Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2022-02-04 10:53:39 följande:

    Det som finns för att titta på smittspridningen i början är väl just det underlaget som vi har haft länkar till förut, den här

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/underlagsrapport-dyrdak-albert-utredning-av-den-initiala-smittspridningen-av-sars-cov-2-till-och-inom-sverige.pdf

    Och jag blir nästan lurad igen - det ser ju ut som om den italienska smittan kommer och går, men det är just bara smittan och det säger inget om smittan finns kvar. 

    Ja, frågan där verkar ju vara var den där 20 C- varianten, eller en undervariant av den kom ifrån. Det skulle man kanske kunna ta reda på om man kollar på andra länder. Men det lär inte vara enkelt. 


    På bilden i presentationen du hänvisade till innan visar man kända kopplingar till olika länder, dvs var någon blev smittad (eller om någon blev smittad av någon som just varit i tex Italien. Först var det en hel del som hade kopplingar till Italien, sen inte så många, utan de blev smittade i Sverige. Detta diskuteras även i rapporten.

    De tror att 20C varianten uppstod i Österrike, och många svenskar åkte dit under sportlovet. De skriver vidare att den varianten skulle kunna ha etablerats även i något annat land vid den tidpunkten, och därifrån nått Sverige, men den teorin håller de inte för trolig för de hittar inget som stöder det. De har alltså tittat på vilka resultat som andra länder har. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (felix) skrev 2022-02-04 17:46:51 följande:
    Tre högervridna ekonomer har cherrypicket 24 studier utav 18000 som stödjer deras politiska observans och gjort en sammanställning som dom kallar metaanalys.

    När det gäller den danske "forskaren" är han först och främst lobbyist för cepos, som är Danmarks svar på Timbro bara mer extrema i ultraliberal riktning. Han har från dag ett argumenterat mot alla restriktioner i Danmark med lika delar libertariansk patos och tendentiösa cost-benefit analyser. På samma sätt som att man kan lita på att Cepos alltid kan leverera cost-benefit analyser som bevisar att annan statslig styrning av samhället är kontraproduktiv. 

    Den svenske ekonomen verkar ha samma politiska observans utifrån vad man kan bedöma av hans retorik i DNs artikel.
    Ingen peer review har gjorts än av den studien, och den har redan fått en hel del kritik från läkare beträffande definitionen av lockdown (att bära mask räknas som lockdown), urvalet av studier, tidsspannet de undersökt etc etc. De har tex tittat på en kort period strax efter lockdown, och då har det ofta varit flera dödsfall. Kritiker säger att en lockdown ofta genomförts när antal smittade stigit kraftigt i ett land, och då är det naturligt med höga dödstal efter en tid. Effekterna av lockdown kommer inte veckan efter det träder i kraft. För de länder som haft flera restriktioner, har de inte kunnat separera vilken åtgärd som haft vilken effekt. Och de verkar ha dragit alla länder över samma kam, totalitära stater, demokratier, starkare och svagare ekonomier. Det finns ju även ekonomer som hävdat att länder som haft kortare perioder av hård lockdown har klarat ekonomin bättre än de som inte gjort så.

    Men så är det ju som sagt var ekonomer som gjort denna studie, ingen expert på epidemier eller virus har varit inblandad. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2022-02-04 19:17:34 följande:
    S. 18, eller kanske s. 24? Där ser man dock bara var folk har smittats, inte om det det har förts vidare, vad jag kan se. Är det något jag missar? 

    Jo, jag antar också att de har tittat i andra länder, men de vet inte säkert....
    Någonstans skriver de att 20C varianten från alperna var den variant som spred sig som en löpeld i Sverige den våren. Så den fördes snabbt vidare i Sverige. Det står även i presentationen du länkade till tror jag. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2022-02-04 19:42:27 följande:
    Hmm, de jämförde bland annat överdödlighet.

    Jag är övertygad om att dilettanter skulle kunna få det till att folk dött som flugor i Sverige under pandemin - men enligt Eurostat så har 32 europeiska länder högre överdödlighet än Sverige medan det endast är sju som har lägre.

    Fakta talar sitt tydliga språk - hårda fakta i synnerhet för de länder som inte bara drabbats betydligt värre än Sverige sett till andel döda som en konsekvens av pandemin utan också ekonomiskt.

    Man kan bara hoppas att inte Kinas sätt att hantera en pandemi kommer att vara rättesnöre för särskilt många länder vid nästa pandemi.
    Jag vidhåller att Sveriges resultat ska främst jämföras med grannländerna, som klarat sig betydligt bättre. En jämförelse med Ungern, San Marino eller UK är mindre relevant. 

    Kinas och UKs lockdown var tydligen sammanklumpade i denna undersökning. Nu vet jag inte riktigt hur det gått i UK, men i Kina har ekonomin tagit rejält med stryk och många små företag har gått i konkurs. I många andra länder har det delats ut mycket stöd av staten, och företag och ekonomier har klarat sig ganska bra. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2022-02-04 23:25:34 följande:
    Jo, jag vet. Men det stod tre möjliga vägar som den varianten kan ha tagit. Och vi vet inte vilken som stämmer. De vet inte om den har uppstått i alperna eller i Sverige...
    Nej ingen vet, men Kommissionen förklarade varför de trodde att varianten uppstått i Österrike och importerats till Sverige och därefter bredde ut sig i Sverige. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2022-02-05 10:51:13 följande:
    Det är inte utan att jag noterat att du vidhåller detta, minns att jag kommenterat de nationellas önskan att få pandemin att framstå som ett NM i coronahantering ett flertal gångerGlad

    Själv föredrar jag att se på tillvaron lite mer generellt i och med att man då minskar risken för att man pekar ut samband som inte existerar. Det innebär att jag finner diskussionen kring coronakommissionens försök att definiera varifrån smittan kom till de nordiska länderna lika relavanta som gamla testamentets skapelseberättelse. Och ärligt talat lika ointressanta - har försökt tvinga mig igenom skapelseberättelsen några gånger - som sömnpiller är den oöverträffad.

    Visst, Danmark har bara hälften så stor andel döda som grannlandet Sverige, precis som andelen döda i Holland bara är hälften av den i grannlandet Belgien.

    Det är klart att man kan fundera över skillnaderna, själv tror jag att den usla svenska sjuk- och äldrevården är den enskilt viktigaste faktorn till skillnaderna mellan Sverige och Danmark. Här i Stockholm har man inte ens påbörjat den fjärde vaccineringen av personer med särskilt skyddsbehov, medan man i andra regioner i Sverige i princip är klara.

    Vad jag försöker antyda är att Stockholmsregionen står för en oproportionerligt stor andel av dödsfallen och att nyliberalism och verklighet har mycket lite med varandra att göra, inte så att jag menar att Region Stockholm eller Stockholms stad avsiktligt underlåtit att försöka skydda människor, utan snarare att inkompetens och testuggande inte är särskilt kompatibla med effektivitet.

    När trygghetsborgarrådet i Stockholm, Erik Slottner (KD), lät sina apostlar utvärdera hur äldreomsorgen hanterat pandemin kom man fram till att den levt upp till alla kvalitetsmålTomte
    Jag noterar att i din generella syn på tillvaron så tycker du att det är oväsentligt hur det kom sig att det snabbt fanns en utbredd smitta i Sverige som skördade många liv och gjorde många människor svårt sjuka. Hur det hade kunnat förhindrats är även ointressant. Det var en stor del av uppdraget som regeringen gav till Kommissionen, så regeringen verkar dock tycka detta är av intresse. 

    Du finner det alltså irrelevant att det fanns så många smittade, utan det höga antalet döda beror mestadels på inkompetenta icke-sossar i regionerna. Ja det var ju en generell syn på livet, regeringens och FoHMs oförmåga att hålla nere antalet smittade är irrelevant, endast dålig kapacitet i borgerligt styrda regionerna spelar roll. Nyliberalismen ökade antalet döda. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (felix) skrev 2022-02-05 11:52:55 följande:
    Boendestandard, många ensamhushåll, inget flergenerationsboende

    Låg befolkningstäthet, hög teknologi/BNP per capita, stora exportföretag, liten turistsektor

    Välfärdsstat, trygghetssystem med goda möjligheter för betalning när man stannar hemma

    arbetsmarknad och it-infrastruktur/mognad med goda möjligheter för hemarbete

    kultur, med naturlig distansering, lydig befolkning, ingen tradition for kindpussande och jättestora släktkalas

    hög standard på sjukvård

    Tycker att en jämförelse med grannländerna är mest relevant. Ta bara till Tyskland så är det markant sämre på många av dessa områden, för att inte tala om syd/östeuropa. 
    Precis. Plus inte så mycket mobilitet nationellt och internationellt, eller så många angränsande länder som t.ex. Belgien, Italien och många andra länder. 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2022-02-05 11:05:06 följande:
    I presentationen sammanfattar CK sin rapport, i rapporten hänvisar CP till den underlgatsrapport/studie som jag länkat till, i den rapporten/studien står det att författarna ser tre olika möjliga scenarion och gör bedömingen och håller för troligt att också de strains som inte hittats i alp-ländernas sekvenseringa av virusen troligen kommer från alpländerna och att de inte studerat andra resemönster.

    Resonemanget CK för om smittspridningen bygger på detta grundantagande som underlagsrapporten anser vara mer trolig - men andra inte ser att det finns belägg för som gör det mer troligt.  Jag ser inte att det i underlagsrapporten redovisas varför det ena anses vara mer troligt än det andra, på vilka grunder och vilka data troligheten bedöms.
    Om du inte ser det, får du väl läsa det igen, ge inte upp, det står där. 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2022-02-05 12:28:57 följande:
    Jaha, ändå har kritikerna i tråden fört fram kritik mot att befolkningen inte följt råden och varit väldigt mobila med fjällresor och annat - för att inte tala om alpresorna.... - och kritik mot att gränser inte varit stängda i Sverige...

    Jag får inte ihop kritiken med påståenden som ska underbygga kritiken. Det är inte bara tidsspasticitet utan nu också direkt motsägningar i sak.
    Padirac skrev 2022-02-05 12:39:06 följande:
    Jag har svårt att tro att det är antalet angränande grannländer som spelat roll, Belgien har tex 5 grannländer, Italien har kanske 12 grannländer.. UK har 4?  

    Det är en märklig fixering vid nationer och deras gränser - eller du har kanske en förklaring till hur detta spelar roll

    Albaninen har förresten 5 angränsande grannländer, Sverige har 9  angränsande grannländer, Tjeckien har 4, Norge har 4-5-6? Österrike 7
    Jag kommer inte med några hemsnickrade teorier. Om du läser på lite om vad experter och forskare kommit fram till beträffande detta, kanske du förstår lite bättre vad som menas. Inget av de nordiska länderna har direktflyg till Kina, många internationella finansiella centra eller organisationer. Mobiliteten mellan tättbefolkade områden i Belgien och Holland, Tyskland, Frankrike etc är väldigt hög.  I nordiska länder ser det annorlunda ut.   

    Om du inte får ihop detta, läs på om undersökningar beträffande detta. Du hittar säkert även något om hur länder där man varje dag skakar hand med och eller kindkysser grannar, kollegor, skolkamrater, vänner etc etc påverkats under pandemin. Eller olikheter beträffande generationsboenden, andel äldre, hälsotillstånd, umgänge i stora grupper etc. Tvärt emot mitt nick, men googla undersökningar om detta så slipper du fråga t.ex. mig. 

    Så varför ligger det inte närmast till hands att jämföra de nordiska länderna med varandra?

  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2022-02-05 13:23:13 följande:
    Det är stor skillnad i fråga om nängd och tidig initial smitta, det är stor skillad i fråga om trångboddhet och generationsboende, det är stor skillnad i fråga om vård och omsorg, trygghetssystem som smittskyddets organisation och sjukpenning, det är stor skillnad i fråga om beredskapslagar och beredskapslager, det är stor skillnad i fråga om befolkningstäthet, det är också skillnad mellan tex Sverige och Finland i fråga om hur många sociala kontakter människor har, material om just detta finns i tråden. 

    Varför vill du lyfta fram mobiltet mellan länder/över landsgränser  är det något magiskt med landsgränser och nationer eller är det omfattningen av olika sociala nät du vill lyfta fram?
    Det är inte så att jag vill lyfta mobiliteten etc, jag skrev bara vad undersökningar kommit fram till beträffande tex varför Belgien och Italien drabbats så hårt - googla! Påpekar samtidigt att vissa av dessa faktorer ser helt annorlunda ut i Norden, alltså är det mera meningsfullt att jämföra de nordiska länderna. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin