Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-10-17 14:34:01 följande:

    Jo, jag har läst det du skrivit om saken och hur FHM svarat på frågor om just detta med munskydd skulle kunna mildra sjukdomen. Osäkerheten är eller var väl större än säkerhet i frågan då jag läste det.

    De lagar som kraftigt försvårat myndigheternas möjlighet att införa kraftfulla inskränkningar i människors fri och rättigheter är att kris och beredskapslagarna bara gäller vid krig eller krigsliknande situationer - så möjligheterna att använda befintliga lagar för att kunna snabbskriva ihop nya lagar sätter ramar för det verktyget. Alla lagar måste beredas lagar får inte bryta mot andra lagar.

    Som jag ser det är det kris och beredkskapslagarna tillsammans med svenskförvaltning med självständiga myndigheter som är grunden för hur en strategi kan utformas. Det är inte så enkelt som du och jag och andra kan tycka att det borde vara, tyvärr.     


    I Finland kan vi var och varannan dag läsa om hur olika lagförslag åker mellan regeringen och grundlagsutskottet, så man jobbar åtminstone aktivt med lagstiftningen hela tiden. Sverige har visst en minoritetsregering? Det blir väl svårare att få igenom nya lagar då.

    Enligt vad jag har läst i pressen, ställer 50 personers begränsningen till med praktiska problem. Till och med Tegnell säger ju att det går att ordna vissa evenemang, t.ex. en orienteringstävling, på ett smittsäkert sätt, men att lagstiftningen förhindrar det. Varför ändrar man inte på lagen då man ser att det inte fungerar?
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-10-18 15:22:55 följande:

    Om man till exempel fått upprepat för sig vad den Svenska COVID-19 strategin är och har missat detta då det upprepats i varje PK jag sett.

    Så kan man undra hur man kan glömma av en så övertydlig sak som upprepats så många ggr.


    Förstår du skillnaden mellan följande två påståenden?

    ?Sveriges strategi är flockimmunitet?

    och

    ?Vissa människor tror att Sveriges strategi är flockimmunitet?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-10-17 15:36:10 följande:

    Det finns ingen lag som styr antalet besökare/deltagare som du säkert redan vet. Det pratas om att riktlinjer och rekommendationer som myndigheten ger ska kunna göras regionala eller lokala. De första regionala riktlinjerna och rekommendationerna kunde ha trätt i kraft under veckan som var - men den ansvariga regionen valde av någon anledning att inte genomföra detta utan valde att hålla sig till de allmänna riktlinjerna och rekommendationerna.  Vad som sades och hur det motiverades vet jag inte.  Inte heller om det var regionen som backade eller om det var något annat som spelade in.

    Lagarna ja.. regering, myndigheter, regioner, kommuner, vårdgivare... alla har olika roller och ansvar och utför sina uppgifter självständigt så länge de följer lagarna.

    Att ändra på de grundläggande övergripande kris och beredskapslagarna är ingen sak som görs i en handvändning - andra lagar ska också beredas och får inte strida mot lagar som redan är stiftade. 

    Vet du hur lång tid det brukar ta för en lag från ax till limpa?

     


    Jag har hört flera reportrar fråga Tegnell om hur stor smittspridningen ska vara innan man inför ytterligare restriktioner, men det har aldrig kommit något svar. Har man inga planer, eller vill man inte berätta hur planerna ser ut?

    I Finland har man definierat tre faser: grundfas, accelerationsfas och spridningsfas. Det har också definierats vilka mätare man följer, och vilka siffrorna är för de olika faserna. Man har också sagt vilka restriktioner man tar till i de olika faserna. Och eftersom beredskapslagen inte längre gäller, fattas alla beslut på regional och kommunal nivå. Befolkningen har alltså möjlighet att följa med statistiken och se hur vardagen den närmaste tiden sannolikt kommer att se ut.

    www.hbl.fi/artikel/regeringen-gick-ut-med-nya-rekommendationer-om-fritidsaktiviteter-arbete-och-fester-sju-sjukvards/

    www.pressreader.com/finland/hufvudstadsbladet/20201017/281578063142953
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-10-18 16:55:33 följande:

    Vad jag höt så är inte restriktionernas omfattning enbart kopplade till antalet smittade utan också omfattningen eller utbredningen av smittan.  Då de första regionala eller lokala rekommendationerna inte sjösattes i Uppsala i veckan som gick så får vi vänta och se om, var och när detta sker. Sverige har inte en lika omfattande allmän smittspridning i samhället som i våras och då kan lagarna här ställa krav på lokala begränsningar snarare än över hela landet.

    Så att svara på frågan som du formulerat den slutar säkert i att massa människor missuppfattar det hela liksom det gjorts med allt prat om flockimmunitet.   Kanske Carlsson sagt något om det, eller ngn annan som representerar FHM?

    Som jag förstår FHMs arbete bygger det på väl utarbetade planer som är förankrade i vetenskap inom smittskyddsarbete och beprövat smittskyddsarbete, planer som inte är påhittade på kammaren utan är lika de planer som WHO, CDC, ECDC och andra länder och som r anpassade till svensk lag och andra svenska förutsättningar för myndighetsutövande och smittspridning.

     


    I Finland är det inte bara smittans omfattning som avgör, utan också andelen positiva prov, hur stor del av fallen som har känd smittkälla, och hur stort trycket på sjukvården är. Begränsningarna införs lokalt. Just nu är det Vasa som har stängt ner, efter att varit uppe i över 300 fall per 100.000 invånare på 14 dagar.

    Som medborgare tycker jag att en synnerligen relevant fråga är: Hur illa ska det bli innan man inför ytterligare restriktioner? Den som bor i Finland har fått ett svar på den frågan.

    Du säger att FHM har väl utarbetade planer. Känner du till dem? I vilket skede kommer man att börja tillämpa dem? Tror du att man kommer att tillåta lika stor smittspridning som på våren? Det sägs ju att den strategin var lyckad, då kanske man inte kommer att ändra på något alls?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-18 17:25:10 följande:

    Om du ÄNDRAR frågeställningen i efterhand så kanske det ser ut som om jag överdrev. Men vi pratade inte om experter eller att någon skulle "hylla" den svenska strategin. Jag tycker personligen inte att man ska hylla någon strategi, eftersom man inte vet före efteråt vad som var rätt. Och vi kan inte ens förvänta oss att experterna vet det helt säkert. 

    Politiker har förresten ingen större trovärdighet i den frågan. De har ingen expertkunskap och man får tyvärr räkna med att de tar politiska beslut. Så som Danmark faktiskt har gjort. De har nämligen erkänt det själva. 

    Sedan finns det ju väldigt många experter i världen, och de tycker väldigt olika. Jag har hört många som åtminstone har varit INTRESSERADE och inte förkastade det - och det var ju DET vi diskuterade.


    Medicinska experter och ekonomiska experter har olika uppfattning om vilka åtgärder som ska vidtas, och i vilket skede. Man måste kompromissa, då blir det politik av det hela. Åtminstone den finska regeringen fattar sina beslut efter att ha rådgjort med medicinska experter.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-18 17:43:25 följande:

    Jag skulle inte vilja ha det så! Det bör hellre vara mer flexibelt, man måste se på helheten. Dvs. det finns många faktorer som påverkar.


    Padirac skrev 2020-10-18 18:06:57 följande:

    Senaste pressträffen upprepade FHMs representant (AT) just detta - att det är helheten som måste bedömas för att sätta in adekvata åtgärder. 


    Vad ingår i helheten? Vilka andra faktorer än smittspridningen och tillgången på sjukvård påverkar besluten om att sätta in kraftigare åtgärder?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-18 20:51:05 följande:

    Allt möjligt. Bara några exempel, det finns många fler: Ålder på dem smittade, om många har smittats på samma ställe eller om det har funnits många olika smittotillfällen, befolkningstätthet, befolkningssammansättning.......


    Allt det du räknar upp ingår direkt eller indirekt i de faktorer man beaktar i Finland. Det är inte så att man stirrar på bara en siffra. Du kollade inte upp mina länkar, eller hur?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-18 23:57:39 följande:

    Det spelar ju ingen roll nu. Din fråga i inlägg 9596 gick just ut på om inte Tegnell ska ge en siffra av antal smittade. Inte tog du med några andra faktorer där! 

    Det är andra gången idag att du gör så, jag skrev ju det förut: Du ställer en fråga, eller börjar diskutera något och sedan påstår du att andra inte kan matcha, men i själva verket har du då ändrat på frågeställningen!  Tyvärr... det märks. 


    Jag frågade efter FHMs planer. Inte en siffra. Läs mitt inlägg en gång till. Gärna länkarna också.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-10-18 18:04:18 följande:

    Jag säger att FHM liksom andra myndigheter eller andra delar av smittskyddsorganisationer genom sitt uppdrag per definition har planer för att hantera kända smittor och olika scenarion, för en okänd smitta finns naturligtvis ingen plan som kan ses som ett facit men det finns planer för hur arbetet med att hantera okända smittor och pandemier skall genomföras. 

    Tror du att FHM är mindre förberedda än läkare på sjukhus är att operera skadade patienter? för att ta en jämförelse. 

    Känner du till vilka planer sjukhusen och operationspersonalen har för att operera de som kommer in skadade till sjukhuset? Har det planer? 

    FHMs generella planer för hantering av pandemier finns på deras hemsida om du vill läsa dem.  Smittans spridning, omfattning och konsekvenserna för sjukvård och dödstal är det som styr vilka åtgärder och begränsningar som FHM rekommenderar. 

    Vidare ligger ansvaret för genomförandet av smittskyddsåtgärder på alla privatpersoner, vårdgivares personal,  arbetsgivare, vårdgivare  och andra organisationer som är del av svensk förvaltning och samhälle.

    FHM tillämpar sina planer just nu och det kommer ändrade rekommendationer och begränsningar då läget förändras. Jag tror inte du behöver misstro FHM - men om du gör det så får du gärna förklara varför du har skäl att göra detta.   

    Jag uppfattar det som att din misstro bygger på felaktiga uppfattningar om svensk förvaltning, svenska lagar och hur ansvaret för olika delar av smittskyddsarbetet är fördelat tillsammans med att du inte vet varför så många dog i våras i Sverige. Rätta mig om jag har fel.


    Min misstro kommer sig av att fakta som presenteras i Sverige ser annorlunda ut än fakta som presenteras i Finland.
  • Anonym (ABC)
    Akidoki skrev 2020-10-19 03:56:00 följande:

    Nu lägger jag mig i, men va?


    Padirac skrev 2020-10-19 07:08:21 följande:

    Jaha, vilka fakta tänker du på?


    I Sverige smittar man just inte innan symptomen bryter ut. I Finland smittar man upp till två dygn innan.

    Svenska barn smittar inte andra så de behöver inte testas. Finska barn kan smitta andra, så de både testas och isoleras.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin