• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2021-06-01 16:58:44 följande:
    Fast jag skrev egocentreringen - alltså ett substantiv.

    Jag förväntar mig inte att skillnaden ska förstås på baren, inte ens om man ljudar i grupp - men nog borde du förståGlad

    Jag är rätt road av att man ordnat omröstning  kring vem som "årets förvillare", i förlängningen kan det få oanade konsekvenser som att vinbarshögern  hävdar att  feminismens är ett statsreligion i Sverige, att klimathotet inte existerar och att SD kommer att få 125 procent av rösterna i framtiden.

    Tja, allt detta har ju redan vinbarshögern hävdat, men framgent kan de hävda att det också är vetenskapligt bevisat i och med att man röstat om frågan på nätet

    Kanske det kan arrangeras ett röstevent om huruvida coronaviruset kan tappa sitt skal och därmed bli luftburetSkrattande
    Jo - ouppmärksamt, jag läste mest att vinbarens främjare genast och åter igen gjorde det till en fråga om enskilda personer utan att för den skull ge begreppet rätt innebörd, men ändå visade begreppets innebörd till fullo
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-01 22:56:53 följande:
    Varför korrigerades inte Giesecke?
    Varför tystades inte Giesecke?
    Ser du skillnaden i betydelsen? Vilket ord använde jag?

    Frågan om censuren i Finland: Läs inlägget som du svarade på en gång till. Där hittar du svaret.

    Dina polisfrågor förstår jag inte alls. Polisen ingriper om någon bryter mot lagen. Om något inte är förbjudet, då kan polisen inte ingripa. Har Sverige lagar som man kan bryta mot utan att bli straffad? Så polisen måste nöja sig med att sätta press på folk?

    Jag har ingen aning om vad som rörde sig i er inrikesministers huvud när han sade att man ska sätta press på sina grannar så att de följer rekommendationerna. Jag tycker det är en obehaglig uppmaning. Och jag sade uttryckligen att finska regeringen INTE har formulerat sig på det här sättet.
    Om jag förstod inlägget korrekt så kopplade du ihop 'att sätta press på' med att agera polis - så jag undrade vad polisen gjorde i Finland...

    Menar du att FoHM inte varit tydliga med att strategin inte varit att sprida smittan för att uppnå flockimmunitet?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-30 16:39:07 följande:
    Myndigheter har de åsikter dess anställda har. Enskilda personer förväntas uttala sig i linje med den åsikt myndighetens anställda gemensamt har kommit fram till. Eller?

    Om det var så att Giesecke gjorde uttalanden om Sveriges strategi som stred mot det som de anställda på myndigheten (eller regeringen?) gemensamt hade kommit fram till, varför tilläts han då få så mycket mediatid? Varför blev han inte omedelbart korrigerad? Än i denna dag kan man läsa om hur Sveriges ursprungliga strategi gick ut på att uppnå flockimmunitet. Hur kommer det sig tror du?
    Vem menar du 'tillät' JG att få 'så mycket' mediatid? Vem skulle ha förhindrat honom att få frågor som han besvarade av journalister? Regeringen, myndigheter, media, hans fru, polisen?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-01 22:56:53 följande:
    Varför korrigerades inte Giesecke?
    Varför tystades inte Giesecke?
    Ser du skillnaden i betydelsen? Vilket ord använde jag?

    Frågan om censuren i Finland: Läs inlägget som du svarade på en gång till. Där hittar du svaret.

    Dina polisfrågor förstår jag inte alls. Polisen ingriper om någon bryter mot lagen. Om något inte är förbjudet, då kan polisen inte ingripa. Har Sverige lagar som man kan bryta mot utan att bli straffad? Så polisen måste nöja sig med att sätta press på folk?

    Jag har ingen aning om vad som rörde sig i er inrikesministers huvud när han sade att man ska sätta press på sina grannar så att de följer rekommendationerna. Jag tycker det är en obehaglig uppmaning. Och jag sade uttryckligen att finska regeringen INTE har formulerat sig på det här sättet.
    www.expressen.se/nyheter/qs/interna-radslaget-om-flockimmunitet/

    "Flockimmunitet. Hela världen förknippar Sverige med ordet, men ändå vill ingen säga att det varit vår strategi. Så hur har strategin formats hos de ledande tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten? Genom tillgång till hundratals utbegärda mejl har jag kunnat kartlägga vad som byggt grunden för Sveriges covid-19-strategi.

    Det här är del 2, om hur begreppet flockimmunitet fick fäste hos Folkhälsomyndigheten."

    "


    Egentligen är det Annika Linde som förklarar det först. Eller kanske bäst? Annika Linde var statsepidemiolog innan Anders Tegnell och den 13 mars publiceras en lång text på Facebook där Linde förklarar att det inte vore så dumt med ”lite långsam spridning bland skolbarn och deras föräldrar för att successivt bygga upp en flockimmunitet”. 


    Hon tillägger att det är ”i själva verket vår Folkhälsomyndighets strategi”. Anders Tegnell slår tillbaka direkt. "

    I vidare öppna diskussioner framkommer det att Finlands Mika Salminen säger detta:

    "Samma kväll läser Anders Tegnell ett mejl från en pensionerad läkare. Läkaren undrar om man inte kan hantera covid-19 som vattkoppor hanterades förr i tiden. Använd hotellen, skriver läkaren, de står ändå tomma. Låt friska få gå dit och bli smittade, så behöver de inte vaccineras sedan.

    ...


    Anders Tegnell skickar vidare mejlet till generaldirektör Johan Carlson, men även till Mika Salminen. Tegnell bifogar en kort kommentar: 


    ”En poäng skulle tala för att hålla skolorna öppna för att snabbare nå herd immunity”.

    ...


    Salminen svarar Anders Tegnell efter någon minut: ”Det har vi också tänkt på. Men under tiden kommer barnen ändå att sprida infektionen...”. 


    Salminen skriver vidare att THL har kört en modell med just detta scenario som estimerar att ”åldringarnas attack rate” minskar med ”kanske 10 procent”. Tegnell svarar att han önskar ett möte och frågar: ”10 procent kanske kan vara värt det?”

    ...


    Dagen efter dialogen med finska THL skriver Annika Linde till sin efterträdare, Anders Tegnell. Hon har dåligt samvete för vad hon startade med sin Facebookpost. Hon skriver att hon ska försöka hålla sig ”ännu bättre undan media i fortsättningen och låta er sköta detta på ert eget vis”. Samtidigt skickar hon med några förklaringar kring hur hon tänkt.


    ...."

    Du har helt säkert redan läst allt detta - tror du att THL och Salminen förespråkade en strategi för att snabbt bygga upp flockimmunitet genom en snabb smittspridning?

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-01 23:34:02 följande:
    Eftersom det finns bara en variant av obligatorisk karantän i Finland, så har jag inte presenterat flera än en variant av obligatorisk karantän i denna debatt.

    Jag tror att du vid det här laget börjar få svårt att hålla isär det som jag faktiskt har sagt, och det som du påstår att jag har sagt.

    Vi tar det här med obligatorisk karantän en gång till: Den gäller alla närkontakter, från bebisåldern och upp. Du får inte gå till jobbet, du får inte gå till skolan, du får inte gå till förskolan, du får inte gå hem till någon. Du får gå ut ur ditt hem och vistas utomhus, om du kan hålla dig undan andra människor. Om du blir fast för att bryta mot karantänen blir du bötfälld. I Åbo tog man polisen till hjälp, när en stor grupp utbytesstudenter i ett hyreshus inte följde karantänsreglerna.

    När hushållskarantänen infördes i Sverige sades att det var tillåtet att lämna barn på förskolan, och det var tillåtet att gå till butiken och handla. Vi vill ju inte låsa in folk sade Tegnell vid det tillfället.

    Har det här ändrats nu?

    Nu använder du förra vårens höga smittspridning som förklaring till varför det inte var genomförbart med stränga karantänsregler under hösten. Smittspridningen var ju väldigt låg under sommaren, ert samhälle skulle verkligen inte ha kollapsat om Finlands strategi skulle ha tagits i bruk då.

    Jag trodde uppriktigt att man skulle gå in för att slå ner utbrotten i Sverige på hösten. Men i stället ville FHM vänta och se vart smittan tar vägen.
    Det har kommit nya lagar och regler i Sverige som gör att det går att hålla anhöriga till smittade hemma-  därav mitt val av orden 'Inte hade, inte har, inte kommer att ha... hur var det nu igen...' för jag uppfattade att du du inte hade koll på vad som ändrats i Sverige trots att det tagits upp i såväl media och pressträffar som i tråden. Men OK, du kan ju inte ha koll på allt i Sverige{#emotions_dlg.flower}

    Vad menar du var Finlands strategi under sommaren?  Fanns det lagstöd för Finlands strategi i Sverige vid tillfället?  

    Det är återigen kontrafaktiska och tidswarpade argument som lastas upp.. Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige.

  • Padirac
    klyban skrev 2021-06-02 06:36:39 följande:

    Sverige har yttrande frihet, så varför skulle Johan korrigeras?, så varför skulle Johan tystas?
    För oss andra räcker det med att veta att Johan inte är en talesperson för FHM, och varför du tror dig ändra det vet ingen.


    För fakta änven då är at Johan är ingen talesperson för FHM, hur kan du missat?=


    Undrar det pga vi även berättat detta mer  än en gång, men ändå står vi här med desinformation om Johan talar för FHM.
    Det vet ju alla att så inte är fallet, utom, du verkar det som.
    Så vad ska denna desinformation ge oss, samma som alla andra du ger oss?


    Lite komiskt att vi nu är tillbaka och ska förklara vad en förutsättningslös diskussion är.
    Lustigt nog så tar man orden bokstavligen när det passar en, utan att bry sig om vad de faktiskt diskuterar, för det verkar de ointresserade av.


     


    Det är ju inte heller första gången de försöker ignorera att man faktiskt har diskussioner om saker som inte ens är aktuella.
    Det är ju vad en sådan diskussion är och syftet är att titta i alla vrår, även om det inte finns något att hitta några svar i dessa hörnen.


    Finner det sjukt intressant att man inte förstår den och efter alla de gånger du förklarat detta för ABC OCH andra.
    Men som jag resonerar, glömmer de av saker så upprepar man dom tills det sitter.
    För facit upp tills nu är ju också den lilla saken att ingen flockimmunitet har använts ens.


    Man tycker sån fakta efter såpass lång tid borde sitta, men sen sitter du och jag och förklara en gång till vad den förutsättningslös diskussion är och på vårt eget sätt.
    Och ändå står vi sen där med att man påstår att Sverige har nått med flockimmunitet och göra.(Här brukar man ofta dra upp faktumet att flockimmunitet stoppar en pandemi, men vad det har med saken och göra är det ingen som vet ens, vi har ju ändå ingen flockimmunitet strategi och aldrig haft, sånt är värt och notera i deras osaklighet.)


    Kanske är dialogen i mailen som expressenartiklen hänvisar till bevis för att flockimmunitet är strategin - men den enda som sagt någonting som påminner om att på riktigt överväga detta är ju Finlands Mika Salminen i så  fall - det skulle ju bespara gamlingarna 10% av smittan enligt deras modeller de kört för att ta reda på om flockimmunitet är en väg framåt.

     

    "Salminen svarar Anders Tegnell efter någon minut: ?Det har vi också tänkt på. Men under tiden kommer barnen ändå att sprida infektionen...?. 

    Salminen skriver vidare att THL har kört en modell med just detta scenario som estimerar att ?åldringarnas attack rate? minskar med ?kanske 10 procent?."


    Om det ska dras stora växlar på en öppen dialog där olika aletrnativ undersöks så ser jag att Mika Salminen är den stora flockimmunitetsförespråkaren i så fall Tomte

    Det hela är naturligtvis inget annat än dumheter..  för ett år sedan var hela världen full av meddelanden om att platta ut kurvan då alla trodde att smittsamheten var betydligt mer linjär än den sedan visade sig vara..
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-02 19:27:27 följande:
    Finlands strategi: testa-smittspåra-isolera.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccina...

    Enligt det jag kan hitta på svenska sidor kör ni med samma system som förr. Hushållskontakter får gå till butiken, andra nära kontakter får gå till jobb och skola och där sprida smitta under den presymptomatiska fasen. Inga förändringar med andra ord.

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-bereds.../

    Förhållningsreglerna för både dig som är smittad och personer i ditt hushåll finns också på Smittskyddsläkarföreningens webbplats

    slf.se/smittskyddslakarforeningen/smittskydds.../

    Covid-19, information och förhållningsregler till hushållskontakter

    Du får göra nödvändiga inköp i t ex mataffärer och apotek m.m.

    Covid-19, läkarinformation

    Identifierade nära kontakter informeras om att de kan ha utsatts för smitta. De ska därför vara uppmärksamma på tidiga symtom på covid-19 och då stanna hemma och låta sig provtas. För provtagning av symtomfria nära kontakter hänvisas till regionala riktlinjer. Under hela inkubationstiden uppmanas de nära kontakterna att träffa så få personer som möjligt. Om möjligt bör man arbeta hemifrån. Symtomfria barn och ungdomar kan fortsatt vistas i förskola och skola.
    Enligt min erfarenhet från smittade i familjen så gällde detta för några veckor sedan: hushållskontakter: vuxna och barn stannar hemma, smittbärarpenning betalas ut, inga arbetsplatsbesök och ingen skola,  inte gå till butiken eller gå ut om man riskerar  träffa andra (dvs inte har egen tomt eller egen ytterdörr/port då någon i familjen är smittad. 

    Men om du läst annat än de förhållningregler de som lever med en smittad har fått ...  

    Det vore bra om diskussionen slutade föras med ogrundade antagningar och feluppfattningar tillsammans med konspirationsteorier och rubriker.  Det kanske är så det diskuteras i Finland, men Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-02 19:27:27 följande:
    Finlands strategi: testa-smittspåra-isolera.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccina...

    Enligt det jag kan hitta på svenska sidor kör ni med samma system som förr. Hushållskontakter får gå till butiken, andra nära kontakter får gå till jobb och skola och där sprida smitta under den presymptomatiska fasen. Inga förändringar med andra ord.

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-bereds.../

    Förhållningsreglerna för både dig som är smittad och personer i ditt hushåll finns också på Smittskyddsläkarföreningens webbplats

    slf.se/smittskyddslakarforeningen/smittskydds.../

    Covid-19, information och förhållningsregler till hushållskontakter

    Du får göra nödvändiga inköp i t ex mataffärer och apotek m.m.

    Covid-19, läkarinformation

    Identifierade nära kontakter informeras om att de kan ha utsatts för smitta. De ska därför vara uppmärksamma på tidiga symtom på covid-19 och då stanna hemma och låta sig provtas. För provtagning av symtomfria nära kontakter hänvisas till regionala riktlinjer. Under hela inkubationstiden uppmanas de nära kontakterna att träffa så få personer som möjligt. Om möjligt bör man arbeta hemifrån. Symtomfria barn och ungdomar kan fortsatt vistas i förskola och skola.
    Här är förresten de förhålklniungregler som finns listade i länken från smittskyddläkarföreningen

    Det är tydligen OK att besöka matbutik och apotek om det är nödvändigt - själv handlade jag åt de som hade en smittad i familjen just för att de inte ville riskera någonting - i övrigt är du låst till hem/familj.

    Ett halvt rätt och ett halvt fel till dig då  =0 

    slf.se/smittskyddslakarforeningen/app/uploads/2021/04/covid-19-hushallskontakt-210420.pdf

    "2021-04-20 1 (2) www.slf.se/smittskydd Covid-19, information och förhållningsregler till hushållskontakter

    ...

    Vilka förhållningsregler gäller för hushållskontakter? Covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Som hushållskontakt till en person med covid-19 räknas du som ett misstänkt fall och kan vara smittsam. För att förhindra att du smittar andra måste du följa förhållningsregler under den tid som meddelas dig.

    Förhållningsreglerna innebär att:
    • du inte ska gå till arbete, skola eller förskola. Arbete hemifrån och distansundervisning går bra. Om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Du ska heller inte delta i fritidsaktiviteter där du har kontakt med andra som t. ex idrottsträning.
    • du måste följa särskilda hygienrutiner: Du måste vara noggrann med den egna handhygienen (tvätta händerna), hosta och nysa i armvecket eller i näsduk och inte mot andra människor.
    • du måste berätta om att du är hushållskontakt till en person med covid-19 om du har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

    Vårdnadshavare ansvarar för att barn i hushållet följer förhållningsreglerna. Vid kontakt med sjukvården ansvarar vårdnadshavaren för att informera om att barnet är hushållskontakt till en person med covid-19. Vad måste jag också göra för att skydda andra mot smitta? Enligt smittskyddslagen måste den som har eller kan misstänkas ha en smittsam sjukdom göra det som krävs för att skydda andra mot smitta (så kallad skyddsplikt). Det betyder att du under den period du har förhållningsregler inte ska träffa andra människor än de som bor i ditt hushåll och inte resa med kollektivtrafik. Du kan vistas utomhus så länge du håller avstånd till andra personer. Du får göra nödvändiga inköp i t ex mataffärer och apotek m.m. Om du har nära kontakt med omsorgspersonal inklusive hemtjänst måste du informera om att du är hushållskontakt till en person med covid-19.

    Hur länge gäller dessa förhållningsregler? Från den tidpunkt du informerats till det har gått 7 dagar sedan din hushållskontakt med covid-19 blev provtagen. Därefter kan du återgå till arbetet eller skolan om du fortsatt är symtomfri. Har du tagit ett PCR-prov måste du dock invänta provsvaret. Under ytterligare 7 dagar ska du fortsätta vara uppmärksam på symtom, träffa så få personer som möjligt utanför arbete och skola samt avstå från fritidsaktiviteter.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-02 23:18:06 följande:
    Var sprids smittan mest? I hemmet och på arbetsplatserna.

    Får kollegan/närkontakten till en smittad stanna hemma med smittbärarpeng?

    Enligt informationssidan du själv hänvisar till är svaret nej. Kollegan ska fortsätta gå till jobbet tills symptom uppträder. Se mitt tidigare citat.

    I Finland skulle samma kollega stanna hemma med 100% ersättning, och inte ens få gå till butik eller apotek.

    Förstår du skillnaden i våra system, och vad det innebär för smittspridningen?
    Ja, jag vet att Finland inte är Sverige och att Sverige inte är Finland. Detta är inget nytt - jag tror detta är en av de första saker jag tjatade om i tråden: att svenska lagar inte tillåter allt det kritikerna ropar om... att svensk förvaltning inte fungerar på det sätt kritikerna skriker om.. osv osv..

    Enligt Svensk smittskyddslag, grundlag och tillfälliga pandemilagen kan inte människor tvingas till isolering under samma villkor som i Finland.  Ett av skälen till att smittan spreds i Sveriges äldreboenden var att det fanns (och finns) många timanställda som inte ens har rätt till någon sjukersättning, företrädesvis är detta personer med små om några ekonomiska buffertar .. coronakommissionen skrev någonting om detta.   

    Omfattningen av isoleriong av personer nära smittbärare diskuterades för mer än ett år sedan - då var smittan redan så utbredd i det svenska samhället att samhället själv skulle ha utsatts för belastningar som hotade att sätta i princip alla vård på undantag, människors tillgång till livsmedel och förnödenheter skulle allvarligt hotats - och mitt i allt detta saknas civila krislagar som ger myndigheter möjlighet att upprätthålla samhällets funktioner.

    Allvarligt, det mesta av den kritik som i tråden riktas mot pandemihanteringen är helt aningslös, helt utan koppling till verklighetens begränsningar för myndigheter... tjafs om att någon sagt flockimmunitet (som faktisk på lång sikt är enda vägen ut ur pandemin)  är ju löjeväckande.. kritiken måste vara relevant, inte vara missriktad, inte osaklig..  Kom med kritik av det som verkligen brister, inte kritik som bygger på felaktiga tidsrymder, omvänd tidsordning, falska påståenden, konspirationsteorier och att Sverige inte är Finland

    Med så liten smittspridning och de lagar som Finland har går det naturligtvis att hålla folk hemma så som du skriver - utan dessa lagar och med en så omfattande initial smittspridning är det omöjligt, inga beredkspaslager, inga beredskapslagar, självklart hotas hela samhället och varje människas försörjning och boende, barns skolgång och allas vård... 

    Vad dessa olika system innebär för smittspridningen är däremot inte lika enkelt att visa eller reda ut.  Många andra länder har haft betydligt hårdare restriktioner än Finland, men ändå har smittan skenat - så att det är så enkelt som du lägger fram det stämmer illa med verkligheten.
    Det är få som smittas i butiker och i kollektivtrafiken , det är fler som smittas i hemmet, på arbetsplatsen om man arbetar nära andra  människor under längre tid, på krogen där det spelas hög musik eller stojjas, vid körsång mm..  
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-06-03 10:36:06 följande:
    Innan vi hade en allmän smittspridning hade vi ingen allmän smittspridning. Det berättade Tegnell för oss väldigt många gånger, men medan han och hans kollegor stod och försäkrade oss om den saken så fick vi en allmän smittspridning. Så om något annat gjorts än att bara gissa vilken dag vi skulle "peaka" på mycket låga antal, så hade även vi haft en mer gynnsam situation likt den i Finland. 
    Nä,  Alla sekvenseringar av viruset har visat och visar att det fanns en omfattande mängd parallell-importerade fall från okända källor redan då FoHM med tester av alpresenärer trodde att det var en begränsad smittspridning. Alla info om de olika strainen finns redovisade på FoHMs sida

    Så påståendet att det var FoHms sdaktfärdighet som gjorde att vi inte fick en utveckling likt den Finalnd har och hade är felaktigt, påståendet bygger på felaktiga grunddata och antaganden.

    Till och med Finlands Mika Salminen säger ( i en av de som alltid utmärkta länkarna ABC för ser oss med) att skillanden mellan Sveriges och Finlands smittspridning berodde på att Finland fick några veckor extra på sig.

    Sverige agerade i princip samtidigt som WHO löpande gick ut med sina uppgifter - agerade enligt den kunskap som WHO, ECDC, FoHM och andra länders smittskydd hade för tillfället och enligt de lagar som Sverige och svenska myndighter har att följa.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin