Anonym (ABC) skrev 2021-05-29 18:37:04 följande:
Jag ställde en fråga. Du väljer att inte svara, utan i stället omtolka hela inlägget och kalla frågan för desinformation. Bemöt sakfrågan i stället.
DN säger att människor har dött pga platsbrist. Om det är sant, kan man fortfarande hävda att Sverige har lyckats med sin pandemibekämpning, som gick ut på att hålla smittan på en sådan nivå att alla får den vård de behöver?
Eftersom det är omöjligt att öka sjukvårdsresurserna eller organisera om förvaltningen på nolltid, så kvarstår endast alternativet att hantera pandemin på ett sådant sätt att de befintliga resurserna räcker till. Har Sverige lyckats med det eller inte? Vad anser du?
Detta rapporterar DN
"På morgonen den 15 april skriver chefen för intensivvården vid Norrtälje sjukhus, Sune Forsberg, ett mejl till regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp och tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Bratt:
”Det jag noterar är att samverkan tyvärr är bristfällig och förorsakar onödiga patientrisker. Sista 2 veckorna har patienter framför allt på Södersjukhuset, trots indikation, inte fått intensivvård och det har även rapporterats dödsfall relaterat till vårdplatsbrist”."
...
"Chefläkaren på Sös uppger via presstjänsten att man ännu inte hittat någon koppling mellan platsbristen och de två dödsfallen, men utredningen pågår:
– Det kan komma att ändras under utredningens gång. Det är först när händelseanalyserna är klara som chefläkaren fattar beslut om det är aktuellt med anmälan enligt Lex Maria."
Varför sprider _du_desinformation
Vidare finns följande text i artikeln
"
Under den första vågen beskriver Forsberg att en person i nätverket av intensivvårdschefer hade direktkontakt med den regionala särskilda sjukvårdsledningen, RSSL, på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, och kunde påtala behoven inom intensivvården.
Men sjukhusdirektörerna ansåg inte att styrningen av vårdproduktionen skulle ligga under förvaltningen och efter första vågen flyttades delar av ansvaret till direktörsgruppen, vilket beskrivs i KPMG:s utvärdering av regionens pandemihantering. Gruppen har inget beslutande mandat. Det blev upp till varje sjukhus att öppna vårdplatser.
– Sjukhusdirektörerna fick i uppdrag att styra det här, för de tycker att de sköter det bättre. Nu har vi inte direktkontakt med någon som kan påverka. Styrningen försvann, säger Sune Forsberg."
...
"
Intensivvårdsläkare och även chefläkare, har vittnat om extrem platsbrist i våg tre och om hur alla vaktar över sina intensivvårdsplatser i en pressad situation. Carina Lundberg Uudelepp säger dock att det aldrig helt saknats intensivvårdsplatser under produktionssamordningsgruppens dagliga avstämningar.
Vem bär ansvaret för att det finns tillräckligt många intensivvårdsplatser i regionen?
– Det gör alltid respektive sjukhus utifrån den belastning man ser.
Du kommer inte att ändra på den här ordningen, enligt ditt mejlsvar. Varför inte?
– Min erfarenhet är att det här är ett utmärkt sätt att jobba i en kris."
Har du förresten slutat slå dina barn - jag frågade dig tidigare, men du vill visst nte svara ja eller nej på den frågan utan duckar skamlöst på den