittas?, och jag gissar att diskussionen rör sig på populationsnivån.

    För den som sitter med ett covid-19 sjukt barn i famnen är det fullständigt irrelevant information att barn inte smittas lika lätt som vuxna. Risken för att jag som förälder ska hamna i det läget är inte så stor, men OM jag hamnar där, vilken är då min risk att bli smittad av mitt barn?
    Men relevant information kan vara att barn sällan är de som för in covidsmitta i en familj, att barn tycks vara mindre smittsamma än vuxna samt att barn får ännu lindrigare symptom än deras föräldrar.

    https://www.forskning.se/2020/05/20/inte-troligt-att-barn-driver-covid-19-pandemin/
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-06-20 19:22:12 följande:
    Som FDFMGA redan förklarat är barn sällan de som för in covidsmitta i en familj, barn tycks vara mindre smittsamma än vuxna samt att barn får ännu lindrigare symptom än deras föräldrar (lindrigare symtom bedöms göra den sjuke mindre smittsam). Dessutom ska alla sjuka stanna hemma. Det gäller såväl på arbetet som i skolan. 

     


    Utan en någotsånär hyfsad balans mellan känsla och förnuft glider kritiken mot Sveriges förhållningssätt iväg mot ett substanslöst gnäll eller ett tyckande utan förankring i en gemensam verklighet.

    Någon upplever att det finns något mystiskt med FHM, någon annan att den här tråden enbart ska vara en samlingsplats för de rätta kritiska åsikterna.

    Men ska man utgå från känslor - så är min känsla att vår regering ibland sysslar med symbolhandlingar i stället för att agera. Regeringen Reinfeldts fromma förhoppning att marknaden skulle ta ansvar för läkemedelsförsörjningen när apoteksmarknaden avreglerades är ett sådant exempel: Utredning efter utredning har påvisat att läkemedlsförsörjningen är en nyliberal katastrof - och regeringen har då tillsatt en ny utredning.

    Det är snart 30 år sen den så kallade ådelreformen innebar att helhetssynen på vården av gamla försvann - men fortfarande idag blev vi överraskade när pandemin svepte in över äldrevården, delvis på grund av att man i förberedelserna inför pandemin glömt bort att det är kommunerna som har hand om vården av de åldre.

    Och apropå känslor så är min känsla av att efterdiskussionerna i Sverige kring pandemin kommer  att likna kortspelet "Svarte Petter", att det viktiga i spelet blir att skulden för att så många äldre kunde smittas trots att det var de som skulle skyddas hamnar på någon annan.
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-06-21 10:58:36 följande:

    "Fler timanställda på covid-19-drabbade äldreboenden


    Äldreboenden i Region Stockholm som fått in covid-19 hade en betydligt högre andel tim- och bemanningsanställda än boenden som inte fick in smittan.  Resultatet tydliggör ett av äldrevårdens systemfel menar både äldreforskare och Vårdförbundet.


    Äldreboenden i Region Stockholm som fått in covid-19 hade en betydligt högre andel tim- och bemanningsanställda än boenden som inte fick in smittan. Resultatet tydliggör ett av äldrevårdens systemfel menar både äldreforskare och Vårdförbundet.


    För att ta reda på vad som skiljer äldreboenden som fått in coronasmittan från boenden som inte fått det gjorde Smittskydd Stockholm en enkätundersökning till alla regionens äldreboenden. Den visar att andelen tim- och bemanningsanställda är klart högre på äldreboenden där hyresgäster blivit sjuka i covid-19. Över hälften av de  äldreboenden som rapporterat covid-19 uppger att de har en tim- och bemanningsanställningsgrad på 30 procent eller mer. Dessutom hade nästan var femte i personalen på covid-drabbade boenden varit på jobbet trots symptom"


    Källa Sveriges Radio: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7496535


    Var femte anställd hade jobbat trots symptom på att de kan vara smittade.

    Allt medan hallelujakören mässar lockdown i stället för att fokusera på vad som inte fungerade.
  • FDFMGA

    Relevant kritik, om än ej politiskt korrekt för de som vurmar för att allt ska skyllas på FHM och regeringe eller det förvånansvårt stora antal som aldrig lärt sig skillnaden mellan stat, region och kommun och hur de olika nivåerna styrs.

    Regionledningen i Stockholm hävdar att inga patienter har prioriterats bort under pandemin. Det är en lögn, anser överläkare Michael Broomé

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/overlakare-logn-att-patienter-inte-prioriterats-bort/

  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-06-23 12:56:36 följande:

    Under tiden: förtroendet för FHM är lägre än någonsin. Det har blivit allt svårare att bortförklara våra fullständigt katastrofala siffror.


    KillBill skrev 2020-06-23 14:14:36 följande:

    Jaså, vad hade Folkhälsomyndigheten för förtroende i fjol?  

    Förtroendet för Folkhälsomyndigheten är fortfarande högt. När det gäller förtroendet för Anders Tegnell så är det mycket högt.  I Övrigt anser 80 % av folket anser att oppositionen (M, KD, SD och V) gjort ett dåligt arbete. Jag tror exmpelvis inte att Jimmie Åkessons Turkietsemester i början av pandemin imponerade på folket. 


    Dr Nail menar kanske att förtroendet för FHM bland dem som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin och gett uttryck för den kritiken här i tråden är lägre än någonsin.

    Intressant att endast 20 procent av svenska folket har förtroende för oppositionens sätt att hantera pandemin. Och då antar jag att det handlar om hur de har agerat i år, inte om att en rad borgerliga beslut på regerings, landstings och kommunal nivå har krattat manegen för coronavirusets spridning i Sverige i allmänhet och bland svaga grupper i synnerhet.

    Men om sanningen ska fram så har S inte varit särskilt mycket bättre, under många år spelade såväl S som de borgerliga partierna i smittskyddsförberedelsernas gärdsgårdsserie.
  • FDFMGA

    Så här säger det moderata finansregionrådet Irene Svenonius angående påståendena att personer i behov av vård för covid-19 inte har fått adekvat medicinsk vård, det vill säga prioriterats bort. Frågan är om man ska tro på henne eller de läkare som varit mitt uppe i coronavården och påstår det motsatta.

    - Besluten om vilken vård varje patient ska ha förutsätter jag därför har fattats på rent medicinska grunder av sjukhusens läkare. Har patienter ändå nekats vård, trots att medicinskt behov förekommit och patienten bedömts stark nog att klara intensivvård så är det självklart något som ska lex Maria-anmälas så att Ivo kan granska varför den lediga kapaciteten inte nyttjats

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/s-om-iva-prioriteringar-konsekvens-av-nedmontering-av-offentlig-vard/

  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-06-24 19:26:13 följande:
    Det var nån annan här idag som ville jämföra med Peru vilket utföll till Sveriges fördel, det är ju inte konstigt med tanke på att Peru i vanliga fall helt utan Coronapandemi har en överdödlighet som vida överstiger Sveriges!! 

    Men ändå, ska man skratta eller gråta åt galenskaperna????
    Det sistnämnda var en relevant frågeställning.

    Har du förstått begreppet överdödlighet?

    Alltid lika intressant att få en inblick i hur kritikerklustrets tankeverksaamhet fungerarSkrattande
  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-06-24 19:57:20 följande:
    Detsamma!!! Om du och klyban var siamesiska tvillingar så hade ni varit sammanväxta i huvudet!!
    Aha, är det kritikerklustrets senaste analysSkrattande

    Ja, vid sidan om att Peru normalt sett har en hög överdödlighet.

    Jag tycker att det är ganska givande att läsa kritikerklustrets analyser och då inte enbart de som går ut på att man utsätts för personangrepp och är kränkt.

    Ur mitt perspektiv talar klustrets analyser sitt tydliga språkSkrattande

    Ha nu en fin sommarkvällSolig
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-06-24 20:58:51 följande:
    Ja vad ska man säga.. ibland saknar man en politisk debatt där de politiska motståndarna är tillräckligt allmänbildade för att förstå vad som diskuteras.
    Tja, nu finns det ju trots allt en och annan kritiker i den här tråden som har förutsättningar att ta till sig vad t ex Tegnell säger och förstå detta men ändå anse att Sveriges strategi är felaktig - ingen regel utan undantag, typ.

    men jag tror att många av kritikerna här i tråden skulle kunna vinna lite i kunskap om de inte var så fullständigt fixerade vid vad Klyban har skrivit eller inte skrivit. Det vore ju mer produktivt att försöka lära sig hur Sverige är organiserat och för all del betydelsen av några av de enklare begreppen som används i diskussionen kring pandemin.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin