Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-12-02 22:20:23 följande:

    Dock har jag inte haft ett enda problem med icke-akut sjukvård, så vart har detta skett?
    Det var till och med den lättaste stunden någonsin att träffa läkare.


     


    Kanske taskigt att säga det, men där ser man att de kan jobba effektivare om de måste. Det är min erfarenhet också. Jag behövde inte ens gå dit speciellt bara för att ta blodtryck utan nu fick jag ta den själv hemma. Äntligen! 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-03 00:46:41 följande:
    Och det är fortfarande ganska intressant att ta del av veckans toppnotering, samt rullande 7-dagarssnittet.

    Dessutom ser vi att det blir värre vecka för vecka. Vi är på väg mot katastrof.
    Nej, det är vi så klart inte. Såna epidemier/pandemier har ett visst förlopp - smittan ökar, når en topp och sjunker sedan igen. Och eftersom vi ligger några veckor efter övriga Europa och det sjunker där nu, så kommer det att sjunka här också, lagom till jullovet antagligen. 

    Och när man tittar på dem andra europeiska länderna, så verkar det inte göra så stor skillnad vilka restriktioner man har exakt eller om man har lockdown, utan det verkar vara viktigare hur alla individer sköter sig. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-03 16:16:47 följande:
    Nej, inte i förväg, naturligtvis inte. Men i september-oktober visste man.
    Men vad skulle det ändra egentligen? Jag utgår ifrån att tanken är så få som möjligt ska smittas. Det är ju inte så att man skiter i det annars. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-12-04 08:41:26 följande:

    Anledningar till att grannländerna klarat sig bra:

    glesbefolkade
    små befolkningsmängder
    små grupper av invandrare (som har varit väldigt drivande i många länder)


    Huvudanledningen var dock: Underdödlighet året innan, knappt några döda av influensan. Och där var det ganska stor skillnad till grannländerna.

    Allt är förstås teorier, inte helt belagt än. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-12-04 12:42:25 följande:

    www.uchealth.org/today/the-truth-about-asymptomatic-spread-of-covid-19/

    En blind fläck i FHMs öga: asymptomatisk/presymptomatisk spridning. Forskningen säger att den är drivande. Tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten däremot agerar i sin hantering så som om den inte existerade.


    De har svarat på den frågan. Men just det... du kollar ju inte på presskonferenserna.

    Svaret var att social distans hjälper mot ALL smitta, även asymptomatisk och presymptomatisk sån.  Och det är ju sant. Hur skulle man annars kunna hitta dessa? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-04 17:37:29 följande:
    www.aftonbladet.se/nyheter/a/86P6Wr/experterna-om-varfor-sa-manga-dor-borde-agerat-snabbare

    De här experterna tyckte också att man borde ha smittspårat aggressivare tidigare i höst.

    Tycker du att timingen med de striktare åtgärderna var helt rätt? En månad tidigare skulle ha varit för tidigt?
    Kan inte riktigt bedöma det. De säger ju att för tidigt inte är bra heller. 

    Tegnell sa nyligen att man skulle ha satsat mycket mer på smittspårning om man hade haft resurserna. Sedan är det ju regioner förstås som gör det. I våras var det verkligen för att inte resurserna fanns. Nu, tidigare på hösten - svårt att säga, det varierar ju en del. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-04 17:42:05 följande:
    Fel. Antalet döda korrelerar med antalet smittade. Sverige ligger skyhögt över Finland och Norge där.
    Det är just det som inte stämmer. Varför har Israel mindre än hälften så många döda, men bra fler smittade? Och det gäller ganska många länder, som har fler smittade än Sverige, men betydligt färre döda. 

    Kolla på den siten som får du en bra överblick, även om det säkert inte stämmer i alla detaljer:

    www.worldometers.info/coronavirus/?

    Det var även en artikel i Aftonbladet som tog upp just detta. Tyvärr verkar artikeln inte finnas på nätet. Men slutsatsen var ändå att man inte vet vad det beror på.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-05 12:16:03 följande:
    Nu tror jag att du missade poängen. Det här var alltså en nyhetspodd från Finland. Från den 3 december. Sveriges strategi är inte en toppnyhet i Finland, man brukar inte diskutera den i var och varannan nyhetssändning. Nu lyftes den fram på det här sättet, alltså så att finländarna fick lära sig att Sveriges strategi bygger på idén om flockimmunitet.

    Den senaste tiden har det dykt upp lite flera artiklar om läget i Sverige. T.ex. följande:

    www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007661896.html

    Suomi on epätavallinen maa, sanoi Tegnell ja nosti esiin kolme asiaa ? Tarkistimme faktat

    Finland är ett ovanligt land, sade Tegnell och lyfte fram tre faktorer - Vi granskade faktan

    Tyvärr kommer jag inte åt artikeln, men den här rubriksättningen tyder på att man anser att Tegnell inte hade helt rätt i sina påståenden.

    Kanske finsk media borde bjuda in Tegnell så att han kan korrigera alla missförstånd? Norges Frode Forland och Finlands Mika Salminen skulle kunna delta också, så att det skulle bli en ordentlig vetenskaplig debatt om för- och nackdelar med handtvätt, vädring, munskydd, smittspårning, testning, karantän, nedstängningar och alla möjliga andra åtgärder som man (Tegnell) inte vet om de har någon effekt på smittspridningen eller inte.
    Men vad är din poäng där egentligen? Den där DN-personen är ju ingen expert på området, utan han bara pratar om sin åsikt som lekman. Varför skulle man i Finland nu tro att han vet exakt vad som gäller? 

    Jag tror inte att alla experter vill ta sina diskussioner så offentligt. Jag skulle iofs inte ha något emot om det vore lite mer öppen diskussion där. Men du kan vara säker på att Tegnell och FHM diskuterar med experter i andra länder ganska mycket.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2020-12-05 13:09:43 följande:
    Ni hetsar varandra, ni nationalister. En pekar ut sinnelag hos etniska grupper det bedrivits rasforskning på av era likasinnade, den andre hävdar att utlandsfödda med munskydd luktar illa. Lite polerat kallar era kompanjoner det visst numera för "essens".
    Jag är ingen nationalist, varför skulle man vara nationalist? Jag t.ex. är snarare en person som generellt litar på folk som har kunskap inom området. Det brukar jag göra generellt, även till vardags. Jag går ogärna till allmänläkare - bättre direkt till respektive specialist. 

    Det finns alltför många som inte har tillräckligt med ödmjukhet här, och inte har insikten i att de egentligen inte kan bedöma så värst mycket av det här. Det är mer rimligt att utgå ifrån att experterna säkert gör så gott det går, än att vara övertygad om att det måste vara helt fel - när man inte har djup kunskap i ämnet.

    Enklare sagt - det  är hybris att tro att man ska rätta experterna. 

    Självklart ska man inte vara helt okritisk i livet. Men i många andra områden är det lättare att hänga med. Visserligen har vi också fått en del info, som hjälper oss hänga med lite. Men just att veta att experterna måste göra fel... det är lite förhastat. Och bilden är ju inte solklar. Det finns ingen klar logik i varför t.ex. Österrike har drabbats värre än Norge, trots mycket strängare restriktioner. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin