• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-05-26 11:21:33 följande:
    Inte bara britterna, inte bara Johnson skulle jag säga.

    Cummings: "Vi misslyckades"

    Boris Johnsons förre chefsrådgivare Dominic Cummings avger på onsdagen ett laddat vittnesmål vid en utfrågning i det brittiska underhuset.
    När regeringen behövde sin regering mest, då misslyckades vi, säger han i början av förhöret, som väntas pågå i upp till fyra timmar.
    Cummings tvingades lämna 10 Downing Street i november förra året, och har sedan dess riktat hård kritik mot sin förre chef. I en rad inlägg på Twitter i helgen anklagade han Boris Johnson för att ha ljugit om att målet med regeringens strategi aldrig varit flockimmunitet genom infektion.
    Med tanke på Cummings privata agerande verkar han själv ha haft andra mål och annan strategi än alla de som utsattes för omfattande restriktioner och lockdowns.. Kanske menar han (eller någon annan ) att det är just restriktionerna och lockdowns som var medlet för att uppnå flockimmunitet Tomte
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-26 12:49:14 följande:

    Tänk där sitter han den lelle statsministern i våldsamt behov av reservdelar till rakapparaten och vet inte hur det däringa internet fungerar vid köp och inte har han någon att fråga heller. Näpp. Han får helt enkelt dra på sig och med sig vadarstövlarna och säkerhetsmännen och bege sig rätt in på Systemet och handla Ullas julklapp. Så funkar inte den nedrans lelle klockan heller varpå armbandsursbäraren faktiskt måste ta itu även med den saken!

    Attans. 


    Var det inte reservdelar till rakapparaten, en present till Ulla på klockaffären och ett besök på systemet för någonting gott att dricka?

    Jag har kanske fördomar om var olika saker handlas
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-26 20:12:49 följande:
    Och lelle statsministern skrev på sin lelle instagram:

    "Jag har handlat mat, reparerat en klocka, letat efter reservdelar till min rakapparat, varit på Systembolaget och handlat en julklapp till min fru Ulla."
    och eller för att?

    Vad säger de språkligt begåvade om vad som skrivits på instagram?
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-05-26 19:56:50 följande:
    Visste du inte ens att de säljer klockor på bolaget.

    Pilsner Ur-quell till exempelSkrattande
    Klock-rent kanske går att få tag på.. Skål
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-28 16:48:46 följande:
    Vilket vansinnigt beslut. Idiotiskt. 

    Från och med den 1 juni upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter hemkomst för symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, från Storbritannien och ett antal andra länder, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.


    För utländska medborgare utom nordiska gäller enligt regeringen fortsatt krav på negativt covid-19-test för att resa in i Sverige.


    Fetstil på det som inte kom med i den text du använde för att referera till FoHMs rekommendation

    "Folkhälsomyndigheten har anpassat rekommendationen till symtomfria personer som reser in till Sverige när det gäller att testa sig och isolera sig i en vecka efter ankomsten utifrån det epidemiologiska läget i omvärlden. Från den 1 juni undantas personer som rest i EU/EES, Schengenområdet, Storbritannien samt vissa tredjeländer. Dessa länder är också undantagna från UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor. Information om vilka länder som är undantagna finns på UD:s webbsida. Fullvaccinerade asymtomatiska personer undantas från rekommendationen oavsett var man varit innan ankomsten till Sverige. För resande från alla övriga länder kvarstår rekommendationen till personer som reser in till Sverige om testning och isolering i en vecka efter ankomsten, även om man inte har symtom.

    Det är som tidigare fortsatt viktigt för alla att följa rekommendationerna om att testa sig och stanna hemma vid minsta symtom på covid-19 även efter en resa, oavsett resmål och om man är vaccinerad eller inte.


    Regeringen har förlängt kravet på negativt test för inresa till Sverige för utländska medborgare. Undantag görs för resenärer från de nordiska länderna, som från och med den 1 juni därmed kan resa fritt och pendla över gränsen, de omfattas inte heller av Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering av symtomfria efter resa.


    Mer information om vilka personer som undantas från testkravet finns på regeringens webbsida med frågor och svar om bland annat kravet på negativt covid-19-test."

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-29 10:43:59 följande:
    Jo, det vet jag förstås. Men det är äntligen ett läge där en nedgång från extremt höga nivåer kan ses, då tycks det mig som om det vore klokt att vänta med den typen av lättnader. 

    Jag ser beslutet som ännu ett i en rad lika vansinniga.
    Frågor och svar om inreseförbud till Sverige

    Regeringen har beslutat att förlänga inreseförbuden för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion vid ankomsten till Sverige. Ett tillfälligt förbud för icke nödvändiga resor från andra länder till EU via Sverige, som infördes efter uppmaning av Europeiska rådet och kommissionen, gäller sedan mars 2020. Förbudet har sedan februari dessutom kompletterats med ett krav på att visa upp intyg om negativt covid-19-test vid inresa till Sverige. För att resa till Sverige från länder utanför EU/EES måste man alltså omfattas av minst ett av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna visa upp ett negativt covid-19-test eller vara undantagen från testkravet. Dessa regler har förlängts att gälla till och med den 31 augusti 2021. Sedan februari gäller dessutom ett särskilt inreseförbud med testkrav vid inresa från EES-stater och några andra stater. För att resa till Sverige från EES-stater och några andra stater måste man alltså kunna visa upp ett negativt covid-19-test eller vara undantagen från testkravet. Dessa regler har förlängts att gälla till och med den 30 juni 2021. Från och med den 31 maj 2021 finns det dock inga inreserestriktioner vid inresa från Danmark, Finland, Island och Norge.


    Förlängt inreseförbud för resande till Sverige men inreserestriktionerna från de nordiska länderna upphävs

    Regeringen har beslutat om fortsatt inreseförbud till Sverige för resor från tredje land, det vill säga utanför EU/EES. Inreseförbudet för resor från länder inom EU/EES, som innebär förbud mot att resa in i Sverige om inte ett negativt covid-19 test kan visas upp, förlängs också. Däremot undantas de nordiska länderna från inreserestriktionerna från och med den 31 maj.


    www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-arbete-med-coronapandemin/
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-29 12:07:43 följande:
    Dödsfallen är inte det stora problemet, utan de levande som behöver vård. Sveriges strategi gick ju ut på att hålla smittan på en sådan nivå att vården klarar sig. När man nu tvingas begära hjälp från grannländerna, så har man alltså låtit epidemin få en större omfattning än vad man kan hantera.

    Vilka europeiska länder har hittills fått ta hjälp av andra länder? Portugal och Spanien åtminstone, andra?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-i-samta...

    www.svt.se/nyheter/inrikes/karolinska-soker-v...
    En pandemi som covid19 kräver en typ av sjukvård som till största delen avvecklats från 70-talet inom Svensk vård,  utrymme för salsinläggningar för övervakning och symptomlindring har ersatts av en hög grad av specialistvård och avancerad sjukvård i hemmet. Ingen av dessa vårdformen är applicerbar idag för covid19

    Januari 2018

    www.sjukhuslakaren.se/svepet/sverige-har-fortfarande-lagst-antal-vardplatser-i-eu/

    "I OECD:s senaste rapport framkommer det att Sverige fortfarande har färre antal disponibla vårdplatser än andra länder i EU – 2,4 per 1 000 invånare – och bland OECD-länderna har enbart Mexiko och Chile på ett lägre antal. Genomsnittet i OECD är 4,7 vårdplatser per 1 000 invånare. Det rapporterar Läkartidningen."

    "I samma rapport framgår det också att det går 4,2 läkare per 1000 svenskar, vilket är fler än genomsnittet för OECD-länderna, och att Sverige har bland de kortaste sjukhusvistelserna – 5,9 dagar i genomsnitt."

    Mars 2020

    emanuelkarlsten.se/sa-bra-och-daligt-ar-sverige-rustat-for-corona-jamfort-med-italien-och-spanien/

    "Sverige ligger långt under andra länder i Europa, när det gäller vårdplatser per 1000 medborgare, bara 2,2 vårdplatser per tusen invånare. Det är en bra bit under Italiens kapacitet och även under USA som har 2,8. (källa)"

    "Det är framför allt en dramatisk minskning sedan 1992, då Sverige hade nästan sju vårdplatser per 1000 invånare. Det var också en tid då Sverige var mer rustad för kris och framför allt krig, på grund av ”kalla kriget” som pågått i decennier och där Sverige bodde granne med det Ryssland som spelade en huvudroll.
    Under 2000-talet har antalet vårdplatser minskat långsamt."

    "

    Men en viktigare siffra är den om antalet intensivvårdplatser. Det är den kurvan, som absolut inte får överbelastas. Det är när vi överstiger antalet platser som sjukvården kommer att behöva bestämma vilka liv som ska räddas och inte.


    Och här ligger Sverige uselt till, förhållandevis.


    Italien har 12,5 intensivvårdsplatser per 100 000 invånare, alltså mer än dubbelt så många som Sverige. Det är bara Portugal som har färre platser än Sverige."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-29 14:47:03 följande:

    Du håller alltså med om att Sverige har haft för hög smittspridning i förhållande till sina resurser? Betyder det i så fall att man har misslyckats med pandemibekämpningen, eller har man medvetet låtit vården överbelastas?

    www.dn.se/sthlm/sjukhusen-fick-styra-platstillgangen-pa-iva-trots-larm-om-att-patienter-nekats-intensivvard/

    Här sägs att patienter till och med skulle ha dött pga platsbrist. Är det sann information, eller sprider DN desinformation?


    Om du i artikeln i DN läser ut att 'man' - vilka det nu är enligt dig - medvetet skulle ha låtit vården överbelastas så är det nog du som står för desinformationen i fråga.

    Artikeln i DN säger att fördelningen av patienter för IVA-vård varit ojämnt fördelad mellan sjukhusen i Stockholms län. Det är säkert inte osant. Med tanke på det fåtal vårdplatser som finns i förhållande till befolkningen och jämfört med andra länder - som kanske inte drivit strukturrationaliseringen inom vården så långt som det gjorts i Sverige - är det säkert möjligt att patienter inte fått den vård de har rätt till. Detta är ett strukturellt problem som ingen myndighet eller regering eller riksdag lätt förändrar, speciellt som det är regionerna - eller möjligtvis någon privat aktör - som bedriver sjukvården i Sverige.

    Sverige är som jag pekade på i mitt förra inlägg dåligt rustade med såväl material, strukturer och lagar för att kunna hantera en civil kris. Svensk beredskap har på fler olika sätt monterats ned sedan 30 år tillbaks då Sverige gick genom en finanskris och andra politiska frågor premierats av såväl partier som väljare.

    Olika delar av statens förvaltning har olika områden de hanterar i fråga om att hantera verkningarna av pandemin. Utan att du är mer specifik är det naturligtvis omöjligt att ge en svar som betyder någonting specifikt. Ja och nej är väl det jag får säga i så fall...
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-29 18:37:04 följande:
    Jag ställde en fråga. Du väljer att inte svara, utan i stället omtolka hela inlägget och kalla frågan för desinformation. Bemöt sakfrågan i stället.

    DN säger att människor har dött pga platsbrist. Om det är sant, kan man fortfarande hävda att Sverige har lyckats med sin pandemibekämpning, som gick ut på att hålla smittan på en sådan nivå att alla får den vård de behöver?

    Eftersom det är omöjligt att öka sjukvårdsresurserna eller organisera om förvaltningen på nolltid, så kvarstår endast alternativet att hantera pandemin på ett sådant sätt att de befintliga resurserna räcker till. Har Sverige lyckats med det eller inte? Vad anser du?
    Detta rapporterar DN

    "På morgonen den 15 april skriver chefen för intensivvården vid Norrtälje sjukhus, Sune Forsberg, ett mejl till regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp och tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Bratt:

    ”Det jag noterar är att samverkan tyvärr är bristfällig och förorsakar onödiga patientrisker. Sista 2 veckorna har patienter framför allt på Södersjukhuset, trots indikation, inte fått intensivvård och det har även rapporterats dödsfall relaterat till vårdplatsbrist”."


    ...

    "Chefläkaren på Sös uppger via presstjänsten att man ännu inte hittat någon koppling mellan platsbristen och de två dödsfallen, men utredningen pågår:

    – Det kan komma att ändras under utredningens gång. Det är först när händelseanalyserna är klara som chefläkaren fattar beslut om det är aktuellt med anmälan enligt Lex Maria."

    Varför sprider _du_desinformation

    Vidare finns följande text i artikeln

    "


    Under den första vågen beskriver Forsberg att en person i nätverket av intensivvårdschefer hade direktkontakt med den regionala särskilda sjukvårdsledningen, RSSL, på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, och kunde påtala behoven inom intensivvården.


    Men sjukhusdirektörerna ansåg inte att styrningen av vårdproduktionen skulle ligga under förvaltningen och efter första vågen flyttades delar av ansvaret till direktörsgruppen, vilket beskrivs i KPMG:s utvärdering av regionens pandemihantering. Gruppen har inget beslutande mandat. Det blev upp till varje sjukhus att öppna vårdplatser.


    – Sjukhusdirektörerna fick i uppdrag att styra det här, för de tycker att de sköter det bättre. Nu har vi inte direktkontakt med någon som kan påverka. Styrningen försvann, säger Sune Forsberg."

    ...

    "


    Intensivvårdsläkare och även chefläkare, har vittnat om extrem platsbrist i våg tre och om hur alla vaktar över sina intensivvårdsplatser i en pressad situation. Carina Lundberg Uudelepp säger dock att det aldrig helt saknats intensivvårdsplatser under produktionssamordningsgruppens dagliga avstämningar.


    Vem bär ansvaret för att det finns tillräckligt många intensivvårdsplatser i regionen?


    – Det gör alltid respektive sjukhus utifrån den belastning man ser.


    Du kommer inte att ändra på den här ordningen, enligt ditt mejlsvar. Varför inte?


    – Min erfarenhet är att det här är ett utmärkt sätt att jobba i en kris."

    Har du förresten slutat slå dina barn - jag frågade dig tidigare, men du vill visst nte svara ja eller nej på den frågan utan duckar skamlöst på den

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-29 18:37:04 följande:
    Jag ställde en fråga. Du väljer att inte svara, utan i stället omtolka hela inlägget och kalla frågan för desinformation. Bemöt sakfrågan i stället.

    DN säger att människor har dött pga platsbrist. Om det är sant, kan man fortfarande hävda att Sverige har lyckats med sin pandemibekämpning, som gick ut på att hålla smittan på en sådan nivå att alla får den vård de behöver?

    Eftersom det är omöjligt att öka sjukvårdsresurserna eller organisera om förvaltningen på nolltid, så kvarstår endast alternativet att hantera pandemin på ett sådant sätt att de befintliga resurserna räcker till. Har Sverige lyckats med det eller inte? Vad anser du?
    Sverige misslyckades grovt med att skydda de gamla och sköra - det tror jag alla kan se och erkänna. Vård och omorg har varit och är ett område som inte alls var förberett för att möta en pandemi, beredskapslager, beredskapslagar, den splittrade och decentraliserade förvaltningen - som är en del av den omfattande demokratin med självstyre och eget ansvar - har defintivt inte gjort det lätt. Tittar man ut i världen så ser man att dessa saker kanske inte spelade någon avgörande roll trots allt, då i prinncip alla länder i världen utom några få har haft en omfattande överdödlighet och enorma vårdkriser trots centralt styre, civila krislagar, omfattande nedstängningar och annat som Sverige inte kunnat ta till pga lagar och styre.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin