• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-01 21:47:58 följande:
    Varför envisas du med att göra detta till en antingen eller fråga? 
    Nu kan jag inte bidra med personliga iakttagelser från Sverige i denna fråga, men i de länder jag vistats under pandemin, har alla hållit avstånd som en primär åtgärd, och dessutom har de flesta burit munskydd. 
    Har inte sett någon som trott att munskydd är i stf avstånd. Man översköljs med information om detta, är förvånad om så många svenskar missat detta, men så är inte fallet i andra länder. 
    Varför tror du att de varianter av coronaviruset vi har i Sverige inte smittar via luften till skillnad från den vietnamesiska varianten?

    Här i Stockholm är för övrigt det senaste modet bland munskyddsanvändarna att hissa ner munskyddet på hakan. Vet inte hur de tänker - om det ska verka käckt eller om de fått för sig att det skyddar mot hakmask.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-01 21:47:58 följande:
    Varför envisas du med att göra detta till en antingen eller fråga? 
    Nu kan jag inte bidra med personliga iakttagelser från Sverige i denna fråga, men i de länder jag vistats under pandemin, har alla hållit avstånd som en primär åtgärd, och dessutom har de flesta burit munskydd. 
    Har inte sett någon som trott att munskydd är i stf avstånd. Man översköljs med information om detta, är förvånad om så många svenskar missat detta, men så är inte fallet i andra länder. 
    Ser att mitt svar på ditt inlägg var ofullständigt - ber om ursäkt för det.

    Jag har inte varit utanför Sverige under pandemin, så jag kan inte relatera till hur folk uppträder i alla andra länder som du kan.

    Här i Stockholm är det åtminstone en förbluffande stor andel av munskyddsbärarna som tycks ha munskyddet som en maskot de ständigt fingrar på och drar upp och ner. Dessutom är munskyddsbärare sämre på att hålla distans till andra än vanligt folk. Min gissning är att de tror sig vara skyddade av sin maskot är därmed i större utsträckning kan trängas.

    Hursomhelst, jämför man andelen rapporterade döda i covid-19 så har Sverige klarat sig rätt hyfsat i förhållande till jämförbara länder, i synnerhet om man jämför den mer pålitliga statistiken över överdödlighet, och då även om statistiken justeras utifrån olika länders åldersstruktur.

    Sen kan jag tycka att fokuseringen på enskilda länder innebär att förutsättningarna för att pandemin ska bli riktigt långvarig stärks. Jag tror att det var SvD som hade en artikel igår som redogjorde för kostnaderna att uppnå global flockimmunitet genom vaccination, kostnaden var ett piss i Mississippi jämfört med den ekonomiska vinsten.

    Det är oerhört synd att så mycket av fokus på covid-19 är landskampens och inte det globala samarbetets.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-02 19:15:58 följande:
    Öh, va? Varför tror du att jag tror att viruset i Sverige inte smittar via luften?
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-01 19:59:13 följande:

    Tänk, först blev jag så nervös när det rapporterades om en ny variant som sprids snabbt i luften, men så läste jag att experterna här i tråden skrev att det var felaktigt, så nu känner jag mig lugnare. 

    https://www.reuters.com/world/asia-pacific/vietnam-detects-hybrid-indian-uk-covid-19-variant-2021-05-29/


    Skrattande

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-02 20:35:52 följande:
    Så om jag länkar till en artikel som säger att den nya varianten sprids snabbt via luften, samt påpekar att vissa i tråden förnekar detta, drar du slutsatsen att jag tror att den mest förekommande varianten i Sverige inte smittar via luft? Det var ju ... intressant, eller vad man ska säga ... verkligen jättekul, gäsp! 
    Det handlar inte om länken utan om att du skrev att den vietnamesiska varianten sprider sig snabbt i luften.

    Min uppfattning är att alla varianter ha spridit sig via luften - hur tänker du dig att de övriga varianterna av viruset sprider sig - till skillnad från den vietnamesiska ?

    Varför tror du att man i så många länder har uppmanat folk att hålla avstånd?

    Snabbt är iofs ett relativt begrepp, men jag anser att alla virusvarianter sprider sig snabbt i luften. Kolla gärna hur många som smittats globalt, och då är ändå den siffran en kraftig underskattning.
  • FDFMGA

    Hmm, jag noterar att klustret har fått påfyllning, tja flaskorna i vinbaren är ju åtminstone inte korkade kan man läsa tidigare i tråden.

    Nåväl, det finns ju andra perspektiv än vinbarens. Peru tycks ha reviderat dödstalen uppåt och är nu enligt Worldometer det land i världen som sticker ut som det i särklass hårdast drabbade.

    Peru är ju också ett av de länder som har haft hårdast restriktioner men ser man till andra länder verkar panikåtgärder endast ha en marginellt negativ effekt på dödstalen.

    Troligare är väl i så fall - om uppgifterna i Worldometer är korrekta - att Perus dödssiffror inte är friserade längre, till skillnad från de flesta andra länders.

    Däremot har Peru av  naturliga skäl inte kunnat anpassa statistiken över smittade till verkligheten , vilket innebär att det framstår som nästan var tionde smittad avlidit. Det redovisade globala snittet är en av 50 smittade, medan det för länder som Danmark där man testat i mycket hög utsträckning är mindre än en på hundra.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-06-04 08:45:46 följande:

    Uttalanden som det här är vad som präglat hela den svenska hanteringen av pandemin. Så fullkomligt idiotiskt att man baxnar. 

    Tegnell: Privata fester ska man fortfarande avstå från och om man ska ha dem ska de vara små. 


    Dock kan man fråga sig hur stor andel av befolkningen som dels lyssnar på presskonferenserna och dels har felfinneri som hobby.

    Jag uppfyller bara det första kriteriet, vilket innebar att jag iofs noterade detsamma som du hakat upp dig på - men jag ersatte ska med bör och tog mig loss från ordsaxen.

    Den som förmår söka på nätet kan också kontrollera vad FHM skriver om privata fester:

    "Större fester bör undvikas och utomhus är att föredra framför inomhus. Privata fester i hem och trädgårdar omfattas inte av juridiskt bindande regler."

    Språk, i synnerhet muntlig framställning, kan vara en fälla för vilken petimeter som helst.
  • FDFMGA
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-04 09:43:33 följande:

    Om regeringen varit borgerlig hade försvaret av pandemihanteringen varit bortblåst.


    Välkommen till tråden. Här kan du hitta ett flertal aktörer som liksom du pysslar med ordvoodoo gentemot enskilda personer.

    Det är väl annars mest förekommande bland språkligt klena 13-15-åringar.

    Fast gossarna som nyttjar Röfvén som öknamn är väl lite äldre - man kanske kan kalla dem skäggbarn.
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-03 23:59:52 följande:
    När Röfvén väl fick tummen ur så gick det ganska snabbt att få till en pandemilag.


  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-06-04 10:05:36 följande:

    Jo, vi har märkt detta, man börjat återanvända gammal förkastade argument.
    Och det lustigt är att de är lika osakliga denna gång.


     


    Prata inte om Peru, de bara skäller ut dig, för det är vad som skedde när jag berättade munskydd inte fungerade speciellt bra i Peru.
    För det fick man inte tydligen berätta när det misslyckades fatalt som i Peru.


    Och man får ett litet perspektiv för Sverige här också, och där vi är så långt ifrån dessa siffror så det är löjligt, och sen försöker de säga att vi är sämst i världen, det är nått som inte stämmer där i den slutsatsen, då det är verklighetsfrånvänt.
    Såg att vi måste dubbla våra siffror i dag för nå upp till 8:e platsen i världen


     


    Det verkar som vår sjunkande placeringar i dödslistan är ett stort förtret för klustret, och man kan undra varför då det är positivt att vi gör det bättre än en del andra länder.
    Man blir perplexad att när det går bättre, så är det sämst i världen, nått allvarligt fel i ens resonemang och med den tokiga slutsatsen.


     


    Och den med empati är rätt komisk att köra in i samtalet, och nått som vi avhandlat hundratals gånger redan för ett år sedan och mer.
    För det är självklart och underförstått i all min text att pandemi är tragiskt för människors liv., det är tom så att det finns med i pandemi att det är tragiskt för människors liv.
    Så varför väljer en "folk" att missförstå nått så tydligt som tom återfinns i förklaringen i pandemi?


    Och då är vi tillbaka till politiskt motiverade och inte fakta motiverade och sakligt.


    Anonym (Agera) skrev 2021-06-04 09:43:33 följande:
    Om regeringen varit borgerlig hade försvaret av pandemihanteringen varit bortblåst.

    Bara på det som de hade forcerat, vi är sakliga människor och inte kör agenda och talepunkter.
    Strategin är klar, man tänker på alla i samhället och man kan fråga sig om högern klarar det, att de högerextrema inte klarar det.


    Det fick vi berättat för oss redan när föredettingen skolka ifrån COVID-19 krisövning, och för göra vad?
    JO, dela utflygblad och begå brott och få inreseförbud till Turkiet.


    Så där finns dock ingen hjälp på nått sätt och hitta i en pandemi har vi lärt oss med det, men väl M skulle nog klara av det, det är jag nog rätt säker på att de skulle klara liknande.
    Annars är ju extremhögern den som är minst saklig, och det är inte bra i ett ämne där saklighet är det enda som vinner.
    Men och andra sidan så skiter högerextrema i pandemin, det är bara ett medel för populism och finns ingen substans ens.


     


    Sen är det en  hypotetisk fråga också, men hade det varit denna strategi, så hade jag aldrig klagat på mer än ett fåtal detaljer.
    Och dessa detaljer är man inte heller intresserad av att diskutera idag, fast än det är en av de viktigare.
    Och hur skyddar man de äldre bättre, svaret är att det blir inte så bra efter KD och M´s nedskärningar i vården i Stockholm, och det är vad de får ta ansvar för.


    Svenska nationalister är ju lite udda såtillvida att de älskar att frossa i betraktelser om hur illa det står till i Sverige, samtidigt som de tappar fattningen när Sverige omnämns i positiva sammanhang. Deras vision av Sverige inspireras ju av länder som Ungern Polen, Tjeckien, med flera, alltså länder där auktoritära tänkesätt allt mer dominerar. För övrigt tre länder med hög dödlighet i covid-19

    Så att våra coronanationalister inte vill diskutera Peru förvånar inte - man kan väl knappast jämföra Peru och Sverige i och med att förhållandena är så olika, men inte desto mindre är exemplet Peru intressant.
  • FDFMGA
    Anonym (Hm) skrev 2021-06-04 10:22:04 följande:

    Kommer företag vilja ha sina anställda jobba från hemmet även i höst tror ni?


    Nej, då kommer en stor del av oss svenskar att vara vaccinerade.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-06-04 11:45:31 följande:

    Det är nog knappast några problem om  arbetet går utföra hemmeifrån.
    Har en polare som inte varit på jobbet 10 dagar ens och sedan COVID-19 startade och han är också chef över 100 anställda.


    FDFMGA skrev 2021-06-04 10:33:01 följande:
    Nej, då kommer en stor del av oss svenskar att vara vaccinerade.

    Jag tror dock att det blir nått i höst ändå, men hoppas inte.
    Vem vet kanske vaccinet får det snurra runt längre och med mer nya mutationer och att man kanske får börja om från början med vaccinen.
    Och vem vet, kanske den gången kommer de på att man måste vaccinera hela jorden och inte bara de rika länderna.


     


    Ja, jag såg att Tegnell utgår från att rekommendationen om hemarbete kommer att gälla även i höst - och det är väl möjligt, men jag tror inte att den rekommendationen kommer att följas i särskilt stor utsträckning.

    Jag menar inte att pandemin kommer att vara borta då, WHO kommer säkert att klassa covid-19 som en pandemi ett par år till - men sjukdomen kommer nog främst att drabba länder där få är vaccinerade och här i Sverige enskilda ovaccinerade kluster.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin