Inlägg från: sysop |Visa alla inlägg
  • sysop

    Pappa i vårdnadstvist

    storstadspappa skrev 2020-02-16 17:18:11 följande:
    Tänk om jag visste om att den möjligheten fanns tidigare.

    Tyvärr så är den informationen ganska väl dold och inget som presenteras om man inte själv begär det
  • sysop

    Socialtjänsten inkluderat familjerätten är kända för at ha stora problem med kravet på saklighet och opartiskhet.

  • sysop
    Drottningen1970 skrev 2020-02-16 21:13:41 följande:
    Så du menar att domstolen betalar en privat aktör för att göra en utredning som är myndighetsutövning?

    Låter helt osannolikt.
    På samma sätt som du kan ha en privat medlare, domstolen/staten betalar privata aktörer varje dag i våra domstolar dessa är vanligtvis advokater, jurister, sakkunniga inom olika områden.

    Det är inte gratis bara för att man använder familjerätten, det är ingen ideell verksamhet utan det betalas också av samhället/skattebetalarna.

    Man måste känna till att man kan anlita privata fristående aktörer vid ett vårdnadsmål, rätten kommer inte att upplysa om detta.

    Detta är reglerat i Föräldrabalken.
  • sysop
    storstadspappa skrev 2020-02-16 22:17:53 följande:
    Socialtjänsten/familjerätten är en politiskt tillsatt organisation, en slags förlängning av socialismen med rätt att göra lite som de vill, skyddad av sekretess.

    Om det vore möjligt för oberoende granskare att gå ut i pressen med hur socialtjänsten generellt tolkar orosanmälningar så skulle gemene man säkerligen bli chockad.

    Det handlar om politik, "barnets bästa" är bara en täckmantel för att få folkets godkännande, jämför med DDRs beteckning av Berlinmuren, "En antifascistisk skyddsmur".
     Lika lite som den antifascistiska skyddsmuren skyddade befolkningen i öst, skyddar socialtjänsten barn i dagens Sverige.
    Huvudet på spiken, skulle man kunna säga
  • sysop
    MRAKas skrev 2020-02-16 21:30:10 följande:
    Jag finner detta mycket intressant, kan du vara snäll att hänvisa till vilken paragraf i föräldrabalken som hanterar detta.

    Hur ska en svarande eller kärande presentera detta krav mot rätten? Vilka krav ställs på dessa privata aktörer?

    Jag anser mig rätt väl insatt i detta, jag har aldrig någonsin tidigare hört talats om nått liknande.
    Det finns ett antal som har god erfarenhet och arbetar med familjerättsfrågor, det kan vara ex. barnpsykologer.

    Jag är osäker på om jag får skriva namn och kontaktuppgifter här men googla på ord som "utredning vårdnad boende umgänge" som kommer det säkert upp namn. Det är inte ovanligt att dessa personer även har skrivit böcker i ämnet så man kan även söka den vägen.
    Föräldrabalk (1949:381) t.o.m. SFS 2019:838
    6 kap. 19 §.
    19 §   Rätten ska se till att frågor om vårdnad, boende och umgänge blir tillbörligt utredda.
     
    Innan rätten avgör ett mål eller ärende om vårdnad, boende eller umgänge ska socialnämnden ges tillfälle att lämna upplysningar. Har nämnden tillgång till upplysningar som kan vara av betydelse för frågans bedömning är nämnden skyldig att lämna rätten sådana upplysningar.
     
    Om det behövs utredning utöver vad som sägs i andra stycket, får rätten uppdra åt socialnämnden eller något annat organ att utse någon att verkställa den. Rätten får fastställa riktlinjer för utredningen och bestämma en viss tid inom vilken utredningen ska vara slutförd. Om det behövs, får rätten förlänga denna tid. Rätten ska se till att utredningen bedrivs skyndsamt.
     
    Om det inte är olämpligt, ska den som verkställer utredningen försöka klarlägga barnets inställning och redovisa den för rätten samt lämna förslag till beslut.
     
    Utan hinder av sekretess enligt 26 kap. 1 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) är en socialnämnd som har tillgång till upplysningar som kan vara av betydelse för utredningen skyldig att lämna sådana upplysningar på begäran av den socialnämnd som avses i tredje stycket. Detsamma gäller när uppgifterna begärs av den som socialnämnden utsett att verkställa utredningen.
     
    Barnet får höras inför rätten, om särskilda skäl talar för det och det är uppenbart att barnet inte kan ta skada av att höras. Lag (2009:404).
    Begäran om utredning beträffande vårdnad, boende och umgänge bör framställas tidigt, lämpligtvis vid den muntliga förberedelsen (MUF) och ska då innehålla kontaktuppgifter samt skäl varför denne part är lämplig.

    Jag har tämligen stor erfarenhet inom detta område och det jag skriver är korrekt och riktigt även om det säkert finns en och annan på forum som detta som kommer att försöka framhålla en annan verklighet. 
  • sysop
    MRAKas skrev 2020-02-17 08:08:03 följande:
    Jag efterfrågar igen hur och i vilken paragraf detta är reglerat.

    Jag ifrågasätter inte, jag vill bara kolla upp själv.
    Jag har inte tolkat detta som ett ifrågasättande från din sida :)
  • sysop

    Det största problemet beträffande socialtjänsten som även går att se som ett klart mönster genom hela Sverige är att de inte har någon respekt för vare sig lagstiftningen eller föreskrifter.

    Socialtjänsten är en åsiktsmaskin som väljer sida och därefter så inriktas journaler, utredning etc på att "bevisa" det som man redan har bestämt sig för.

    Det är mycket vanligt att socialtjänsten blir en partsinlaga istället för en saklig och opartisk belysning av faktiska förhållanden som ska belysa "barnets bästa" vilket i sig inte är en joker i kortleken som man kan kasta fram utan det som allting annat ska vara baserat på vetenskaplighet och inte åsikter.

     

  • sysop
    Rudbeckius skrev 2020-02-17 09:21:34 följande:
    Jag instämmer. Det är bekymrande att den här sortens offentligt hyckleri verkar förvärras. Jag kan tänka mig att kvalitetsproblemen alltid funnits, men nu verkar de synas allt mer eftersom medborgare blir öppet förvånade och besvikna när de kommer i kontakt med så underlig och partisk myndighetsutövning. 

    Särskilt spännande är därför den nya utredningen om framtidens socialtjänst. Vad tror vi om förutsättningarna för att vända detta till nåt bättre för barn och utsatta vuxna?

    https://framtidens-socialtjanst.se/

    Utredningen "Framtidens socialtjänst" av särskild utredare Margareta Winberg är en i en lång rad med utredningar genom åren beträffande socialtjänsten och det som det brukar utmynna i att man tar fram färg och penslar och målar på fasaden när det i själva verket är hela stommen som är rutten.

    Problemen inom socialtjänsten sedan mer än 50 år är de samma och har till och med i vissa delar förvärrats. 

    Om polisen skulle använda sig av samma utredningsteknik som socialtjänsten skulle det räcka med att någon hade blå byxor för att bli dömd för mord, då socialsekreteraren sett en film och där hade mördaren blå byxor så av det skälet så räcker detta för att socialsekreteraren skall till skriva någon att vara mördare. (detta är ett fiktivt exempel för att på ett enkelt sätt påvisa de totala bristerna i utredningsteknik hos socialtjänsten, men detta sagt hoppas jag slippa påhopp från socionomer eller deras svans)
  • sysop
    Rudbeckius skrev 2020-02-17 09:26:18 följande:
    Norges motsvarighet Barnevaernet har fått stor skandalartad uppmärksamhet, särskilt vad gäller om tvångsomhändertagna barn i decennier - det verkar röra sig om någon sorts moralisk/ekonomisk korruption - att tillhandahålla barn till nån sorts fosterhemsindustri. Staten har fått be om ursäkt osv. 

    Motsvarande skandaler kommer kanske att visa sig här med.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Child_Welfare_Services#National_and_international_criticism


    Det är riktig, Barnavernet har blivit ett skällsord ute i Europa, och just nu så pågår det ett mål i Europadomstolen beträffande 30 barn som på felaktiga grunder blivit berövade sina föräldrar.

    I Sverige så hade vi vanvårdsutredningen av Göran Johansson, där Regeringen fick be dessa barn i som varit i samhällsvård om ursäkt (inte mycket till tröst, när man fått sitt liv förstört av staten) https://www.regeringen.se/49b6a1/contentassets/e568dc8c155d4a599a4a9177e839b3f5/vanvard-i-social-barnavard---slutrapport-sou-201161

    S
    amhället är bevisligen mycket sämre i de flesta fall på att ta hand om barn än deras föräldrar även inkluderat föräldrar med brister.


    Göran Johansson har även berättat om tystnadskulturen inom socialtjänsten, som fick till följd att en ordförande i socialnämnden under en lång tid kunde utsätta barn som denna hade placerat hos sig för sexuella övergrepp. Detta kom till kännedom för övriga politiker och tjänstemän men dessa tystade ner detta. 


  • sysop
    MRAKas skrev 2020-02-17 09:58:06 följande:
    Ursäkta, men jag läser inte alls det stycket som att varken käranden eller svaranden har någon rätt att kräva att en utredning ska ske av en av dem utsedd privat aktör.

    Vem bestämmer att det behövs? Vem bestämmer vilket organ som ska uppdras utredningen?

    Som jag läser formuleringarna så har rätten alla dessa rättigheter.

    Jag önskar verkligen att det vore som du säger, för jag delar verkligen helhjärtat dina åsikter om problemen hos socialtjänsten att hantera dessa ärenden på ett bra sätt.  

    Det är i första hand upp till parterna i vårdnadsmålet att begära att en utredning beträffande vårdnad, boende och umgänge ska utföras, tingsrätten kan dock även bestämma att så ska ske.

    Så här står det i FB
    Om det behövs utredning utöver vad som sägs i andra stycket, får rätten uppdra åt socialnämnden eller något annat organ att utse någon att verkställa den.

    Detta innebär att antingen Familjerätten kan göra dessa utredningar men även att andra kan göra detta och om det inte är familjerätten så är det rimligtvis en privat aktör.

    Jag hoppas att du förstår vad som menas i lagtexten.

    Detta sker i Sverige i dag, även om det är få som känner till det och säger man ingenting så går uppdraget av slentrian till familjerätten.

Svar på tråden Pappa i vårdnadstvist