Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-12-20 00:45:59 följande:
    Hade inte du läst smittskyddslagen? Där står det så här:

    "Karantän är en form av isolering av personer som misstänks bära på en samhällsfarlig sjukdom, men som inte är sjuka. Om man misstänker att någon har en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller ett område. Karantän innebär att man inte får lämna bostaden eller ta emot besök. Besök av till exempel vårdpersonal och socialtjänst är dock tillåtet.För personer som är sjuka kan istället isolering bli aktuellt. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

    Är den här texten i strid med grundlagen?

    Om du har haft vänner på besök dagen innan du insjuknar i covid-19, är risken stor att åtminstone någon av dem kommer att bli smittad av dig. Några dagar senare insjuknar den här personen, och har då i sin tur smittat sina kolleger innan det.

    Är det en bra eller dålig idé att försätta dina vänner i karantän för att förhindra att de smittar andra? Man kan inte veta vem/vilka som kommer att insjukna, man vet bara att risken för att någon av dem ska göra det är väldigt stor. Ur dina vänners synvinkel är det en dålig ide med karantän, för då får de inte gå på restaurang och gym. Ur kollegernas synvinkel är det en bra idé, för de slipper bli smittade. Skulle samhället vinna eller förlora på att dina vänner försätts i karantän så att de inte för smittan vidare?
    Jo, jag har läst den. Jag undrar om du tolkar den för brett nu eller om vi pratar förbi varandra. Att man enligt smittskyddslagen kan sätta enskilda personer i karantän, det har jag aldrig betvivlat eller bestridit. Min poäng var att man inte kan beordra en lockdown, eftersom lagen bara täcker enskilda personer, inte hela befolkningen eller ens större grupper. 

    Det där med karantän av anhöriga är en helt annan sak. Det hade man förstås kunnat göra rent lagligt, men som vi har diskuterat ungefär 30 gånger tidigare så blir det väldigt dyrt och det blir en himla massa folk borta från jobbet, när man har en sån smittspridning. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 07:24:59 följande:

    Oj oj oj, misskreditering av enskild person. Gro då!

    Aftonbladet:


     


    Det är häpnadsväckande att de så länge har följt de bedömningar som Folkhälsomyndigheten har gjort."


    Har de? Jag trodde att ett problem var att många aldrig har börjat? Hade inte kommissionen kommit fram till att det saknades basala hygienrutiner på en del äldreboenden? Det har väl inte FHM rekommenderat? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-20 11:48:06 följande:
    De = regeringen.
    Och jag håller med Gro
    Och institutioner - och i det  kan ju ingå lite allt möjligt i det. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-20 12:44:13 följande:
    Det hör handlar om karantän för exponerade, inte om lock-down.

    Testa-smittspåra-isolera börjar man med när man har låg smittspridning, så som Sverige hade i början av hösten. Bl.a. Björn Olsen ansåg att den strategin borde tas i bruk, enligt någon artikel i början av hösten. Finland har just nu fyra gånger högre smittspridning än vad Sverige hade som lägst, och här sätter man fortfarande alla exponerade i karantän. 12.000 personer satt i karantän förra veckan, sades det för ett tag sedan. Frågan är då varför Sverige valde att skippa det där med att isolera.

    För att lagen inte tillåter det? Men det verkar den ju göra.

    För att man tror att det inte har någon effekt? 30% av alla nya fall hittas bland dem som redan sitter i karantän, konstaterades det i en finsk artikel för en tid sedan. Det borde ju bromsa smittspridningen ganska rejält.

    För att man anser att det viktigare att människor får behålla sin frihet än att smittspridningen dämpas? Här är ju folk helt klart av olika åsikt. ?Vi vill ju inte låsa in någon? sade Tegnell när hushållskarantänen blev aktuell.

    För att man tror att de flesta kommer att bryta karantänen i alla fall? Men det går ju inte ihop med att svenskarna har stort förtroende för myndigheterna och är bra på att följa rekommendationerna.

    För att man inte trodde på en andra våg och därför ansåg det vara onödigt att införa karantän?

    Vilka av de här alternativen tror du på? Eller finns det någon annan orsak som jag inte har kunnat komma på vad den kunde vara?
    Men du har ju fått svaret på den funderingen ungefär 30 gånger! Om Finland  sätter 12.000 personer i karantän när de bara ha 100 eller 200 nya smittade per dag - hur många tror du Sverige skulle behöva sätta i karantän då (vi hade 8000 om dagen senast)??? 

    Just det, det blir så många så att samhället inte skulle fungera längre! Då är det inte bara att staten inte skulle ha råd, men det går inte ens i praktiken. Någon måste jobba för att hålla igång ett samhälle. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-20 16:53:28 följande:
    Du läste lite slarvigt, och så missade du detta:

    Testa-smittspåra-isolera börjar man med när man har låg smittspridning, så som Sverige hade i början av hösten.

    Ni hade kanske inte haft 8000 smittade om dagen idag, om ni hade infört karantän då ni hade 200 smittade om dagen? Det är hela idén med karantänsystemet, smittan ökar långsammare då man hela tiden isolerar en stor del av de smittade innan de hinner smitta andra.

    Ungefär 400 smittade per dag var det väl den veckan då 12.000 satt i karantän. Och ju färre kontakter var och en har, desto lägre blir antalet som behöver sättas i karantän för varje smittad. Karantänsystemet som sådant bidrar ju också till att folk gärna minskar på antalet kontakter. Det är inte bara smittan man behöver akta sig för, utan också karantänen.
    Sorry, jag läste slarvigt, ja. Det hade man kunnat göra, men det kan ju förstås finnas någon annan anledning för att man skulle anse att det inte skulle fungera så bra. 

    T.ex. så kan det ju komma in virus från utlandet. Då hade man behövt stänga gränserna om man ville undvika det. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-21 00:09:31 följande:
    I våras och också nu under hösten har det funnits drive through med tester här i Sverige, säkert under andra tider också. Sen har taxi i en del områden kört ut tester och hämtat dem efter 20 minuter, alla kan inte ta sig till en drive through.

    Sen en tid tillbaks kan de som är samboende med en smittad få smittbärarpenning. Under våren fungerade smittbärarpenning annorlunda.

    Smittspridning har också skett i Sverige och sker fortfarande i Sverige, tror inte det sker genom korttransaktioner eller mobiler och allt möjligt - kanske för att inte alla sätts i karantän? 

    Så det mycket men inte allt du inte tror kommer att ske i Sverige har redan skett. 

    Att du säger dig inte förstå det beror kanske på att du inte fått evta allt från vare sig media eller dina släktingar i Sverige.

    Det är mycket ogrundad och felaktig kritik som du presenterar baserat på uppfattningar om saker så som de inte förhåller sig i verkligheten.

    Vad BO skrivit i di nlänk vet jag inte, men har har gåt ut och pngrat en del saker som han trodde tidigare då han inte visste så mycket egentligen enligt honom själv.
    Japp, när vi blev sjuka, fick vi åka med bil till en provstation (de stod också där med sin bil på en parkering. Och alla satte i sina bilar och en person gick runt, gav en testkit till folk, förklarade hur man skulle göra och samlade in dem igen. 

    För folk som inte har bil, fanns det möjlighet att beställa en test hem och de hämtade upp den igen efter en stund.  Det är i Stockholm alltså, de körde båda varianterna då i alla fall. 
  • AndreaBD
    Anonym (Undrar) skrev 2020-12-21 08:59:26 följande:
    Är så trött på att Sverige inte tar Corona på allvar. Och naive dumsvensken lyssnar på Tegnells propaganda.

    Jag lyssnar inte på honom längre, utan håller mig till säkra och seriösa källor som exempelvis WHO.
    Då har du inte jämfört dem särskilt noga. Folkhälsomyndigheten går ju exakt efter europeisk beredskapsplan, som förstås följer WHOs rekommendationer. Och för övrigt så har man ju i Sverige gått exakt efter WHOs rekommendationer. Förutom maskerna, men där alla länder har ju lite olika förutsättningar, så WHO kan inte helt täcka allt. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-21 15:20:13 följande:
    Vetenskapen om hur mycket Tegnell vet är som en solfjäder med resultat över hela spektrat.
    Vet du ens själv vad du menar med detta? Det är obegripligt! Delvis. Delvist är det också fel, eftersom en epidemiolog snarare har en ganska specifik kunskap. Och vilket "spektrum" du menar här för står jag inte riktigt. 

    Och hur skulle någon belägga att Tegnell har kunskap om pandemier? Vi VET att han är epidemiolog och att han har praktisk erfarenhet, bl.a. av ebola-epidemier. Om inte det räcker, så vet jag inte....
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-12-21 16:24:12 följande:

     


    Ja, min erfarenhet är att munskydden är det låg användning på, och folk är rätt duktiga på att ha avstånd.


    Jag var i ett ganska litet centrum i en förort idag, hos tandläkaren och i två affärer där, och märkte att de som jobbar i affärerna, hos tandläkaren, m.m. ALLA har munskydd. Och även bland de som handlade eller bara var där på torget hade ungefär hälften munskydd. Och det var inte nästan folktomt. Det var lite utspridd, men ungefär 100 människor, lite här och där var det säkert - och hälften hade munskydd. 
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-12-21 18:33:09 följande:
    AndreaBD skrev 2020-12-21 18:21:31 följande:
    Jag var i ett ganska litet centrum i en förort idag, hos tandläkaren och i två affärer där, och märkte att de som jobbar i affärerna, hos tandläkaren, m.m. ALLA har munskydd. Och även bland de som handlade eller bara var där på torget hade ungefär hälften munskydd. Och det var inte nästan folktomt. Det var lite utspridd, men ungefär 100 människor, lite här och där var det säkert - och hälften hade munskydd. 
    Ute och springer i affärer?
    Frimärken kan lätt köpas online
    Jag springer inte i affärer, jag var hos tandläkaren. Var i två affärer också, men kollade först att det inte var mycket folk där. Och jag behöver inga frimärken, jag vet inte hur du kommer på det. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin