Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    Litenmenhård skrev 2021-01-06 16:17:28 följande:
    Hoppas det går bra! . Hur brukar du skriva? Jag menar hur du gör med karaktärsbeskrivning och miljöbeskrivning och sånt när du skriver?
    Lagom är bäst. Man vill kunna ge en tydlig bild av personen eller miljön men inte för detaljerat för då kräks läsaren till slut. Och man behöver inte beskriva klädsel i varje scen, det blir överflödigt. Karaktärsdrag är sånt som kommer fram genom personens handlingar i berättelsen, eller att man berättar saker i förbifarten. Jag har ju en berättelse som jag skriver seriöst på just nu och där tänker ena huvudpersonen på sin kusin och då kommer man in lite på hur han var som barn, nåt man förstår också färgar av sig på nutiden. På samma sätt ska man inte beskriva ett rum i detalj, det kan räcka med svepande förklaringar så läsaren kan föreställa sig stilen i "rummet" (det kan ju vara utomhus lika väl).

    Jag tar generella beskrivningar så snart det är nödvändigt, första gången man råkar på en karaktär eller miljö.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 16:33:57 följande:
    Det låter vettigt! . Jag försöker att inte beskriva för mycket utan låta läsaren fantisera lite själv. Sen som du säger med karaktärsbeskrivningar så tar jag det inte för ingående, fast ibland kan det bli lite för ingående ändå. :s.
    Ibland passar det med längre beskrivningar, men det ska gärna ha ett syfte i så fall, att det kan kopplas till berättelsens fortsättning t ex. Någon slags relevans iaf.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 16:39:03 följande:
    Jo, det är sant. Ibland har jag lite svårt med att beskriva en karaktär i taget. Jag vill gärna beskriva alla på en gång, men då blir det svårt.
    Ja det blir det, och akta dig för att presentera för många personer i taget, särskilt om du vill beskriva dem ingående.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 16:52:16 följande:

    Nu kommer det en lite knivig fråga, men är det okej att börja beskriva en karaktär för att sen fortsätta med nästa och sen återkomma till den första igen?


    Jag skulle säga nej på den frågan. Om båda karaktärerna kommer in på scenen ungefär samtidigt skulle jag antagligen avvakta helt med närmare beskrivningar tills deras dialog är över (det brukar bli dialog då två karaktärer dyker upp samtidigt). Det går att klämma in små detaljer där emellan som kan räcka bra för tillfället men man kan inte stanna upp för att göra några längre utläggningar.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 17:01:32 följande:
    Ok. Man kanske skulle säga något om de i förbifarten, som du nämnde tidigare?
    Ja man kan ha sånt som att den ena drar handen genom sin blonda kalufs eller att den andra rättar till sin alldeles för tjocka överrock, sådana detaljer. 
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 17:00:35 följande:

    Suck, nu ringde min chef och sa att jag inte ska komma in till jobbet imorgon pga covid-19. En medarbetare håller på att diskutera med Stadskontoret eller vad det nu var om vi ska fortsätta vara hemma. Suck igen, alltså. Jag hoppas vara tillbaka på jobbet så snart jag kan för jag vill ju hinna lämna mitt bidrag till kortfilmsfestivalen.


    Ja vi får hoppas att det går att åka dit på måndag t ex.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 18:11:50 följande:

    Oj, nu sprang berättelsen iväg. :s.


    Haha ja det händer! :D
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 17:08:02 följande:
    Tack för att jag fick plocka din hjärna.
    Ingen fara, jag hjälper gärna om jag kan :)
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 18:31:01 följande:
    Det är väldigt snällt av dig. Dina tips är guld värt! .
    Tack :) Hoppas nån vill betala för dem i framtiden också haha :D
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 18:31:28 följande:
    Är du redo för en fortsättning? .
    Sure! :)
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 18:51:25 följande:
    Fortsättning:

    Magdalena hade stått vid hans sida i alla dessa år, så det är klart att hon skulle ha ett skepp uppkallat efter sig och inte vilket skepp som helst utan kronjuvelen i flottan. Magdalena, skeppet alltså, var ett stort handelsfartyg som hade åtta kanoner. Fyra på varsin sida. De andra skeppen var av storleken mindre och till skillnad från Magdalena så var de inte bestyckade med kanoner. 

    Det var svåra tider för besättningarna på Charles Barkleys skepp, för det fanns pirater som ville kapa hans laster, men än hade inga lyckats med det. Besättningarna var bra tränade och med lite tur så klarade dem sig nästan alltid ifrån pirater. Däremot fanns det saker som dem inte klarade av särskilt bra och en sån sak var skörbjugg. 

    Fortsättning följer.
    Bra! :) Jag skulle stryka "skeppet alltså" och "med kanoner" sist i första stycket. I andra skulle jag hellre skriva "väl tränade" och de istället för dem. Det finns så klart en del småfix men det första man ska fokusera på är storyn tycker jag, och den går bra hittills :)
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-06 19:14:47 följande:
    Ok. Bra input. . Att jag skrev "skeppet alltså", var så att läsarna skulle förstå att det var skeppet och inte hustrun jag pratade om, men det kanske var dumt skrivet. :s. Ska det bara så bestyckade då alltså? De och dem har jag alltid haft svårt för, jag vet inte varför. Jag tar till mig det. .
    Jo men det förstår man när man läst hela meningen :) Man underskattar ofta sina läsare men de tycker om att få dra egna slutsatser.

    Ja, du har redan berättat om kanonerna och bestyckad betyder just att skeppet har fasta vapen. I den tidsera som det känns som att man befinner sig i hade man nog inte annat än kanoner i olika storlekar.

    De och dem kan vara svårt, det är frågan om att vara aktiv eller passiv i meningen och då får man ibland tänka till lite grann.
Svar på tråden Här är vi alla vänner.