Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Hm) skrev 2021-10-01 19:44:19 följande:

    Tyskland är ok att resa helg till i december visst?

    Inget covid test behövs i Tyskland att visa upp på flyget på hemresan?

    Räcker med antigen test max 2 dagar innan avresa i Sverige?

    = Lite krångel


    Det kan ändra sig. Senast jag åkte, i juli, fick man ha antigen vaccinationsbevis eller negativ pcr-test, högst 48 timmar gammalt. 
  • AndreaBD
    Anonym (Hm) skrev 2021-10-02 07:06:06 följande:
    "Eller"? Därmed räckte vaccin pass bara?
    Absolut! 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-02 00:42:18 följande:
    Det är väl aldrig bra beslut om det tas mot rådande lagar. Herregud, om lagar ska bytas är det väl knappast klädsamt om politiker och myndighetspersoner börjar. 
    Du vet väl lika väl som jag att det här var en situation där det hade kunnat vara väldigt farligt om man hade väntat tills man hade kunnat allt exakt enligt bestående lagar. Där är just därför Sverige - och många andra länder - behöver några slags katastroflagar. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-10-02 09:50:25 följande:

    Ändra allt grundlagen till smittskyddslagen, inte en susning varför jag skrev fel där.
    Men samtidigt funderar jag på hon som ställde frågan, sade inte hon nått om grundlagen?
    Lite komiskt förstod inte vad jag skulle förklara, och sen skrev jag fel ord en gång till Drömmer

    Dock är det enkelt förstå varför man gör ändringarna och pga den stora volym som kom snabbt, och det omöjliga att sköta smittspårningen med egen personal.
    Men man bör adressera denna fråga i för framtiden också, och ge lite linjer hur det ska gå till, alternativt skapa en stor personalstyrka i något slags civilförsvar, men vi vet också hur en del gråter när saker kostar mer pengar och är till folkets nytta.
    Så där lär man stöta på en del problem.

    Även ställer jag mig lite frågande till altinget och när dom skriver en sådan här felaktighet.
    "Allmänheten har inte heller fått korrekt kunskap om hur man skyddar sig mot ett luftburet virus (som andningsskydd inomhus) ? vilket i sin tur lett till en omfattande och okontrollerad smittspridning."
    Sen att man kunde gjort reklam i hur man använder ett munskydd, det hade säkert varit bra och okontrollerad var smittan även med munskydd på andra ställen, likväl en mindre men även den okontrollerad smitta.


     


    Men har de anmält dessa "lagbrott"?
    För om de inte gjort, så vad är syftet då om man inte vill få det prövat om det var korrekt gjort?


    Padirac skrev 2021-10-01 20:46:14 följande:
    Smittspårningsstartegin har inte övergiits, däremot har vissa smittspårningsstrategier noll verkan eller effekt på att minska smittspridningen beroende på omfattningen av smittan. Men smittspårning har i olika omfattning bedrivits hela tiden i olika delar av Sverige.

    Tänkte på att man övergav den med egen personal i stort och när man sadlade om till den strategin som vi sen hade sedan dess.
    Vi vet ju hur det har klagats på att patienten själv ska smittspåra många ggr i tråden, dock ett bra tag sedan sist.


    Nä, det är det inte, dock var det enda vägen fram, för det fanns ingen beredskap för en så massiv smittspårning som krävdes, och skulle lamslå sjukvården om man försökte.


     


    Detta var en praktisk nödvändighet, men om man vill föra diskussionen vidare, så bör man istället börja prata om lösningar för smittspårning i en pandemi av liknande art som den vi hade.
    Men frågan är, vill man ens snudda denna diskussion, för erfarenheten är man inte vill komma fram till nått.
    Och är det inte anmält, ja, då är saken redan ur världen.


     


    Om någon har anmält det vet jag inte. De ville väl mest säga något som misstänkliggör FHM, klandra dem för att de gjorde något som någon var tvungen att göra.

    Nej, de sa inget om grundlagen, det var nog jag som nämnde det, iom att Sverige var långt ifrån från att vara den enda som brutit mot lagar under pandemin, och det kan ha varit grundlagen i vissa länder.

    Det påminner mig igen om historien när den senare tyske förbundskanslern Helmut Schmidt kallade in militären när Hamburg drabbades av en farlig översvämning. Han var borgmästare av Hamburg. Det fick han absolut inte göra, men han gjorde ett så bra jobb, så ingen vill ju klandra honom för att han hade gjort det som var nödvändigt och räddat liv.
  • AndreaBD
    Anonym (Hm) skrev 2021-10-02 10:42:32 följande:
    Så det är mer enkelt att vara en helg i Tyskland än att resa in i England där test på plats behövs?
    Reglerna ändras ganska ofta. Jag åkte till Tyskland en gång tidigare under pandemin och då ändrades det kvällen innan vi reste. Då flög vi och fick veta på flyget att vi skulle behöva gå i karantän 10 dagar. Test också förstås. När en kompis i Tyskland ringde ansvariga myndigheten, så sa de att det med karantänen inte stämde (i den delen av landet). Så, det är inte så enkelt att svara på sånt. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-10-02 10:53:26 följande:
    AndreaBD skrev 2021-10-01 10:53:10 följande:
    Är det någon som hörde presskonferensen igår, inklusive Lena Einhorns fråga och som vet lite mer om bakgrunden? Hon anklagde Johan Karlsson för att ha brytit mot smittskyddslagen, det handlade om att man måste anmäla alla fall av allmänfarliga smittsamma sjukdomer och att Karlsson hade inte hade varit vissa där det inte var säkert.
    Debattartikeln i altinget är författad av deltagare i gruppen MEWAS - att veteskapsforum covid19 dras in i MEWAS agenda var tydligen inte så långt bort...

    sverigesradio.se/artikel/dold-facebookgrupp-forsoker-paverka-svenska-intressen-utomlands
    "Ekot och Vetenskapsradion har fått inblick i en dold Facebookgrupps aktiviteter. Mycket grova påståenden sprids i en kampanj i sociala medier. Experter inom informationspåverkan anser att tonen och metoderna är oroväckande.

    I den slutna Facebookgruppen med drygt 200 medlemmar finns akademiker, opinionsbildare, forskare vid svenska universitet och andra som är upprörda över Sveriges hantering av coronaviruset.

    ...

    James Pamment, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, har också analyserat gruppens aktivitet. Det är en sak att försöka påverka Sveriges politik och bilda opinion, det är en annan sak att försöka påverka svenska intressen utomlands vilket kan drabba svenska medborgare. Där går gruppen över en gräns, anser experterna som Ekot och Vetenskapsradion har talat med.


    ? Det verkar som att gruppen har två syften. Dels att påverka svenska coronapolicyn och dels att kritisera mediebevakning av policyn. Sen finns det mycket annat i gruppen som verkar handla om att skada Sverigebilden utomlands och även skada anseendet hos individer som jobbar inom det här fältet, säger James Pamment.


    Ledaren för Facebookgruppen beskriver i inlägg och på Twitter också planer på att försöka ställa ansvariga för coronastrategin i Sverige inför internationell domstol för brott mot mänskligheten. Det beskrivs som absurt av experter i folkrätt som vi talat med. De betonar att den brottsrubriceringen handlar om avsiktliga angrepp mot civilbefolkningen och som framförallt används i krig och konflikter."


    www.expressen.se/nyheter/budskapet-de-ansvariga-for-strategin-ar-brottslingar/

    "Expressen har gått igenom Mewas aktivitet på Twitter sedan april 2020, i samband med att gruppen blev aktiv. De har i dag runt 1 700 följare. 

    En majoritet av inläggen syftar till att presentera bevis för att flockimmunitet har varit Folkhälsomyndighetens primära strategi, samt att många äldre har har dött i covid-19 i onödan eftersom de har fått palliativ behandling i stället för annan vård.


    Tonen är ofta hård och upprörd, och inläggen bildsätts med urklipp från olika medier. Enskilda myndighetschefer, ministrar och experter som kommenterat under pandemin pekas ut som inkompetenta, kriminella och korrupta. Ansvariga ska ställas inför rätta, enligt Mewas, som drar paralleller till brott mot mänskligheten och nazismen. 
    ?Det rena fördärvet vi bevittnar i Sverige liknar nazisternas ideologi. Man glorifierar en despot. Få personer är modiga nog eller tillräckligt rädda för att höja rösten. Att tillämpa dödshjälp, eller låt oss omformulera, mörda de äldre (...) är precis som nazisternas Aktion T4?, lyder ett inlägg från 6 december."




    Intressant. Jag har också tänkt ibland att den här gruppen av 23 läkare och det där  Vetenskapsforum... de verkar ganska extrema. Mest i hur de uttrycker sig. Det finns ingen samarbetsvilja, bara envisa anklagelser.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 15:22:53 följande:

    Enligt senaste snilleblixten från FoHM rekommenderas det alltså att man som regel inte behöver testa sig om man är fullvaccinerad men får symptom på COVID19. Man ska vara hemma tills man känner sig bättre och varit feberfri ett dygn, dvs som man bör göra vid förkylning. Jag skulle ju ha förväntat mig att rekommendationerna skulle skilja sig från förkylning och COVID19. 


    Frågan är ju: Kan man själv skilja på om man har en förkylning eller covid? Om man kanske knappt märker. Har själv känt mig  lite hängig sen igår. Ingen hosta, ingen snuva, inte ens huvudvärk, bara lite hängig. Vaccination kan ju  också göra att det blir så lite symptom att inte går att känna igen.

    Jag hade iofs också velat att man testar, så fort man har några förkylningssymptom. Eller är det så att vi redan går in i en tid där det är endemiskt, och normalt. Men då vore ju en ganska lik och lagom låg nivå på smittspridning nästan en förutsättning? 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-10-23 12:12:53 följande:
    Jag uppfattar det på samma sätt som jag tror att du menar, det liknar just nu ett endelmiskt läge och det är 'det nya normala'

    Jag skulle tro att det faktum att då det  - just nu  - är ovaccinerade och de med underliggande sårbarheter eller sjukdomar som i huvudsak behöver vård  - och att det är i en omfattning som inte rikerar att slå ut samhällets funktioner  - är grunden till att en allmän och omfattande testning inte anses vara en effektiv eller meningfull  åtgärd för att skydda samhälle och medborgare.

    Om och när läget förändras kommer åtgärderna att förändras - viruset kan inte utrotas utan kommer att finnas med människan en väldigt lång tid.  
    Ja, det första menade jag så. Men jag är inte säker på du menar det andra. Menar du att smittspridningen kommer att hålla sig på rimlig nivå och det kommer att vara bara ovaccinerade och såna med underliggande sjukdomar som blir svårt sjuka så att det inte gör någon skillnad om man testar och smittspårar eller inte? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 12:20:27 följande:
    Ja det är ju många som trott att de haft en förkylning och sedan har en test visat att det var COVID19. Jag skulle då inte lita på att jag själv kan bedöma vad jag har, om jag får milda symptom. Antagligen tänker fler så, och kanske isolerar sig i ett par veckor för säkerhets skull, om det nu är COVID19. Och kanske var det bara en förkylning så det hade räckt med att hålla sig inne i fyra dagar eller så. 

    Så länge runt 1000 personer per dygn smittas av en potentiellt dödlig sjukdom, tycker då inte jag att det är normalt. Tycker inte heller att någon nivå av COVID19 smitta är lagom. 
    Men.... om man är vaccinerad så behöver man nog inte vara hemma ett par veckor om det nu skulle vara covid. Jag tror det sa de också på någon pressträff, om jag inte minns fel,  att det då räcker med 4, 5 dagar.  Och då behöver man inte veta det kanske.....
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-10-23 10:33:18 följande:

    Padirac återger vad ni diskuterade om, och som var OnT när det skrevs, men  nu när det spaltades upp så var det inte det helt plötsligt inte topic, udda.


    Det var precis det jag tänkte! HUR kan det vara off-topic nu om det var on-topic tidigare?`
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin