• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-12-10 12:04:34 följande:
    Man tar personal från andra avdelningar till intensivvården. I Finland har intensivvårdspatienter flyttats från Helsingforsregionen till andra delar av landet, nästa steg är att börja köra ner annan vård för att kunna utöka intensivvården inom den egna regionen.
    Ja, fast inom stockholmsregionen är det inte säkert att det skulle fungera.

    I vilket fall känns det absurt att regionen på ett halvår förlorat större delen av sin iva-kapacitet.

    Kanske Finland kan allokera lite av biståndsbudgeten och skicka sjukvårdspersonal till Region Stockholm.
  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2020-12-10 12:48:45 följande:
    Den "pyr" väl på liknade sätt den "gror" i munskydd.
    Smittspridning måste inte nödvändigtvis vara en linjär företeelse.

    Det finns en hel del skrivet om att covidsmittan gick under radarn till dess att tog riktig fart - och då inte bara i Sverige.

    Mot bakgrund av att de allra flesta smittade vare sig är särskilt smittsamma eller sjuka kan man ju också tänka sig att det måste till en superspridare innan den tar ordentlig fart.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-12-10 12:46:00 följande:
    Ja, jag tycker det är också svårt att bedöma, åtminstone vill inte jag bedöma det, när jag inte kan all bakgrund, dvs. lagar och vem som är ansvarig för vad. Nu har jag ju lärt mig en hel del, men det är fortfarande mycket kvar. Det är möjligt att de var sena, men jag vet inte säkert. 
    Visst, jag förstår det, men jag är inte lika ödmjuk som du ärGlad
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-10 13:14:25 följande:
    Finland har tagit hand om Sveriges prematurfödslar tidigare, kanske det blir liknande arrangemang nu igen? Fast då måste vi kanske stänga ner här, så att finländarna inte behöver sjukvården själva.
    Skicka hit dem bara så får de öva under fältmässiga förhållanden - men om möjligt, se till att vaccinera dem mot corpoarte management bullshit först, annars blir de snart lika drabbade av CMB som vilken moderatledd sjukvård som helst.

    Och se till att OneMed, Sveriges ledande distributör av sjukvårdsmateriel, inte lurar på dem stödstrumpor för 6.000 paret.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/landstinget-kopte-strumpor-for-6-000-kronor
  • FDFMGA
    Anonym (realist) skrev 2020-12-10 13:36:19 följande:
    Kapaciteten är nog samma som i våras och begränsas av personalen, Att man numera har covidavdelningar som inte räknas med i IVA statistiken ändrar inte att läget är precis lika ansträngt som i våras.

    2261 på sjukhus för covid nu, det är samma nivå som när det var som värst i våras. Att personalen som i våras arbetade på IVA nu arbetar på en akut covidavdelning istället ändrar inte något. Man kan utöka platserna hur mycket man vill, det är ändå personalen som begränsar vårdkapaciteten i slutändan.
    Du får berätta för Björn Eriksson eller vad det nu är han heter - han som gick ut med larmet om att Ivakapaciteten till 99 procent är utnyttjad.

    Om din upplevelse att han har flyttat Ivapersonal från Iva, kan du ju tipsa honom att flytta tillbaka dem igen.

    Du kan ju berätta för honom att du har hört flera konsulter som förklarat att den personal som är utbildad för att sköta den mest avancerade medicinska utrustningen också är den som passar bäst på avdelningen med den mest avancerade utrustningen.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-12-10 14:16:13 följande:
    Det är din upplevelse, inte min. 
    Självklart.

    Det vore mig främmande att ifrågasätta att du verkligen upplever att den kraftiga nedgången av Iva-kapacitet i Region Stockholm kan förklaras av att personalen är sjuk i covid-19.

    Men det är ju inget hinder för att jag upplever situationen inom Iva-vården i Region Stockholm annorlunda än du gör.


  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-12-10 16:41:54 följande:
    FDFMGA skrev 2020-12-10 11:43:00 följande:
    Vårdskulden betas av av den vanliga sjukvården eller i Stockholm ofta av inhyrd personal, i mycket liten utsträckning av intensivvården - så den förklaring du gav håller inte.


    Jag tror inte för ett ögonblick att två tredjedelar av intensivvårdspersonalen är sjuk i covid-19.

    Frågan som jag tycker borde ställas är hur den moderatstyrda regionen har lyckats schabbla bort nästan två tredjedelar av iva-kapaciteten på bara ett halvår.

    Jag betvivlar att det finns någon annan region i Europa som på så kort tid har lyckats reducera sjukvårdskapaciteten så mycket som Region Stockholm. De flesta har förmodligen i stället byggt ut den.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/2GRqGl/skoterska...

    Förstår jag detta rätt, i Region Stockholm har man minskat kapaciteten på antalet IVA-platser?
    Om det stämmer, ska de skylla detta på regeringen med?


     


    Både och har jag för mig.

    Alltså tidigt i våras hade man 90 Iva-platser men när smittspridningen ökade så gick man ut och förklarade att dessa skulle fördubblas. Om du går in på c19.se så kan du se att region Stockholm länge vårdade betydligt fler än 200 allvarligt sjuka på Iva.

    Jag vet inte riktigt varför man gått tillbaka till normalläge. Region Stockholm har påstått att de aldrig slappnat av och att de har haft beredskap för en andra våg.

    Varför man idag bara klarar av att vårda drygt en tredjedel av det antal man kunde vårda på Iva i våras vet jag inte, de förklaringar som getts här i tråden från kritikerna är förstås inte rimliga.

    Jag gissar att det är ett antal faktorer som spelar in, men att huvudorsaken är regionens oerhört usla personalpolitik.
  • FDFMGA
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-10 14:52:11 följande:

    Vilken klippa Karin Tegmark Wisell är.


    Ja, föredömligt tydlig.

    Hoppas hon får ta över efter att Tegnell gått i pension. Det här är knappast sista gången som Folkhälsomyndigheten kommer att ha en avgörande betydelse för att vi ska ta oss igenom en kris.
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2020-12-09 22:58:13 följande:
    Så sakta närmar sig Sverige medelvärdet för andel dödsfall.

    7 dec låg EU+ UK på 680 och Sverige  på 698.

    Nu fyra dagar senare har såväl EU +UK som Sverige passerat en dödsandel i covid på 0,7 promille av befolkningen, med 703 respektive 720. Sverige ligger alltså lite drygt 2 procent över medelvärdet.
    Och dödligheten för närvarande i covid-19 är även fortsatt på lägre nivåer i Sverige än i EU/UK.

    Jämfört med gårdagens 720 per miljon ligger Sverige idag på 726, det vill säga en ökning med 0,006 promilleenheter medan EU/UK har ökat från 703 per miljon till 711 per miljon.

    Fortfarande ligger vi alltså 0,015 promilleenheter högre än EU/UK


  • FDFMGA
    Anonym (Hola) skrev 2020-12-10 21:47:13 följande:
    Det här skrämmer skiten ur mig. Om Stockholm, som har det bredaste utbud av allt i det här landet har sådana dödssiffror så kan man ju bara ana vad som väntar resten av landet.

    Förhoppningsvis hänger det på befolkningstätheten och så kanske det ändå ser ju ljusare ut.
    Stockholm ligger ganska högt, här har 1,2 promille av befolkningen dött i covid-19.

    Jämförelsevis är dödligheten i Belgien 1,5 promille.

    Befolkningstätheten i Region Stockholm är 360 personer per kvadratkilometer, medan motsvarande siffra för Belgien är 384.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin