Så här är det just nu i de nordiska ländernas smittspridning
www.dn.se/sverige/samma-smittotal-men-olika-taktik-i-nordiska-landerna/
"Fakta. Norden i siffror
Norge
14-dagars incidens per 100 000 invånare: 320
Andel positiva prover: 4,5
Covidpatienter på sjukhus: 88
Varav inlagda på iva: 26
Island:
14-dagars incidens per 100 000 invånare: 247
Andel positiva prover: 2,4
Covidpatienter på sjukhus: 10
Danmark
14-dagars incidens per 100 000 invånare: 216
Andel positiva prover: 1,07
Covidpatienter på sjukhus: 121
Varav inlagda på iva: 26
Finland
14-dagars incidens per 100 000 invånare: 146
Andel positiva prover: 2,6
Covidpatienter på sjukhus: 70
Varav inlagda på iva: 21
Sverige
14-dagars incidens per 100 000 invånare: 127
Andel positiva prover: 4
Covidpatienter på sjukhus: 274
Varav inlagda på iva: 45
14-dagars incidens per 100 000 invånare visar alla covidfall som bekräftats totalt de senaste två veckorna, i relation till befolkningsmängd.
Andel positiva prover visar hur stor andel av alla prover som genomförts som visade positivt för covid-19 andel av alla prover som genomförs
Siffrorna är från respektive lands officiella statistik."
Islands statsepidemiolog kommenterar smittskyddsåtgärder i ljuset av att en majoritet av Islands befolkning i mitten av sommaren var vaccinerade (vad det nu betyder)
"
Island lyfte alla inhemska restriktioner i slutet av juni, då en majoritet av befolkningen fått vaccin. En knapp månad infördes restriktioner igen, på grund av snabbt ökad smittspridning och smittotal mångdubbelt högre än de tidigare topparna. I dagsläget minskar smittspridningen i landet.
I statsepidemiolog Thórólfur Gudnason långsiktiga pandemiplan skriver han att restriktionerna behövs tills den globala pandemin är över, menar statsepidemiologen. Det kan ta månader eller år innan det sker.
”Sjukdomen är inte på reträtt någonstans i världen och även om epidemin på Island kan hanteras kommer vi att leva med det ständiga hotet om att viruset kommer att nå Island och orsaka en utbredd infektion här”, skrev Thórólfur Gudnason i ett yttrande till landets hälsominister i augusti.
Danska myndigheter har gjort en annan bedömning. I Danmark anas nu något vikande kurvor. Om en vecka ska landets myndigheter sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och alla restriktioner ska lyftas.
Karin Tegmark Wisell kommenterade Danmarks beslut och sade att covid-19 fortfarande har allvarliga konsekvenser för många i samhället.
– Men absolut måste vi börja blicka framåt och fundera på vad det här är för sjukdom som vi måste leva med på sikt, säger hon och fortsätter:
– För oss ter det sig nu rätt så uppenbart det inte finns möjligheter att vaccinera bort sjukdomen som man gjort med smittkoppor till exempel, utifrån försättningarna vi har i dag. Här gäller det att få ned smittspridningen och minska de allvarliga konsekvenserna."
Vaccineringen verkar som det sagt tidigare skydda mot allvarlig sjukdom, men pandemin består och det är inte klart så som det sades från norska företrädare tidigare i år.