• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Genom att behandla covidpatienter som har ett gravt nedsatt immunförsvar med så kallad konvalescentplasma eller monoklonala antikroppar kan vården själva ha selekterat fram och skapat de virusvarianter som nu håller på att ta över världen. Den slutsatsen drar tre framstående amerikanska virusforskare i den vetenskapliga tidskriften Science.

    www.dn.se/vetenskap/virusvarianter-kan-ha-uppstatt-genom-oforsiktig-behandling/

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-03-26 19:05:27 följande:
    Usch, 80%? Det borde ju verkligen vara ytterligare en anledning att få lite fart på vaccinationerna.
    Äsch, minskar antalet iva-vårdade med 10 personer nästa vecka så har det gått ner med 80 procent. Det är ju iofs inte fel att beskriva förändringar i procent men inte desto mindre kan det leda tankarna fel om det rör sig om relativt små tal. Själv minns jag det år antalet barn i vår familj ökade med 100 procent med glädje.

    Dessutom avviker ju utvecklingen i Stockholm från övriga Sverige, sannolikt för att regionens ledning valt att i större utsträckning än andra regioner prioritera vaccination av yngre personer som inte tillhör riskgrupperna.

    Förmodligen fanns det väl ingen i beslutsklustret som tänkte på att vill man minska belastningen på iva så satsar man lämpligen på att vaccinera dem som har störst risk att hamna där.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-04-02 22:42:35 följande:
    Symptomen låter likanden - kanske beror det på att det är människor som har problem i bägge fallen

    Det länkas till denna undersökning nile.lub.lu.se/arbarch/arb/2005/arb2005_15.pdf

    Det finns alltså tydliga mätbara fysiska symptom, sen finns det också tydliga mätbara psykiska egenskaper..

    Det var inte så jättelänge sedan uttmattningsyndrom var starkt ifrågasatt  - hur lika eller olika är inte dessa symptom

    lup.lub.lu.se/luur/download&recordOId=1571703&fileOId=1585297

    "Utmattningssyndrom - ett medicinskt faktum eller en kulturell produkt?"

    "Minst fyra av följande symptom har förelegat i stort sett varje dag under samma tvåveckorsperiod:
    1. koncentrationssvårigheter
    2. påtagligt nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress
    3. känslomässig labilitet eller irritabilitet
    4. sömnstörning
    5. påtaglig kroppslig svaghet eller uttröttbarhet
    6. fysiska symptom såsom värk, bröstsmärtor, hjärtklappning, mag/tarmbesvär, yrsel eller ljudkänslighet"

    "5.1. De olika förståelserna av sjukdomstillståndet

    - ?Det är ett tillstånd som biologiskt sett är ganska begripligt och som alltid funnits. Däremot, vad som provocerar fram det är kulturbundet, och därför kanske man kan kalla det kultursjukdom? (Alexander Perski, intervju)

    5.1.1. Utmattningssyndrom som kultursjukdom
    Anhängarna av det perspektiv som intresserar sig för de sociala mekanismerna som samverkar till uppkomsten av utmattningssyndrom kan inledningsvis sägas ha det gemensamt att de inte förnekar de biologiska aspekterna av sjukdomstillståndet: att den diagnostiserade individen faktiskt drabbas av kroppsliga symptom som påverkar dennes hälsa negativt framhålls som något obestridligt (Johannisson 1990, Svenaeus 2003, Hydén 1995). Likväl menar de dock att utmattningssyndrom inte kan förstås enbart utifrån dess fysiska eller psykiska konsekvenser. Intressant för förespråkarna av det sociala perspektivet är det faktum att det sjukdomstillstånd som utgör grunden för diagnosen till synes verkar ha förekommit under olika tidsepoker, och att sjukdomstillståndet vid dessa olika tillfällen kommit att förstås på diametralt olika sätt. Det fanns en samstämmighet bland uppsatsrespondenterna att diagnosen utmattningssyndrom förekommit tidigare under historiens lopp, om än under andra namn"

    "5.1.2. Utmattningssyndrom som medicinsk realitet
    Även företrädarna för ett medicinskt perspektiv pekar på de stora likheter som finns mellan utmattningssyndrom och neurasteni. Men där kulturförespråkarna vill se parallellerna som konsekvenser av likartade samhällsförhållanden som i sin tur skapar funktionen av vissa sjukdomstyper vill de medicinska företrädarna istället se diagnoserna som olika namn på samma biologiska reaktion hos organismen. Aleksander Perski (intervju) medgav att utmattningssyndrom gick att betrakta som det senaste i raden i en terminologisk serie av historiska benämningar på det åsyftade sjukdomstillståndet: utöver neurasteni nämndes bland annat löjtnantssjuka som exempel. Perski ville dock inte se på sjukdomen som svarandes mot ett specifikt samhälleligt eller individuellt behov. Vad som lyftes fram som det väsentliga för sjukdomen var istället den grad av stress som föregått insjuknandet. Stress ska här förstås i en vid bemärkelse, som sträcker sig bortom den enbart arbetsmässiga förståelsen av begreppet. Som biologisk varelse reagerar människan, vid situationer där hon upplever det som att hon är utsatt för ett yttre eller ett inre tryck, med att känna sig stressad."

    Psykiska ohälsa skall tas på allvar, psykisk ohälsa kan också ge fysiska problem. 
    Ja, det är på gott och ont hur vår omgivning påverkar oss som individer, men för utmattningssyndrom finns det ingen annan påverkan än den mänskliga kulturens. Gällande långtidscovid finns det en stor grupp som faktiskt har varit virusbärare men också en okänd andel som inte ens har blivit smittade men likväl utvecklar symptomen.

    Fenomenet att man inte ska Googla på sjukdomar omfattar åtminstone mig själv, även om jag har en tendens att glömma de livshotande tillstånden efter en stund.

    Jag undrar hur Ebba Thor ser på sjukdomar. Hennes kulturella rötter återfinns ju i Livets Ord - organisationen som ungefär samtidigt som hennes nyfunna vän Jimmie vände blicken mot tyska förebilder menade att sjukdomar är guds straff och att botgöring är vägen till en frisk kropp med en salig själ.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-04-01 14:51:06 följande:

    Plats 27:e i världen nu i per capita döda, och sen troligtvis när man lägger på överdödligheten också, så hamnar vi nog på 50 eller nått sånt.


    Kanske mer intressant att konstatera att av dess 27 länder ligger 22 i Europa och att fundera vidare på vilka omständigheter det är som påverkar statistiken över andelen döda i covid.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-04-03 12:24:59 följande:

     


    Och Tanzania är duktiga, de har inte haft en enda död i COVID-19 sedan maj förra året.


    Då har man inte räknat med president Magufuli som dog för några veckor sen. Det var han som sa att gud förskonat Tanzania från covid och som sen råkade dö i covid, även om det officiellt påstås att det var hjärtfel.

    Hur är det man brukar säga: Somliga straffar gud genast.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-04-07 14:36:06 följande:

    Förfärligt olycklig utveckling. 

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/region-uppsala-tvingas--skicka-i-vag-iva-patienter/


    Det förvånar inte, Region Uppsala är ju borgerligt styrd. Under första vågen klarade man av att vårda som mest 26 personer på IVA.

    Nu har man haft ett år på sig att anpassa vården så nu klarar man inte av 22 personer.

    Som en konsult med anknytning till regioners sjukvård sa en gång: Det är synnerligen angeläget att avveckla upp verksamhetenTomte


  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-04-07 15:05:29 följande:
    Jag undrar hur resurskrävande det är att att tillgängliggöra så mycket personal för vaccinering... förhoppningsvis hanterar de i alla fall vaccindoserna bättre än personal och de vaccintagare som inte kan boka och få vaccinering Gråter
    Ja, vaccinationerna utförs ju av vårdpersonal så där finns det nog inget att anmärka.

    Däremot kan man ha vissa synpunkter på planeringen. Jag gissar att Region Stockholms administration tillsammans med släkt och vänner bland politikerna ritade flödesdiagram så det stod härliga till - men att det hade varit bättre om man outsourcat planeringen.

    Man hade ju utan problem kunnat hitta organisationer med större kompetens, t ex  Scouterna, lottakåren eller varför inte Tipstjänst.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin