• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-11-08 19:43:34 följande:
    Som vanligt bryr jag mig lite och ingenting om hur du uppfattar saker. Så varför koncentrerar du dig inte på att kommunicera dina uppfattningar till dem som gillar dina krumelurer? *visslar på klybbet och AndreaBD*
    Jadu - hur skall jag uppfatta att du tror att jag bryr mig om hur du uppfattar saker med det här då {#emotions_dlg.flower}

    Det är en öppen tråd och ordet är fritt att skapa inlägg och kommentera andras inlägg så länge de inte bryter mot forumets regler. Det är också fritt att läsa eller inte läsa andras inlägg.

    Kanske kan det passa att likt det andra skribentern tidigare gjort kommnetera allt det som inte läses med ett grönt äpple, eller så kan du fortsätta attläsa och kommentera det du bryr dig lite om.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-08 23:18:31 följande:
    Konstateranden som utmynnar i att någon part handlat fel, oklart eller långsamt skulle ju i och för sig kunna tolkas som kritik, rent av skuldbeläggning. 
    Kallar man det något annat innebär det förnekelse av felen som begåtts.
    Saker kan ju bli fel eller inte rätt utan att de parter du vill skuldbelägga har begått fel eller handlat oriktigt, oklart eller långsamt.

    Kritik är inte nödvändigtvis samma sak som skuldbeläggning, så då CK kommer med kritik i sina delbetänkanden är det inte märkligt att de säger att de först i slutbetänkandet ska göra bedömningar om övervägningar som gjort har varit gjorda rätt eller fel.

    Då jag håller med CK är det de punkter de presenterat jag håller med om, punkterna pekar på en decentraliserad organisation med omfattande självstyre och otillräckliga smittskyddslagar där systemet udner givna förutsättningar inte räckt till.  Men har de ännu sagt att Tegnell har gjort fel?  

    "Brister bakom den svenska pandemihanteringen

    Beredskapen för att hantera en pandemi har varit undermålig

    Nuvarande och tidigare regeringar borde ha åtgärdat sedan länge påtalade brister i pandemiberedskapen

    Folkhälsomyndigheten eller annan myndighet bör få i uppdrag att följa upp och stödja andra aktörers pandemiberedskap

    Smittskyddslagstiftningen är otillräcklig

    Ansvaret för det svenska smittskyddet är fördelat på många i ett decentraliserat och fragmenterat system

    En betydande del av ansvaret för den faktiska pandemibekämpningen har fått vila på SKR

    Smittskyddsläkarnas ställning är otydlig"
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-08 23:26:22 följande:
    Om man på grund av bristande beredskap, en otillräcklig smittskyddslag, och ett decentraliserat och fragmenterat system inte har möjlighet att skydda befolkningen mot ett nytt virus, då har man desto större orsak att iaktta försiktighetsprincipen i allt man kommunicerar till allmänheten.

    I den här rapporten hittar man endel konstateranden som kommer väldigt nära ett skuldbeläggande.

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/202...

    Uppsala och Blekinge är de regioner som avviker för uppstart av provtagning för åldersgruppen 610 år där Uppsala startar med detta i februari 2021 och Blekinge erbjöd fortfarande vid enkätens besvarande i april 2021 ingen provtagning för den åldersgruppen. Även i åldersgruppen 1115 år sticker Blekinge ut där man erbjudit provtagning först från mars 2021.

    Har det verkligen varit så här illa?

    I enkäten där regionerna fått beskriva erfarenheter kring smittspårning lyfts det att man anser att man omgående borde lagt upp en strategi för smittspårning i förskola och skolmiljö.

    Varför det, barn smittar ju inte? Eller?

    Synpunkt framkommer kring att riktlinjerna var alltför restriktiva vilket har försvårat arbetet i regionerna att utöka smittspårningen. Exempel ges gällande "acceptans" av asymtomatisk smittspridning. Det lyftes av regionerna redan på ett tidigt stadium att erfarenheterna från smittspårningsarbetet tydligt visade att det förekom asymtomatisk smittspridning, men som det dröjde länge innan nationella riktlinjer för smittspårning tog höjd för.

    När har detta tidiga stadium infallit? I januari 2021 i Agenda-utfrågningen var Tegnell väldigt tydlig med att man INTE smittar innan symptom.

    Det går därför inte att smittspåra för covid-19 på samma sätt som för t ex klamydia eller hiv. Ovanstående verkar ha varit svårt att inse för politiker och många andra utan tidigare kunskap om smittspårning.

    Att döma av hur Tegnell har uttryckt sig i offentligheten, kan man kanske räkna också honom till dem som saknar kunskap om smittspårning.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/anders-tegnell-om-...
    Jag tror att du missuppfattat en rad saker och tillskriver FoHM en massa saker som de inte sagt. Det är en hel del halmdockor du dragit fram här. 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-09 21:51:40 följande:
    Här har vi ditt bästa och enda argument igen en gång. Du har missförstått.

    FHM eller Tegnell, man kan ju inte veta vad som är myndighetens syn på saker och ting, och vad som är Tegnells egna funderingar. Här kritiserar jag uttalanden som uttryckligen kommer från Tegnell. Om inte FHM står bakom dem, så är det ju illa. Klamydia-jämförelsen t.ex., man får ju hoppas att det var Tegnells eget påhitt.

    stars.library.ucf.edu/cgi/viewcontent.cgi?art...

    Why Swedes Dont Wear Face Masks During the PandemicA Consequence of Blindly Trusting the Government

    Var placerar du dig själv på Government trust axeln?
    Nejdå - jag har återkommande gett dig argument om varför de resonemang och ståndpunter du för fram inte har stöd av de länkar och citat du lägger fram - av olika skäl vid olika tilfällen.

    Kanske är det så att din kritik bygger på att du misstror myndigheter - eller i alla fall Svenska myndighter. I alla fall uppfattar jag att många påståenden du lägger fram möjligen bygger på konfimationsbias och kanske utifrån ett misstroende. Halmdockorna har jag återkommande visat att de inte stämmer, inte ens med de argument och de lönkar du presenetrar som stöd för dessa.  Så ja, den här gången skrev jag att du verkade ha missförstått och staplade halmdockorna på varandra.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-09 21:51:40 följande:
    Här har vi ditt bästa och enda argument igen en gång. Du har missförstått.

    FHM eller Tegnell, man kan ju inte veta vad som är myndighetens syn på saker och ting, och vad som är Tegnells egna funderingar. Här kritiserar jag uttalanden som uttryckligen kommer från Tegnell. Om inte FHM står bakom dem, så är det ju illa. Klamydia-jämförelsen t.ex., man får ju hoppas att det var Tegnells eget påhitt.

    stars.library.ucf.edu/cgi/viewcontent.cgi?art...

    Why Swedes Dont Wear Face Masks During the PandemicA Consequence of Blindly Trusting the Government

    Var placerar du dig själv på Government trust axeln?
    Sverige är en 'high trust society' -  det kännetecknar också alla våra nordiska grannar som liksom Sverige är individualistiska snarare än kollektivitiska samhällen.

    Sen finns det en del grupper i våra samhällen som inte delar de företrädesvis individualistiska uppfattningarna som känneteckna high trust societies, utan har en mer low trust uppfattning som är ett kännetecken för kollektivistiska samhällen.

    Ett lågt förtroende för samhället behöver inte betyda att kritiken spårar ur med osakligheter och halmdockor, och ett högt förtroende behöver inte betyda en okritiskt syn på hur samhället fungerar eller inte fungerar - du vet att jag fört fram kritik, en kritik som pekar på att samhällsstruktur och lagar inte räcker till snarare än att enskilda personer eller myndigheter misstänkliggörs så som kritiken företrädesvis förts fram i tråden.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-10 21:48:04 följande:
    Att kritiken är osaklig är enbart din åsikt. Och dina argument handlar antingen om debatten som sådan eller om förutsättningarna som fanns för att hantera en pandemi. Eller nåja, här gör du ett försök:
    FoHMs material handlar om olika yrkersgrupper _inom skolan men det du missar att FHM också har jämfört lärare med yrken utanför skolan, här:

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/219...

    Den här gången gällde kritiken tre separata punkter:
    Smittspridning och -spårning i skolorna. Kommunikationen om asymptomatisk smittspridning. Jämförelsen mellan klamydia och covid-19. Åsikter i sakfrågan?

    Jag kan inte minnas att du skulle ha kritiserat någonting alls. Om det är så att jag minns fel, så får du gärna friska upp mitt minne. Och då ska kritiken gälla beslut som har fattats efter att covid-19 pandemin var ett faktum. Det är omöjligt att NU ändra på ett beslut som fattades 10 år tidigare, så det är meningslöst att kritisera det 10 år gamla beslutet. Vad ska göras NU, när man tvingas leva med det dåliga beslutet som fattades 10 år tidigare?
    Javisst är det min åsikt att kritiken är osaklig, missriktad och irrelevant när kritiken endera riktar sig mot person, inte tar verkliga premisser med i beräkningen eller återger helt olika påståenden om olika saker och säger att de är motstående varandra eller bygger halmdockor.

    Självklart kan detta också debatteras - vad är kritik och hur framställs kritik och vad bygger kritik på.

    Jag menar att kritik riktad mot brevbäraren som inte kommer med önskad post varje dag är osaklig, missriktad och irrelevant om det är så att den kritiserade brevbäraren har varannandagsutdelning, breven inte sorterats rätt på terminalen, brevet har fel frankering eller om avsändaren helt enkelt inte postat eller ens skrivit brevet.

    Alla premisser inklusive verkliga förhålladen är i högstagrad relevanta när kritik framställs. Att myndigheter arbetar utefter dåliga beslut som fattades för mer än 10 eller flera 100 år sedan skall inte dessa myndigehter kritiseras för, kritiken skall i detta fall riktas mot att de beslut som då fattades och verkade förtjänstfulla nu visar sig vara minde eller inte alla förstjänstfulla.  Men detta kan ju pckså diskuteras - vad syftar kritiken till? Ska kritiken riktas mot de verkliga problemen eller ska kririken riktas mot enskilda personer eller myndigheter för att någon skall hängas ut?  

    Vad menar du kritik syftar till och hur skall kritik formuleras för att inte vara osaklig, missriktad eller irrelevant? 

    Tror du att myndigehter och regering kan och ska bryta mot de lagar som finns i fråga om myndighetsutövning, ansvarsprincipen, smittskydd osv?

    Jag har pekat på att du med orefererade påståenden säger att CK och FoHM  kommer till motstående slutsatser - vilket jag har visat var osant då de material du använde för att underbygga det påståendet visade sig handla om olika saker.   Detta vill du vad jag förstår inte bemöta utan istället vill du prata om andra saker - tex hur mycket jag litar på myndigehter...
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-10 23:27:49 följande:
    Här räknar de med att ge en tredje spruta nu till äldre och viss sjukvårdspersonal, och sedan erbjuda till alla andra i januari eller februari.
    Det verkar som att det är en strategi vad det gäller vaccineringen som fler delar.

    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/10/alla-over-65-ar-erbjuds-en-tredje-vaccindos/

    "På sikt ska alla svenskar som är 16 år och äldre att erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det meddelade Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson på en presskonferens under onsdagen.

    Först ut är personer som är 65 år och äldre samt hemtjänstpersonal och personal på särskilt boende respektive inom hemsjukvård. Den tredje sprutan erbjuds minst sex månader efter den andra sprutan.


    – Det handlar om ungefär en halv miljon svenskar som nu kommer få en påfyllnadsdos, sa socialminister Lena Hallengren (S) under presskonferensen.


    Resten av befolkningen över 16 år kommer succesivt att erbjudas den tredje sprutan längre fram. Information när det blir aktuellt kommer att delges senare. Om det är möjligt kommer vissa av vaccinationerna samordnas med vaccinationerna mot säsongsinfluensa för vissa grupper.


    Övrig vårdpersonal får vänta med den tredje sprutan enligt prioriteringsordningen.


    Vid vaccineringen av en tredje dos erbjuds samma vaccin som vid dos ett och två. Har man däremot vaccinerats med Astra Zenecas vaccin så erbjuds Pfizers eller Modernas vaccin vid den tredje sprutan. Pausen för Modernas vaccin för personer födda 1991 och senare står kvar.


    Johan Carlson räknar med att majoriteten av de som tagit två doser även kommer att vilja ta en tredje dos. Det är för tidigt att säga när samtliga i Sverige har fått erbjudande om en tredje spruta, men det kommer förmodligen ske under våren 2022."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-10 21:48:04 följande:
    Att kritiken är osaklig är enbart din åsikt. Och dina argument handlar antingen om debatten som sådan eller om förutsättningarna som fanns för att hantera en pandemi. Eller nåja, här gör du ett försök:
    FoHMs material handlar om olika yrkersgrupper _inom skolan men det du missar att FHM också har jämfört lärare med yrken utanför skolan, här:

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/219...

    Den här gången gällde kritiken tre separata punkter:
    Smittspridning och -spårning i skolorna. Kommunikationen om asymptomatisk smittspridning. Jämförelsen mellan klamydia och covid-19. Åsikter i sakfrågan?

    Jag kan inte minnas att du skulle ha kritiserat någonting alls. Om det är så att jag minns fel, så får du gärna friska upp mitt minne. Och då ska kritiken gälla beslut som har fattats efter att covid-19 pandemin var ett faktum. Det är omöjligt att NU ändra på ett beslut som fattades 10 år tidigare, så det är meningslöst att kritisera det 10 år gamla beslutet. Vad ska göras NU, när man tvingas leva med det dåliga beslutet som fattades 10 år tidigare?
    .. också Finland tampas med lagar och åtgärder och decentraliserat ansvar - mot vem eller vad skall kritiken riktas i detta fall anser du? THI, Markku Tervahauta, Mika Salminen, Sanna Marin, Sauli Niinistö, Krista Kiuru, Hanna Sarkkinen, Sirpa Paatero, Anna-Maja Kristina Henriksson, regeringen, riksdagen, kommunerna eller varför inte brevbäraren?

    www.dn.se/varlden/finland-lag-som-kan-skydda-aldre-mot-covid-19-gar-inte-att-anvanda/

    "Enligt paragraf 48 i lagen om smittsamma sjukdomar får ”de som har ett bristfälligt vaccinationsskydd bara av särskilda skäl arbeta i klient- och patientutrymmen vid verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården där man vårdar klienter eller patienter som medicinskt sett är utsatta för allvarliga följder av smittsamma sjukdomar”.

    – Men lagen, som fanns före coronapandemin, används inte eftersom en annan del av lagen enbart talar om skydd mot mässling och vattkoppor och dessutom förutsätts det att anställda är skyddade mot influensa. Men det står inget om covid. Så nu diskuteras detta medan tiden går och vi har utbrott inom äldrevården. Också Finland har haft många dödsfall där.


    Markku Tervahauta är frustrerad över att det inte finns någon klar linje trots att det finns en lag:


    – Kommunerna som ansvarar för äldrevården behöver få ett besked, säger han.


    Så du och Institutet för hälsa och välfärd trycker på regeringen att få detta klarlagt?


    – Det gör vi. För oss står det klart att även om coronaviruset i sig inte står med i lagen så borde den gälla också för detta virus. Det är märkligt att vi har den här diskussionen nu efter två år med viruset. Nu handlar det om att rädda liv bland de äldre."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-11 22:47:38 följande:
    Att kritisera en persons uttalanden är någonting helt annat än att kritisera en person.

    Många beslut har fattats UNDER PÅGÅENDE pandemi. De besluten kan mycket väl kritiseras. Som t.ex. här:

    www.expressen.se/nyheter/kritiken-mot-stoppad.../

    Jag har citerat en mängd uttalanden, alltid med källhänvisning. Mina egna slutsatser kan jag av naturliga skäl inte sätta någon referens till.

    Nu citerar jag mig själv:
    Allt material har en koppling till barn. FHM säger barn inte spelar någon roll för smittspridningen i samhället. Coronakommissionen säger att barn kan kopplas till dödsfall på äldreboenden. Du som är så duktig på att citera källor, kan du inte bara klistra in citat som visar att jag har fel?
    Referenserna till mina påståenden hittar du tidigare i tråden.

    Du har, utan förklaring, påstått att 1) källan drar en annan slutsats än det som citatet visar, och 2) de två källorna kan inte användas i samma diskussion, 3) de två källornas budskap är inte motstridiga, och 4) trots att de två källornas budskap är motstridiga, kan de båda vara sanna.

    Dessutom har vi inte löst frågan om lärares risk att smittas: Är den högre än den hemmajobbande kontorsarbetarens, eller är den inte högre? Och följande fråga: Vad har FHM egentligen sagt om lärares smittorisk?

    www.expressen.se/ledare/peter-santesson/hur-k.../

    Folkhälsomyndighetens GD Johan Carlsson, som anbefallde enad front och ansåg att soloåkning med extra försiktighet var något problematiskt.

    Av vilken orsak var det problematiskt? Vilken lag tvingade Johan Carlsson att fördöma den frivilliga försiktigheten? Var det ett klokt eller dumt uttalande?
    Det går naturligtvis inte att ge belägg för att någonting inte sagts utan att citera allt som sagts och skrivits av FoHM i alla media och i alla publikationer - så går det inte till.

    Vill du påstå att FoHM säger att 'barn inte spelar någon roll för mittspridningen' så får du länka och citera detta.  Men det är kanske enbart din egen slutsats - och då får du länka och citera det som ger stöd för den slutsatsen.

    Den slutsats och det påstående du gjorde om materialet om alla yrkesgrupper och materialet om yrkesgrupper inom skolan är inte en giltig slutsats, men jag uppfattar det kanske fel, du ville kanske göra någonting annat än en giltig slutsats med det påståendet. 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-11 23:08:58 följande:
    Du glömde Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

    Om lagarna inte duger, då skriver man om dem. Och åsikterna om hur lagarna ska skrivas, de är många. Här har du länkar till färska nyheter från Finland. De finska rubrikerna kan du köra genom Google translate. Det brukar bli helt förståeliga översättningar.

    arenan.yle.fi/audio/1-1830156

    Nyheterna kl. 8. Man bereder en lagändring för att få dem som jobbar inom vården att vaccinera sig.

    svenska.yle.fi/a/7-10008684

    Efter regeringens sammanträde förklarade statsminister Sanna Marin att beredningen av det ärendet fortsätter. Men det finns många juridiska problem kring de ovaccinerades rättigheter att gå på jobb, besöka butiker eller fritidsverksamhet. Någon politisk oenighet om coronaläget eller åtgärderna finns ändå inte, betonade statsministern.

    yle.fi/uutiset/3-12183595

    Alueiden koronaohjeita pidetään sekavina ja toimia riittämättöminä HUSin ylilääkäri: "Lakipykälien hankaluus tekee tästä ongelmallista"

    yle.fi/uutiset/3-12181988

    Sosiaali- ja terveysalalla passi voi tulla käyttöön jo piankin, koska potilaat ovat usein riskiryhmäläisiä tai muuten haavoittuvassa asemassa olevia.

    yle.fi/uutiset/3-12169600

    Oikeusoppineet ovat erimielisiä siitä, voisiko koronapassia laajentaa jo nyt HUSin Lehtonen: On perusteltua asettaa rokotetut ja rokottamattomat eri asemaan

    yle.fi/uutiset/3-12172957

    Voidaanko hoitajilta vaatia koronarokotusta? Oikeuskansleri ja STM eri linjoilla, hoitajaliitot ja työnantajat kiirehtivät selvyyttä sekavaan tilanteeseen

    www.mtvuutiset.fi/artikkeli/eduskunnan-sote-v...#gs.fjdpro

    Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi vastustaa pakkorokotuksia: "Vaikka lomautuskin pienempi paha"
    Är det Liisa-Maria Voipio-Pulkki som är den skyldiga i Finland?

    Jag läste att en lagförändring är på gång så att covid19 skall kunna omfattas av krav på vaccinering... också någonting Liisa-Maria Voipio-Pulkki ligger bakom eller förhindrar?

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin