Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-05-24 17:40:11 följande:
    Säkert högre i Sverige. Tyskland har bättre sjuk- och äldrevård än vi har.

    Bättre sjukvård visserligen. Men äldrevård? Man har ju inte ens hemtjänst. De börjar först och försöker bygga upp sånt. Kan hända att det är mer praktiskt, att man har bättre koll om gamla bor på äldreboende istället för att bo i egen lägenhet med hemtjänst. Det behöver inte vara bättre för att vara mer fördelaktig i en pandemi-situation. 

    Och sjukvård - det är ju inte som om vi i Sverige inte har möjligheterna. Det finns allt som man kan behöva. Det kan sedan vara ett problem förstås om det finns alldeles för lite folk. Annars hänger ju allt på organisationen egentligen. 
  • AndreaBD
    Brarrbrro skrev 2020-05-24 17:59:20 följande:

    Jag tycker att Sverige borde göra precis tvärtom mot vad som gjorts.

    Dvs vara väldigt restriktiv med riskgrupper (äldre, skydda dem från start eftersom man tidigt visste att äldre är riskgrupp) men inte vara så nojig, löjligt överdrivna med att tex stänga alla gymnasier o högskolor o inte låta ungdomar ta studenten.

    Det är de ÄLDRE vi ska skydda med restriktioner för besök på ålderdomshem (borde gjorts direkt), skyddsutrustning för ALLA som jobbar i hemtjänst o i vården samt att underlätta för äldre att få hem mat, mediciner osv. Detta borde sätts in DIREKT när vi visste att äldre är riskgrupp.

    Att däremot bara som någon slags symbolhandling stänga ner gymnasier/högskolor och inte låta ungdomarna ha utspring o student (kan ordnas i mindre skala, behöver inte ställas in helt) är bara löjligt.

    Varför dör så många äldre i Sverige? Inte för att ungdomar sätts i karantän i alla fall.

    Hemskolning borde ges som ett alternativ till ALLA elever som tex är lite sjuka eller är i riskgrupp, eller har familjemedlem i riskgrupp.

    Som det är nu så tvingas ALLA gymnasieelever till distansundervisning, men grundskoleelever får ogiltig frånvaro om de inte går till skollokalen, även om de eller deras föräldrar är i en riskgrupp. Varför helt olika regler??

    Mycket skumt.

    Istället borde digital undervisning vara tillgängligt för alla som behöver, kan faktiskt ordnas centralt eftersom en lärare digitalt kan ha lektion för tusentals elever. Generellt borde det vara tillåtet att lära sig digitalt eftersom alla verktyg till detta redan finns på Internet.

    Mycket idiotiskt att klumpa ihop alla grundskoleelever o säga "Ni MÅSTE gå till skollokalen varje dag" och klumpa ihop alla gymnasieelever o säga "stanna hemma, ni får INTE gå till skolan utan MÅSTE lära er digitalt".

    Känns som Sverige gjort helt tvärtom mot vad som skulle vara bra och effektivt. Märkligt. Undrar varför.


    Saken är ju den att det inte blir bra om man har vissa elever i skolan och andra hemma. Alltså nu menar jag elever som går i samma klass. Då måste läraren planera dubbelt, skapa möjligheter för att även hemmavarande elever ska kunna visa sina kunskaper. Lite mer-arbete är inte största problemet (jag är själv lärare, ja), men risken är att kvalitén lider för att det är en ny situation för lärarna också och då händer det lätt att man missar något. 

    I princip går allt att göra förstås. I princip kan man också skapa ett system där alla kommer och går precis som de vill. Men det skulle inte barn och ungdomar trivas med, eftersom det blir opersonligt, och gemenskapen skulle försvinna helt. 

    Så visst, det finns ingen speciell anledning att gymnasieelever ska vara hemma och inte högstadieelever, men någonstans måste man ju dra gränsen. Folk måste ju också veta åtminstone ungefär vad som gäller. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-05-24 20:53:46 följande:

     


    Tyskland har hade innan Corona ca 30 intensivvårdsplatser per hundra tusen innevånare medan Sverige hade drygt 5. Detta kan spela in. En annan sak som man måste beakta är att det verkar som att antalet dödsfall i Covid-19 är underrapporterat i Tyskland (det verkar som att underrapporteringen tom är större än i Storbritannien).


    Jo, jag har följt utvecklingen, jag vet. Men poängen är att det inte verkar finnas så mycket som man kan göra när folk väl hamnar på intensiven och inte kan andas och kanske måste sövas ner och läggas i respirator. I det läget dör många. Både i Tyskland och i Sverige. Men det verkar vara så  i Tyskland att många inte blir så svårt sjuka. Och det är det det som förvånar mig, och som är svårt att förklara. 

    Underrapporterat? Jag har svårt att tänka mig det, eftersom det är så himla noga, de har ju optimerat det på alla sätt, enligt vad jag hört (jag kollar lite på tyska nyheter och nyhetsprogram)
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-05-24 22:31:32 följande:
    Enligt en artikel i NY Times så finns det i Tyskland en oförklarlig differens mellan historisk dödsfalls-statistik, antal döda i mars och april 2020 och dödsfall i Covid-19 och enligt tidningen då kan det bero på underrapportering. Kanske handlar det om att äldre som dött i hemmet och som inte varit testade inte klassats som dödsfall i Covid-19?

    Har kollat runt lite.... grejen är ju, om Tyskland skulle ha underrapporterat dödsfall, så skulle de ju ha en viss överdödlighet som inte återspeglas i de officiella convid-19- dödstalen. Men så är inte fallet. Det är nästan färre människor som har dött i Tyskland, än att det skulle vara fler. 

    Kolla t.ex. här.


    https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#excess-mortality

  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-05-24 23:35:39 följande:
    Glöm mitt inlägg  Jag trodde att statistiken som du länkade tilkl bara avsåg Tyskland. Nu lägger jag mig och skäms.
    Inte så lätt att hitta. Jag menade den nedre delen, dem olika länderna. Även om inte hela Tyskland finns med där utan bara en delstat. Men jag har sett det på hela Tyskland också, och det är samma sak där. Dvs. kurvan går under det "vanliga", istället för att gå upp.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-05-26 17:01:35 följande:

    En annan aspekt angående ekonomin:

    https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-svensk-ekonomi-drabbas-hart-trots-mjukare-atgarder/


    Kan inte läsa hela artikeln, men om det fortsätter som det börjar, så är jag helt med. Det bekräftar bara min teori att det kommer att se likadant i alla länder till slut - både när det gäller smitta, döda, och antagligen även ekonomin.

    Kortfristigt är det en fördel för ekonomin att inte stänga. Långfristigt måste det ju ge många ekonomiska följder om folk avstår ifrån att leva vanliga liv i kanske ett år till. 
  • AndreaBD
    Tesssalina skrev 2020-05-26 17:20:54 följande:
    Nu kom denna pandemi väldigt plötsligt, men med lite framförhållning skulle det absolut gå att ordna både digital undervisning och den vanliga utan att lärare måste dubbelarbeta. Redan nu finns ju föreläsningar/lektioner av duktiga lärare (Både svenska o internationella) på videoklipp på nätet. En lärare kan i princip hålla föreläsning för 7 miljarder människor, bara de alla har tillgång till nätet. Standardiserade prov, typ nationella prov, kan utgöra någon slags mätare och avstämning av hur väl man tagit till sig undervisningen (avstämningar kan även göras med tätare intervaller, digitalt, på standardiserade quiz/prov för att eleven själv ska se hur den ligger till). Sverige skulle kunna ha en lärare (eller några stycken ) som jobbar heltid med att distribuera digitalt material till intresserade. För yngre barn kan då föräldrarna förväntas vara delaktiga i att se till att deras barn verkligen kollar på videolektionerna och gör avcheckningsprov. Man växlar helt enkelt om till digital undervisning vid behov och gör avcheckningar och slutprov för att kunna få ett betyg. Detta skulle vara enkelt att ordna, bara viljan finns. Tror dock att många lärare är emot detta för att de tror att de riskerar jämföras med bättre, digitala lärare.
    Vi HAR gjort det. Vi har ändå allt klart för det fallet att det skulle bli så att eleverna blir hemma. Vi har dessutom haft distansundervisning tidigare då vi jobbar med hemmasittare. Men en liten specialskola har förstås inte samma situation som en stor skola. Där kan det vara svårare.

    Och det som du spekulerar om hur man kan göra - vi har ju kommit mycket längre än så. Vi har i flera år testat olika plattformer och jag tror att ganska många skolor i Sverige har det digitala på plats. Jag tror att många t.ex. använder g-suite, och då främst google-classroom där man har alla dessa funktioner som du beskriver.

    Och framför allt så jobbar vi också med en plattform där vi har material. Man behöver inte ha någon lärare som sköter det, det finns flera digitala plattformer där allt finns på plats och där man bara kan plocka. 

    INNAN dess så har vi ju också jobbat med material ifrån internet. Jag har gjort det i minst 10 år. De här nyare sakerna bara underlättar lite, sorterar åt oss, så att vi inte leta upp varje klipp, varje grej för sig. Men att visa videolektioner och alla möjliga digitala resurser - det är minst i 10 år man har gjort. 

    Största problemet är att det blir så opersonligt för barnen och att inte alla barn klarar att ta ansvar för ett sånt självständigt arbetssätt. De brukar också tycka att det är tråkigt. De behöver den personliga kontakten, både med läraren och med kamraterna. Och även barn är vanemänniskor. Om de är hemma nån gång ibland, då brukar de inte sköta skolarbetet så bra. Egentligen är det inget problem för lärarna. Förutom att vi ju sedan har elever som inte jobbat ordentligt hemma, och måste fixa det igen. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-27 11:07:32 följande:
    AndreaBD skrev 2020-05-26 17:22:19 följande:
    Kan inte läsa hela artikeln, men om det fortsätter som det börjar, så är jag helt med. Det bekräftar bara min teori att det kommer att se likadant i alla länder till slut - både när det gäller smitta, döda, och antagligen även ekonomin.

    Kortfristigt är det en fördel för ekonomin att inte stänga. Långfristigt måste det ju ge många ekonomiska följder om folk avstår ifrån att leva vanliga liv i kanske ett år till. 

    Fast artikelförfattaren spekulerar snarare i att länder kommer att drabbas olika hårt såväl ekonomiskt som av covid-19.

    Han utgår från ett scenarion där smittan dröjer kvar i Sverige medan viruset försvinner i andra länder och att Sverige därmed riskerar att betraktas som ett smittsamt parialand.

    Alltså ungefär lika insiktsfullt som vilken anonym skribent som helst på FL som räknar antalet döda och konstaterar att Sverige med facit i hand kan bevisas vara förloraren i kampen mod covid-19.

    Men hans främsta argument för att Sverige kan drabbas hårt bottnar i att vi är ett av världens mest exportberoende länder - och i detta sammanhang tycks det inte som att pandemin är över i omvärlden, utan kommer att dröja kvar länge, länge - och vem tänker på att köpa en Volvo när man barrikaderat sig mot covid-19.

    Fast i praktiken kan han ju ha rätt även om han vinglar i teorin. Risken är påtaglig att Trumpdynastin blir mycket långvarig, att kampen mellan Kina och USA hårdnar, att 2020-talet blir protektionismens och den inskränkta nationalismens årtionde, att marknaden för den svenska industri som fortfarande är svensk krymper väsentligt.

    Dessutom ska räntorna för de gigantiskt stora räddningspaket som initierats i olika länder börja betalas - fast i den genren ligger Sverige mycket bra till i och med att vår statsskuld var så låg innan den stora paniken drabbade världens länder.
    Okej, som sagt, jag kan inte läsa artikeln. Tjaa... såna saker ändrar sig ju ganska ofta, så det är svårt att veta. Små länder är ofta ganska beroende av andra. 

    Vad ska man göra åt det? Uppmuntra nya företag som gör just såna saker, ge dem bidrag? Kan vara svårt ändå. Och som du säger, det behövs bara någon som Trump så tas plötsligt en massa konstiga beslut.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-27 15:32:42 följande:
    Mm, det kan vara svårt att agera rationellt när andra agerar irrationellt, inte desto mindre och trots alla initiala misstag och att det verkar finnas fler beslutsnivåer än det finns coronavirus inom svenskt smittskydd/svensk sjuk och äldrevård  så kommer nog Sverige så småningom att framstå som ett land där politikerna inte tappade fattningen under coronakrisen och varumärket Sverige att stärkas internationellt.

    Men förmodligen kommer svensk exportindustri ändå att får problem de kommande åren - fast å andra sidan så har den industrin betytt oerhört mycket för Sveriges framgångar ekonomisk. Vi får väl hoppas att EU inte faller ihop, svälja förtreten att det fransk-tyska räddningsförslaget innebär 1000-tals miljarder i bidrag till EU-länder som misskött ekonomin och se förslaget för vad det är - ett försök att lappa ihop det EU som föll isär under den första coronapaniken.
    Det tror jag också. Ekonomiskt kommer vi att drabbas ändå, även andra länders problem påverkar ju oss. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-05-27 22:17:00 följande:

    Det blir intressant om det visar sig att arkitekten bakom Sveriges coronastrategi är ingen annan är Giesecke.

    Mer info behövs.


    Knappast. Varför han? Han är ju i pension. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin