Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2022-01-26 00:13:09 följande:
    Du pratar om de insatser Norge gjorde redan i december som 2019 som PJ refererar till - de var outstandingSolig
    Varför förklarar du för mig vad jag pratar om? Jag skrev ingenting om december 2019. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2022-01-26 08:59:31 följande:
    Om Tyskland HADE hemtjänst, så hade de haft fler döda. Att i regel anhöriga tar hand om dem gamla är helt enkelt en fördel här. Och Norge har ålderdomshem uppdelade i små grupper med samma personal, vilket gör en fördel. Det finns så många faktorer som kan skilja sig....
    Visst, även det bidrar säkert.
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2022-01-26 12:15:22 följande:

    Bra, undra vad du vill ha sagt med IVA-platserna som funnits tillgängliga för de sjuka.


     


    Jag redan berättat att det inte ens fanns en koppling mellan de 22 forskarna och kommissionen, och kommer upprepa det samma om du inte lyssnar på mig.
    Och som du vet jag jätte gärna gör också om så krävs, lite som ministerstyre som krävdes ett par hundra upprepningar för sätta sig lite lätt.
    Jag brukar även avskilja text som inte är tillsammans, det borde vara gjort här med, men vet också att formateringen i hur det ser ut för mig när jag skriver, och det faktiska resultatet på FL, inte alltid överensstämmer har jag lärt mig.


    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-26 00:11:42 följande:
    Ja, vid något tillfälle tidigt i pandemin, var situationen ungefär lika i Norge och Sverige (den berömda tilldelade handen). Sedan satte Norge in diverse åtgärder och stoppade utvecklingen, vilket inte Sverige gjorde. Sen började länderna utvecklas i olika riktningar. Heja Norge! 

    Det fanns inga tester att påvisa skillnaden, och vår hand var en annan, det berättade fakta för oss när vi redan hade en massiv spridning i landet och ifrån andra ställen än IT och Alperna.


    Vet inte vad det ska ge oss att du tror det var samma, och det var just därför FHM så snabbt ställde om ifrån en smittspårningsstrategi till den vi haft sedan dess, som har skördat enorma framgångar i att förbättra sig och sjunka som en sten i per capita döda.
    Och detta till trots vi räknar slaviskt och hela 30 dagar bakåt så har detta skett.


    Du kan fråga FDosv vad han menade med att skriva att det finns fler IVA-platser i Tyskland än i Sverige. Sedan svarade jag att tyvärr ligger Sverige i EU-botten på det, och Portugal har det ännu värre. Synd att du läser så slarvigt så man måste upprepa sig. 

    Jag har varken skrivit någon desinformation eller något om en koppling mellan de 22 forskarna och kommissionen. Hittepå från dig.

    Däremot skrev jag för ett bra tag sedan om det tidiga, liknande läget i Norge och i Sverige, samt om Kommissionens slutsatser om smitta från alptrakterna. Synd att du läser så slarvigt. Men jag ids inte upprepa allt.
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2022-01-26 17:57:26 följande:
    Javisst, självklart har sjuk- och äldrevårdens kapacitet och kvalitet haft betydelse för dödstalen i Sverige och globalt.

    De flesta av oss minns nog hur det var i pandemins början när äldreboendena inte ens hade syrgas att tillgå för svårt sjuka personer i covid.

    Tyskland har sex eller sju gånger (minns inte vilket) fler IVA-platser per capita jämfört med Sverige. Hade Sverige haft kapaciteten så skulle en del av dem som dog leva idag, andra skulle ha tackat nej till att flyttas till IVA, men de skulle själva ha fått bestämma.

    För mig framstår det som en stor del av pandemikritiken i Sverige sysslar med att skjuta på mygg med kanoner, i stället för att försöka förstå varför så onödigt många har dött och blicka framåt.

    Visst, det är regeringarnas, regionernas, kommunernas fel att så många har dött och ytterst är det vårt eget fel som under årtionden röstat fram politiker som tror att humanism bara är något man pratar om på valmöten men kan skita i annars.

    Här i Region Stockholm har man under en längre period i stort sett enbart nyrekryterat administrativ personal - det är fan absurt och skamligt.
    Jag ticker absolut att det är en relevant kommentar, jag tyckte bara det var underligt att Klyban frågade mig, och inte dig, som lyfte frågan. 

    Det verkar finnas diverse brister i Svensk sjukvård (och hemtjänst!) nu, tex det låga antalet IVA-platser, långa väntetider på akuten etc etc, och jag är säker på att det är diverse politiker av diverse färger som inte skött om detta ordentligt. OBS, jag lägger inte skulden för detta på varken Anders eller Steffe (enbart). 

    Nu tycker jag ju inte att den svenska modellen för pandemin är mygg direkt, den tål och bör kritiseras, men elefanten i rummet, sjukvården, har ju verkligen inte hjälpt Sveriges situation. Här är det naturligt också vissa brister i sjukvården, men mestadels sådant man kan åtgärda själv med second opinion etc. IV, akuten etc funkar bra. 
  • FuckGoggleAskMe
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-26 20:01:55 följande:
    Jag ticker absolut att det är en relevant kommentar, jag tyckte bara det var underligt att Klyban frågade mig, och inte dig, som lyfte frågan. 

    Det verkar finnas diverse brister i Svensk sjukvård (och hemtjänst!) nu, tex det låga antalet IVA-platser, långa väntetider på akuten etc etc, och jag är säker på att det är diverse politiker av diverse färger som inte skött om detta ordentligt. OBS, jag lägger inte skulden för detta på varken Anders eller Steffe (enbart). 

    Nu tycker jag ju inte att den svenska modellen för pandemin är mygg direkt, den tål och bör kritiseras, men elefanten i rummet, sjukvården, har ju verkligen inte hjälpt Sveriges situation. Här är det naturligt också vissa brister i sjukvården, men mestadels sådant man kan åtgärda själv med second opinion etc. IV, akuten etc funkar bra. 
    Så att nu inte FDosv ska ha roligt åt mina slarvfel i månader, är det väl bäst att jag påpekar att inlägget borde ha inleds med Jag tycker ? såg något fel till men ids inte korrigera. 
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2022-01-26 15:30:31 följande:

    Jag konstaterar att det inte betyder nått för pandemin.


    Kommissionen använde ju fel uppgifter, vår smitta kom inte ifrån IT och Alperna, för där var vi effektiva att smittspåra.


    Detta har vi berättat för dig innan, och ingen förstår riktigt vad det dokumentet ska säga och när vi hade FR/GB/USA strainen som tog fart istället.
    Och den smittspridningen tog ett tag innan vi såg.


    Det enda jag tar med mig av dessa 22 forskare, och det är när det var upp till bevis, så sprang dom och gömde sig.
    Och nu ska Lena myntslå det som de aldrig klarade ens av att börja försvara, tragikomisk bok med den bakgrunden.


    Vad menar du med att Kommissionen använde fel uppgifter? De gick igenom de befintliga, offentliga materialen som fanns. Återigen, de kom fram till efter sina analyser, att den tidiga, överväldigande smittan kom från alperna, som det inte fanns några varningar emot att åka till. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2022-01-26 22:02:28 följande:
    Hmm, form eller innehåll.

    Nej, i den mån jag kommenterar andras språk så handlar det om innehållet, inte formen.

    Jag tycker det framgår rätt tydligt i den här tråden vilka som ser till formen och vilka som ser till innehållet.
    Du har ett antal gånger skrivit något försök till lustighet om statistiker eller vad det nu är, ofta citerandes mitt inlägg, så jag börjar tro att jag någon gång stavat fel på det och du upprepar det av någon outgrundlig anledning. Dvs du har tydligen hakat upp dig på ett slarvfel, vet inte om det är mitt eller någon annans, men där har du tydligen inte sett till innehållet.
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2022-01-28 17:51:34 följande:

    Nej, det var GB/FR/USA mutationen som vad den som vad dominerande, IT och Alp-strainen smittspårade man med en framgång.
    Det var 50% med GB/FR/USA i den sekvenseringen, IT och Alp-strainen var mindre och 30%.


    Var är källorna till det? Kommissionen har tydligt förklarat hur de kommit fram till sina slutsatser. 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2022-01-28 23:56:14 följande:
    Fler intressanta källor i material från FoHM hittar du här

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/eda7d448e17f48cf81229200e4d8437f/helgenomsekvensering-svenska-sars-cov-2-orsakar-covid-19-del-2.pdf

    "Källor 1. Shu Y, McCauley J. GISAID: Global initiative on sharing all influenza data - from vision to reality. Euro Surveill [Internet]. 2017 Mar 30;22(13). Available from: dx.doi.org/10.2807/1560- 7917.ES.2017.22.13.30494 2. Hadfield J, Megill C, Bell SM, Huddleston J, Potter B, Callender C, et al. Nextstrain: real-time tracking of pathogen evolution. Bioinformatics. 2018 Dec 1;34(23):4121?3. 3. Rambaut A, Holmes EC, Hill V, O?Toole Á, McCrone JT, Ruis C, et al. A dynamic nomenclature proposal for SARS-CoV-2 to assist genomic epidemiology [Internet]. bioRxiv. 2020 [cited 2020 Jun 4]. p. 2020.04.17.046086. Available from: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.046086v1 4. Bluhm A, Christandl M, Gesmundo F, Klausen FR, Man?inska L, Steffan V, et al. SARS-CoV-2 Transmission Chains from Genetic Data: A Danish Case Study [Internet]. bioRxiv. 2020 [cited 2020 Jul 2]. p. 2020.05.29.123612. Available from: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.29.123612v1 5. Pybus O, Rambaut A, L. du P, Zarebski AE, M. K, J. R, et al. Preliminary analysis of SARS-CoV-2 importation & establishment of UK transmission lineages [Internet]. virological.org/t/preliminary-analysis-of-sars-cov-2-importation-establishment-of-uktransmission-lineages/507. University of Oxford, University of Edinburgh; 2020 [cited 2020 Jun 11]. Available from: virological.org/t/preliminary-analysis-of-sars-cov-2-importationestablishment-of-uk-transmission-lineages/507 6. Wu A, Peng Y, Huang B, Ding X, Wang X, Niu P, et al. Genome Composition and Divergence of the Novel Coronavirus (2019-nCoV) Originating in China. Cell Host Microbe. 2020 Mar 11;27(3):325?8. 7. R Core Team. R: A Language and Environment for Statistical Computing [Internet]. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing; 2020. Available from: www.R-project.org/ 8. Wickham H, Averick M, Bryan J, Chang W, McGowan LD, François R, et al. Welcome to the tidyverse [Internet]. Vol. 4, Journal of Open Source Software. 2019. p. 1686. Available from: dx.doi.org/10.21105/joss.01686 9. Yu G, Smith D, Zhu H, Guan Y, Lam TT-Y. ggtree: an R package for visualization and annotation of phylogenetic trees with their covariates and other associated data [Internet]. Vol. 8, Methods in Ecology and Evolution. 2017. p. 28?36. Available from: onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/2041-210X.12628/abstract 10. Wang L-G, Lam TT-Y, Xu S, Dai Z, Zhou L, Feng T, et al. treeio: an R package for phylogenetic tree input and output with richly annotated and associated data [Internet]. Vol. 37, Molecular Biology and Evolution. 2020. p. 599?603. Available from: dx.doi.org/10.1093/molbev/msz240"
    När jag undrade över källor som stödjer Klybans påståenden, menar jag naturligtvis inte källor och material (inklusive metodikkällor) som FoHM använde sig av i mitten av 2020.

    Kommissionen använde sig av ett mycket mer omfattande material än FoHM, fler tester från större geografiskt område, tagna under en längre tid. Mycket bredare material i alla hänseenden, som de analyserat.

    Pga detta torde deras resultat och slutsatser ligga betydligt närmare sanningen än de tidigare analyserna gjorda av FoHM på ett mer begränsat material.   

    Jag undrar alltså, nu när analyser på ett mycket större material föreligger, vilka källor finns det som stödjer åsikten om att FoHMs teorier från mitten av 2020 fortfarande stämmer? Eller ens källor på att FoHM håller fast vid sina gamla resultat, i skenet av det större material som finns nu?
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2022-01-29 10:36:34 följande:
    Mina källhänvisningar var en kommentar till (felix) påståenden om att 'FHM aldrig redovisar sina undersökningar utan bara gett sina egna sammanfattade resumeer som i denna intervju med Johan Carlsson' - (felix) påstående verkar vara det som på ren svenska kallas  'bullshit' 

    Rätt eller fel?

    .
    Visst, FoHM har ett antal länkar till rapporter och källor som de hänvisar till och använder sig av. De redovisar sina undersökningar om man letar på deras websida.

    Jag skulle antagligen citerat nedanstående i stället, som var ett svar till min fråga om källor. Men nedanstående inlägg är liknande det jag citerade i mitt tidigare inlägg, och kommer med gamla uppgifter från mitten av 2020, så det förändrar inte mitt tidigare inlägg, även om citatet från DN är mindre relevant än länken till FoHMs gamla undersökningar. 

    Min fråga kvarstår alltså, var finns källor som visar att FoHMs gamla teorier stämmer, när nyare, större undersökningar visar något annat? 
    Padirac skrev 2022-01-28 22:49:21 följande:
    FoHM och coronakommissionen har haft olika uppfattning

    www.dn.se/nyheter/sverige/johan-carlsson-smittan-kom-in-fran-lander-som-gick-under-var-radar/

    "Enligt Johan Carlson tog sig smittan från Kina till bland annat Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och östra USA. Och därifrån vidare in i Sverige.

    ? När vi nu analyserar olika varianter av viruset som finns i omlopp i Sverige så ser vi ett intressant mönster. Att vi i början av utbrottet hittar de varianter som fanns i omlopp i Italien är ju ganska naturligt eftersom det främst var Italienresenärer som testades. När vi istället undersöker de varianter som finns i omlopp en månad senare, i början av april, så är mönstret ett annat. Då dominerar varianter som inte har sitt ursprung i Italien utan sannolikt har kommit från andra håll i Europa ? och världen.


    Vad drar ni för slutsats av detta?


    ? Den slutsats vi drar är att smittskydden genom isolering och smittspårning i stor utsträckning lyckades hindra att smittan från Italien fick fotfäste. Istället kom smittan in i landet från en rad andra håll i världen eftersom pandemin då redan var ett faktum.


    ? Sverige har ett enormt stort resande. Vi tänker kanske att den som har sportlov åker till Italien men tittar vi på statistiken så har vi nästan en miljon resenärer som kommer tillbaka till Sverige under nästan fyra sportlovsveckor. Där står Italien för en ganska begränsad del. Folk reser till London, Paris, Barcelona och andra storstäder i Europa, och till New York, ja överallt egentligen. Det som händer är att vi, precis som Belgien, Nederländerna, Frankrike och Spanien får in väldigt mycket smitta från alla möjliga håll. Under radarn från områden där smittan ännu inte upptäckts.


    Johan Carlson säger att det hade varit omöjligt att ta prover på alla dessa människor från hela världen när de kom tillbaka till Sverige. Februari är influensa- och förkylningstid och kanske hade ett par hundra tusen symtom av något slag. Ingen vet. För myndigheterna var det de länder som själva hade flaggat för att det fanns problem som man kunde rikta in sig på.


    Och det gjorde Italien. Men till exempel inte Storbritannien."

    Jag har ett tidigare inlägg med gensekvensering som visar släkskap mellan olika virusvarianter, Om jag kommer ihåg rätt menade CK att de strains som inte var direkt från alperna var för Sverige lokala varianter som utvecklats från just alpvarianten i Sverige eller ändå alpvarianter, CK menar att alla varianter som kom in baserades på alpvarianter - en del menar att det betyder att det var alpresenärerna som stod för hela importsmittan, andra menar att det var andra resenärer som tog in smittan. Där menar jag att CK inte gör skillnad på varianternas importvägar utan gör det enkelt och säger att det var alp-varianter så det var alpresenärer och inhemsk smitta.

    Den norska undersökningen visar att det fanns smitta i Norge redan innan wuhan-smittan identifierats, smitta som inte kommit med sportlovsresenärer från alperna utan från annat håll.  Det här är underlag och information som CK inte har med i sin rapport.  




Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin