Snurranfian skrev 2019-07-22 11:56:26 följande:
så tokigt att det blir ????... va en emoji där
åååh grattis!!Va roligt och så många ägg!
Färska ägg är alltid mycket bättre än frysta, eftersom många av de frysta äggen överlever inte upptining.
Detta har att göra med att ett fryst ägg eller ett embryo (med många celler) tinas upp så kan de förlora celler. Men ett obefruktat ägg innehåller endast EN cell, och tappas den så dör ägget.
Ju längre embryot är odlat, dessto bättre klarar det upptining. Så det bästa är att välja färska ägg, befrukta dem och sen odla till dag 5 (Blastos). Det är mycket bättre att odla till dag 5 än till dag 3, eftersom en hel del embryon dör mellan dag 3 och 5 oavsett om de är i labbet eller i livmodern.
Så genom att odla till dag 5 så rensar man bort de svagaste som ändå inte skulle överlevt till dag 5 och alltså inte skulle resulterat i nån graviditet ändå.
Vi går hos Avaclinic i Riga och fick 13 färska ägg av donatorn. 12 befruktades och alla 12 levde dag 3, och på dag 5 gjordes PGS (kromosomanalys) på 8st blastos och 7 var normala. I Riga får man välja själv om man vill sätta in 1 eller 2.