Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-01-19 09:22:18 följande:
    För ett tag sedan när jag talade om a/presymptomatisk smittspridning tyckte du att jag tjatade, och menade att ALLA vet att man är smittsam innan man får symptom. Nu låter det som om detta är nytt för dig?
    Inte alls. Det är precis samma sak som jag tyckte då - alla vet att smittsamma sjukdomar så som förkylningar smittar även någon dag eller två innan. Men att de skulle vara MYCKET smittsamma då, lika mycket som de första dagarna när man har akuta symptom - DET betvivlar jag. Och det är också det som Tegnell säger att det inte är så. 

    Men när jag tänkt igenom det lite nu, så tycker jag att det visserligen låter rimligt att det kan vara så att smittsamheten är hög även i två dagar innan, men det är då i teorin, i labbet. I verkligheten sprider man ett virus mycket mer när man har symptom, helt enkelt för att man nyser (sällan, men ändå) och hostar.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-01-19 11:35:29 följande:
    Om den här efterkonstruktionen var trolig, skulle det ju tala ännu mer emot att det inte gäller just Sverige, med tanke på att det inte går direkt lysande för oss.
    Men det är ju självklarheter att man måste göra olika i olika länder, och det säger alla andra experter också, generellt. Det behöver vi ju inte ens diskutera.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-19 11:21:38 följande:
    Så Anders och du tror inte att det smittar så mycket innan symptomen kommer, men det tror WHO ... ni får ursäkta, men jag tror mer på WHOs samlade expertis än på er två. Jag tror t.o.m. att WHO har funderat på det där med vad som händer inne i labbet och utanför. För övrigt kan man ha andra symptom än att nysa och hosta.
    "Laboratory data suggests ........"

    ditt citat. Och det är stora skillnader mellan det och olika miljöer i samhället. Självklart vet WHO det. Det är just därför de skriver så. Nej, jag tvivlar inte alls på vad WHO skriver. Snarare tycker jag att din tolkning av det inte stämmer.

    Och varför skulle andra symptom vara intressanta i sammanhanget? Smittar vi andra med huvudvärk ett försvunnet luktsinne? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-19 11:28:01 följande:
    Att ett FN organ som heter World Health Organization tar alla länders hälsa med i beräkningen, tror jag att många anade redan innan Anders uttalade sig om detta. 
    Och? Vad är slutsatsen till det? Att alla länder ska göra likadant? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-19 11:32:55 följande:
    Hur kan det skilja från land till land, att viruset smittar ett par dagar innan man får symptom? Varför skulle denna upplysning om resultat av studier passa mer för vissa länder än för andra? Passar denna upplysning inte för Sverige? Hur definierar du extra försiktig, när det rör sig om en dödlig pandemi? 
    Varför skulle det skilja sig? Självklart inte. Vilken upplysning exakt? Jag menar, vad kan man konkret göra åt presymptomatisk smitta? Det är ju därför man inte säger så mycket. Innan snabbtesterna kom kunde man inte ens testa personalen i äldrevård och sjukvård på ett meningsfullt sätt.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-19 12:12:19 följande:
    ?Vi vet inte hur smittan kom in på äldreboendet.? Det har jag läst många gånger. På senare tid har jag också kunnat läsa ?Smittan tog sig in via en smittad person som inte hade några symptom.?

    Smittar ?mycket? eller ?lite? är inga exakta mått. Är det ok om en vårdare på ett äldreboende är bara ?lite? smittsam? Är det ok för dig att besöka dina föräldrar så länge du bara är ?lite? smittsam?

    Varför är det så viktigt för Tegnell att få fram att man är bara ?lite? smittsam innan man får symptom?
    Han sa inte "lite". Han bara protesterade mot "mycket" eller "mest". Det är skillnad.

    Jo, det har jag trott från början att smittan kom in via personal. En stor del i alla fall. Men just där hade man ju inte kunnat göra något alls för att förhindra det. Med snabbtester nu kanske. Men inte förut. 

    Varför skulle man ens fundera på om det skulle vara okej? Man vet ju inte att personen smittar, om personen är symptomfri. Alltså kan man inte upptäcka dem. Där tar det slut. Så jag vet inte vad du försöker föreslå där.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-01-19 14:45:11 följande:
    Ja, vad kan man göra? Skydda sig och andra med förebyggande åtgärder mot smitta, lämpligen. Eller hur tänkte du?
    Och vilken roll spelar det då om man vet specifikt hur smittsam viruset är  där det är presymtomatisk eller asymtomatisk? Man tar SAMMA åtgärder. Och det har man gjort från början, så det finns inget som man behöver ändra.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-01-19 14:43:32 följande:
    Generella rekommendationer är just det. Om man också "måste göra olika" utifrån land beror på vad det gäller. Eller vad menade du att Sverige kan vara slarvigare med? Avstånd, folksamlingar, munskydd eller alltihopa, och i så fall varför?
    Det är klart att det finns stora skillnader i olika länder! Många skillnader och stora skillnader. I sjukvården, även i hur den är organiserat, och det gäller ju det mesta i samhället - olika sätt att organisera, att administrera, olika mentaliteter, olika klimat, befolkningstäthet,  m.m.

    Ska folk i U-länder t.ex. jobba hemma? Home-office via internet? Behöver folk i glesbyggden munskydd? Det är väl självklart att man rekommendationer måste anpassas till omständigheterna. Och till lagarna! Sverige hade ju inte ens lagstöd att stänga ner.
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-19 16:47:12 följande:
    Närmar sig Stockholm flockimmunitet?

    Eller är det kanske M/KD-majoriteten i Stockholm som fått ordning på läget?

    Eller har Tegnells dåliga strategi plötsligt börjat fungera?

    Är det några hårt drabbade kluster  som håller på "dö ut"? 
    Du borde ha lyssnat på presskonferensen. Där förklarade han nämligen det. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2021-01-19 17:19:47 följande:
    Du är lite halvt småkär i Tegnell va? Varför annars tycker du man ska fästa så mycket vikt i en persons uttalanden när han haft fel nio gånger av tio? 
    Kanske är det du som feltolkar hans uttalanden? Tyvärr så ligger det ju ibland på en ganska akademisk nivå som inte alla hänger med på.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin