Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:52:52 följande:
Man gjorde för lite och försent, det är något som präglat den Svenska sk strategin hela tiden.
Och inte nog med det man valde strategi utan att ha koll på hur saker fungerade i praktiken. Undersökningen som görs nu bland äldrevården visar ju klart och tydligt att förutsättningarna fört att skydda våra äldre enligt Tegnells strategi inte fanns och då kan man fråga sig hur en myndighet som ska välja Sveriges strategi vid en pandemi inte har koll på det eller ens bryr sig om att ta reda på om förutsättningarna finns? Och varför man väljer en så riskabel strategi som bygger på flockimmunitet med så dålig koll? Är inte det vad man normalt kallar inkompetens?
När smittan kom från Alperna gjordes så mycket att den smittan i princip försvann, liksom andra samhällssmittor som Calici och säsongsinfluensan. Däremot hade vi troligtvis redan en utbredd smitta innan vi knappt fått höra att Covid var ett problem i Kina. Som jag beskrev i inlägg 3263 märks inte en exponentiell smitta av innan den redan är spridd.
Ja, då var det försent för att uppnå lägre dödstal. Med de förutsättningar vi hade är det svårt att säga om andra strategier hade minskat dödligheten eller inte.
Jag håller med om att äldrevården inte fungerat ur smittsynpunkt (och på många andra sätt). Det är inget nytt, och inte heller något vi snabbt kunde ändrat på. Smittan spreds snabbt på många äldreboenden, innan ens en total lockdown skulle hunnit ha effekt. Vi talar om de allra första veckorna, redan i mars. Personal, vikarier, och okunnig ledning fick följder som inte kunde hindrats med lockdown. Vi hade inte heller tillgång till tester, eller bra utrustning.
Strategin bygger inte på flockimmunitet, utan bygger på att skapa ett samhälle som kan vara hållbart på lång sikt under en pågående pandemi. Flockimmunitet är tacksamt om det uppnås, men i första hand har målet varit att sjukvården skall hinna med. Vi har stadigt minskade siffror på antal som är i behov av sjukhusvård och IVA-vård.
Strategin fungerar som det är tänkt, och redan från början har man varit öppen med att vi kommer att se tusentals döda. Det är självklart tragiskt, men också svårt att undvika i vilket land som helst, med vår organisation av äldrevården, och vår tidiga exponentiella smittspridning.
En strikt lockdown initialt skulle kanske hållit fler människor som letar fel lugna, men det hade troligtvis inte påverkat dödssiffrorna i hög grad. Därtill skulle vi varit mer mottagliga för nya vågor.