Börja brinna i ugn?
Är det möjligt för en ugn att börja brinna inuti utan bakplåtspapper?
Är det möjligt för en ugn att börja brinna inuti utan bakplåtspapper?
Ja, men det är betydligt vanligare att saker på spisen börjar brinna.
Sätter du på mat och somnar tar det lätt eld efter någon timme.
En av de vanligaste brandorsakerna i hus
Vad är det med din besatthet av ugnar som brinner och saker som brinner i ugnar?
Jag har skrivit två inlägg efter att min lägenhet var nära att brinna upp. Kanske inte jättekonstigt att man undrar då.
Tex matrester som runnit ner/över och ligger på botten i ungen kan säkert börja brinna efter ett inte för långt tag. Det skulle jag tippa på börjar brinna fortast och lättast. Sen tänker jag att bakverk, så som kakor och bullar kanske tar eld fortare än tex maträtter. Sen kan det såklart bli elfel också.
Men om din lägenhet höll på att brinna upp, har du inte redan "beviset" på att en ugn kan börja brinna då? För jag antar att det var den som orsakade problemet?
Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra
Jag har skrivit två inlägg efter att min lägenhet var nära att brinna upp. Kanske inte jättekonstigt att man undrar då.
Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra
Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra
Förkolning och rejäl rökutveckling är nog största risken
Förkolning och rejäl rökutveckling är nog största risken
För öppen eld krävs god syretillförsel. En ugn är rätt tät, så förkolning verkar helt klart troligare.
Körde faktiskt precis en pyrolysrengöring i min ugn...tror det är 500 grader den går upp i, under ca 1,5 timme.
Fanns rejält med matrester på botten, som när ugnen var "färdig" låg som förkolnade askrester på botten..,och det är ju så det ska bli. Måste ju vara ganska bra säkerhetsmarginaler.
Antändningstemperaturen varierar ju för olika material, tidningspapper antänder vid 180 grader, vilket borde vara typ som bakplåtspapper. Men oftast är ju ugnen varmare än så när man bakar?
Tror det är ovanligt ned bränder i ugnar, har själv aldrig hört om någon som fått brand där inne (utom TS då). Precis som flera skriver så är det inte tillräckligt bra med syre där inne för att elden ska ta sig, och ugnen är ju ett "slutet" rum, vart ska elden sen ta vägen?
Torrkokning uppepå spisen med efterföljande brand är nog betydligt vanligare.
Har fått fyr på bakplåtspapper några gånger vid grillning. Aldrig någon fara.
Rätt dumt och feltänk i grunden.
Även är det så att ugnar idag har denna lösningen att bränna bort allt genom tokhet i ugnen.
Annars är väl olja det man får vara mest försiktig med, just för det kan börja brinna rätt bra.
Och om man på detta släcker fel, så kommer det bli verkligen illa.