• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (felix) skrev 2021-02-24 21:52:50 följande:
    Har idag följt med i svenska och danska regeringens presskonferenser angående den fortsatta hanteringen av coronan. Man skulle inte tro att det var grannländer på samma planet. En kort recension av den svenska: 90 % pep-talk omkring avstånd varvat med allmänt snömos.
    Landets ledare tar bara hand om lite inledande pep-talk i allmäna ordalag. Läget är allvarligt förklarar han, men tydligen inte mer allvarligt att skidsemester kan genomföras bara man beaktar gällande rekommendationer. Så blir det tid till andra ministrar som fortsätter med pep-talk och mycket löst prat om framtida möjligheter som man inte utesluter, vi-kommer-inte-att-tveka om ditt eller datt om-det-visar-sig-nödvändigt. Till sist 10% substans i form konkreta åtgärder här och nu, som uteslutande blev presenterade av en generaldirektör som läser upp från sina papper. Dessa konkreta åtgärder var en begränsning av krogars och kafeers öppningstid till 20.30 och slut för tävlingsidrott för barn och ungdomar. Fullständig avsaknad av någon ambition att alls försöka presentera någon plan eller strategi. Malplacerad optimism som gör gällande att en kommande tredje våg inte är någon naturlag, utan kan undvikas bara vi sköter oss. Inget som helst fokus på virusmutationer och deras betydning.

    Kort recension av den danska: Mette Frederiksen inleder med 5 minuters peptalk och snömos. Stort fokus på att den brittiska mutationen har ändrat spelreglerna. Mette går därefter vidare till att skitsera plan för öppning. Huvudpunkt i strategin skitseras, gradvist öppnande av landet samtidigt med massiv testning av dom flesta medborgare två gånger i veckan. Därefter konkret plan för gradvis öppnande av landet, det och det gäller för det området, för den delen av landet och från det datumet. Motivering av varför man har valt det. 20 minuters listande av konkreta åtgärder. Mette avslutar med pessimistiska framtidsutsikter, att matematiska prognoser gör gällande att antalet covid sjuka på landets sjukhus kommer att fyrdubblas i april, men förklarar varför ett öppnande trots detta är nödvändigt. Andra ministrar fortsätter detalj beskrivning av öppningsplan för deras område. Minimalt med peptalk och snömos., bara konkret prat om konkreta åtgärder. Och alla kan faktisk prata utan att stirra på sina papper. Och alla avslutar med samma allvarliga framtidsutsikt som Mette.
    Yes, den danska hälsoministern klargjorde att man ska öppna landet till gränsen för var sjukvården klarar av -  ingen ambition att minska smittan eller tryck bort den - nu ska Danmark öppnas,  kosta vad det kosta vill i fråga om belastning på sjukvården.

    Tänk så olika det kan vara i olika länder, precis som du skriver
  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-02-24 23:28:26 följande:
    Ursäkta men Danmark har tryckt ned smittan till en bråkdel av den svenska nivån. Och kommer fortfarande att vara mer nedstängt än Sverige, inom dom närmaste månaderna. 

    Den som saknar ambition att trycka bort någon smitta har ju hela tiden varit Sverige. Där har man reelt gett upp. Regering, myndigheter och befolkningsflertalet accepterar stilltigande förlusterna. Man hoppas kanske bara att vaccinationerna skall göra tredje vågen lite mindre omfattande än dom föregående.
    _Just nu_ är det ju Danmark som säger att de skall öppna så långt det går  - till gränsen för vad sjukvården kan klara av. Danmark måste öppnas nu, det är de reella påståenden de ansvariga i Danmark kommer med.

    Det säger alltså rakt ut i detta nu det kritiker i tråden anklagar den svenska strategin att gå ut på. 

    Ja, i Danmark har det funnits såväl lagstöd för lockdowns som ett annat utgångsläge och nu har det också visats att historiskt är Danmark mindre drabbat än Sverige av dödsfall vid pandemier..

    Det är fåfängt och naivt att tror att det skulle vara strategierna i sig  - som enligt alla sakkunniga består av samma åtgärder i olika omfattning - som skulle vara det avgörande för resultatet. Hela europa har haft omfattande nedstängningar och ändå är överdödligheten det dubbla mot Sveriges överdödlighet.

    www.dagensmedicin.se/specialistomraden/infektion/overdodligheten-i-sverige-bland-de-lagre-i-europa/

    "Ett annat intressant mönster syns i Norden, påpekar han. Under de senaste stora sjukdomsutbrotten – Asiaten (1957), Hongkonginfluensan (1968) och den svåra influensan 1976 – har Sverige tillsammans med Danmark mestadels drabbats hårdare än Norge, Island och Finland. Vad det beror på har ingen helt lyckats förklara. Tänkbara orsaker kan enligt Fredrik Charpentier Ljungqvist vara Sveriges och Danmarks betydligt större och sammanhängande urbana områden och tätare kontakt med kontinenten.

    – Det mesta talar ju för att Norge, Finland och Island kommer att ha de lägsta dödstalen i Norden och faktiskt i hela Europa när pandemin är över, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist."

    "


    Överdödligheten i Europa 2020

    Skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016–2019 i respektive land.


     


    Liechtenstein: 20,8 %


    Spanien: 18,9 %


    Polen: 18,7 %


    Slovenien: 18,5 %


    Italien: 17,4 %


    Belgien: 16,7 %


    Tjeckien: 16,6 %


    Bulgarien: 15,1 %


    Storbritannien: 15,1 %


    Schweiz: 13,0 %


    Malta: 12,6 %


    Litauen: 12,3 %


    Nederländerna: 11,6 %


    Rumänien: 11,1 %


    Österrike: 11,1 %


    Portugal: 11,0 %


    Slovakien: 10,5 %


    Luxemburg: 10,4 %


    Frankrike: 10,4 %


    Cypern: 9,2 %


    Kroatien: 9,1 %


    Ungern: 8,1 %


    Sverige: 7,6 %


    Grekland: 7,5 %


    Tyskland: 5,3 %


    Estland: 3,1 %


    Finland: 2,7 %


    Island: 1,6 %


    Danmark: 1,6 %


    Lettland: 0,4 %


    Norge: -0,4 %


     


    Källa: Fredrik Charpentier Ljungqvist, utifrån data från Eurostat, University of Oxford och SCB."

  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-25 12:14:43 följande:
    Kanske det spelar roll. Men Danmark har också mer än 5 gånger så hög folktäthet än Sverige.
    Det är kanske ett trubbigt mått.  Så vad den modellen faktiskt säger behöver man förstå. Vardera fot i en hink isvatten och en hink kokande vatten, det är ju varm i snitt och utan risk för skador -  men i verkligheten är det kanske inte så enkelt som den modellen skulle kunna få någon att tro

    Hur mycket yta är ej bebodd, hur mycket trångboddhet finns det?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-25 22:03:16 följande:

    Fråga: I flera regioner rekommenderar man ökade användning av munskydd, hur ser du på det?


    Den kan öka medvetenheten om att vi befinner oss i en pandemin, men det är inte den effektmässigt viktigaste åtgärden, säger Tegnell.

    Ok, så munskydd används i Sverige för att öka medvetenheten om pandemin (om nu någon skulle ha missat det de senaste månaderna), men inte för att minska smittspridningen. Det är ju annorlunda mot hur alla andra länder betraktar munskyddsanvändningen.

    Så vitt jag vet är alla länder eniga om att hålla avstånd är det viktigaste, samt naturligtvis inte vandra omkring smittad. Efter dessa självklara regler, anser andra länder att munskydd spelar den största rollen. Anders anser att munskydd används i PR syfte. Intressant ... 


    Så, ett påstående om uttalanden utan källa - som kanske inte heller går att hitta på nätet

    Idag har AT på pressträffen besvarat en liknande fråga från Expressens reporter





    Jag tror inte jag behöver transkribera fråga och svar, men det är helt olikt det som påstås att AT säger - var ifrån  kommer påståendet om att AT säger att munskydd är PR?

    Det är verkligen intressant ... mycket intressant ...
  • Padirac
    Anonym (Anonym i riskgrupp) skrev 2021-02-25 21:25:56 följande:
    'Den brittiska varianten av coronavriuset, B117, kan leda till att fler smittade behöver sjukhusvård.' - Dansk studie Källa: Sveriges radio Vad var det talades om av de så kallade experterna i  Sverige när den här mutationen uppkom? De trodde att det skulle bli en mildare variant, för 'så är det oftast med muterade virus'.

    Pappskallar de är Folkhälsomyndigheten.

    :(
    Kollade du pressträffen idag... där framförs ett mer nyanserat uttalande om den danska studien och om ev följande sjukdom - om  missade du pressträffen finns den här 



  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-26 12:35:46 följande:
    Den sakliga kritiken går ut på att FHM har fel i en del av det de säger. Till exempel gällande presymptomatisk smittspridning.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-ka.../

    Men Anders Tegnell menar att symtomfri smitta inte har haft någon större betydelse för spridningen.

    www.expressen.se/nyheter/norska-smittan-minsk.../

    Testning, smittspårning, isolering och snabba beslut är de viktigaste åtgärderna enligt honom.
    En betydande del av smittan sprids från personer utan symtom.

    Eftersom samma virus sprids i både Sverige och Norge, så har antingen Tegnell eller Forland fel.

    Vem tror du att har fel?
    Så vad säger AT enligt artikeln du länkar till 

    "Men Anders Tegnell menar att symtomfri smitta inte har haft någon större betydelse för spridningen.

    – Att man skulle smitta flera dagar innan man får symtom, det skulle jag hävda är fullständigt omöjligt."

    AT har också förklarat i ett Agenda special när personer börjar smitta om de själva blivit smittade.  programmet finns länkat i tråden för den som vill veta mer.

    Jag tror att ABC har fel i detta fall -  och att FoHM och WHO har rätt överlag.

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-26 15:03:04 följande:
    Finland: Alla som har haft kontakt med en smittad inom 48 h innan den smittade fick symptom försätts i obligatorisk karantän, eftersom man kan smitta upp till två dygn innan man får symptom.

    Sverige: Alla närkontakter (utom familjemedlemmar nu för tiden) får gå på jobb tills symptom uppträder, eftersom man inte behöver räkna med någon större presymptomatisk smittspridning.

    Det är redan svartvitt.
    Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige - kommer du ihåg det. Olika lagar och regler - olika förutsättningar, olika spridd smitta, olika åtgärder för att hantera olika lägen.  Det är inte så svårt att förstå om det finns gråskalor eller färg till och med.

    Sen blandas det friskt med halvsanningar och körsbärsplockning - speciellt om vad AT sagt eller inte sagt.

    Det du tror är sant om Sverige är säkert sant för dig, men är det den objektiva sanningen om vad som faktiskt sagts och vad som faktiskt görs?
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-26 14:22:17 följande:
    Nåt man kan förstå, utan att ens veta nån statistik, är i alla fall allt FHM har sagt under pandemin, alla tokigheter och felaktigheter. T ex deras motstridighet att ta till sig ny forskning som stödjer äldre teorier, långsamt agerande, att de tonat ner risken med pandemin från början, idéer kring flockimmunitet och en övertro på svenska folket att följa deras rekommendationer osv... Av det kan man bara anta att det här kommer nog inte gå så bra.
    Det kunde gått bättre, det kunde gått sämre - det verkar som att åtgärderna i sig inte driver smittan i samhället åt ena eller andra hållet  - vilka länder har haft drakoniska nedstängningar, vilka har haft låg smitta i våg ett.. våg två .. våg tre..

    FoHM har hela tiden hållit sig uppdaterade om vad WHO och forskningen säger,  Övertro på svenska folket, med de lagar som finns så är det inte mycket annat att göra, först nu finns det lagstöd för starkare åtgärder, men ändå inte för att begränsa dina eller någon annans fri och rättigheter i grunden.

    Begrunda siffrorna nedan och säg vilka som tagit till sig ny forskning som stödjer äldre teorier och vilka dessa teorier är och hur de implementerats med lyckat resultat

    Överdödlighet i Europa:


    Liechtenstein, 20,8 procent Spanien 18,9% Polen, 18,7% Slovenien, 18,5% Italien, 17,4% Belgien, 16,7% Tjeckien, 16,6% Bulgarien, 15,1% Storbritannien 15,1% Schweiz, 13,0% Malta, 12,6% Litauen, 12,3% Nederländerna, 11,6% Rumänien, 11,1% Österrike, 11,1% Portugal, 11,0% Slovakien, 10,5% Frankrike, 10,4% Cypern, 9,2% Kroatien, 9,1% Ungern, 8,1% Sverige, 7,6% Grekland, 7,5% Tyskland, 5,3% Estland,  3,1% Finland, 2,7% Island, 1,6% Danmark, 1,6% Lettland, 0,4% Norge -0,4
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-26 17:29:24 följande:
    Nja... De tror inte att man smittar som mest innan man får symtom enl Tegnell, de tror inte på munskydd, förrän möjligtvis nu, de har tonat ner riskerna från start och de har gått på strategin flockimmunitet eftersom de utgick från att det skulle te sig som en vanlig influensa, sen vet vi inte hur länge de körde på det spåret.

    Då får jag upprepa igen att om man inte kan lagföra det så måste man vara mycket tuffare och hårdare med rekommendationerna, hur man framför dem. Det har de inte gjort för de har dels utgått från att svenskar är väldigt bra på att följa myndigheters råd så man behöver inte vara så hård, och de har även sagt att det är bättre att ha en mjukare ton får då är det troligare att folk följer än om man står med pekpinne. Så de har haft en övertro på goda vilja och lydighet.

    Som jag skrev så kan man utifrån vad de sagt och agerat säga att detta kommer inte gå bra. Sen har Sverige nog haft tur att vara ett land som är glest befolkat, där vi har en kultur av att inte pussas och kramas så mycket och att många lever själva (i likhet med andra nordiska länder). Familjeumgänge är inte lika mycket som i andra länder. Så bl a därför kan ju Sverige ha klarat sig OK ändå, men knappast för att de valt att ha ett halvöppet samhälle. 
    Tja, Tegnell har på bästa TV-tid sagt att smittan innan symptomen bryter ut följer en normalfördelningskurva och att det är precis då symptomen bryter ut som det smittar mest, inte dagen före eller någon annan id.

    Har FoHM tonat ner riskerna?  Var har du fått det ifrån? Är det från de där som tror att strategin är att uppnå flockimmunitet? 

    Det har ju gjorts mätningar på hur följsamma befolkningen är på att följa rekommendationerna - riktiga mätningar med data från mobilmaster -det är inte så illa som du vill framställa det med den svenska befolkningens förmåga att förstå riskerna och att följa råden.  

     
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-26 18:09:14 följande:
    Virusets biologi påverkas inte av lagstiftningen. Så hur är det, smittar man innan man får symptom eller inte?

    Om och hur samhället beaktar detta är en annan sak. Finland betalar för att hålla människor i karantän, just för att de inte ska smitta vidare innan de får symptom. Jag utgår ifrån att man inte skulle ta den kostnaden i onödan.

    Folkhälsomyndigheten ska se till hela befolkningen. Visst. Men var och en ska samtidigt bära ett eget ansvar, och för att kunna göra det behöver man få rätt information om hur viruset beter sig. Vissa vill ta det säkra före det osäkra för sin egen del, även om det svenska samhället inte vill göra det.

    www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Vqq54J/sven-...

    När Sven Wollter kom dit fick de veta att en i familjen just fått diagnosen covid-19 bekräftad. Då var det för sent.
    Sven Wollter berättar att han försökte hålla avstånd så gott det gick. Det hjälpte inte.

    Hur många andra finns det, som trodde att de var trygga, men som ändå blev smittade?

    Om Sven Wollter och hans familj hade agerat smittsäkert enligt finska direktiv, så hade Sven Wollter för det första blivit underrättad om att ett coronatest har gjorts på en i familjen. När sedan det positiva svaret kom, så skulle han aldrig satt sin fot innanför tröskeln.
    Kommer du ihåg diskussionerna för snart ett år sedan om att stänga skolorna, dags, hålla alla som kudne bli smittade hemma?  Smittan var för utbredd för att detta skulle gå att genomföra. 

    Finland som hade mycket mindre initial smitta och som enligt Mika Salminen ( i intervjun du länkade till) fock några veckor extra jämfört mot Sverige hade möjlighet att göra det Sverige inte kunde göra ( av legala skäl,pga den omfattande samhällsmittan)

    Sven Wolter, hans son sa att det inte fanns någonting som kunde stoppa Sven från att åka till Stockholm och bo hos sin son, smitta eller inte smitta. Står det inte i artikeln du länkar till, eller är det inte den artikeln där han sson berättar detta? Jag kan leta reda på länken om du vill 

    Med tanke på shoppinghystrering, brist på toa papper och andra varor i våras så var nog alla helt säkra på att de _inte_ var trygga. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin