Inlägg från: Anonym (Inte ett fan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Inte ett fan)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    KillBill skrev 2020-06-28 12:29:05 följande:

    Se svaret från FDFMGA. Syftet med WHOs lista är att belysa vilka länders sjukvård som pga av smittoläget kan få svårt att klara av sitt uppdrag. I Sverige minskar antal patienter som behöver sjukhusvård och Sverige borde alltså inte funnits med på listan.



    Om WHO inte ska basera risker utifrån antal smittade vad ska då gälla? Hur Sveriges sjukvård ser ut i dagsläget ger ingen garanti för hur läget är om några veckor. Ett ökat antal tester kan inte påvisa mängden av de positiva som kommer ha behov av sjukvård, men för var smittad person som har möjlighet att föra smittan vidare till andra ökar risken att betydligt fler kommer behöva sjukvård.
  • Anonym (Inte ett fan)
    KillBill skrev 2020-06-28 13:18:15 följande:

    Antalet patienter som behöver sjukhusvård/intensivvård har minskat och är idag bara ca 25 % av när Sverige hade som flest intensivvårdade. Dessutom fortsätter antal allvarligt smittade att minska.  Det finns egentligen ingenting som pekar mot att sjukvården inte skulle klara sitt uppdrag.


    Jag är medveten om hur läget ser ut, men det säger inget om antalet som är smittade idag som kommer ha behov av sjukvård  om 2-3 veckor. Det förtäljer inte hur många de positiva har smittat som kommer att ha behov av sjukvård senare.

    Det innebär inte att jag personligen tror att Sveriges sjukvård kommer att haverera. Jag menar att det är rimligare att WHO baserar risken på antal smittade än dagsläget i sjukvården.

    Fler länder påstår att utökade tester är orsaken, men hur ska WHO göra en bedömning om de inte kan sia vilka positivt testade som kommer att ha behov av sjukvård framöver? 

    En positiv faktor är dock smittspårningen som jag tror kan bidra till att Sveriges fall minskar, och således inte längre räknas som riskland.
  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-28 18:44:54 följande:
    Så då är vi alltså överens om att det är ovanligt att personer i arbetsför ålder intensivvårdas pga influensa. Det torde vara därför samhällen inte har stängt ner under influensaepidemierna. Det har inte behövts, sjukvården har räckt till för alla som behöver den.
    Om jag förstod korrekt betonade du endast skillnaden mellan influensan och Covid-19 ? 
  • Anonym (Inte ett fan)

    Trots att man behöver logga in för att läsa fullständiga artikeln går det att läsa att  statistiken i nordiska länderna är väldigt exakt, och det står att ett högt antal som drabbats även där har bott på äldreboenden. Jag har bara hört att Italien, Spanien, England och möjligen Nederländerna inte räknat döda på äldreboenden.

    https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/smittan-slar-hart-mot-aldreboenden-i-hela-norden-32384

  • Anonym (Inte ett fan)
    Dr Nail skrev 2020-07-09 00:26:21 följande:

    Orkar inte svara alla individuellt, men:

    Aerosol = luftburen (airborne).

    www.webmd.com/lung/news/20200527/aerosol-scientist-covid19-is-likely-airborne

    Har någonting gått förlorat i översättningen? Eller är det jag som missar nåt?


    Bra förklarat av en professor i virologi.
    https://www.svd.se/vad-betyder-det-om-coronaviruset-ar-luftburet

    A
    tt det benämns luftburet är att forskarna anser att det finns risk att smittas genom vanlig utandning och inte enbart nysningar och hosta. 


    https://www.svd.se/200-forskare-varnar-for-luftburen-coronasmitta

  • Anonym (Inte ett fan)
    klyban skrev 2020-07-09 13:02:01 följande:

    Du går tex runt husknuten, och en person hostat precis före dom kom dit osv...osv...osv, du kan aldrig veta det du tror dig veta, på sin höjd misstänka.


    Man ska ju inte gå ut med symptom i Sverige?
  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 13:48:12 följande:
    Sluta spela dum klyban, ja vi vet vad aerosoler är

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Aerosol

    och aerosloler KAN innehålla vafan som helst ink smitta, det VET man inte än (du vet det där med fakta du brukar tjata om)

    Det är väl klart att du inte tycker andras argument är "vetenskapliga" när du inte verkar ha en jävla aning om vad vetenskap eller fakta är utan tramsar bara runt med ord hit och dit.

    Kom tillbaka när du själv lever upp till dina egna krav på fakta och vetenskap.

    Ja, det är inte Dr Nail som benämner det luftburet utan forskarna. Även en svensk professor i virologi förklarar vad som menas med luftburen i detta fall. Så om man ska bråka om huruvida det är luftburen eller inte så ska det åtminstone bråkas med rätt personer.


    Jag gav en bra förklarande länk till detta i inlägg 3485 

  • Anonym (Inte ett fan)

    Det är väl inte så konstigt att fallen ökar i US? Har stått länge i tidningarna om covidpartyn där det tävlas om att bli smittad. Hur ska de dämpa smittan när det finns oansvariga unga som ser det som en kul tävling att bli smittade? Tror inte munskydd är tillåtet på de festerna då dessa skulle förstörs hela syftet med festerna.


    Vem vet hur många fall dessa unga är direkt skyldiga till? Sannolikt bidrar det en del.

     https://www.scmp.com/news/world/united-states-canada/article/3091623/us-students-throw-coronavirus-parties-infect-guests

    https://www.theguardian.com/world/2020/jul/13/30-year-old-dies-covid-party-texas

  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-09-20 14:13:17 följande:
    Sett över tid kommer smittan säkert även i fortsättningen att minska i Sverige, dessutom verkar det som att snällare stammar av viruset börjar dominera. Men vi kommer sannolikt att få se enstaka lokala smittspridningstoppar i höst och i vinter. 

    Som Tegnell påstod så är munskydd en symbolfråga, kanske de kan ha ett positivt symbolvärde under en begränsad tid på lokal eller regional kollektivtrafiknivå, kanske inte.

    Jag såg att Påven Johanna ansåg att du delar uppfattning med Trump. Jag tror nog att hon missförstått Trump. Han har ju blivit coronanationalist och uttalat att det är en patriotisk handling att bära munskydd.

    Däremot finns det ju tydliga paralleller mellan Trumps syn på den svenska strategin och kritikerklustrets.
    Hmm ja visst..tydliga paralleller ?
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/86wX4E/trump-overens-med-tegnell-om-munskydden
  • Anonym (Inte ett fan)
    klyban skrev 2020-09-20 14:46:56 följande:

    Man måste glömma av en satans massa och för inbilla sig det finns en likhet mellan de två.
    Och vad säger man med en likhet, jo då säger man tydliga paralleller.
    Precis som det skulle betyda nått för Tegnell och nått annat om vår strategi.


    Jag bryr mig inte om några paralleller det var FMDGAs svar om att Pope missuppfattat Trump när det i själva verket är så att han spelar med i er liga. (Obs era egna tramsiga och osmakliga uppfattningar om olika lag)
    Det är snarast ni som är besatta att kategorisera kritiker ihop med SD och högerextrema. Jag tycker sällan saker är så svart-vita att man måste hålla med i precis allt vare sig man är kritiker eller ej.


     

  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-09-20 15:21:15 följande:
    Hm, Trump är ju egentligen inte ämnet för tråden men han är en åsiktstombola där alla kan hitta en passande lott, t ex att det är en patriotisk handling att bära munskydd.

    Trump har också en tendens att göra varje ämne till en personlig vendetta. Personligen är jag helt okunnig om upprinnelsen till den enligt uppgift mångåriga konflikten mellan klyban och klybankritikklustret - och jag hoppas innerligt att så få förbli.

    Men visst ser jag paralleller mellan Trumps retorik och personliga vendettor i den här tråden.

    Jag antar att Påven Johanna tyckte det personliga hade blivit marginaliserat när hon jämförde Trump och klyban.

    Trump är emellertid en lika skärpt som starkt kritiker av den svenska strategin som kritikerklustret i den här tråden.

    Det finns många kritikerpärlor i den här tråden - som den om att man inte kan jämföra överdödligheten i Sverige med den i ett land som alltid har en hög överdödlighet. En kommentar lika kunnig som någonsin Trumps tankar på att spruta in desinfektionsmedel i lungorna på folk.

    Enligt artikeln är det Joe Biden som anser att det är patriotiskt att använda munskydd, fast inte omöjligt att Trump vänt kappan efter vinden och uttalat sig så förut. Kanske han spelar med den sida han tror sig vara bäst för stunden. 


    Till synes finns det pärlor i båda lägren , och jag bemödar mig inte lägga någon större vikt över vad folk sagt, såvida det inte är exceptionellt bra/intressant. Undantaget Trumps uttalanden som oftast är exceptionellt korkade. 

    Vad andra folk säger och gör bör inte användas som en ursäkt till att kategorisera in folk i grupper. Jag ledsnade på denna debatt då det handlar mer om att dumförklara folk enligt inbillade lag (kluster) än att föra en diskussion och dela tankar, och även om jag inte hunnit läsa ikapp allt så har jag misstankar om att det inte ändrats särskilt mycket. 

    För övrigt (jag läser bakifrån) men hann med att se att du skrivit om tramsiga likes och kluster. Jag ska enligt dig tillhöra motsatta laget men jag brukar gilla/ogilla det folk skriver för innehållet och inte efter några inbillade laguppdelningar. Du kan bekräfta detta genom att gå tillbaka till det inlägg jag skrev i början då jag bad om ursäkt för att av misstag gjort tumme ner då det egentligen skulle vara tumme upp. (Du är nog välbekant med visa endast). Betydde det att jag gjorde självmål när jag gillade ditt inlägg? För man måste enligt din teori bara gilla inlägg gjorda av kritiker om man är minsta kritisk till något i strategin?

  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-09-20 18:56:14 följande:
    Det kan vara lämpligt att inte bara ha Aftonbladet som källa till sitt vetandeSkrattande

    Angående tummar så var det en förklustrad person i den här tråden som initierade samhörighetsaspekten.

    Men det är ju bra att du ogillar/gillar innehåll och inte personer. Det är nog det som är tanken med uppåt- respektive nedåttummar.

    Och hur ser du på smittspridningen i Sverige för närvarande - tror du att vi har en ny våg att vänta eller tror du i likhet med den danske professorn att pandemin är över i Sverige?

    Absolut, jag har bara Aftonbladet som källa till kunskap. Eller så är det en av de få källor som är enklast att länka till då de inte kräver prenumeration eller behov av att skapa ett konto. 


    Det hade säkert varit bättre att använda anekdotisk bevisföring som i frågan om munskydd som ni gör, än att använda sig av källor som Aftonbladet? Eller personligt tyckande som när du påstod att Pope hade missförstått Trump? Skrattande

    Ok, så Aftonbladet far med osanning om Trumps inställning till munskydd?  
    SVD och Tv4 med ?
    www.svd.se/nya-hoga-virussiffror-i-usa
    www.tv4.se/nyheterna/klipp/trump-vill-inte-se-krav-p%C3%A5-munskydd-13283442

    Visst han gjorde ett halvhjärtat försök att inbilla folk att han var för munskydd när hans siffror dalade, men det genomskådades ändå. Personligen har jag aldrig sett något tecken på att han någonsin varit särskilt positiv till munskydd, om nu anekdotisk bevisföring smäller högre än diverse källor?
    www.svd.se/opinionen-fick-trump-att-borja-med-munskydd

    Jag har "hittills" inte läst att någon i denna tråd påstår att man bör välja sida och endast gilla inlägg som skrivs av de som tycker lika. Jag tycker inte exakt likadant som alla kritiska eller håller med i allt, och jag trodde i min enfald att det var vuxna som diskuterade här. Har svårt att tro att folk inte gillar inlägg efter innehållet och inte pga vem som skriver det. 

    Jag tycker givetvis att det är bra att smittspridningen går ner men vågar inte att ha för höga förhoppningar. Tror knappast att det är över men har hoppet och tron att det inte blir något större utbrott som i våras. I Uppsala har det i varje fall varit lugnt under en längre tid. Har vänner i andra länder som fått för sig att det varit över bara för att någon månad senare blossa upp på nytt, så det känns bättre att inte ta ut någon seger i förskott.

    Däremot delar jag inte synen på att det är munskyddsbärarna som är bovarna och att övrigt folk är så duktiga på att hålla avstånd och restriktioner. Har för mig att du själv skrev i ett inlägg förut att Stockholmare slappnar av och slarvar (och jag antar att du inte menade munskyddsbärarna då dessa är betydligt färre till antalet?). 

    Jag får ofta säga till folk att hålla avstånd och då ser de sura och irriterade ut för att man påminner dem om det. 

  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-09-20 22:58:05 följande:
    Jag har lite svårt att tänka mig att jag påstått att det är munskyddden som är den direkta orsaken till att smittspridningen ökar i Europa men minskar i Sverige.

    Den direkta orsaken är som jag ser det att tvång sällan fungerar i längden medan frivillighet kan fungera alldeles utnärkt.

    Om du nu har läst det jag skrivit i den här tråden så borde det framgå att jag anser att munskyddstvång är en del av en auktoritär rekvisita och att den svenska modellen där man främst försöker uppmuntra till frivilligt ansvarstagande är betydligt mer effektiv eller åtminstone hållbar över tid.

    Jag har inget emot folk som väljer att bära munskydd och jag försöker hålla avstånd till dem, något som inte alltid är så lätt om de rör sig snabbt, men kan jag så backar jag om ett munskydd kommer farande. Och äldre munskydd är sällan problematiska, de rör sig inte särskilt snabbt.
    Jag är rätt säker på att vi diskuterade Trumps inställning till munskydd och att jag således inte yppat ett ord om jämförelser mellan länder om munskydd. Men visst det är en hyfsat svart-vit diskussion det med, då de flesta länder infört tvång efter att smittspridningen ökat och inte före. Eller menar du att alla länder hade tvång innan den ökade smittan? Det är åtminstone inte vad jag hört av vänner som bor i andra EU länder. Visst finns det säkert några länder som haft det hela tiden, men förhållandevis många införde det vid misstanke om en andra våg när antalet fall ökat. Allt är som sagt inte så svart-vitt.

    I Sverige har säkert många fler varit smittade och risken att det ökar lika mycket är därmed sannolikt lägre än andra länder. Man får komma ihåg att bekräftade fall är en liten fraktion av verkliga antalet smittade.

    Du backar alltså när folk med munskydd kommer mot dig men inte om de är utan munskydd? Jag får nog backa för fler som är utan dem. Låter skönare att ha det som dig då det är betydligt färre som använder munskydd. Du behöver åtminstone inte värja dig lika ofta som jag.
  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-09-20 23:52:25 följande:
    Jo, jag försöker hålla avstånd till folk oavsett om de bär munskydd eller inte, men jag försöker hålla lite extra avstånd till de som bär munskydd. Inte för att jag är rädd att de ska smitta mig eller jag dem - men av respekt för deras rädsla.

    Att det sen finns munskydd som tränger sig, precis som det finns omskerade som tränger sig är en annan historia - men visst försöker jag såga till, men ibland är situationen sådan att det inte är möjligt.

    Jag såg att Trump nyligen sa att det snart blir kallare, apropå bränderna i kalifornien och att forskarna inte vet - typ lika mycket som honom - precis som han i början av pandemin sa att den snart skulle vara över.

    Personligen tycker jag att Trump är ett större hot mot mänskligheten än vad någonsin pandemin kommer att vara. 

    Inga invändningar här, jag håller med till fullo !
    Skönt med folk som respekterar avstånd fortfarande. Jag har dessvärre råkat ut för ganska många som glömmer bort eller struntar i sånt. Om jag lyckats bli smittad så har jag definitiv varit symptomfri, men jag tror märkligt nog att jag lyckats hålla mig borta, eller att jag immun av någon annan anledning. 


     


     

  • Anonym (Inte ett fan)
    klyban skrev 2020-09-25 09:36:45 följande:

    Jag får ibland känslan av att en del trodde detta skulle vara över efter någon vecka par månader.
    Och sen skulle vi vara tillbaka till det normala, verkar som tidsperspektivet vi har är svårt och greppa för många.
    Men även jag och du som säger detta kommer hålla på länge, vet inte ens hur länge, men som ett omfattande problem säkerligen 1-2 år.


    Sen kan vi kanske få ett vaccin som skyddar de yngre, men vaccin är inte alls lika säkert att det skyddar de äldre.
    Och ska vi då acceptera en överdödlighet bara för samhället is stort inte har problem med viruset, jag anar att vi kommer få se en hel del hycklare då.
    Samtidigt som frågan är hopplöst svår och lösa pga äldre har svårare att bilda rätt antikroppar.(Då vi vet redan idag att med vaccin så dör 3500-5000 årligen av influensor ändå.)

    För mig som har ändlöst tålamod, så går detta på automatik nu, med socialdistansering, hålla mig undan folkrika tider osv... OCH tidsperspektivet.


    3000-5000 dödsfall i influensa syftar du på globala dödstal då? Fast det borde sannolikt vara högre då?


     I Sverige är genomsnittet 508 dödsfall med influensa, eller 685 som dör av eller med influensor per säsong ( med reservation för mörkertal) . Utöver det finns år med högre toppar, men jag  hittar ingen statistik i Sverige för så höga dödstal som 3000-5000?

    https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2020-4-6737.pdf


    Inte för att detta har något med Corona att göra, men jag tyckte det lät otäckt med så höga dödstal i influensa varje år så jag försökte hitta statistik över det.

  • Anonym (Inte ett fan)
    klyban skrev 2020-09-25 11:31:43 följande:

    Många dör av infektioner som influensan var år.
    Dock så dör de på hemmen oftast, trodde dock inte att det var så dålig statistik på det som du påvisade där.
    Saken är att detta är människor som redan är uppe för att dö av hög ålder, eller kropp som inte längre funkar som den ska och klarar inte det allra minsta.


    Man bör nog gräva djupare i detta för framtiden, ser att siffrorna är väldigt upp och ned.
    Verkar som att det är först när influensan når utanför de äldre, som siffrorna drar iväg.


    Innan debatterna om Covid-19 hade jag ingen aning om att effekten av influensavaccinet bara var sisådär bland äldre. Bortsett svininfluensan är det inte särskilt ofta man hör så mycket om influensan och dess letalitet.

    En sak som vore intressant att veta, är om influensavaccinet möjligen har någon (om så ringa) verkan på covid-19. Med tanke på att många äldre vaccinerar sig mot säsongsinfluensan kan man ju alltid hoppas. 

    https://www.news-medical.net/news/20200705/Research-suggests-protective-effect-of-influenza-vaccine-against-COVID-19-severity-and-mortality.aspx

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin