Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-07-09 00:26:21 följande:
    Orkar inte svara alla individuellt, men:

    Aerosol = luftburen (airborne).

    www.webmd.com/lung/news/20200527/aerosol-scie...

    Har någonting gått förlorat i översättningen? Eller är det jag som missar nåt?
    Normalt sett klassas inte aerosol som luftburen smitta. Det verkar dock finnas olika sätt att använda benämningarna, och på vissa ställen sätts likhetstecken mellan aerosol och luftburen.

    Oavsett hur definitionen används är väl frågan hur långt viruset kan sprida sig i luften, och hur länge levande, smittsamma, viruspartiklar kan hålla sig svävande och smitta nya personer.
    Detta har man inte listat ut ännu, och man har ännu inga bevis för (vad jag kunnat hitta) att viruset faktiskt överlever transport i luften längre sträcka än 1-2 meter.

    Aerosoler kan hindras av munskydd, men bara om det sitter så tätt att du inte andas in luften på sidorna. Tänk dig att du har ett munskydd, men känner lukten av cigarettrök. Ja, då får du sannolikt i dig viruspartiklar på samma vis. Du får gärna bära munskydd, men själv håller jag avstånd och anser att det är tillräckligt säkert för mig.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 09:40:31 följande:
    Men hallå, nån måtta får det väl vara på ljugandet?

    Aerosoler kan sväva i luften i TIMMAR. Och här sitter du och babblar om att "viruset inte kan överleva transport i luften mer än 1-2 meter". 

    lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/aero.../

    Munskydd är främst till för att skydda ANDRA från DIN smitta och ja det ÄR väldigt effektiva för att begränsa tex aerosoler från DIG till andra och är anledningen till att WHO gick ut och rekommenderade det, det var de VÄLDIGT tydliga med 

    www.dn.se/nyheter/varlden/who-rekommenderar-m...

    Men här sitter du och vinklar det till att munskydd baaaaara är till för att inte få i sig smitta. Varför utelämnar du medvetet det andra?
    Att det finns virus-RNA i partiklar som svävat långt (oklart om man ens hittat det) innebär inte att det är viabelt virus.
    Har du något som helst som stöder att just Covid-19 kan sväva i luften i timmar och därefter orsaka sjukdom hos någon person? Första artikeln bygger på teori och spekulationer, inte faktiska fynd.

    Munskydd (förutom N95) skyddar inte mot luftburen smitta. Du kan inte knyta en duk runt näsa och mun och på så vis låta bli att smitta andra med tex mässling.

    Ja, vanliga enkla munskydd minskar större droppar i omgivningen, men som sagt, det är inte ett bra skydd för att förhindra smitta av TBC, vattkoppor eller mässling som är luftburna. Nu är troligtvis inte Covid-19 luftburen, så då blir det märkligt att utgå från just det i diskussioner.

    Lite mer funderingar av Wold:
    www.aftonbladet.se/nyheter/a/QoQv9q/wold-sagar-forskarnas-larm-larvigt

  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 13:40:27 följande:
    Har du nåt stöd för att det INTE finns det? Är det kanske inte just det man ska ta reda på nu iom att det kommit många rapporter om att smittan kan vara "luftburen" via aerosoler? Om man inte VET om det kan vara spridet via aerosoler hur kan du då med sån tvärskerhet påstå att 1-2 meter duger?

    Fast vi pratar inte om TBC och vattkoppor, vi pratar om covid-19 och för den finns det gott om rapporter om att munskydd minskar spridningen väldigt bra. Eller tror du att WHO bara gick ut med den rekommendationen för att de tyckte att folk ser roliga ut i ansiktsmask? Du såg väl på videon jag länkade att deras panel hade gått igenom en mängd rapporter från hela världen och kommit fram till att det är ett effektivt komplement för att minska smittspridningen?

    Och frågan kvarstår, varför pratade du enbart om att vanliga munsktydd inte hjälper mot att få i sig smitta när du vet mycket väl att det främst rekommenderas för att inte SPRIDA smitta?
    1-2 meter verkar vara tillräckligt i de flesta fall, även om det säkert förekommer att folk hostar och nyser längre än så. De är nog trots allt rätt få just nu eftersom man riskerar att få sig en rejäl utskällning om man nyser offentligt.

    Vi har en minskande smittspridning trots minskad följsamhet i landet. Den eventuella luftburenheten av Covid-19 tror jag inte vi varken kan eller bör fundera så mycket på. Skulle det visa sig att smittan är luftburen kan vi ändå inte komma tillrätta med just det, om vi talar om tex asymtomatiska bärare, med enkla masker.

    Eftersom vi talade om masker i samband med att vi talade om luftburen smitta är det just detta jag talat om. WHO talar om masker i förhållande till droppsmitta, och säger inte heller att alla behöver ha masker i alla situationer.

    Jag gav exempel på hur vanliga munskydd inte hjälper vid luftburen smitta, genom att illustrera med att du kan känna doften av tex cigarettrök, och på samma vis kommer luftburna viruspartiklar åt dig. Givetvis fungerar det på samma sätt åt andra hållet - är viruset luftburet så kommer dessa partiklar igenom masken och smittar omgivningen.
    Nu tror jag som sagt inte att luftburenheten är en faktor vi behöver fundera över i annat än vissa specifika situationer, tex i samband med intubering, och IVA-personalen har bättre masker. Dessa masker används dock som skydd för bäraren, och patienten har ingen mask som skydd att smitta andra.
  • Anonym (.)
    FDFMGA skrev 2020-07-09 17:19:49 följande:
    Vårdpersonal däremot - de har ju numer skyddsutrustning som är effektiv vilka smittvägar än viruset tar.
    Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Jag skulle tro att IVA personal för det mesta har riktiga skydd, som skyddar bäraren mot alla smittvägar, men övrig personal har det inte. Vanligt är (tex på infektionskliniker) att man har ett mindre bra munskydd (kirurgiskt skydd), i kombination med visir. Detta hindrar inte luftburen smitta, men samtidigt är det inte heller ett stort problem. Jag har själv vistats i över en timma i ett rum med två smittsamma hostande Covid-19-sjuka patienter. Jag hade ärmlöst förkläde, kirurgmask, visir och handskar. Med dessa skydd undgick jag smitta, vilket knappast hade gått om det rört sig om tex mässlingen.
  • Anonym (.)
    Padirac skrev 2020-07-09 20:19:32 följande:
    Jag har precis läst igenom alla dina inlägg och vill tacka dig för nykter och saklig information och argumentation.

    Föredömligt - hatten av

    gamla.familjeliv.se/Forum-4-362/m80358345-1.h...
    Tack! Jag försöker hålla mig till den fakta jag känner till, och den fakta jag tar reda på. Även jag spekulerar emellanåt, liksom större delen av världens befolkning just nu, men diskussionen håller lite högre klass om man åtminstone erkänner att man tror, gissar, och funderar när man inte riktigt vet :)

    Jag får säga det samma om dina inlägg.

  • Anonym (.)
    Dr Nail skrev 2020-07-10 13:55:06 följande:
    Ur Smittskyddslagen:

    Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en allmänfarlig sjukdom eller en annan smittspårningspliktig sjukdom är skyldig att utan dröjsmål söka läkare och låta läkaren göra de undersökningar och ta de prover som behövs för att konstatera om smittsamhet föreligger.

    En läkare som misstänker att en patient bär på en sådan sjukdom skall skyndsamt undersöka patienten och ta de prover som behövs.

    Om patienten misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom och inte samtycker till undersökning och provtagning skall läkaren utan dröjsmål anmäla detta till smittskyddsläkaren.

    2 § Om någon som med fog kan misstänkas bära på en allmänfarlig sjukdom motsätter sig den undersökning som behövs för att konstatera om smittsamhet föreligger, får förvaltningsrätten på ansökan av smittskyddsläkaren besluta om tvångsundersökning.
    Beslut om sådan undersökning får meddelas endast om det finns en påtaglig risk för att andra människor kan smittas.

    Så hur är det här förenligt med beslutet att så gott som sluta testa? En vän till mig blev allvarligt sjuk. Förmodligen c19, men vi vet ju inte, för han kunde inte testas. 1177 sa nej då han inte höll på att kvävas till döds, bokstavligen.

    Hur är detta inte ett brott mot Smittskyddslagen?
    I normala fall skulle dessa regler tillämpas, men det fungerar inte vid spridd samhällssmitta. Läkare skulle inte ha något annat att göra hela dagarna än att anmäla smitta och smittspåra. Vi har inte heller möjlighet att testa alla som skulle kunna misstänkas bära smittan. Vi har gått ifrån dessa normala regler vid denna pandemisituation.

    Här står hur smittan skall hanteras:
    vardgivarguiden.se/kunskapsstod/smittskydd/sjukdomar/coronavirus-2019-ncov/nyupptackt-fall/

    Det handlar alltså snarare om att informera exponerade personer, inte att alla med symtom skall testas. Inte heller görs den vanliga anmälan i SmiNet.
    Ja, det står att man skall se till att bli testad om man misstänker att man är smittad, men det är inte alltid möjligt.
    FHM har ett dokument där det bland annat finns instruktioner för "I en situation där kapaciteten inte kan möta behovet rekommenderas följande prioritering:"
    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/5893ab8dca1f4b3f87ee19a29724a44b/provtagningsindikation-ncov.pdf
  • Anonym (.)
    Dr Nail skrev 2020-07-10 14:49:17 följande:
    Ja, och att inte ha kapacitet/resurser i sådana situationer ska väl isf vara brottsligt i sig? Varför har/hade vi inga resurser? Är det för att:

    A. Vi är fattiga?
    B. Vi trodde inte på pandemier?
    C. FHM trodde inte att det är viktigt/effektivt/genomförbart att testa på en större skala och därför gjorde inga förberedelser initialt?
    Det finns fler som anser att det borde vara brottsligt:
    nyheteridag.se/folkhalsomyndigheten-anmals-for-brott-mot-smittskyddslagen/

    Jag tänker att situationen med spridd smitta i samhället är så speciell att vi inte kan kräva att normala lagar fungerar på alla sätt. Jag är övertygad om att FHM gjort sitt bästa vad gäller tester, men att de helt enkelt insett att de inte klarat av att hantera detta som andra smittor. Skulle de hålla fast vid att alla måste testas, och när det inte kunnat ske bötfälla alla kommuner/vårdcentraler/enskilda läkare som inte gjort som lagen säger?

    Visst hade idealet varit att vi kunnat testa hela befolkningen varje vecka, men jag inser att det inte skulle vara rimligt användande av resurser som skattepengar och personal.

    A) Det är väl en blandning av många faktorer. Initialt fanns inga test, därefter inte tillräckligt många test, inte tillräckligt säkra test, därefter inte tillräckligt många laboratorier och personal för att hinna testa alla.
    Man får komma ihåg att det handlar om ett enormt antal personer med förkylningssymtom i Sverige + ett antal som troligen skulle säga sig ha ont i halsen för att få testa sig. Kan du tänka dig hur mycket resurser vi skulle behöva lägga på att testa milt sjuka människor? Skulle det bromsa smittspridningen mycket (annat än att uppmana folk med förkylningssymtom att isolera sig)?
    Jag tror inte det är ett effektivt sätt att sköta pandemin på, förutom i ett senare skede, om man märker av uppblossande härdar av sjukdom på enskilda platser.
    Jag lägger hellre resurser på övriga verksamheter inom vården, som personal och instrument att ta hand om de som behöver sjukvård, samt att arbeta ikapp vilande operationsköer etc.

    B) Att vi inte trodde att vi skulle drabbas av pandemier, och har nermonterat våra beredskapslager har inget med nuvarande testande att göra. Vi kan inte i decennier hålla öppet extra laboratorier, utbilda extra personal osv ifall de kommer behövas framöver. Därtill måste just sjukdomsspecifika tester utvecklas och distribueras.

    C) De såg troligen att det just inte var viktigt/effektivt/genomförbart att testa på en större skala. De förberedelser som gjordes initialt var att se till utveckling av säkra test, och att främst testa de som behövde sjukhusvård. Det fanns helt enkelt inte möjlighet till annat just då. Nu, i senare skede öppnade de ju tillfälligt (i alla fall i Västra Götaland) för att vem som helst skulle få testa sig, men det blev så många som ville testas att laboratorierna inte klarade av analyserna. FHM hade alltså rätt i att detta inte heller skulle fungerat i ett tidigare skede.
  • Anonym (.)
    FDFMGA skrev 2020-07-10 14:48:54 följande:
    Jag såg nyss att även Owe Thörnqvist, 91, som tvingas stanna kvar i sin lägenhet i Florida och inte kan resa hem till Sverige är arg och att han skrivit en visa om Tegnell.
    Lite komiskt att han sitter i Florida och förfasar sig över Sverige (samtidigt som han vill komma hit). Jag trodde smittspridningen i Florida var bra mycket värre än den i Sverige just nu, men kanske jag har fel.
  • Anonym (.)
    Dr Nail skrev 2020-07-10 15:46:12 följande:
    Ja, jag ser Vårdgivarguidens instruktioner. Tänker bara att det blir rätt så begränsad smittspårning om man testar så lite som man gjorde.
    Absolut. Jag håller med dig om att vi haft begränsad smittspårning i detta läge. Som sagt, idealiskt hade varit möjligheter till mer tester, men jag tänker att vi trots allt testat så mycket som vi i Sverige haft möjlighet att göra (begränsad testning baserad på en mängd orsaker).
  • Anonym (.)
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-10 23:19:27 följande:
    För övrigt:
    www.expressen.se/debatt/den-svenska-coronastr.../
    Heja Finland!
    Jag vet inte riktigt varför du hejar på ett helt land för att en enskild individ skrivit en debattartikel full med spekulationer och faktafel.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin