• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Mortiscia80 skrev 2020-04-12 10:28:39 följande:
    Nej precis! Svårt att föreställa sig, helt klart.
    Litenmenhård skrev 2020-04-12 10:15:48 följande:
    Jag läste lite om det, men jag fattade inte mycket. Det stod om restriktioner och inskränkningar på människors rättigheter, men vad innebär det i praktiken?

    T ex så skulle säkert polisen ha rätt att ingripa och upplösa folksamlingar där Disa35 befinner sig.

    Andra exempel: Påtvingat utegångsförbud vissa tider på dygnet där polisen patrullerar gator för att se så det efterföljs. Neka folk att resa mellan städer, med vägbommar och militärvakt. Neka folk att resa in och ut ur landet, t ex via flygplatser eller tågstationer.

    Sedan har vi ju England också: https://www.dn.se/nyheter/varlden/katrine-marcal-britterna-lever-i-ett-undantagstillstand/

    Och New York: https://www.expressen.se/nyheter/delstaten-new-york-utlyser-undantagstillstand-efter-coronautbrott-/

    Så det kan vara stora eller små inskränkningar.
    Det kan polisen göra här, ja, och det gör de - men de får inte skjuta folk hur som helst, som i Filippinerna eller Nigeria. De får i första hand nöja sig med att skälla och skriva ut böter (och det har de gjort).

    Här är som sagt ganska små inskränkningar, och jag tror att det kan bero delvis på sittande president; han är jurist och har jobbat länge vid EU-domstolen i Strasbourg. Så åtminstone det här med juridik och lagar har han koll på och respekt för.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-12 10:35:11 följande:
    Ok. Skönt att det finns någon som kan förklara det på ett vettigt sätt. .
    Med reservation för att jag upplever en väldigt mild form av undantagstillstånd, och att jag är novis på området.

    Man kan gå mycket hårdare fram - det gör man i grannlandet Ryssland - med hänvisning till undantagstillståndet.
    Och det skulle inte förvåna mig alls om vi får se en mycket tragisk utveckling i Ungern.

    Men som sagt, här i Lettland brukas det med måtta och sans.
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-04-12 10:59:30 följande:
    Ja hur efterföljderna ser ut beror mycket på var man befinner sig. Böter och på sin höjd frihetsberövande, beroende på situationen också, det är vad jag kan tänka mig i de flesta demokratiska västerländerna.

    Man får hoppas att det inte behövs fler inskränkningar än som det ser ut nu!
    Ungefär så. Dessutom är de vana vid att hantera drängfulla britter, och då går det mest ut på att vänligt men bestämt mota bort dem från frihetsmonumentet.

    Det tror jag inte att det gör, för här är folk duktiga på att följa det som gäller.
    Men det grundar sig som sagt, i mångt och mycket, på det levande minnet av Sovjettiden och dess deportationer till Sibirien.
    Plus, kanske, att här finns fortfarande smittsamma sjukdomar i omedelbar närtid - de har t ex problem med TBC på fängelserna.
  • Disa35
    flygrl skrev 2020-04-12 20:38:02 följande:
    Tack för vänliga ord om mitt språk. Jag har vart här sen jag va -9 månader = jag är född här men av invandrade föräldrar. Försöker däremot bli bättre på skriven svenska, lära mig uttrycka mig bättre, få större ordförråd, komma ifrån miljonsvenskan jag snackar pga jag är uppväxt och fortfarande bor i orten. Eftersträvar att va del av det svenska samhället och att såsmåningom kanske kunna plugga.

    Jag såg också att den som leder Palmemordsutredningen sagt att nån kommer åtalas rätt snart men jag tror det när jag ser det.
    Disa35 skrev 2020-04-10 08:58:43 följande:

    Du har aldrig funderat på en extern hårddisk? Jag har en, den var rätt billig och svalde massor (bl a alla avsnitt av Allo allo, emliga armén) - sen kom en till katt förklädd djävul och gnagde på sladden 


    Lät så roligt det där med en till katt förklädd djävul. Hoppas den lilla djäveln inte tog skada av överfallet på sladden. :/

    F.ö. skulle jag inte klara mig utan extern hårddisk. Bra grejer!Varför Mengele? Va finns det för beröringspunkter mellan en vettig person som dig och ett sånt monster?
    Disa35 skrev 2020-04-11 08:30:05 följande:

    De är också söta, gubbens favoriter i vår djurpark


    Vem gillar inte lemurer och surikater? Otroligt söta och charmiga små djur! Disa35 Sweden Tour 2020! :P
    Disa35 skrev 2020-04-11 09:27:02 följande:

    Eller smörrebröd (i Danmark kan de det där med pålägg), eller Skagenspätta med räkor, nykokt potatis, hemmagjord remouladsås och tranbär.

    Finns förresten ett rätt roligt avsnitt av Kitchen Nightmares där Gordon Ramsay besöker en dansk restaurang i Florida - rekommenderas, av flera skäl


    Det där Kitchen Nightmares med den danska restaurangen skulle jag gärna villa se. Är ju öht underhållande program.

    Härligt med den där spättan. Låter gott!Ha ha!
    Disa35 skrev 2020-04-12 09:51:01 följande:

    Jag för min del har just blivit klar över att jag är mycket dummare än jag trodde, och möjligen borde sättas under förmyndare


    Du dum? Knappast va?Med föräldrar som flytt kommunistförtryck på både Cuba och Venezuela har jag stor förståelse för att letterna lider av trauma efter Sovjet/kommunist-tiden. Det öppna demokratiska samhället är viktigt att slå vakt om.
    Varsågod Vet du, även miljonsvenskan fyller funktion - den är ny dialekt i vårt land, tycker jag. Och det är jätteintressant; jag såg och hörde fyra smågrabbar på bussen en gång. Tre var invandrare och en var svensk sedan typ Gustav Vasa, men de var kompisar och bodde i samma område - och lintotten med blå ögon talade också miljonsvenska, använde sådana uttryck och bröt och grejer. Det tyckte jag var spännande

    Nejdå, sladden till hårddisken gick bra. Då var det värre när hon tuggade på en sladd som stack ut ur väggen, med 240 volt - det blev akutresa till veterinären, vilket kostade matte 560 kronor (vilket matte egentligen inte hade råd med).

    Ibland blir man tvungen att förklara saker som att folk dör, att och hur man väljer vem som ska få vård och inte, att överfulla bårhus på sikt betyder drastiska åtgärder och sådant. Och det är krasst och kliniskt, det är så, och det är inte roligt - även om det är en himla skillnad mellan situationen på Karolinska och rampen i Auschwitz.
    Att jag ens ägnar mig åt det beror på att jag är uppvuxen med sjukvård, kan man säga; halva släkten är eller har varit inblandad i vård och omsorg på olika sätt.

    Kitchen Nightmares finns på Youtube, och just det här avsnittet heter Fleming

    Då förstår du vad jag menar, och varför råden har så stort genomslag i Lettland - det lustiga är att det finns de som längtar tillbaka till Sovjettiden.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-13 07:58:12 följande:

    På tal om ingenting. Visste ni att världens ände finns? Den ligger i Norge. Min kompis var där, men han blev besviken. Det var bara en skylt som det stod "Världens ände" på och en massa berg.


    Finns en massa intressant i Norge, t ex Hell. Är Gods Expedition, enligt skylt på tågstation
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-13 08:02:11 följande:
    Haha, ok. . Får kolla in det någon gång. Tror du man får träffa Gud i hans lilla helvete då?
    Vet ej, jag har aldrig varit där.

    Däremot vet jag att man uppåt Nordnorge kan simma med späckhuggare, men dels är det vådligt dyrt och dels är det säkert kallt i vattnet.
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-04-13 09:49:33 följande:

    Det kan vara så att jag har en liten gul badanka bakom en bokhylla. Kanske till o med två. Så nu vet ni det.


    Då vill vi genast veta hur badankorna har hamnat bakom bokhyllan
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-04-13 10:10:15 följande:
    Ett ord: junior. Han har i julklapp fått ett åttapack av förutnämnda ankor. Nyligen har han kommit på att han tycker om att kasta saker rakt upp i luften, idag var det ankornas tur, eller otur då beroende på hur man ser det. Jag har efter detta äventyr endast återfunnit sex ankor, två befinner sig således ännu på okänd plats. Efter att en anka hamnade på en mycket lägre bokhylla precis bredvid, och jag vet att han också kastat fler i samma område, misstänker jag starkt att det kan finnas en eller två i ett hörn där vi har bokhyllor. Jag kommer inte åt att se efter så måste man dra ut minst en hylla för att kunna se efter, och det slipper jag helst.

    Edit: Medan jag skrev fick jag för mig att leta lite till och hittade en av de förlupna små badvännerna i ett närliggande rum. Återstår en vilsegången anka att hitta med andra ord.
    Men det blir ju jättekul den dag ni ska flytta; då hittar ni en badanka på något oväntat ställe
    Min gnager på saker, han är värre än en häst (eller ett marsvin). 

    Du är inte sugen på att ge dig in i mattråden från igår igen, förresten?
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-04-13 10:24:25 följande:

    Jodå, så snart man hittar en sak så försvinner en annan... Förutom en badanka saknas nu också en körsbärstomat. Har letat i makens skor. Där verkar den inte vara. Och jag tror inte han har ätit upp den heller för jag såg när han stoppade in tre andra tomater på en och samma gång så jag betvivlar att även den fjärde fick plats samtidigt.

    Det här kan bli en lång dag av sporadiskt letande.


    Förlåt, men jag håller på att garva ihjäl mig Skrattande
    Tre tomater på en gång - har din son drag av hamster, mån tro?
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-04-13 10:31:00 följande:
    Mjorå, om sisådär 30 år då. Jag kan inte ha en badanka gnagandes i mitt bakhuvud så länge, det kommer bli som en novell av Poe innan vi är klara. Så förr eller senare kommer bokhyllan att tas fram, om inte annat för min sinnesros skull.

    Att gnaga på saker för övrigt kan ju vara väldigt ohälsosamt, om det är kablar t ex. Det funkar inte att ge en sådan där bitring?

    Mat..? Link me up, plz :)
    "Mysteriet med den försvunna badankan", det skulle vara någonting det

    Han har bitringar, mjukdjur, bitvänliga badböcker, mjukdjur med bitgrejer på (en groda t ex) och en massa annat, men han gnager på sängen i alla fall. Den har blivit förstörd nu, så vi får måla om den innan den ska säljas (det hade vi ändå fått göra, för gubben har kletat hårfärg på en av spjälorna).
    Han får såklart inte gnaga på farliga saker, typ kablar och glas och sådant.

    Hon med 11-åring som väljer bort alltmer mat.
Svar på tråden Här är vi alla vänner.