Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-06-21 20:19:59 följande:
    Misstror du all vetenskaplig forskning, eller bara den som kommer fram till att SARS-Cov-2 är luftburet?

    Vem ska uttala ordet ?luftburet? för att du ska acceptera det som ett faktum? Anders Tegnell?

    Läser du överhuvudtaget texterna jag länkar till? Slutsatserna jag presenterar är inte mina egna, utan jag citerar andra forskare och experter.

    Kan du i din tur citera någon (annan än Tegnell) som säger att viruset inte är luftburet?
    De pratar om samma sak, bara att Tegnell/FHM är lite mer korrekta och håller sig till ursprungliga kategorier. Och där är covid-2 inte luftburet, men sprids genom aerosoler. Och det är samma sak som alla dessa andra experter säger, fast de kallar det för luftburet. 

    Är det verkligen semantiken du bråkar om? Någon annan skillnad än beteckningen verkar ju inte finnas. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-21 21:08:49 följande:
    Jag har redan länkat till en vetenskaplig text som tar upp relationen mellan luftburet och R0. Läste du inte mitt citat? Här kommer texten en gång till:

    The key problem with this statement is that R0 is not related directly to whether or not a disease is transmitted through aerosol inhalation. R0 signifies how many people become infected after contact with one infected person, but the mechanism of transmission is irrelevant.

    Various organisms can be disseminated by the airborne route but are not necessarily transmitted person-to-person. For example, hantaviruses, which cause hantavirus pulmo- nary syndrome, and Bacillus anthracis, which causes anthrax, have animal reservoirs and are acquired by inhalation, but they are not transmitted person-to-person. They have R0=0 yet they are considered to be airborne diseases [43,44].
    Om jag förstår det här rätt så är den enda skillnaden att man även kan smittas av djur och då är överföringen inte från människa till människa, utan från djur till människa. Men det skulle ju bara innebära att fler smittas än vad man kan få med i R-talet? Vad har det med luftburet att göra? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-24 18:44:18 följande:
    Så bra att vi nu är överens om att viruset smittar via luften över avstånd längre än 2 meter. Det enklaste sättet att beskriva det här fenomenet är att använda ordet ?luftburet?. Många experter och myndigheter gör redan det. Då förstår alla genast vad det handlar om. Man slipper ta till långa förklaringar om stora droppar och små droppar och aerosoler och torr luft och fuktig luft, vilket antagligen uppfattas som väldigt krångligt av de flesta. En av FHM:s deviser har ju varit att råden ska vara lätta att förstå och enkla att följa. Informationen är riktad till allmänheten och inte till det akademiska samfundet. Man kan ju undra varför de har valt att krångla till det här med luftburen smitta då.
    Jag gillar i alla fall inte att gå ifrån den allmänna definitionen. Det här har hittills inte klassats som luftburen smitta, så det verkar en dum idé att ändra på definitioner mitt under en pandemi. 

    Och jag har aldrig påstått något särskilt avvikande heller när det gäller avstånd, eller hur lång tid i luften, eller liknande. Helt exakt är det ju svårt att få det, det är ju mest uppskattningar. Men om man pratar om stora avstånd eller lång tid så är det ju inte regeln, utan mer ganska sällsynta situationer. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-24 19:58:23 följande:
    Kan du länka till en källa som säger att det är sällsynt, och som dessutom presenterar bevis för påståendena?

    Här en källa som säger raka motsatsen:

    Although other routes can contribute, we believe that the airborne route is likely to be dominant.

    Min översättning: Även om andra smittvägar kan bidra, tror vi att den luftburna smittvägen sannolikt är den dominerande.

    www.thelancet.com/article/S0140-6736(21)00869-2/fulltext
    Här spårar det ur igen. Självklart är aerosolsmitta den viktigaste smittovägen. Kontaktsmitta spelar ingen stor roo.

    Däremot lär inte folk trängas , jättemånga tillsammas det 
  • AndreaBD
    Anonym (dr Rosenknopf) skrev 2021-06-25 00:31:38 följande:
    Regeringen avsätts för att den gjort ett fenomanalt dåligt arbete.

    När det kommer till Covid-19 tror jag att det för regeringen och Tegnell hade varit svårt att göra det sämre.

    Det betyder ju inte att alla åtgärder är verkningslösa. T.ex rådet att stanna hemma om du är sjuk har verkligen fungerat.

    Men åtgärder som max 4 vid ett restaurangbord och stända idrottsarenor har varit totalt verkningslösa.

    Den hand som Tegnell tilldelade Sverige var katastrofalt dålig. Tidiga åtgärder hade kunnat hålla ned dödlighetten. Hans taktik att vänta med åtgärder var och är vansinniig.
    Det här är exempel på desinformation, igen. Man skulle tro att du har lärt dig av Trump. Regeringen avsätts INTE för något som har med pandemin att göra, utan för att de inte kan komma överens om marknadshyror.

    Och det är definitivt inte Tegnell som tilldelar någon "hand". Den formuleringen syftar just på förutsättningarna, INNAN någon - Tegnell eller vem som helst - påverkar denna situationen med några åtgärder. Och det verkar inte som om länder som har reagerat snabbt och haft strikta åtgärder har klarat sig så mycket bättre. T.ex. Tyskland och Frankrike.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-06-26 14:37:32 följande:

    Absolutismens hobbyvirologer i tråden: "När testkapaciteten ökade och man började testa högstadieelever, ja se då ökade plötsligt smittspridningen bland dessa. Innan var de inte smittdrivande."

    Ja, vilket sammanträffande! *facepalm*


    Det har väl de flesta fattat att man uppenbarligen anpassar det som ska behövas efter de kapaciteterna som finns. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-06-27 14:42:56 följande:
    Det är rätt intressant att man gör ett argument av att man inte hade tester och när vi endast testade för den medicinska nyttan pga den anledningen.
    pyssel skrev 2021-06-27 14:19:25 följande:
    Att du svarade som "goddag yxskaft" nu har de flesta fattat. De flesta, men med största säkerhet inte alla.

    Visserligen kan jag tycka att man kunde ha sagt som det är..... men nu bestämde de sig av någon anledning att släta över och låtsas att det skulle vara så. Det är dock inget jag blir upprörd över, man har ändå gjort det som var möjligt. Vad man sedan har sagt, är inte lika viktigt, för mig i alla fall. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-06-29 17:03:11 följande:
    Hur är det med läsförståelsen? De flesta har vid det här laget fattat det som flög över ditt i huvud: Att anpassa förträfflighetsklaringarna till testresultaten.
    Du pratar rakt förbi mig och påstår sedan att jag inte förstår. Undrar vems läsförståelse som är fel på.... Eller kanske har du svårt att förstå att man kan tycka olika och även tolka olika. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-06-29 17:26:26 följande:
    Jag skrev en kommentar om att högstadieelever lite i förbifarten erkändes som i viss mån smittspridande, först när man sänkt teståldern och de positiva testen blir ett faktum. Du skjuter som vanligt helt bredvid mål och ska börja gaffla med mig om testkapacitet.
    Jag kan förstås inte läsa tankar, det kan ingen. Och du försöker ju inte ens kommunicera så att folk kan tolka entydigt. Detta om högstadieeleverna kan man ju tolka på olika sätt. Jag tolkar det som att man inte ville erkänna att man inte har testkapaciteten för att testa alla dessa elever, och att man därför sa att de inte driver smittan. Iofs så tror jag inte heller att de gör det i någon större omfattning.

    Du tolkar det som att man inte visste det, hade fel i sin bedömning vilka som är smittdrivande. Att jag inte håller med om denna tolkning, betyder förstås inte att jag inte skulle ha förstått. Jag håller bara inte med! 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-06-29 20:32:21 följande:
    Allvarligt? ALLVARLIGT? Du föreslår att det är pyssel som har svårt att förstå att man kan tycka olika och även tolka olika? EFTER ALLA DINA INLÄGG I DEN HÄR TRÅDEN OCH ANDRA? 

    Haha!
    Har du verkligen läst? Vi pratar om två olika saker och hon tror att det bara finns ett sätt att förstå detta!
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin