• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-05-16 23:04:44 följande:
    Du ska inte jämföra Sveriges våg 2 med andra länders våg 2, utan med Sveriges våg 1.

    Sverige hade inte lockdown under våg 1. Under våg 2 tog man till strängare restriktioner än under våg 1, men fick en lika stor smittspridning i alla fall. Du kan inte skylla på avsaknad av tester eller skyddsutrustning. Vad skyller du på?

    De flesta länder hade lockdown under våg 1, medan man försökte hålla samhället öppet under våg 2. Naturligtvis blev smittspridningen större då.
    Här finns information om lockdowns i olika länder - det är gott om länder som har haft fler än en lockdown och av avsevärd längd, en två eller tre månader...

    en.wikipedia.org/wiki/National_responses_to_the_COVID-19_pandemic

    Vad skyller du på att du återkommande ger falsk information i inläggen?  Falsk i betydelsen att informationen inte stämmer med faktiska dokumenterade förhållanden
  • Padirac
    Anonym (ej sosse) skrev 2021-05-17 04:12:48 följande:

    Självklart överallt, men varför går det så långsamt i SVerige? I vilken ordning borde vaccineringen ske? Det har betydelse för hur många som dör.


    I Sverige sker vaccineringen i den takt vaccin tillverkas och levereras från tillverkarna. Som det har sagts: "det går inte att spruta in luft i armarna på folk"

    Varför får då Israel och UK vaccin tidigare än Sverige? Sverige får vaccin samtidigt som EU varigenom inköpen gjorts. Innan det bestämdes att inköpen skulle göras gemensamt genom EU försökte Sverige och andra små länder köpa själva, men tillverkarna ville sälja större volymer till större länder. Sverige höll på att bli utan vaccin..

    Israel har köpt vaccin från en leverantör och de ingår genom sitt köp i utvecklingsarbetet, de delar data om befolkningen och det finns ingen läkemedelsförsäkring vad jag förstår, det är också ett nödgodkännande om jag förstått rätt.. UK har köpt vaccin genom en leverantör, ingen läkemedelsföräkring, det är ett nödgodkännade. EU har valt att inte köpa med nödgodkännande.

    Vaccineringen sker i Sverige i ordningen skörast först

    Strategin verkar fungera för att minska dödligheten trots en omfattade spridning. Andra länder har valt en annan ordning med annat resultat i fråga om fortsatta dödsfall. Vilken strategi som är lämplig beror på hur omfattande spridningen är. Den svenska strategin för vaccinering verkar vara lämplig i Sveriges fall.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-17 21:22:48 följande:
    På varje pressträff har man visat staplar över antalet döda och intensivvårdade sedan pandemins start. Första och andra vågens kurvor ser ganska likadana ut, därav kan man dra slutsatsen att antalet smittade i första och andra vågen har varit i samma storleksordning. Du säger att det här är felaktigt. Menar du att Sverige hade flera eller färre smittade i andra vågen?

    De länder som tog till lockdown innan smittan hann sprida sig fick väldigt få smittade och döda i första vågen. I andra vågen har de hållit mera öppet och fått en större smittspridning. Tjeckien är visst ditt favoritexempel på länder som klarade sig bra i första vågen, men som fick stor smittspridning i den andra. Polen och de baltiska länderna är andra exempel.

    Avsaknaden av tester i början av pandemin har alla talat om. Ifall man testar går det att smittspåra. Ifall man smittspårar, kan man bromsa smittan mera än om man inte smittspårar. Under andra vågen gick det att testa mera än under första.

    Avsaknaden av beredskapslager och skyddsutrustning har du själv nämnt många gånger. Under andra vågen fanns det skyddsutrustning.

    Andra faktorer som sägs ha bidragit till smittspridningen: den höga befolkningstätheten, trångboddheten, det stora antalet invandrare, den svenska kulturen. Inget av detta förändrades radikalt mellan första och andra vågen.

    En viktig orsak till den stora första vågen sägs vara att man inte var medveten om att smittan hade kommit in i landet från andra håll än Italien. Kritikerna säger att en orsak till den stora andra vågen var att FHM trodde att Sverige inte skulle få en stor smittspridning under hösten och därför inte vidtog åtgärder i tid. Du håller sannolikt inte med om det här.

    Min fråga kvarstår: Vad är din förklaring till att Sverige fick en så stor smittspridning i andra vågen trots strängare restriktioner än under första vågen? Du återkommer hela tiden till den första vågen och de förhållanden som rådde då, men nu frågar jag efter dina åsikter om den andra vågen.
    Det är nog ingen som vet om det var fler eller färre smittade under första våge eller andra vägen. Jag tror inte heller det är säkert att det går att ta reda på. 

    I övrigt sprider du samma felaktigheter och desinformation som tidigare. Det blir inte mer sant för att du påstår detta igen.

    Dels kommer du med felaktiga sakpåståenden och dels verkar du ha glömt allt du lat i smittskyddslagen om vilka befogenheter samhälle och myndigheter har utan den tillfälliga pandemilagen och i frånvara av en civil krislag.

     
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-18 17:15:21 följande:
    Ja, vi får väl hoppas att de har rätt någon gång i alla fall. Gärna gällande detta. 

    sverigesradio.se/artikel/20-fall-av-den-indis...

    Men det känns ju minst sagt skakigt när FHM genom Tegmark Wisell uttalar sig så här:

    "Vi bedömer just nu att de åtgärder vi har på plats motverkar smittspridning av också den här varianten." 
    För mycket koffein, stress eller problem med blodsockerregleringen eller andra medicisnka/hälsoproblem kan ge dessa symptom.

    Om det är FoHMs uttalanden som ger dessa reaktioner kan det vara ångest eller panikattacker.

    Hur som helst så sprids den indiska varianten av nya coronaviset på samma sätt som andra kända varianter och om du bara följer de allmänna råden kan du minska risken för att smittas och smitta andra:

    Det är trevligt att träffa olika personer och göra roliga saker tillsammans.


    Gör inte det nu.


    Försök i stället att bara träffa samma personer den närmaste tiden.
    Välj ut en liten grupp med personer som du träffar.
    Och träffas bara om alla i gruppen känner sig friska.


    Samtidigt är det viktigt att inte känna sig ensam.
    Hjälp varandra att ha kontakt på säkra sätt.


    Det är extra viktigt att vara försiktig om du träffar någon som är i riskgrupp.
    Håll minst 1,5 meter avstånd hela tiden.
    Träffas helst utomhus.


    Exempel på personer i riskgrupp:


    De som är 70 år eller äldre. De som har en hjärtsjukdom. De som får behandling mot cancer.

    Det är stor risk att de personerna blir svårt sjuka eller dör av covid‑19.


    På äldreboenden är det viktigt att följa alla regler noga.
    Fråga personalen eller din kommun vilka regler som gäller.


    Försök att inte resa till andra platser.


    Om du ändå reser, så ska du bara träffa dem du reser med.


    Res bara om du känner dig frisk.


    Om du reser med tåg eller buss, följ de här råden:


    Planera din resa och boka sittplats. Försök att inte sitta bredvid någon okänd. Res helst när inte så många andra reser. Om du inte kan boka sittplats, försök att åka med till exempel egen bil i stället. Om du får symtom på covid‑19 när du är bortrest: försök att isolera dig. Eller res hem på ett säkert sätt, till exempel med din egen bil.

    Både du och de som driver affärerna har ansvar för att det inte ska bli trångt.


    Försök att inte handla så mycket i affärer. En del saker kan du köpa på internet i stället. Gå ensam och handla om du kan. Försök gå till affärer när det inte är många andra där. Du kan till exempel handla mitt på dagen på vardagar, eller sent på kvällen. Följ affärernas regler, till exempel för hur du ska stå i kö.

    Många känner sig ensamma nu.
    Ensamhet kan göra att personer blir oroliga, stressade och deprimerade.
    Nästan alla behöver kontakt med andra människor för att må bra.
    Det är viktigt att minnas det, samtidigt som vi är försiktiga.


    Om du känner någon som du tror är mycket ensam, ta kontakt. Ring eller skicka ett brev. Försök hitta nya sätt att ha kontakt. Ni kan träffas digitalt, på internet. Om du mår dåligt och vill prata med någon så kan du ringa en jourtelefon.
    Du kan till exempel ringa Äldrelinjen: 020‑22 22 33 Här finns fler kontaktuppgifter för dig som behöver prata: 1177 och mind.se
    På vissa webbplatser kan du också chatta med andra.

    Du som är vuxen har ansvar för att hjälpa barn och ungdomar att inte sprida smitta.


    Barn i förskolan och grundskolan ska helst inte delta i kalas eller andra samlingar med många personer.
    Men, om barnen är friska så kan de leka i mindre grupper när de är lediga.


    Unga som är födda år 2004 eller tidigare ska följa samma råd som vuxna.
    Prata med ungdomarna om hur de kan träffas säkert.
    Till exempel kan de ha kontakt med sina vänner på internet.


    Både barn och ungdomar kan gärna fortsätta med träning och andra aktiviteter. Men hjälp dem att göra det på ett säkert sätt.
    De kan till exempel träffas utomhus och hålla avstånd så mycket de kan.
    De får träna med sitt eget lag, men de bör inte delta i cuper eller läger.
    Det är bra om unga inte samåker till aktiviteter.

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-19 11:50:45 följande:
    "...och uppenbarligen inte ville erkänna det allt för tydligt."

    Så hur kommer det sig att du tycker dig ha rätt att göra sådana tolkningar och återge dem som sanning medan du förefaller tycka att andra inte ska ha samma rätt att framföra hur man uppfattar vad som sägs och vad man tycker är uppenbart? Har du någon särskild kanal rätt in i FHM:s olika mötesrum eller hur går det till? För om det inte är så att du på allvar vet något mer än vi andra så tycker jag verkligen att det är dags för dig att antingen sluta komma med uttalanden som det jag citerade eller avstå från att "rätta" andra i deras tolkningar och uppfattningar av vad som har gjort och inte och varför!
    I en öppen tråd har alla rätt att framföra sina åsikter och tolkningar - man kan be ombedd att argumentera för sina uppfattningar och tolkningar och andra kan argumentera för att dessa uppfattningar och tolkningar inte stämmer.

    Det är märkligt (i ordets rätta bemärkelse) att en del tror sig vara tystade och att de inte får föra fram sina åsikter och tolkningar då andra argumenterar mot dessa åsikter och uppfattningars giltighet och överensstämmande med verkligheten - och att med detta som argument försöka tysta de som argumenter för en annan uppfattning.

    Istället kan det argumenteras och ges belägg för åsikters och uppfattningas giltighet/ogiltighet och överensstämmande med verkligheten.

    Tråden är fri - argumentera mer 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-21 20:12:57 följande:
    Här kommer mera felaktigheter och desinformation, framfört av självaste Johan Giesecke, konsult för Folkhälsomyndigheten, och förmedlat av SVT.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/fd-statsepidemolog...

    Det svenska systemet att låta sjukdomen spridas ganska obehindrat leder till en stor del av immunitet hos befolkningen, om det kommer en andra våg. Dessutom kan sjukvårdspersonal som är friska i övrigt återgå till arbetet efter sjukdomstiden utan skyddsdräkt, säger Johan Giesecke, före detta statsepidemolog.
    Ojdå, nyheter från maj 2020 då få visste någonting alls om viruset och trodde att det spreds mycket lättare än det faktiskt gör.

    Här fiskas det i vatten som runnit under bron för ett år sedan - du får komma uppströms till dagens kunskapsläge för en uppdaterad förståelse.    

    Hur kommer det sig att det återkommande används omvänd tidsföjd/kausalitet för att lägga fram påståenden om än det ena, än det andra - vad handlar ditt påstående om den här gången?

    Menar du att JG presenterar den officiella hållningen från myndigheter i fråga om Sydkoreas testning och smittsprårning? 

    "Johan Giesecke är kritisk till de massiva åtgärder som sker runt om i världen i kampen mot coronaviruset.

    Sydkoreas metod att stoppa smittspridningen genom att bland annat ta långt fler tester än något annat land kan få negativa effekter i framtiden, menar Johan Giesecke. "


     
  • Padirac

    Giesecke anlitades av FoHM från våren 2020 till augusti 2020. FoHM aslutade kontraktet  iom att de själva byggt upp den kunskap som Gisecke som konsult skulle bidraga med.

    Giesecke ingår i en grupp av externa experter som FoHM anlitar 

    Giesecke har haft en roll som rådgivare till WHO och har sedan en tid ytterligare uppdrag för WHO

    www.expressen.se/nyheter/johan-giesecke-far-toppuppdrag-pa-who/

    "Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke får ett nytt toppuppdrag på Världshälsoorganisationen WHO, bekräftar han för Ekot


    Epidemiologen meddelade för bara några dagar sedan att hans konsultkontrakt hos Folkhälsomyndigheten går ut vid årsskiftet och att han då slutar. 


    Giesecke är redan i dag rådgivare åt WHO, men nu blir han vice ordförande i STAG-IH-gruppen (The Strategic and Technical Advisory Group for Infectious Hazards). Gruppen tar bland annat fram strategier för hur WHO ska agera i olika virus, exempelvis coronaviruset. "


    FoHM och Giesecka är inte helt överens om allt

    www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-s-svar-till-johan-giesecke-om-vad-vaccinerade-kan-gora

    "Personer som är färdigvaccinerade kan leva som vanligt, tycker smittskyddsexperten och före detta statsepidemiologen Johan Giesecke.

    – Vaccinationen gör att man blir immun i 99 procent av fallen. Så i princip kan man som vaccinerad göra vad som helst, sade han i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.


    Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors tycker att man ska vara försiktig med att ge den typen av råd, och att det viktigaste är att följa de grundläggande råden som Folkhälsomyndigheten har hållit fast vid det senaste året.


    – Vi vet inte fullt ut hur vaccinerna skyddar mot smittspridning, sade hon när hon på dagens presskonferens om pandemiläget fick frågor från SR Ekot om Johan Gieseckes uttalande"


    Giesecke säger själv att han har haft en del uppfattningar som visat sig inte stämma med verkligheten
  • Padirac
    klyban skrev 2021-05-23 21:12:16 följande:

    En intressant fråga som jag har, varför säger de att Johan pratar för FHM och när han uppenbarligen INTE gör detta ens.

    Jag har inte följ vad Johan sagt direkt, men är det så att han får fel uppfattning.
    Så kanske det är anledningen till de vill få att Johan pratar för FHM, och sen dra upp nästa del som är fel och säga "KOLLA FHM och vad de säger."

    Rätt udda skeende jag beskriver, men komiskt nog har den skett många gånger de senare åren.
    Men verkar oftast bli så med populister.


     


    En annan intressant sak och det om att fått vaccin sedan en liten tid tillbaka och psykologin bakom.
    Och hur man skiftar fram och tillbaka i tanken om hur man ska agera i samhället, och fast än jag vet att precis ingenting har ändrat sig.
    Det är en intressant upplevelse, undra hur de som inte är lika självmedvetna som mig och hur de tänker och agerar i samma tanke.


    För tanken när man varit och handlat har varit att tanken smyger sig in att hmm, det är okey detta och bara gå på.
    Och så får man hejda sig, inte svårt att undvika, men att tanken uppstår på det sättet ger en skum känsla.


    En del av kritiken som framförs mot FoHM bygger på grava missuppfattningar eller vantolkningar av olika uttalanden från olika personer.  Kritiken är tyvärr inte särskilt välriktad och bygger inte heller på faktiska förhållanden. 

    De mest missriktade försöken till kritik bygger på omvänt kausala händelser och en del av kritiken försvaras med att kritikern 'tycker' på ett eller annat sätt och att de som  ifrågasätter de grunder tyckandet vilar på försöker tysta kritikerna... när inte detta är nog kommer de personliga påhoppen... Det är en mycket svag kritik som jag ser det.
  • Padirac

    www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

    CountryCasesDeathsDate of data collection Austria 635564 10260 21/05/2021 Belgium 1041612 24794 20/05/2021 Bulgaria 416055 17447 21/05/2021 Croatia 352692 7828 21/05/2021 Cyprus 71610 350 21/05/2021 Czechia 1656874 29990 21/05/2021 Denmark 270557 2506 21/05/2021 Estonia 128309 1235 21/05/2021 Finland 90946 929 21/05/2021 France 5568551 108343 21/05/2021 Germany 3635162 87128 21/05/2021 Greece 385444 11641 21/05/2021 Hungary 801025 29427 21/05/2021 Iceland 6555 29 21/05/2021 Ireland 256560 4941 21/05/2021 Italy 4178261 124810 21/05/2021 Latvia 129794 2301 21/05/2021 Liechtenstein 2997 58 21/05/2021 Lithuania 269363 4161 21/05/2021 Luxembourg 69465 809 21/05/2021 Malta 30491 417 21/05/2021 Netherlands 1613409 17485 21/05/2021 Norway 120249 781 21/05/2021 Poland 2861351 72500 21/05/2021 Portugal 843729 17014 21/05/2021 Romania 1074297 29777 21/05/2021 Slovakia 771227 12272 21/05/2021 Slovenia 250817 4664 21/05/2021 Spain 3631661 79601 20/05/2021 Sweden 1055173 14351 19/05/2021

    EU/EEA CasesDeaths14-day case notification rate per 100 000 inhabitants14-day death notification rate per 1 000 000 inhabitantsReporting period YYYY-WW France 5877787 107645 335.03 41.55 2021-18 and 2021-19 Italy 4159122 124156 191.75 49.95 2021-18 and 2021-19 Spain 3615860 79432 159.36 24.06 2021-18 and 2021-19 Germany 3598846 86160 207.85 34.68 2021-18 and 2021-19 Poland 2855190 71675 130.23 94.05 2021-18 and 2021-19 Czechia 1653099 29913 172.81 51.24 2021-18 and 2021-19 Netherlands 1598924 17435 483.09 15.34 2021-18 and 2021-19 Romania 1072291 29571 72.19 61.62 2021-18 and 2021-19 Sweden 1045017 14348 577.38 12.10 2021-18 and 2021-19 Belgium 1033349 24727 308.82 34.98 2021-18 and 2021-19 Portugal 842381 17009 47.82 3.11 2021-18 and 2021-19 Hungary 798573 29213 148.03 133.58 2021-18 and 2021-19 Slovakia 770349 12238 164.48 78.97 2021-18 and 2021-19 Austria 633074 10213 165.46 25.17 2021-18 and 2021-19 Bulgaria 414192 17259 129.44 110.34 2021-18 and 2021-19 Greece 377090 11415 286.12 89.75 2021-18 and 2021-19 Croatia 350506 7738 369.23 128.14 2021-18 and 2021-19 Denmark 267339 2503 234.70 2.23 2021-18 and 2021-19 Lithuania 266063 4112 562.83 55.83 2021-18 and 2021-19 Ireland 254870 4941 101.36 7.05 2021-18 and 2021-19 Slovenia 249424 4652 359.80 39.60 2021-18 and 2021-19 Latvia 127978 2266 431.31 63.95 2021-18 and 2021-19 Estonia 127206 1222 320.77 37.62 2021-18 and 2021-19 Norway 119257 774 107.85 3.17 2021-18 and 2021-19 Finland 90249 929 52.56 2.53 2021-18 and 2021-19 Cyprus 71064 346 521.84 36.04 2021-18 and 2021-19 Luxembourg 69028 806 260.50 14.37 2021-18 and 2021-19 Malta 30484 417 25.26 1.94 2021-18 and 2021-19 Iceland 6548 29 17.85 0.00 2021-18 and 2021-19 Liechtenstein 2992 58 113.56 25.81 2021-18 and 2021-19

  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-05-24 17:06:21 följande:
    Hmm, var det där ett exempel på en komprimerad sanningGlad
    Det går inte alltid som tänkt    

    Kanske kan detta bli bättre - antal registrerat smittade och antalet döda samt antalet smittade och döda per 100 000 v18 och 19

    Sverige har med vaccinering och rätt vindar, lyckade stjänkonstellationer eller vad det nu är få dödstal trots det stora antalet registrerade smittade..Kanske är testverksamheten särskild lyckad, eller om det är antalet dödsfall som lycktas hållas ned med ett jättearbete på IVA..  Finns väl fler vinklar på dettaCountry Cases Deaths Date of data collection
    Austria 635564 10260 21/05/2021
    Belgium 1041612 24794 20/05/2021
    Bulgaria 416055 17447 21/05/2021
    Croatia 352692 7828 21/05/2021
    Cyprus 71610 350 21/05/2021
    Czechia 1656874 29990 21/05/2021
    Denmark 270557 2506 21/05/2021
    Estonia 128309 1235 21/05/2021
    Finland 90946 929 21/05/2021
    France 5568551 108343 21/05/2021
    Germany 3635162 87128 21/05/2021
    Greece 385444 11641 21/05/2021
    Hungary 801025 29427 21/05/2021
    Iceland 6555 29 21/05/2021
    Ireland 256560 4941 21/05/2021
    Italy 4178261 124810 21/05/2021
    Latvia 129794 2301 21/05/2021
    Liechtenstein 2997 58 21/05/2021
    Lithuania 269363 4161 21/05/2021
    Luxembourg 69465 809 21/05/2021
    Malta 30491 417 21/05/2021
    Netherlands 1613409 17485 21/05/2021
    Norway 120249 781 21/05/2021
    Poland 2861351 72500 21/05/2021
    Portugal 843729 17014 21/05/2021
    Romania 1074297 29777 21/05/2021
    Slovakia 771227 12272 21/05/2021
    Slovenia 250817 4664 21/05/2021
    Spain 3631661 79601 20/05/2021
    Sweden 1055173 14351 19/05/2021

    EU/EEA CasesDeaths14-day case notification rate per 100 000 inhabitants14-day death notification rate per 1 000 000 inhabitantsReporting period YYYY-WW
    France 5877787 107645 335.03 41.55 2021-18 and 2021-19
    Italy 4159122 124156 191.75 49.95 2021-18 and 2021-19
    Spain 3615860 79432 159.36 24.06 2021-18 and 2021-19
    Germany 3598846 86160 207.85 34.68 2021-18 and 2021-19
    Poland 2855190 71675 130.23 94.05 2021-18 and 2021-19
    Czechia 1653099 29913 172.81 51.24 2021-18 and 2021-19
    Netherlands 1598924 17435 483.09 15.34 2021-18 and 2021-19
    Romania 1072291 29571 72.19 61.62 2021-18 and 2021-19
    Sweden 1045017 14348 577.38 12.10 2021-18 and 2021-19
    Belgium 1033349 24727 308.82 34.98 2021-18 and 2021-19
    Portugal 842381 17009 47.82 3.11 2021-18 and 2021-19
    Hungary 798573 29213 148.03 133.58 2021-18 and 2021-19
    Slovakia 770349 12238 164.48 78.97 2021-18 and 2021-19
    Austria 633074 10213 165.46 25.17 2021-18 and 2021-19
    Bulgaria 414192 17259 129.44 110.34 2021-18 and 2021-19
    Greece 377090 11415 286.12 89.75 2021-18 and 2021-19
    Croatia 350506 7738 369.23 128.14 2021-18 and 2021-19
    Denmark 267339 2503 234.70 2.23 2021-18 and 2021-19
    Lithuania 266063 4112 562.83 55.83 2021-18 and 2021-19
    Ireland 254870 4941 101.36 7.05 2021-18 and 2021-19
    Slovenia 249424 4652 359.80 39.60 2021-18 and 2021-19
    Latvia 127978 2266 431.31 63.95 2021-18 and 2021-19
    Estonia 127206 1222 320.77 37.62 2021-18 and 2021-19
    Norway 119257 774 107.85 3.17 2021-18 and 2021-19
    Finland 90249 929 52.56 2.53 2021-18 and 2021-19
    Cyprus 71064 346 521.84 36.04 2021-18 and 2021-19
    Luxembourg 69028 806 260.50 14.37 2021-18 and 2021-19
    Malta 30484 417 25.26 1.94 2021-18 and 2021-19
    Iceland 6548 29 17.85 0.00 2021-18 and 2021-19
    Liechtenstein 2992 58 113.56 25.81 2021-18 and 2021-19
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin