• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    "Redan i mitten av september hade pandemin kunnat vara över för Sveriges del. Det säger professor Joakim Dillner som inte tror att smittspridningen kommer att skjuta i höjden igen"

    www.dn.se/vetenskap/dagen-da-pandemin-kunde-ha-varit-over/

    Det märks också om man tittar på statistiken - från att länge ha varit ett av de hårdast drabbade länderna har nu Sverige dalat till plats 52 på listan över andel döda i befolkningen.

  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-10-15 23:10:45 följande:

    Så mycket, men blir väl lätt så när man har en hållbar strategi.
    Men dock hela tiden kommer de tillbaka till att man ska ignorera den initiala smittspridningen och den hand vi blev tilldelad med smittan.

    Men är det inte rätt udda att de stod och gasta om att vi Sverige var nummer 8 i världen i dödlighet per capita, och nu är de helt tysta och ser detta som nått som inte är värt och nämna längre.
    Vad är det för människor som vill det ska gå så illa för Sverige och sen låtsas om att det inte går bättre sen.

    Dock ser man en stor skillnad i ett land som Sverige där vi är vaccinerade i hög grad, och att de som dör är nu de svaga som inte vaccinet har tagit på.
    Och att de ovaccinerade dominerar att belasta sjukvården och fast än de är mindre 20% och står för 90% i vården.

    Yngre släkting blev smittad av COVID-19 4 dagar efter andra sprutan, men hade mycket svagt sjukdomsförlopp och efter 5 dagar hade noll symtom kvar.


    Går du tillbaka i den här tråden så kan du finna att delar av kritikerklustret profeterar att det bara är en tidsfråga innan Sverige är det värst drabbade landet i världen.

    Men för att vara tydlig - det gällde inte hela klustret, utan bara den mer agendastyrda delen.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2021-10-17 13:10:57 följande:
    Alla dessa spåmän som tror på saker :) Men. Hur kan en pandemi vara "över för Sveriges del"? En PANdemi är väl över när den är över i hela välden? Eller missar jag nånting?
    Formell är väl pandemin inte över förrän WHO förklarar att den är över, men jag hade inte några problem att förstå Joakim Dillner.

    "Kan man säga att pandemin för Sveriges del tog slut där och då?

    - Den hade kunnat ta slut där och då, om vi inte hade tagit bort restriktionerna. I så fall hade det antagligen fortsatt ner, men tyvärr bromsades fallet, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet

    Var det fel att ta bort restriktionerna?

    - Nej, det tycker jag inte. Fallet bromsades på en rimlig nivå. Restriktionerna innebar en belastning för samhället. Det personliga ansvaret, att inte sprida en samhällsfarlig smitta, finns ju fortfarande kvar."
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 18:23:33 följande:
    Ganska märkligt om andra länder i Europa uppmanar alla med symptom att testa sig, för att smittspåra, förebygga och kunna ha tillförlitliga siffror över antal smittade, medan Sverige går sin egen väg. Men FoHM gillar ju att särskilja sig. 
    En utmärkt sammanfattning av hela diskussionen i den här tråden och i många, många andra sammanhang också.

    Somlig sneglar på hur andra gör och rättar sig därefter medan andra fattar självständiga beslut.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 18:43:26 följande:
    Ok, då skriver jag om mitt inlägg i hopp om att fler förstår vad jag menar. 

    Märkligt att andra länder i Europa kommit fram till liknande, självständiga beslut om att alla ska testas och att allt ska smittspåras, medan Sveriges självständigt fattade beslut går ut på något helt annat. 

    Även märkligt om du tror att endast Sverige fattar självständiga beslut, och att alla andra länder nervöst sneglar på varandra och härmar grannländerna. 
    Jag har inte haft några synpunkter på hur andra länder fattar sina beslut och vad detta innebär.

    Däremot brukar jag ofta ha synpunkter på inlägg som ängsligt sneglar på hur andra gör och där man anser att vi ska måste göra likadant - med motiveringen att andra gör så.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 12:08:00 följande:
    Motiveringen var, som jag skrivit tex i citatet nedan, att jag förstår inte varför FoHM inte vill smittspåra, förhindra spridning och få mer korrekta siffror på antal smittade, i och med särbehandlingen av vaccinerade. Testa inte, gå till jobbet när du känner dig ok. Inget test utan individen ska bedöma när man kan gå ut bland folk. 

    Samtidigt konstaterade jag att de flesta andra länder väljer att testa alla med symptom, smittspåra så mycket som möjligt osv. Majoriteten har inte alltid rätt, men i detta fall tycker jag det.

    Hoppas du förstod denna gången, trots att du inte lyckades tidigare. 

    Vad jag ifrågasatte var att det inte verkar vara så viktigt nu att testa alla tänkbara fall, att smittspåra, eller att få en överblick över mängden faktiska fall. Och detta i en situation när konstaterade fall är runt 1000 per dygn.
    Jag tyckte mig se att Padirac petat dit FHM:s förklaring till att fullvaccinerade inte ska behöva testa sig om de misstänker att de smittats.

    Fråga gärna, om du upplever att FHM:s synpunkt är svår att förstå.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 19:30:06 följande:
    Vet inte direkt om FoHMs synpunker är någon upplevelse, och jag är inte förståndshandikappad så jag förstår skriven text. Men så snällt att du gör dig till talesman för FoHM, och så bra att du förstår precis hur de tänker, och svarar på frågor. 

    Däremot tycker jag deras förklaring är dålig. Underligt att de kallar testning av vaccinerade för en långtgående åtgärd. Fara för människors hälsa föreligger när vaccinerade som smittats för smittan vidare. Det borde vara det bästa för barn att få en korrekt diagnos. Vaccinationer innebär naturligtvis en minskad risk för allvarlig sjukdom och smittspridning, men en minskad risk är inte detsamma som avsaknad av risk att drabbas av svår sjukdom, svåra efterdyningar och död. 

    Eftersom du gillar när jag drar in andra länders pandemihantering, påpekar jag också att i många länder delar de ut gratis självtester till höger och vänster, och uppmanar alla att testa sig vid symptom. Det är något som Sverige borde snegla på och ta efter. 
    Padirac skrev 2021-10-23 15:42:51 följande:
    "Bakgrund till förändringarna

    Åtgärderna mot covid-19 ska inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa. De ska också ta hänsyn till barns bästa. En ökad vaccinationstäckning ger en minskad risk för allvarlig sjuklighet och smittspridning till och från fullvaccinerade personer. Därmed kan rekommendationerna anpassas så att fullvaccinerade generellt inte behöver testa sig vid symtom.


    En rad grupper rekommenderas fortfarande testning till exempel på grund av att de är ovaccinerade, att de löper högre risk om de smittas eller för att de vistas nära äldre personer i riskgrupp."




    Jag använde samma stilgrepp som du gjorde, brukar vara mycket effektivt stundtals.

    Det är inte så särskilt längesen jag som vaccinerad utsattes för smitta och efteråt blev sjuk.

    Det här var innan rekommendationerna ändrades, så jag följde väl förmodligen inte dem, eftersom jag inte testade mig utan bara stannade hemma så länge jag var sjuk.

    Men jag förstår problematiken. Somliga behöver tydliga instruktioner för allt från tandborstning till provtagning och för dem kan nog FHM:s fokus på sunt förnuft och personligt ansvar te sig som ett svek.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-10-24 15:14:21 följande:

    Menar du FHM´s egna ord nu?
    Känns inte speciellt wiki i mina öron, så hur får du det till detta i dina?(Medvetet?)


    Personangreppen är vanligt förekommande i vissa trådar på FL, ofta i indirekt form på skolgårdsvis.

    Det vill säga man påstår inte direkt till någon att denne är en pappskalle eller en "självgod wikipladdrare", utan man säger det till någon i den egna klungan, tillräckligt högt för att den/dem man syftar på ska höra det.

    En klassiker inom den genren.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-11-09 08:28:21 följande:

    Jag ser att klyban mycket omständligt berättar (igen!) att han inte lyssnat till eller läst något av vad kommissionen kommit fram till så här långt. 

    Jag läser också i tidningarna att Europa igen är mycket hårt drabbat, på sina håll extremt hårt drabbat, av en ny och värre våg av covid-19. Sverige ligger precis som tidigare efter och precis som tidigare så tror FHM, Jan Albert och andra att det som händer runtomkring oss inte kommer att hända här. 

    Så vansinnigt att inte utnyttja ett bättre slagläge till att vara mer förberedda, utan istället gång på gång låta sig överraskas av att det visst hände här också. 


    Jag tycker Alberts antagande att den relativt höga vaccinationstäckningen i Sverige tillsammans med det faktum att också en relativt stor andel svenskar har immunitet gentemot covid på grund av att de varit sjuka kan komma att innebära att vi framgent kan bli relativt förskonade från ytterligare utbrott.

    I stället för att fnatta omkring med diverse mer eller mindre ineffektiva åtgärder kanske vi helt borde fokusera på att se till att fortsätta att vaccinera - immunitet gentemot covid tycks ju i viss mån vara färskvara.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-11-09 09:24:17 följande:
    Ja, det vore ju kul om du och Albert och FHM har rätt. Låt oss hoppas på det. Vi får göra som FHM gör och noga följa vad som händer. 

    Låt oss titta på medan resten av världen fnattar omkring till ingen nytta. Vaccinera gör vi redan vad jag vet.
    Ja, det är alltid kul när två plus två visar sig vara fyra och inget annat, typ som den där trollkarlen i visan som trollade så att åtta blev nitton och nitton blev två. Månne han tillhör kritikerskrået.

    Jag tror alltså att man kan förlita sig på att graden av immunitet i befolkningen avgör smittspridningens möjligheter eller omöjligheter.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin