Inlägg från: sysop |Visa alla inlägg
  • sysop

    Pappa i vårdnadstvist

    Pappasilver skrev 2019-07-14 12:01:58 följande:
    Vad tvisterna handlade om, hur de gick för er mm.

    Har läst att ca 8% av tvistemål blir till pappans fördel och de skrämmer mig..

    Det handlar inte om att jag har nåt stort hat mot deras mamma de handlar om att hennes agerande och behandling av barnen är direkt olämpligt och inte till barnens fördel.
    TS som pappa är du i underläge och behöver söka stöd hos ex. pappaföreningar för att ha någon chans.
  • sysop
    Pappasilver skrev 2019-07-14 14:21:15 följande:
    Har funderat på att göra de, deras hemsida var väldig bra, mycket info
    Giftskåneman skrev 2019-07-14 13:05:37 följande:

    Jag har hela tiden varit boendeförälder, och vi hade gemensam vårde men gick inte i längden så 2011 bestämde tingsrätten att jag skulle ha ensam vårdnad om barnen.


    Varför gick det inte längre?
    Du kan få mycket bra hjälp om du ringer och pratar med företrädare för en pappaförening, mycket mer handfast än du kan få så här.

    Vissa markanta förändringar i domslut har skett från ca 2015 men fortfarande så har mammor en mycket stor fördel i processen fram till domslut, tyvärr så brukar det lätt bli infekterat i forum att gå in på detta och då försvinner fokus från frågan.
  • sysop
    Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge (6 kap. 2 a § föräldrabalken).
    Hänsyn ska tas till barnets vilja med beaktande av dess ålder och mognad.

    Barnets bästa har sitt ursprung i barnkonventionen 3:e artikeln och återspeglas i många olika Svenska lagar
  • sysop
    Rudbeckius skrev 2019-07-14 22:24:02 följande:
    Ja, det är ju gott och väl med detta med barnens bästa. Ingen säger emot. Problemet är tolkningen - jurister och medicinare har haft invändningar mot just tolkningen och hur den ska tillämpas avseende barnens bästa.

    Socialstyrelsens m fl statliga myndigheter är svårtolkade och familjerätter och socialtjänster underbemannade och de kan knappt förklara sina metoder eller sina effekter. De läster inte på eller hänger med inom psykologin. I praktiken kommet de att lägga vuxenansvar på barn (f n fr o m 12 år, framöver sannolikt ännu yngre), eftersom de vill lyssna på barnet och stärka barnrätten på bekostnad av föräldrarätten. Jag hörde om detta härom veckan:

    Oroande rapport från Almedalen, det verkar som om farhågor besannas. Jag lyssnade på jämställdhetsminister Lundhagen och fyra kvinnor som i 45 minuter på scen menade att Barnkonventionen som kommande lag i Sverige borde innebära att 1) alla barn ska komma till tals och bli lyssnade och rejält trodda på, 2) de drog på scen i samtalen ett tjugotal exempel på psykiska övergrepp där pappa alltid var förövare och mamma och barn offer, 3) psykiska övergrepp och kränkningar ska nu bli straffbart, 4) de kloka kompetenta socialtjänsterna ska ges fler tvångsåtgärder att ta till avs psykisk misshandel, 5) jurister och medicinare har haft invändningar men det tyckte panelen var överdrivet..

    [img=undefined]
    Från och med årsskiftet blir det förhoppningsvis lite lättare då barnkonventionen i sin helhet blir egen lag, även om det förutsätter att de som arbetar inom socialtjänst/familjerätt mm faktiskt lär sig att lagstiftningen även gäller dessa yrkeskategorier.

    Tyvärr så är det många socionomer och andra som lever efter att barnets bästa har likhetstecken med deras för stunden egna subjektiva uppfattning i en för stunden valfri fråga.

    Barnets bästa har tyvärr många gånger använts för att på felaktiga grunder driva en utveckling åt ett håll som man av andra kanske inte helt sunda skäl vill.

    Vad som menas med barnets bästa återfinns i 3:e artikeln och det är det som återspeglas i lagstiftningen men tyvärr så finns det allt för många hemsnickrade förklaringar på vad det är som är just barnets bästa.
  • sysop
    Drottningen1970 skrev 2019-07-15 07:52:04 följande:
    Barnkonventionen kommer inte att göra nån skillnad. Den larvigaste lagstiftning som nånsin genomförts. Totalt tandlös. Den innebär inte att man faktiskt MÅSTE göra någonting, utan endast att man ska visa att man BEAKTAT den. Störtlöjligt.
    Det blir intressant att se vad som kommer att hända, har du läst förarbetena?

    Sverige ratificerade barnkonventionen för 30 år sedan och införde den i olika lagar, man kan hoppas att det blir tydligare med en helt egen lag.

    Framtiden får utvisa om barnens rätt kommer att stärkas eller ej 
  • sysop
    Drottningen1970 skrev 2019-07-15 09:56:31 följande:
    Mig veterligen har de juridiska instanserna som uttalat sig avrått från att barnkonventionen ska bli lag just utifrån att det inte fyller nån praktisk funktion och blir omöjligt att praktisera i sin nuvarande form. Utbildningen jag fick i barnkonventionen betonar just det att det fortfarande är fritt fram att fatta beslut som inte är till det enskilda barnets bästa så länge man dokumenterar och visar att man BEAKTAT barnets bästa i enlighet med barnkonventionen. Således totalt meningslöst.
    Jag läste dessa invändningar ganska tidigt i den här processen, sedan har det inte varit lika mycket invändningar. 

    Många länder har gjort barnkonventionen till lag så även länder nära oss.

    Har du nyligen gått en utbildning i detta ämne med tanke på att den kommer att bli lag?, det vore i så fall intressant om du skulle vilja dela med dig lite.

    Är du verksam inom familjeområdet? 
  • sysop
    MRAKas skrev 2020-02-16 00:11:15 följande:

    Hur detta med vårdnadstvister hanteras av samhället i detta land är inget annat än fullständig skandal.

    Jag är själv mitt uppe i mitt fall just nu, eller jag börjar närma mig slutet, vi har huvudförhandling om några veckor..

    Nu verkar jag haft "turen" att faktiskt få en vettigt resonerande utredare på familjerätten, så deras utrednings rekommendation går helt i linje med mitt yrkande, vilket är fortsatt gemensam vårdnad och ett växelvist boende.

    Jag är faktiskt rätt avslappnad som jag sitter nu några veckor innan huvudförhandling, jag får återkomma hur det hela landade sen efteråt.



    Om du är pappa är det bara att gratulera att du blivet en av de få i Sverige som fått en saklig och opartisk utredning via familjerätten, det vanligaste är att man som pappa blir behandlad på ett motsatt sätt när man använder sig av Familjerätten som utredare i frågan om vårdnad, boende och umgänge.


    Det brukar vara så att den enda chansen för en saklig och opartisk utredning är att låta en fristående oberoende privat aktör göra denna, vilket är fullt möjligt enligt föräldrabalken. Det som krävs är att man begär detta i Tingsrätten


  • sysop
    Drottningen1970 skrev 2020-02-16 17:49:22 följande:
    Familjerätten är ju en fristående och oberoende aktör även om den inte är privat.

    Jag har aldrig hört talas om att sådan utredningar som ju är myndighetsutövning kan göras av privata aktörer. Vem står för kostnaden?
    Nej det är den inte, det är en del av socialtjänsten
  • sysop
    Drottningen1970 skrev 2020-02-16 17:49:22 följande:
    Familjerätten är ju en fristående och oberoende aktör även om den inte är privat.

    Jag har aldrig hört talas om att sådan utredningar som ju är myndighetsutövning kan göras av privata aktörer. Vem står för kostnaden?

    Kostnaden hamnar på domstolen/staten
  • sysop
    storstadspappa skrev 2020-02-16 17:18:11 följande:
    Tänk om jag visste om att den möjligheten fanns tidigare.

    Tyvärr så är den informationen ganska väl dold och inget som presenteras om man inte själv begär det
Svar på tråden Pappa i vårdnadstvist