• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (felix) skrev 2021-02-26 21:32:34 följande:
    Rätt så förvånad att en tjänsteman tillåts var så illojal mot en överordnad beslutad politik. Han säger ju direkt att folk bara skall bära munskydd pga PR effekten. Dom kunde lika gärna bära en T-Shirt med håll avstånd logo. Fullständigt otroligt att han inte har någon överordnad som sätter stopp för honom. 
    Myndigheter har ett stort mått av självständighet från politiker - det är en del av den svenska förvaltningsmodellen som har flera hundra år på nacken. Det finns en del som ogillar detta och vill ha politiskt kontrollerade tjänstemän, men det har inte hänt ännu. 

    FoHM säger att munsydd skyddar sämre än avstånd, att munskydd inte ersätter avstånd och att de bäsat åtgärderna inte är att vara ute bland folk med munskydd utan att hålla avstånd, arbeta hemma och vara hemma om man har några som helst symptom.  
  • Padirac
    Faile skrev 2021-02-27 01:35:20 följande:
    Man fokuserar för övrigt för mycket på dödlighet och överdödlighet. Det intressanta och viktiga är ju hur det ser ut på ländernas sjukhus. Det är väl egentligen det som varit det viktiga gällande vissa länders hanterande av pandemin, att hålla sjukvården i gång och inte överbelastad.
    Ja, det är just det som WHO och FoHM och resten av världen sa från början 

    'flatten the curve'  ger mig 132 miljoner träffar på google

    'flattening the curve' ger dryga 92 miljoner träffar

    en.wikipedia.org/wiki/Flattening_the_curve



    "Flattening the curve is a public health strategy to slow down the spread of the SARS-CoV-2 virus during the COVID-19 pandemic. The curve being flattened is the epidemic curve, a visual representation of the number of infected people needing health care over time. During an epidemic, a health care system can break down when the number of people infected exceeds the capability of the health care system's ability to take care of them. Flattening the curve means slowing the spread of the epidemic so that the peak number of people requiring care at a time is reduced, and the health care system does not exceed its capacity. Flattening the curve relies on mitigation techniques such as hand washing, use of face masks and social distancing.

    A complementary measure is to increase health care capacity, to "raise the line".[4] As described in an article in The Nation, "preventing a health care system from being overwhelmed requires a society to do two things: 'flatten the curve'—that is, slow the rate of infection so there aren't too many cases that need hospitalization at one time—and 'raise the line'—that is, boost the hospital system's capacity to treat large numbers of patients."[5] As of April 2020, in the case of the COVID-19 pandemic, two key measures are to increase the numbers of available ICU beds and ventilators, which are in systemic shortage.[2][needs update]"

  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-02-27 08:17:55 följande:
    Här är det ju inte politiker, utan den egna myndighetens officiella politik, samt regionala smittskyddsläkare åtgärder som Tegnell underkänner. 

    Och han säger inte det som du citerar, utan att fördelen med munskydd som han ser det, bara är att folk blir påminda om pandemin. 
    Vad säger då AT på pressträffen den 25e februari i sekvensen som omtalas... 

    "...munskydd i butiker och kollektivtrafiken till exempel. Hur ser du p ådet, hur viktigt är den ätgärden?

    [AT]  Ja , den kan vara viktig på två sätt, dels kan den ju öka medvetenheten om att vi faktisk befinner oss i en pandemi och det är viktigt att man följer alla de åtgärder vi har på plats, det här inte den effektmässigt den viktigaste åtgärden, långt långt därifrån, utan effektmässigt dom viktigaste åtgärderna är at vara hemma om man är sjuk och jobba hemmifrån. Men den kan förståss ha en viktig signaleffekt och kanske öka följsamheten till övriga åtgärder.

    Vi får hoppas att det går åt det hållet, risken är ju möjligen att det går åt andra hållet, att man tror att munskydden skyddar och då blir det ju en negativ effekt ... men.. kommunicerar vi det här på ett bra sätt och pekar på att det här bara är ett komplement till annat och inte någonting som ersätter nånting så kan det säkert ha en bra effekt" 

    Detta svar på en fråga kan ju som kritikerna ofta vill göra sättas utanför kontext  men den som sett hela pressträffen känner och kan förstå svaret i relation till det som alldeles tidigare besvarats av AT..    (ibland undrar jag om det är medvetet eller pga kognitiva eller språkliga skäl detta uppdelande av verkligheten i separata fristående episoder utan inre sammanhang och följd görs)



  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-02-27 10:14:34 följande:
    Ingen skillnad på hela citatet och min sammanfattning. Han säger ju aldrig att munskydd bör bäras för att faktiskt reducera smittspridning till sig själv och andra, bara av sekundära orsaker som en slags placeboeffekt. Inte särskilt motiverande för någon och ett direkt motarbetande av FHMs egna politik och  smittskyddsläkares regionala åtgärder.
    Så.. om jag sammanfattar det du säger då.. rätta mig om jag har fel

    [FoHM] Det viktigaste är att alla håller avstånd och håller sig hemma, munskydd ersätter inte de andra åtgärderna utan kan ge en backfire om munsydd ersätter de viktigaste åtgärdera

    [Kritiker] AT vill inte motivera människor att bära munskydd och motarbetar användandet av munskydd, säger dessutom mot FoHM och politiker och regionala smittskyddsläkare
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-27 17:22:58 följande:

    Tja det började redan i januari då Carlson säger att viruset inte kommer komma hit.

    i1.wp.com/emanuelkarlsten.se/wp-content/uploads/2020/03/iDB-2020-03-27-kl.-10.32.01.png%2C989&ssl=1

    Efter det har de bl a sagt att man inte smittas asymptotiskt, munskydd behöver sjukvårdspersonal bara vid väldigt nära kontakt med patient, gränsen för folksamlingar var länge 500, och sen 50, när andra länder hade 10 eller mindre, det är farligare att gå över ett övergångsställe har Tegnell sagt. Det finns mycket mer exempel på hur de tonat ner riskerna.


    Tja.. JC och AT upprepade ju det WHO sade om det hela i januari. De freewheelar ju inte så mycket utan går på det som är känt för tillfället ..
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-02-27 22:27:07 följande:
    Nej ,det gör ju inte det. Men så är det i alla fall man gör.

    "Hur ska jag kontakta dem jag tror jag kan ha smittat?

    Du ska kontakta dem du tror att du kan ha smittat så snart som möjligt. Du väljer själv om du ringer till dem eller skriver ett sms, mejl eller annan digital kontaktväg."


    Som vanligt finns det lagar och förordningar som styr befolkningens rättigheter och skyldigheter i Sverige

    via.tt.se/pressmeddelande/varden-och-sjuka-samarbetar-om-smittsparning&releaseId=3280548

    "10.8.2020 09:35:30 CEST
    ...

    Region Uppsala har under pandemin i hög grad överlåtit till upplänningarna med positivt provsvar för covid-19 att smittspåra själva. De har fått i uppdrag att ta kontakt med dem som de kan ha smittat. Nu har regionen skjutit till extra resurser för att hjälpa till med smittspårningen. Fem smittspårare har börjat arbeta på provtagningsenheten för Nära vård och hälsa.

    ...

    Om du får ett positivt testsvar kommer du få ett telefonsamtal från en läkare som berättar mer om vad resultatet innebär.


    - Sedan kommer den personen att prata med dig om smittspårning, berättar Fredrik och förklarar att du kommer få i uppdrag att lista dina kontakter. Du kommer också att få ett erbjudande om aktiv hjälp av våra smittspårare som kan bistå dig och hjälpa till med smittspårningen.

    ...


    Enligt Smittskyddslagen har alla med en smittsam sjukdom informations- och skyddsplikt och måste medverka till att spåra smitta. Det gällde tidigare och det gäller fortfarande. Men nu har Region Uppsala beslutat att bygga upp kapacitet för att hjälpa dig med det.


    - Ja, men det är fortfarande ett samarbete. Man gör en hel del av arbetet själv, men nu erbjuds man stöd och hjälp och vi följer upp att det blir gjort, förklarar Fredrik Settergren. "




  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-28 00:16:44 följande:
    Var det känt att viruset inte skulle komma till Sverige, eller vad pratar du för smörja egentligen? Bättre att hålla tyst eller ta det säkra före det osäkra när det finns risk för en pandemi, och inte spela besserwissers.
    Om du tycker att en redogörelse för vad WHO sade och vad FoHM hade för uppgitfer vid tillfället är smörja och att de spelar besserwissers så har du alla rätt att tycka så och behöver inte heller hålla tyst. 

    Men det förändrar inte fakta om vad WHO sade och vad FoHM hade för uppgifter vid det tillfället.  FoHM har vid flertalet tillfällen redogjort för kunskapsläget vid olika tidpunkter och att de utgår från de uppgifter och det kunskapsläge som finns vid varje tillfälle.

    Risk för pandemi finns och har funnits vid ett flertal tillfällen och de initiala bedömningarna var (så vitt jag förstått av det jag hört) att med sars-cov-2-viruset var det ett av många möjliga tillfällen en pandemi kunde starta - därav WHOs och andra smittskydsorganisationers bevakning av utvecklingen och de sedan lång tid tillbaks gemensamma förberedelserna för smitta-X och pandemiberedskapsplaner.  Jag tycker inte det WHO, CDC, ECDC, FoHm och andra smittskydd gör är att vara besserwissers, de bevakar och förbereder åtgärder och när någonting händer sätter de in åtgärder utifrån den kunskap om läget som finns och de lagar som reglerar detta.

    Besserwissrande är någonting helt annat - som jag ser det i alla fall. 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-28 00:38:20 följande:
    Otroligt ... här så ringer någon när man fått positivt testresultat. Någon ringde min son och mig om detta. Det frågades om vilka han träffat, var han kunde ha fått smittan ifrån, och vilka han träffat efter detta. Sen sköter dom resten. Dvs smittspårning, det är normalt. Bl.a. för att se vilken roll hans skola spelat i detta, han hade blivit smittad av en kompis på skolan. Vi fick inga instruktioner om att göra något själva, rmyndigheterna sköter smittspårningen. 

    Låter helt otroligt att Sverige överlåter detta till de smittade.

    Apropå smittspårningen i våras, så påpekar jag åter igen att jag känner någon som kom till Sverige från Italien i slutet av mars, och han fick noll information på flygplatsen i Sverige. Han självisolerade 14 dagar efter ankomsten, och blev inte sjuk, men det fanns verkligen ingen info eller uppmaning från myndigheterna där. Han kunde ha kommit tillbaka smittad, och ingen ens rekommendation fanns om karantän eller test etc. 
    Det finns rutiner för hur skolor skall agera, ledare inom sport, sjukvård mm - och det är regionerna som ansvarar för smittspårningen. Även här i Sverige rings den som är bekräftat smittad upp och frågas om var smittan kan ha kommit från och vilka den smittade träffat ...
  • Padirac

    Regionerna som är ansvariga för smittspårning har lite olika information om hur det går till med smittsprårning

    Så här skriver Region Kalmar

    www.regionkalmar.se/samarbetsportalen/coronavirusetcovid-19/smittsparning/

    "En person med ett positivt provresultat får information om hur den ska smittspåra och meddela sina närkontakter. Det gäller personer man har varit nära från 48 timmar innan första symtom. Samtliga personer som har ett positivt provresultat i egenprovtagningen får nu en elektronisk enkät att fylla i direkt på 1177.se och utifrån svaren i denna kan en fortsatt smittspårning initieras av smittspårningsenheten i prioriterade fall. Smittspårning sker också via hälsocentralerna. 


    Om en smittad inte kan eller vill kontakta sina närkontakter själv görs detta av smittspårare. Då gäller patientsekretess. 


    Det är den smittades ansvar att informera sin arbetsgivare om smitta. Arbetsgivaren påbörjar sedan smittspårning enligt instruktioner i vägledningen "När smittan kommer". Vid smittspårning inom vård och omsorg bistår smittspårningsenheten enligt nedan."

    Så här skriver region Halland

    "Du som får besked att du har covid-19 är också skyldig att följa de instruktioner du får av vården. Instruktionerna handlar om vad du ska göra för att inte smittan ska föras vidare. Här är smittspårning ett viktigt verktyg.


    Men hur går det till? Hur vet jag vilka jag kan ha utsatt för smitta? Måste jag ringa själv och berätta?


    Stegen nedan visar hur smittspårning praktiskt går till för dem som provtas vid självprovtagningsbussarna i Halland. Det kan skilja sig om man tar provtagning på annat sätt.


    1. Instruktioner med provsvaret

    De flesta i Halland provtas vid självprovtagningsplatser. Får du minsta symtom på covid-19 ska du logga in och boka tid för provtagning. Det är också via e-tjänsterna som du sedan får ditt provsvar. Om det visar att du har covid-19 får du instruktioner och förhållningsregler i samband med svaret på provet. Där uppmanas du bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk. Ditt eget ansvar är en stor del i smittspårningen.


    2. Berätta för dem du bor med

    Om du bor tillsammans med någon ska du berätta för dem att du har covid-19. De ska stanna hemma från jobb och skola i 7 dagar, räknat från den dagen du tog provet. Om det är möjligt ska du hålla avstånd till dem du du bor tillsammans med och vara extra noga med att tvätta händerna.


    3. Identifiera andra personer du träffat under den smittsamma perioden

    Du är viktigt att du tänker igenom och noterar vilka personer du haft nära kontakt med under den så kallade smittsamma perioden. Med smittsam period räknas dygnet innan du först fick symtom på covid-19. Med nära kontakt räknas 1,5-2 meter i minst 15 minuter. Om ni träffades inomhus ökar risken att du smittat andra.


    4. Informera personer som kan ha utsatts för smitta

    Du har också ansvar att så snabbt som möjligt börja ta kontakt med de som du kan ha utsatt för smitta. Detta för att de ska vara extra noga både med att vara uppmärksam på symtom och att hålla avstånd till andra, för att bryta smittspridningskedjan.


    5. Samtal med smittspårare eller redovisa kontakter via digitalt frågeformulär

    I informationen du får tillsammans med provsvaret står att du ska boka telefonsamtal med en sjuksköterska som gör smittspårningen. Bokningen görs via e-tjänsterna och du blir uppringd av smittspåraren på utsatt tid.


    När det är högt tryck på smittspårningsenheten finns också möjlighet att svara på smittspårarens frågor digitalt. Du väljer vilket alternativ som passar dig bäst. 


    Smittspårarens uppgift är att tillsammans med dig säkerställa att alla som du haft nära kontakt med under den smittsamma perioden identifieras och kontaktas för att vara extra uppmärksamma på symtom.


    Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad man gjort och vilka man träffat – därför får du svara på många frågor. Du får också uppge var du jobbar och var du tror att du själv blev smittad.


    Vara säker på att alla får information

    När samtalet är klart har ni en lista över de personer som ska få information om att de varit utsatta för smittorisk. Du berättar vilka som du redan kontaktat och övriga bestämmer ni tillsammans vem som kontaktar vem. 


    Har du svarat på frågorna digitalt kan personer som du redovisat bli kontaktade av smittspåraren. 


    Det finns tillfällen då det kan vara jobbigt att berätta att man har covid-19 och utsatt någon för smittorisk – vid de tillfällena hjälper smittspåraren till och tar den kontakten. Din identitet blir inte avslöjad om du inte själv vill det.


    Smittspåraren får inte avslöja din identitet

    Den som utsatts för smitta får inte veta av vem, om du själv inte väljer att berätta det. Smittspåraren får inte berätta vem som är orsak till spårningen."

    www.regionhalland.se/om-region-halland/smittskydd/information-om-det-nya-coronaviruset/reportage-om-arbetet-med-covid-19-i-region-halland/besok-pa-smittsparningsenheten/

    "Besök på Smittspårningsenheten


     


    Smittspårningsenheten är ny och startades upp efter sommaren. Den finns i både Halmstad och Varberg och totalt jobbar nu sju smittspårare på heltid med att ringa alla dem som bekräftats ha covid-19. Och smittspårarna har mycket att göra. Samtalen avlöser varandra – runt 20 samtal hinner en smittspårare med på en dag. Ett normalsamtal tar ungefär 10 minuter.


     


    Det gäller att vara fokuserad på uppgiften, lyssna och ställa följdfrågor för att så kallad ”index” – den som fått positivt provsvar för covid-19 – minns var man varit och vem man träffat.  ”Vem träffade du där då? Och hur nära satt ni då? Aha, hon var långt borta. Vad gjorde du sen, efter det..?”


    Vi smittas i sociala sammanhang

    Julia Nyström som är samordnare på Smittspårningsenheten berättar att de flesta de ringer mår relativt väl. De tror att de bara har en förkylning och blir överraskade när provsvaret kommer.


     


    – Smittspårningen visar att de flesta blir smittade i sociala sammanhang. Det kan vara en middag med vänner, man har spelat golf eller padel, setts på after work eller varit på fest.


     


    Smittspårningsenheten har koll på alla provsvar från självprovtagningen som visar på covid-19. De ser också om någon inte bokat tid för smittspårningssamtal, vilket man får information om att göra i samband med provsvaret, och ringer då upp personen. Skulle man inte få kontakt alls skickas information med förhållningsregler med posten. Men det är ovanligt.


    Mönster och smittspårningskedjor

    Under smittspårarnas dagliga avstämningar går de igenom vilka fall som kommit in och var de finns. Var man tror att man blivit smittad är viktig information för att koppla samman olika smittspårningskedjor och se mönster. Uppgifterna förs in i en gemensam digital anslagstavla och blir  viktig information till Smittskydd Halland som Smittspårningsenheten jobbar tätt tillsammans med.


     


    – Allt arbete handlar om att så tidigt som möjligt bryta smittspridningen i varje kedja. Spårningen ger också viktigt information om var smittan sprids. Den kunskapen påverkar vilka åtgärder som kan behöva göras för ytterligare bromsa spridningen av viruset, berättar Julia.


    Eget ansvar

    Den som får besked om covid-19 får också instruktioner att följa i samband med provsvaret. I dessa uppmanas man bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 10:03:42 följande:
    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/forsko.../

    Vilken lag har man följt på den här förskolan?
    Enligt påståendet i ingressen har man från förskolan inte meddelat de som kan ha blivit smittade och region Gävleborg säger själva tidigare i februari att de inte haft personal nog för att hinna smittspåra.   Så jag är inte säker på att någon följt någon lag. Om de inte följt någpn lag vet jag inte heller. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin