Anonym (ABC) skrev 2021-11-06 16:20:54 följande:
Att man inte kan stänga skolor för att det blir kris inom vården när vårdpersonal tvingas stanna hemma är ett fånigt argument. Tror man i Sverige att endast barnlösa är anställda inom vården i Finland, Norge och Danmark? Det är ju självklart att vårdpersonal behövs på jobbet, och att deras barn måste få gå till skolan om det inte finns någon som kan se efter dem hemma.
Tegnell har vid upprepade tillfällen sagt att man har en tät kontakt med sina nordiska grannar. Tja, det verkar inte så, när man hör vad Tegnell säger, och vad han lämnar osagt.
Så här gick det till när Finland stängde skolorna i mars 2020:
Tanken var att tillåta närundervisning endast för klass 1-3 barn till föräldrar med samhällskritiska yrken. Sedan insåg man att en sådan lista över yrken var juridiskt omöjlig, det var inte lagligt att tillåta vissa barn att komma till skolan medan man förbjöd andra. Då tvingades man naturligtvis backa det tidigare beskedet. Det som ändå sades offentligt var att regeringens önskan var att alla som bara hade möjlighet skulle hålla barnen hemma.
Och vad sade Tegnell i de svenska nyheterna? Han sade Finland har ändrat sig angående skolstängningarna. Tekniskt sett hade han ju rätt, men han fick det att låta som om Finland hade kommit fram till att det trots det osäkra läget ändå var bättre att barnen gick till skolan. Var han oinformerad om hur det egentligen låg till, eller valde han medvetet att lägga fram ett vilseledande budskap?
Jag hittade en färsk rapport:
www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-materi.../
Även i sammanställningar som Folkhälsomyndigheten publicerat tidigare i år har yrken inom skolan generellt sett inte en högre förekomst av covid-19 än andra yrken med många kontakter (23).
Många kontakter? Kollar (23):
Yrkesgrupper som har begränsade möjligheter att utföra sitt arbete hemma, har många kontakter i yrket och/eller arbetar inom vård- och omsorg kan vara utsatta för att smittas av covid-19 i större utsträckning än andra yrkesgrupper.
Alltså lärare.
Metod
Yrken med många kontakter innefattar här yrken med externa kontakter, till exempel kunder i handeln, inte kollegor.
Resultat
Bilderna visar att yrken inom skolan har högre incidens än Resterande yrken och ligger ungefär på samma nivå som Yrken med många kontakter.
Diskussion
Yrken inom skolan har generellt sett inte en högre förekomst av covid-19 än andra yrken,
Det var en märklig slutsats. Jag skulle ha sagt att lärares risk att smittas är lika hög som för övriga yrkesgrupper som har många dagliga kontakter. Lärarna utsätts alltså för en betydligt högre risk än de som kan jobba hemifrån.
Den slutsatsen motsvarar inte det budskap som FHM har trummat igenom, dvs barn smittar väldigt lite, smitta bland barn har väldigt liten effekt på smittspridningen i samhället, vuxna smittas sällan av barn. Om det är sant, hur är det då möjligt att andelen personal med barn i skolåldern korrelerar med antalet döda på äldreboenden?
de kan utan problem existera samtidgt utan att vara rakt motsatta.
Ok, hur då?De två citat du anäder för att udnerbygga påståendet att CK och FoHM drar motsatta slutsatser komer från två olika material som behandlar olika frågor.
CKs material handlar om olika yrkersgrupper _inom samhället_ och FoHMs material handlar om olika yrkersgrupper _inom skolan_ vilket tydligtframgår av materialet och den grafik som presenteras i FoHMs material.
Anonym (ABC) skrev 2021-11-01 23:55:13 följande:
Coronakomissionen:
Flera studier har identifierat förhöjda risker att bli infekterad av SARS-CoV-2 bland yrken inom hälso- och sjukvården, lärare, samt personer som kör buss eller taxi.
Figur 3.5 Covid-19 smittade i olika jobb
Förskollärare och grundskollärare hör inte till "Yrkena med de högsta 25 procenten kontakter med andra människor är markerade med rött.", ändå ligger båda yrkesgrupperna högre än de flesta andra, och förskollärare en aning högre än grundskollärare.
FHM:
De yrkesgrupper som träffar större grupper av barn inom skolan, grundskollärare, förskollärare och barnskötare, har inte en högre relativ risk att diagnostiseras med covid-19 i jämförelse med andra yrkesgrupper.
Coronakomissionen och FHM har studerat samma material och kommit till rakt motsatta slutsatser.
Kunskapsläget har utvecklats långsammare i Sverige än i resten av världen, det stämmer.
Padirac skrev 2021-11-02 00:32:54 följande:
Jag vet inte om du försöker förvilla eller om du helt enkelt inte förstår sammanhang och kontext i det material du citerar - var det medvetet du undvek att age att FoHMs text kommer från en studie om olika yrkegrupper _inom_ skolan och coronakommissionens tabell 3.5 handlar om oluka yrkesgruper i samhället i stort.
www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/7ff...
"Förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupper inom skolan 13 mars ? 19 oktober
...
De yrkesgrupper som träffar större grupper av barn inom skolan, grundskollärare, förskollärare och barnskötare, har inte en högre relativ risk att diagnostiseras med covid-19 i jämförelse med andra yrkesgrupper."
Textenåterger alltså resultatet från studier av olika yrkesgrupper inom skolan, inte mellan olika yrkesgrupper i stort i samhället.
Notera också att FoHMs material bygger på aktuella studier vi tillfället - om nya studier kommer med nya rön så förändrar det inte det faktum att studierna vid tillfället för FoHMs återgivande av dessa gav dessa resultat.
Det är åter igen kritik som i bästa fall bygger på en omvänd tidsuppfattning eller enskidla meningar tagna ur sitt sammanhang, medvetet eller av oförståelse, jag vet inte.. - jag menar, hur är det möjligt att tolka en studie om olika yrkesgrupper inom skolan till att handla om olika yrkesgrupper i allmänhet i samhället.