Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
"God ventilation vid det nya coronaviruset
Det nya coronaviruset sprids främst genom droppsmitta när personer är nära varandra. Flera organisationer som Världshälsoorganisationen, WHO, EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, med flera, menar att smitta även kan spridas från små droppar som hålls svävande i luften från smittade personer som nyser, hostar eller talar.
Ventilationen behöver normalt vara på minst en timme innan arbetsdagen börjar. För att vara på den säkra sidan rekommenderar WHO, ECDC med flera att ventilationen är igång två timmar före och två timmar efter arbetsdagen för att föroreningar och smittämnen ska ventileras ut.
För att minska risken att smitta andra på arbetsplatsen, är det viktigt att hålla avstånd. När man arbetar flera personer i en lokal med liten luftvolym ökar risken att andas in andras utandningsluft, som kan innehålla smittämnen. För att ventilera bort eventuella smittämnen och andra föroreningar måste ventilationen räcka till för antalet personer som arbetar i lokalen. Att ta täta pauser och fönstervädra är ett bra sätt att snabbt byta ut luften i rummet och på så sätt minska riskerna. Arbeta i mindre grupper och anpassa antalet personer till rummets volym och ventilation.
Det är stor variation på hur bra olika ventilationslösningar fungerar och på hur effektivt luften byts ut. En översyn av ventilationen kan behövas för att vara säker på att den fungerar som den ska."
"Ventilation betyder luftväxling, det vill säga att förorenad luft byts ut mot frisk uteluft. Ibland används begreppet ventilation också för ventilationssystem, det vill säga system som ger luftväxling. Systemen styr hur luften tillförs och sprids i en lokal. En bra ventilation minskar halten av föroreningar i luften, men den kan inte ta bort allt.
Allmänventilationen utformas för att ventilera hela lokalen
I vanlig inomhusluft kan det finnas många olika föroreningar. Luftföroreningarna påverkar människans andningsvägar, ögon, hud och inre organ. I lokaler där det framförallt är människorna själva, byggnadsmaterial och inredning som avger föroreningar behöver hela lokalen ventileras.
För att uppnå en bra allmänventilation behövs en viss storlek på luftflödet, alltså den mängd uteluft som tillförs lokalen. Det är också viktigt att den luft som tillförs i ett rum, den så kallade tilluften, är ren. Tilluften ska tillföras de delar av lokalerna där personer vistas, utan att besvärande drag uppstår. "