• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    "God ventilation vid det nya coronaviruset

    Det nya coronaviruset sprids främst genom droppsmitta när personer är nära varandra. Flera organisationer som Världshälsoorganisationen, WHO, EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, med flera, menar att smitta även kan spridas från små droppar som hålls svävande i luften från smittade personer som nyser, hostar eller talar.

    Ventilationen behöver normalt vara på minst en timme innan arbetsdagen börjar. För att vara på den säkra sidan rekommenderar WHO, ECDC med flera att ventilationen är igång två timmar före och två timmar efter arbetsdagen för att föroreningar och smittämnen ska ventileras ut.

    För att minska risken att smitta andra på arbetsplatsen, är det viktigt att hålla avstånd. När man arbetar flera personer i en lokal med liten luftvolym ökar risken att andas in andras utandningsluft, som kan innehålla smittämnen. För att ventilera bort eventuella smittämnen och andra föroreningar måste ventilationen räcka till för antalet personer som arbetar i lokalen. Att ta täta pauser och fönstervädra är ett bra sätt att snabbt byta ut luften i rummet och på så sätt minska riskerna. Arbeta i mindre grupper och anpassa antalet personer till rummets volym och ventilation.

    Det är stor variation på hur bra olika ventilationslösningar fungerar och på hur effektivt luften byts ut. En översyn av ventilationen kan behövas för att vara säker på att den fungerar som den ska."

    "Ventilation betyder luftväxling, det vill säga att förorenad luft byts ut mot frisk uteluft. Ibland används begreppet ventilation också för ventilationssystem, det vill säga system som ger luftväxling. Systemen styr hur luften tillförs och sprids i en lokal. En bra ventilation minskar halten av föroreningar i luften, men den kan inte ta bort allt.

    Allmänventilationen utformas för att ventilera hela lokalen

    I vanlig inomhusluft kan det finnas många olika föroreningar. Luftföroreningarna påverkar människans andningsvägar, ögon, hud och inre organ. I lokaler där det framförallt är människorna själva, byggnadsmaterial och inredning som avger föroreningar behöver hela lokalen ventileras.

    För att uppnå en bra allmänventilation behövs en viss storlek på luftflödet, alltså den mängd uteluft som tillförs lokalen. Det är också viktigt att den luft som tillförs i ett rum, den så kallade tilluften, är ren. Tilluften ska tillföras de delar av lokalerna där personer vistas, utan att besvärande drag uppstår. "

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-01 23:20:57 följande:
    Jag ska försöka uttrycka mig det tydligaste jag kan. Att utgå ifrån att du minns vad jag skrev i ett tidigare inlägg fungerar tydligen inte.

    Får man, eller får man inte, isolera smittade dementa på äldreboenden i Sverige?

    Kan man, eller kan man inte, tvinga vårdsökande patienter att ta ett coronatest?

    Kan man, eller kan man inte, tvångstesta närkontakter till en konstaterat smittad?

    Har någon i Sverige blivit tvångstestad för covid-19?

    Jag har läst innantill i svenska källor, och du säger att det saknas belägg för det jag skriver. Det första man kan diskutera är huruvida jag har citerat min källa rätt eller inte. Om du klickar på länken kan du konstatera att det står just precis så som jag har citerat den. Det andra man kan diskutera är huruvida källan har rätt information eller inte. Ifall ja, då finns det belägg för det jag skriver. Ifall nej, tja, det blir ju svårt för folk att begripa sig på vad som gäller om hälften av det som skrivs i media är sagor.

    Vet du själv vad som gäller? Ifall ja, varför skriver du inte ett enkelt och lättförståeligt svar? Ingen blir hjälpt av dina upprepade "Läs smittskyddslagen".

    Eftersom Finland vill ha en lagstiftning som träffar rätt, så har man ändrat smittskyddslagen så att folk kan tvingas till ett coronatest.

    abounderrattelser.fi/riksdagen-gav-gront-ljus.../

    "Riksdagen godkände efter omröstning en ändring i lagen om smittsamma sjukdomar under plenum på fredagen.
    Ändringen gäller paragraferna 16 och 22 som fastställer principer kring obligatorisk hälsokontroll och de skyldigheter som gäller för personer som drabbats av en smittsam sjukdom.
    I samband med lagändringen förtydligas paragraferna så att regionförvaltningsverken framöver ska kunna besluta att flera personer måste genomgå en hälsoundersökning, i praktiken ett ta ett coronatest, om det anses nödvändigt för att hindra spridningen av viruset.
    Genom lagändringen vill regeringen göra det möjligt för regionförvaltningsverken att besluta om obligatoriska corontest exempelvis på byggarbetsplatser eller landets gränser."

    www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2016/20161227

    16 §
    Obligatorisk hälsokontroll

    Regionförvaltningsverket kan besluta att det är obligatoriskt att delta i hälsokontroller som avses i 14 och 15 §, om det är nödvändigt för att förebygga spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom.

    Sedan ställde jag en fråga. Anser DU att det vore bra med tvångstestning för covid-19 i Sverige, eller ska individens frihet respekteras även om det innebär att smittan sprids? Du ska inte blanda in svensk lagstiftning i ditt resonemang, eftersom jag frågar efter din åsikt.

    Du ställer frågan utifrån felaktiga premisser.   Jag föreslår igen att du kontrollerar tidigare inlägg och läser den svenska smittskyddslagen. Du kommer kanske inte ihåg att du bättre förstod hur det fungerade i Sverige då vi diskuterade smittskyddslagen tidigare och du faktisk läste den.

    Kanske är det då möjligt att du ställer frågan utifrån premisser som stämmer överens med faktiska förhållanden.

    Om det är språkliga utmaningar eller förförståelse som brister kan jag inte avgöra, men det är svårt att ge dig ett svar på en fråga som följer på utläggningar som bygger på felaktiga premisser eller misstolkningar utifrån förutfattade meningar.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-01 23:46:04 följande:
    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-ny.../

    Vilka restriktioner och/eller regelverk vill du ha kvar när smittspridningen väl har gått ner, och vilka vill du att att slopas? Hur önskar du att framtida utbrott hanteras?
    Sverige behöver ha en civil krislag - jag tycker att det är en av de saker Sverige kan lära av Finland.
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-05-02 12:22:53 följande:
    Den eviga frågan om munskydd...
    De är obligatoriska på vårdcentraler och folktandvården.
    Du blir tilldelad ett munskydd så fort du kliver innanför dörren på dessa inrättningar.
    Trots att det inte finns några belägg för att munskydd har någon effekt (annat än ytterst marginellt) enligt Tegnell.
    Gör regionerna en annan bedömning än FoHM? Knappt någon använder munskydd i kollektivtrafiken.

    Kanske är det pga vår slappa strategi med bl a frånvaron av munskydd i kollektivtrafiken och offentliga rum, samt motståndet för tillfällig lockdown som gör att vi ligger i topp över högst smittspridning i hela Europa?

    Håller med Schulman i vartenda ord:
    www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/sna.../

    Så förbannat trött på FoHM nedtonande av risker under hela pandemin, och regeringens handlingsförlamade vädjan om att snälla försöka följa restriktionerna
    Regeeringen har inte legala möjligheter till mycket annat än vädjan.. det saknas civila krislagar och den tillfälliga pandemilagen ger inte regerigen rätt att begränsa de personliga fri och rättigehterna på det sätt du efterlyser.

    I det östliga grannlandet har deras regering vid några tillfällen använt de civila krislagarna, men i huvudsak är det rekommendationer och önskan om efterlevnad som används där också tillsamman med att vissa saker är bötespliktiga iom nystiftade lagar. ABC kan rätta mig här
  • Padirac
    Anonym (.) skrev 2021-05-02 10:57:36 följande:
    Vi kan inte tvinga patienter till testning. Vi kan försöka övertala, men tvinga får vi inte. Är det någon som vägrar måste den betraktas som smittsam.
    Om jag förstått smittskyddslagen rätt så är det bara den som är uppenbart sjuk pga observerbara symptom som kan tvångstestas och tvångsisoleras.
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-05-02 12:44:48 följande:
    Mesighetens land nr 1. Men så ser det ut som det gör också.
    Hade FoHM tagit pandemin på allvar från start hade vi kanske klarat oss lika bra som Norge och Finland.

    Men här var det goddag yxskaft. Inga krav på karantän om du rest, ingen krav på karantän eller försiktighet om någon annan i hushållet var sjuk, tusentals samlade på melodifestivalfinalen, det var ingen vits för privatpersoner att testa sig, fanns heller inga resurser. Ingen skyddsutrustnong heller.  Allt har varit öppet, gym, restauranger, skidanläggningar... och munskydd hade ingen effekt så det skulle vi inte använda.
    Ja, mesighetens land  - med frånvaro av civila krislagar och omfattande fri- och rättigheter som inte tillåter myndigheter och regering att kontrollera och styra civila personerns göranden. 

    Frånvaron av beredskapslagar (och -lager) för civila kriser, marknadisering (som i övrigt gett samhället så mycket gott) av samhällsviktiga funktioner tillsammans med en omfattande från början osynlig smittspridning som inte kom med alpresenärerna satte Sverige i denna sits. Mycket kunde ha gjorts annorlunda om lagar och samhällets organisation varit annorlunda, men att påstå att det skulle ha gett en smittspridning likt den i Norge eller Finland är en naiv förhoppning och tro att smittans pridning enbart beror på myndigheternas åtgärder.
  • Padirac
    Anonym (.) skrev 2021-05-02 13:06:32 följande:
    Här vet jag inte vad som gäller. Vad jag förstått så kan man istället för att testa sig välja att isolera sig en vecka om man skulle blivit utsatt för smitta (tex hushållskontakt) eller om man insjuknar med förkylningssymtom. Det finns inget tvång på att man även måste testa sig, och jag skulle tro att många med förkylning väljer att avstå test (om man tex ändå jobbar hemifrån).

    Det känns därtill orimligt i praktiken att personer som tex uppvisar tydliga förkylningssymtom i en affär eller på en buss skulle gripas för tvångstestning och isolering.

    På det sjukhus där jag jobbar testas alla inneliggande patienter var tredje dag. Skulle någon vägra skulle den få vårdas isolerad, oavsett symtom eller inte. Ingen skulle hålla fast patienten och sticka in pinnen i näsa och mun.
    Du sammanfattar läget bra och hur frånvaron av tvångsmedel för osmittade eller ej konstaterat smittade hanteras rent praktiskt för att skydda omgivningen.
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-05-02 13:13:47 följande:
    Varför är det naivt?

    Både Norge och Finland var snabba på bollen och antog försiktighetsåtgärder.
    Här har vi avvaktat att göra något, sen avvaktat lite till, kollat data, följt utvecklingen noga, avvaktat igen och sen agerat. Litegrann.
    Rätt åtgärd i rätt tid har det hetat.

    Blir så trött när Tegnell och co gång på gång försvarat sig med att det är ett nytt virus, vi kunde inte veta, ingen visste.
    Nej just det, då kanske man skulle anammat försiktighetsprincipen istället.
    Naivt för att du tror att Finland och Norge som skiljer sig från i princip resten av världen i fråga om smittspridning men inte i fråga om åtgärder skulle kalrat sig bättre pga åtgärderna - alla länder som inflrt samma åtgärder eller med omfattande åtgärder har ändå inte klarat sig bättre än Sverige.

    Naivt för att inte se hela bilden med samhällets organisation, funktion och komplexitet.

    Naivt för att inte erkänna att smittan var mer omfattande initialt när Sverige satte in åtgärder, än då Norg eoch Finland satte in åtgärder. ABC brukar ge bra länkar med mycket bra information, titta på det Finlands Mika Salminen säger om åtgärder, initial smittspridning och titta sedan på FoH Minformation och de olika srains so mfanns och deras genomsekvensering för att få en bättre bild av den initiala omfattningen av smittan fämfört med Nrge och Finland, titta på hur influensa och vinterkräksjuka inte spridits för att förstå hur väl svensk befolkning följt råd och rekommendationer, titta på hur smittspridning skiljer sig mellan Sverige , Norge och Finland i vanliga fall..

    Det naiva ligger i den förenklade och barnsliga (om jag får säga så utan att mena illa mot dig som person) uppfattningen som intetar hänsyn till hela bilden utan tror att det är ett ben på pallen som avgör om pallen står upp eller inte.
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-05-02 13:36:21 följande:
    Tack för att du förklarar. Det är mycket att ta in.
    Ser med spänning fram emot coronakommisionens slutrapport.

    (Jag vet att vi hade initial stor smittspridning i Sverige, och just därför borde FoHM antagit försiktighetsåtgärder istället för att bara avvakta och följa läget. Men det kanske inte fanns lagligt stöd för det, det var bara att hoppas på det bästa)
    Bland allt mitt raljerande i tråden finns en röd tråd av förklaringar över de legala ramarna, förvaltningens ansvarsfördelning, faktaläget i smittspridning mm. som kan vara värt att läsa för att få en bredare bild över varför Sverige agerar och agerat så som Sverige gjort.

    Det är mycket felaktiga uppgifter som sprids om FoHM, enkilda personer på FoHM,  regeringen och enskilda personer i regeringen, felaktiga utifrån faktiska göranden och skeenden och felaktiga utifrån 'naiva' antaganden om svensk förvaltning och lag.  

    FoHM möjligheter till 'försiktighetsåtgärder' är beskurna av svensk lag, så även om de borde gjort detta finns och fanns inte möjligheten - detta har jag också tagit upp.

    Om du orkar sålla bland allt jag skrivit så finns det mycket som kan belysa allt detta som du säger är mycket att ta in. 
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-05-02 13:58:29 följande:
    Jag har kikat i tråden med jämna mellanrum, kommer nog inte orka läsa allt.
    Kommer nog heller aldrig kunna förstå allting kring handhavandet av pandemin och den svenska strategin, hur lagar och förordningar ser ut med befogenheter och begränsningar, folkhälsa i stort, prioriteringar, ekonomi... Allt ska vägas in.

    Känner mig mest bara uppgiven och frustrerad.
    Vem gör inte det - men om uppgivenhet och frustration paras med 'naiva' föreställningar om vad som skett och varför så kommer enkla 'lösningar' som inte har någon effekt sluta i politisering av vetenskapliga frågor om fakta där det mest av allt handlar om skuldbeläggande och det i sin tur leder till passivitet och än mer skuldbeläggande ... 

    Det finns en stark rörelse i samhället som vill underminera samhället och befolkningens delaktighet och förtroende

    www.dn.se/insidan/sa-sarbara-ar-vi-for-falska-pastaenden/

    www.dn.se/sverige/msb-konspirationsteorier-vilseleder-opinionen-om-vaccineringen/

    www.dn.se/varlden/overvakningschip-och-dna-forandringar-sa-sprids-konspirationsteorier-om-covidvacciner/

    www.dn.se/nyheter/sverige/falska-pastaenden-om-det-nya-coronaviruset-sprids-i-svenska-facebookgrupper/
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin