Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    klyban skrev 2021-01-10 17:58:49 följande:

    Inte ärtskott, men som liten gick man och nalla späda späda ärtskidor, och morsan sprang och jaga en att sluta äta upp dom ;)
    Men ändå slutade det med att vi inte hann äta upp allt.


    Haha ja det var tider det, när man pallade frukt och grönt :D 
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-10 18:48:35 följande:

    Nej, jag har inget mer att tillföra. Jag återkommer en annan dag.


    Sov gott :)
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-10 19:46:19 följande:

     


    Mortiscia80 skrev 2021-01-10 18:57:40 följande:
    Haha ja det var tider det, när man pallade frukt och grönt :D 

    Hehe, det lustiga var att en del blev vansinniga att man tog äpplen, sen på hösten låg alla på backen och ruttna upp ändå.
    Verkligen konstigt.


    Hade en annan morsan aldrig blev arg på en, det var när man rykte upp gallrings morötterna.(Om man nu inte trampa runt i morötter då såklart ;) )
    Det är dom godaste morötterna du någonsin kan hitta, små späda, drog dom i gräset några gånger, en tugga och sen extremt smakrika.
    Morsan satte nog alldeles för många på kort sträcka, eller så ville hon ha det så, aldrig frågat faktiskt.
    Men än idag så får jag såna i en vinägrett hos dom, men korv typ onsala i, så kanske därför hon sår så tätt.


    Ska faan fråga nästa gång jag kommer ihåg och varför den överdriften.


    Här omkring brukar en del plocka ihop äpplen och hänga i en påse på staketet så får vem som vill ta med sig :) Det tycker jag är trevligt. Men då var det väl mer att ungar kom in olovandes och bara tog saker. Synd att det ska gå till spillo bara.

    Jag kanske får möjlighet att odla morot nån gång i framtiden :) Jag tycker om tanken på att kunna äta det jag själv drivit fram.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-10 20:43:38 följande:

    En bra grej med påsen där, vet man sett ibland att folk har satt upp en skylt att man får plocka deras äpplen och det är rätt intelligent gjort om man inte använder det själv.
    Så slipper man kratta upp skiten.
    Gjorde en satans massa äpplemos ~30kg årligen innan, syntes inte ens på träden man hade tagit nått alls :p
    Vinteräpplen gav det allra godaste moset, som citronäpple och antonovka.


    Köpte en gång äpplemos i affären, det har jag aldrig gjort igen(och kommer aldrig öra igen heller), smakar inget i jämförelsen med eget mos.


    Egna morötter brukar bli mer smakrika än de man köper.
    Morsan hon köpte par kilo frön åt gången(Låg alltid i frysen det som inte användes), kanske det var därför hon överdrev.


    Det är så krångligt att komma åt äpplena på vår tomt så jag vill inte ha främlingar rännandes så påsar är bra om man inte tar reda på själv. Iofs så krattar jag inte upp äpplena från tomten alls :) De försvinner över vintern av sig självt. Vi har liksom 14 fruktträd eller nåt... Sånt orkar man inte hålla på med. Men jag gjorde lite äppelmos i år, det var väldigt gott! :) Och upptäckte att man ska plocka väldigt mycket senare än jag trodde.

    Nej huvva, jag köper inte äppelmos, aldrig! Smakar inte alls särskilt gott.

    Ja det kan jag tro! Så blir det med det mesta man gör själv tycker jag.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-10 21:11:10 följande:

    Det förstår jag, samma hos morsan, trädgården likar mer en djungel av växter och träd.
    Så blir konstigt om folk ska gå där och inte vet vart det går och gå och inte.
    Handlar om 8 träd där.


    Det var en chock med köpemos, kommer aldrig köpa igen, det är 100% klart.


    Härifrån köper hon morotsfröna, du kan köpa 1000000 miljon frön om du vill ;)
    www.lindbloms.se/gronsaker/morotter/
    Vilken sort hon köper vet jag inte.
    Dock var hon upprörd ett tag, då någon hade eldat ned fröstället och verkade vara en direkt riktad handling mot affären.(Om det verkligen var så ingen aning)
    Som har/hade många äldre kulturella fröer, hur det är idag vet jag ej, men troligtvis har dom försökt återskapa sortimentet.


    Ja och vi har dessutom en grind som man typ inte kan bara lyfta klinkan och gå rakt in och sen måste man djupt ner i trädgården osv... Äh, det löser sig :) Men här är det också viss djungel, iaf i rabatterna. Vi ska ta en bit i taget är tanken.

    Tack för tipset! :D Jag har ju ett jättestort trädgårdsland men det är totalt vildvuxet, fantastiskt på ett sätt, vi har hur många olika slags plantor där som helst. Du skulle se rabarberbladen, stora som ett köksbord!! :D Så jag måste tömma det åtminstone delvis om jag vill odla nåt sånt.
    klyban skrev 2021-01-10 21:19:03 följande:

    Faan glömde fråga, tvättar/sköljer du bara av äpplena och sen delar dom i 8-15 bitar?(eller vad nu som är passande.)
    Inget rensande som skala eller kärnhus bort?
    Och sen en mosvagga.


    Ger ett ett mycket smakrikt mos, sen min 30% socker(pga ge konservationseffekten, sen lite bensoat och citronsyra, kan ibland krävas lite mer socker eller citronsyra, men det får man smaka sig fram)


    Jag har varit väldigt duktig att rensa bort allt grums först, skal, kärnhus osv. Sedan skär jag i bitar, låter koka i en liten del vatten och när det gått en stund mosar jag med en sån där potatisstampare. Socker ska det ju också vara i där nånstans emellan, ca 10 % om jag minns rätt. Och sen är det klart :) Väldigt enkel metod och grymt gott.

    Jag har en saftmaja också som jag testade i år, ungefär samma taktik där att rensa ordentligt men om man vill få lite färg (vi har flerfärgade äpplen) så ska man låta skalet vara kvar, sockret tillsattes nog mot slutet. Lite meckigt men gott, nästa gång ska jag iaf ta mindre socker och kanske testa atamon eller nåt liknande, det blev för sött för min smak. Kanske man ska tillsätta citron då nästa år!
  • Mortiscia80
    Aniiee skrev 2021-01-10 22:25:45 följande:

    Nästa veckas matsedel:

    Måndag: Krämig pasta med bacon och ärtor (14,96 kr/port)
    Tisdag: Korv Stroganoff med Sweet chili (14,39 kr/port)
    Onsdag: Zucchinilasagne med keso (14.83 kr/port)
    Torsdag: Kalops (19,84 kr/port)
    Fredag: Enchiladas med kyckling (18,90 kr/port)

    Onsdagsbak: Kakor med chai-kryddor (0,79 kr/styck)
    Fredagsefterrätt: Marängsviss med hallon och chokladkolasås (6,90 kr/port)


    Vad du är duktig som räknar ut portionspriset! :) Det borde man göra oftare, fast vi köper aldrig "dyr" mat egentligen även om vi kan minska på vissa ingredienser.
  • Mortiscia80
    Aniiee skrev 2021-01-10 23:00:58 följande:
    Det är lätt att göra med rätt verktyg. *host*Shop'n'cook pro*host*. Sorry... satte något i halsen.....
    Hahaha! :D Ok, jag får googla på det imorgon. Nu är jag grymt trött så det blir sängen.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-10 23:19:33 följande:

    Gamla rabarber med massor av oxalsyra, eller de nya med mindre?
    Jag kör de gamla och pajdeg med bittermandelolja, en del socker såklart på dom.
    Tänderna gnisslar efter en portion, så tar man en till för det är så satans gott ;)


    Köp en sådan här.
    www.tradera.com/item/341382/420041551/aldre-stor-mosvagga-passervagga-till-applen-gor-appelmos-mos
    De poppar upp rätt ofta på trader eller andra ställen.


    Sen behöver du bara skölja av smutsen om det finns någon på äpplena på utsidan, dela 8-15 bitar med kniv.
    Lite vatten i botten på grytan för inte bränna fast, kanske 2-3 dl, är olika pga vissa är vätskar äpplena sig massor, andra inte alls så mycket, så då kanske upp mot 0,5L.
    Morsan har en gammal hockeyklubba som är lång(har en 20L gryta, så går inte röra i botten annars.)
    Sen vaggan fixar ~10kg mos på 30min, sen sjudar man in sockret, bensoaten och citronsyran, och är man snabb så tar det bara 5min och få ihop.
    Och smaken blir koncentrerad  smak av äpple.


    Sen ugnsvarma brukar(125g max), locken i alkohol, fyll, och två lager av gladpack över och på med locket direkt, kallna, in i kylen/källaren/vinkylen(för mig då ;) )


    Lindbloms är ett superställe för hobbyodlare med stor seriositet och för yrkesodlare.


    Aniiee skrev 2021-01-10 22:25:45 följande:
    Nästa veckas matsedel:

    Måndag: Krämig pasta med bacon och ärtor (14,96 kr/port)
    Tisdag: Korv Stroganoff med Sweet chili (14,39 kr/port)
    Onsdag: Zucchinilasagne med keso (14.83 kr/port)
    Torsdag: Kalops (19,84 kr/port)
    Fredag: Enchiladas med kyckling (18,90 kr/port)

    Onsdagsbak: Kakor med chai-kryddor (0,79 kr/styck)
    Fredagsefterrätt: Marängsviss med hallon och chokladkolasås (6,90 kr/port)

    Önskade jag var lika strikt i min mat, men jag planerar i affären.
    Och det kan bli billiga portioner också om jag måste, men kan bli mycket dyrare med.


    Ingen aning, de fanns här när vi flyttade in men stammarna är riktigt grova, som en underarm ungefär. Jag har hittills missat att ta dem när de är späda, jag har hört att de grövre inte är så goda.

    Superbra tips! :) Jag ska testa det där med gladpack också, det låter smart.

    Jag tycker att vi lägger ut på tok för mycket på mat, särskilt som maken älskar att ha en massa extrasaker till, såser och allt möjligt medan jag är uppvuxen med mycket mer basal meny. På YouTube hittade jag en kvinna som är bra på att rensa och hålla ordning i sitt hem och hon tipsade om att man gör en matlista på 20-30 rätter och sedan kör man på det några månader. Enkelt att ha en och samma inköpslista varje gång nästan och man får in rutin på hur man lagar rätterna. Den stora fördelen är att planeringen minskas drastiskt, det är lättare att sitta i förväg och tänka ut vilka rätter och ingredienser som behövs, mindre risk för impulsköp osv. Och sedan finns så klart utrymme att nyttja när affären har nånting riktigt billigt, då tänker man bara om just den gången. Jag tror det är ett utmärkt sätt att hålla nere kostnaderna och verkligen tänka till kring nyttig mat osv.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-11 11:54:03 följande:

    Jag behöver hjälp med en text. Den är översatt från engelska till svenska, men jag har ingen aning om vilken det är:

    Vi har chansen att vända sida

    Vi kan skriva vad vi vill skriva

    Vi måste klara det innan vi blir mycket äldre

    Vi är alla någons dotter

    Vi är alla någons son

    Hur länge kan vi se på varandra

    Ner i pipan på pistolen




  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-11 10:16:37 följande:

    Ta-da. Det 8000:e inlägget går till Morty! Bra jobbat! Det kommer en tårta på posten. .

    Vad ska vi ha som nästa milstolpe?


    Ja jag blev riktigt glad när jag såg det, tack! :D
Svar på tråden Här är vi alla vänner.