• Glinda från Oz

    Tips på hyfsat nyttig lättlagad mat

    Jag har fastnat i samma hjulspår och skulle behöver lite nya idéer på mat som är gott, går hyfsat snabbt att göra och är någorlunda nyttig. Jag äter gärna vegetariskt, men kött och fisk går bra också. Det här är vad jag ofta gör nu:

    Sallad med blandande bönor (i tetrapack) fetaost, och olika grönsaker t.ex broccoli, majs, ärtor, oliver, groddar, paprika, tomat mm

    Keldas färdiga soppa med något i så det blir mer mattigt, t.ex thaisoppan med kyckling och knäckebröd till

    Makrill i tomatsås, kryddor, grönsaker och pasta

  • Svar på tråden Tips på hyfsat nyttig lättlagad mat
  • klyban

    Makrillen är tillagad med värme, tillsatt flertal råvaror.
    Bönorna är tillagad i värmen, tillsatt en del också, beroende på böna.
    Soppan lika så.
    Det är samtliga halv/helfabrikat, finns inget att säga överhuvudtaget om denna del.
    Vi kan, men hoppas inte, då det kommer helt förstöra tråden fullständigt.
    Och det är diskutera varför vi inte slaktar sin egen kossa och maler sitt eget mjöl, om nu man ska göra mat ifrån grunden.

    Vill du ha nått enkelt och gott, så gör man tomatsås, spagetti och parmesan.
    Lök, vitlök fräsen försiktigt i 10min utan ta färg.
    I med tomater, låt puttra MINST 20min, men helst mer.
    Krydda av med salt, svartpeppar och 1tsk socker per burk tomater.
    Mixa, blanda med spagettin och rejält med parmesan(även en del till servering).
    En del kokar sin tomatsås i massor av timmar, men man säger 20min är absoluta minimum.
    Men sikta på 1h så blir det väldigt bra.

    Eller så gör du den jag ska göra snart, som är nästa samma, fast med blomkål och pennepasta istället.
    Denna ska inte mixas.
    Blomkålen ska vara ordentligt al dente eller vad man nu säger, nästan krispig inuti.
    Lättast är koka blomkålen i lätt saltat vatten i 3min, då är det rejält krispig.
    Och sen med värmen ifrån pastan så går den lite längre, men fortfarande lätt krispig.
    Och nu när det ibland dyker upp billig sparris, så kan man köra sparrisgratäng.
    Om den är intressant så kan jag skriva upp det receptet, då den har lite moment som kanske bör följas.
    Den är pennebaserad, ricotta, sparris och en massa parmesan här med Skrattande
    Pparmesanen blandas med ägg och häller över gratängen, sen bra gratineras och äts.
    Galet gott om man gillar sparris((som ska vara färsk = ej burk), en rätt som inte görs gärna på vintern, då priserna på sparris kan vara rätt brutala ibland då.

  • EnAnonumius
    Glinda från Oz skrev 2017-06-15 18:06:34 följande:
    Makrill i tomatsås, kryddor, grönsaker och pasta
    Ha ha jag trodde jag var ganska så ensam om den idén. Fast jag har nudlar i stället för pasta.
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • klyban
    EnAnonumius skrev 2017-06-16 17:01:04 följande:
    Ha ha jag trodde jag var ganska så ensam om den idén. Fast jag har nudlar i stället för pasta. smile2.gif

    Man hör den ibland.
    Älskar makrill i tomatsås, citron och rejält med vitpeppar på nån macka.
    Men gillar den inte varm alls.

  • taquine
    klyban skrev 2017-06-16 17:47:02 följande:

    Man hör den ibland.
    Älskar makrill i tomatsås, citron och rejält med vitpeppar på nån macka.
    Men gillar den inte varm alls.


    Ibland är det gott varmt, polarbröd , makrill i tomatsås , västerbottenost eller dyl och en skivad tomat . In i ugn eller micro några minuter.

    När jag vill ha en snabb middag/lunch så sätt på pastavatten , skiva purjo och skinka, släng i stekpanna tillsammans med en burk champinoner samt creme fraiiche och en klick stark senap. Ät med valfri pasta;)Mums...och inte speciellt onyttigt.
    Goodness me
  • Glinda från Oz
    klyban skrev 2017-06-16 16:32:01 följande:

    Makrillen är tillagad med värme, tillsatt flertal råvaror.

    Bönorna är tillagad i värmen, tillsatt en del också, beroende på böna.

    Soppan lika så.

    Det är samtliga halv/helfabrikat, finns inget att säga överhuvudtaget om denna del.

    Vi kan, men hoppas inte, då det kommer helt förstöra tråden fullständigt.

    Och det är diskutera varför vi inte slaktar sin egen kossa och maler sitt eget mjöl, om nu man ska göra mat ifrån grunden.

    Vill du ha nått enkelt och gott, så gör man tomatsås, spagetti och parmesan.

    Lök, vitlök fräsen försiktigt i 10min utan ta färg.

    I med tomater, låt puttra MINST 20min, men helst mer.

    Krydda av med salt, svartpeppar och 1tsk socker per burk tomater.

    Mixa, blanda med spagettin och rejält med parmesan(även en del till servering).

    En del kokar sin tomatsås i massor av timmar, men man säger 20min är absoluta minimum.

    Men sikta på 1h så blir det väldigt bra.

    Eller så gör du den jag ska göra snart, som är nästa samma, fast med blomkål och pennepasta istället.

    Denna ska inte mixas.

    Blomkålen ska vara ordentligt al dente eller vad man nu säger, nästan krispig inuti.

    Lättast är koka blomkålen i lätt saltat vatten i 3min, då är det rejält krispig.

    Och sen med värmen ifrån pastan så går den lite längre, men fortfarande lätt krispig.

    Och nu när det ibland dyker upp billig sparris, så kan man köra sparrisgratäng.

    Om den är intressant så kan jag skriva upp det receptet, då den har lite moment som kanske bör följas.

    Den är pennebaserad, ricotta, sparris och en massa parmesan här med

    Pparmesanen blandas med ägg och häller över gratängen, sen bra gratineras och äts.

    Galet gott om man gillar sparris((som ska vara färsk = ej burk), en rätt som inte görs gärna på vintern, då priserna på sparris kan vara rätt brutala ibland då.


    På vilket sätt är krossade tomater mindre halvfabrikat än bönor på burk? Jag pratar om vanliga bönor utan tillsatser här, inte vita bönor i tomatsås. Och köpt pasta är väl halvfabrikat om något och ost är absolut ett helfabrikat.

    Som jag sa bad jag om något SNABBT, något som ska koka i en timme är inte snabbt. Står du själv i köket 1 1/2-2 timmar per kväll?
  • Glinda från Oz
    EnAnonumius skrev 2017-06-16 17:01:04 följande:

    Ha ha jag trodde jag var ganska så ensam om den idén. Fast jag har nudlar i stället för pasta.


    Det måste jag testa.
  • senalena

    Köp tofu (som du kan steka) sedan Uncle Ben's Tikka Masala i burk.
    Skiva en lök, en röd paprika och koka ris. Tar ca 10minuter och är supergott. Häll på en näve jordnötter eller cashewnötter.

  • Anonym (Freja)

    Tomatsås behöver absolut inte kokas i en timma för att bli bra. Gör ofta min egen tomatsås och brukar aldrig koka den så länge.

    Du kan testa göra linssoppa, bönpasta + valfri sås + mozzarella i småbitar, eller wraps med valfri fyllning. Rostad eller ångkokad sötpotatis är också jättegott. Butternut squash likaså.

    Jag brukar ha ugnsrostade kikärtor, hummus och kale chips till typ allt. Går fort, och är nyttigt. Gör ju också de flesta andra maträtter lite roligare.

  • klyban
    Glinda från Oz skrev 2017-06-16 21:57:35 följande:
    På vilket sätt är krossade tomater mindre halvfabrikat än bönor på burk? Jag pratar om vanliga bönor utan tillsatser här, inte vita bönor i tomatsås. Och köpt pasta är väl halvfabrikat om något och ost är absolut ett helfabrikat.

    Som jag sa bad jag om något SNABBT, något som ska koka i en timme är inte snabbt. Står du själv i köket 1 1/2-2 timmar per kväll?

    Detta är ett måste, då det inte finns tomater som har den kvalitén som man kan önska.
    Det är knapp på sommaren man kan köpa tomater som håller tillräckligt kvalité.
    Enda för lösa detta är att odla själv, och det gör jag(dock går det jävligt trögt i år pga kylan som var lång i vår och försommar).
    Och vad är det som säger jag inte gör mina egna krossade tomater?


    Och det gör jag, men inte så mycket jag skulle önska.

    Det går snabbt och laga tomatsås, det ar väl 3min och skala hacka lök, något mindre med vitlöken, 2-3min i tid att lägga på lök/vitlöken och fräsa den.
    5min på att få fart på tomaterna, sen räcker med ett rörande.
    Sen ser jag du har stora svårigheter och läsa in vad jag skriver.
    Eller tycker du det var otydligt att man kan köra tomatsåsen i 20min?

    Resten av tiden kan man göra annat.


    Vet folk tex inbillar man inte kan göra revben på grillen bara för det tar 4 timmar, för såååå låååång tid vill man inte lägga på matlagning,
    Medans allt man gör är dra silverskinn, smetar på senap och sen rub, sen lägger man ca2min i timman och resten av tiden kan du göra vad faan du vill.
    Detta här man även med långkok "Åhhhh det tar så långt tid med långkok".
    Har inte ens susning folk inbillar sig såna här saker.
    Sen visst kan långkok vara väldigt arbetsintensivt också, men kommer dock alltid till en punkt där det sköter sig själv dock.
    Och har man en crock-pot, så behöver man inte ens hälsa på och röra i bottet då och då.

    Ja, jag lägger mycket tid i köket, väldigt mycket.
    Men har inget emot och dra köpa mig en pizza eller mc heller.


     


    En som blivit en barnfavorit, som jag hitta på när jag var 10.
    Det är knaperstekta bacon, ta bort, frästa superfinhackad lök i baconfettet en kort stund.
    I med en lite vatten, reducera nån minut, en rejäl skvätt med heinz och avsluta med kräm fräs.
    Och sen tar man bort det från plattan när första bubblorna kommer, då detta er en annan smak om man kokar cräm fräsen.
    Och under tiden har man kokat spagettin.
    Ofta hinner man före spagettin, så en snabb en.

    Jag mjölkar inte kossan och syrar mjölken till cräm fräs, om nu du undrar hahahah Flört
    Dock har jag försökt par ggr, men aldrig fått till det så bra(på BÄGGE).

  • klyban
    Anonym (Freja) skrev 2017-06-17 00:50:03 följande:
    Tomatsås behöver absolut inte kokas i en timma för att bli bra. Gör ofta min egen tomatsås och brukar aldrig koka den så länge.

    Du kan testa göra linssoppa, bönpasta + valfri sås + mozzarella i småbitar, eller wraps med valfri fyllning. Rostad eller ångkokad sötpotatis är också jättegott. Butternut squash likaså.

    Jag brukar ha ugnsrostade kikärtor, hummus och kale chips till typ allt. Går fort, och är nyttigt. Gör ju också de flesta andra maträtter lite roligare.

    Det jag sa att det krävs 20min, 1h var valfritt.
    Kokar själv den sällan 1h, då jag gör denna som snabbmat och plus pga den är en lågarbetsintensiv rätt och snabb.
    Man kan göra den nästan lika snabbt som det tar koka upp och koka spagettin.
    För mig är detta snabbt.

    Men ta du och diskutera detta med tomatsås med en som har en puritansk syn på tomatsås.
    Du kommer dunka huvudet i väggen, för här pratar vi inte om någon snabbt som 1h, en del pratar om dygn där.
    Och du har alltid fel också i dessa diskussioner, så skippa en sådan diskussion Flört
    Finns en annan rätt som en del är galet jobbiga med också och det är carbonara.
    Det kan nå en aggressiv nivå när vi har flera som kommer in och minsann att just deras de gör är en äkta carbonara.
    Själv är jag inte så knusslig på den, så kan göra med grädde eller äggulor, då det är gott bägge.

Svar på tråden Tips på hyfsat nyttig lättlagad mat