Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    Tips på hyfsat nyttig lättlagad mat

    Jag har fastnat i samma hjulspår och skulle behöver lite nya idéer på mat som är gott, går hyfsat snabbt att göra och är någorlunda nyttig. Jag äter gärna vegetariskt, men kött och fisk går bra också. Det här är vad jag ofta gör nu:

    Sallad med blandande bönor (i tetrapack) fetaost, och olika grönsaker t.ex broccoli, majs, ärtor, oliver, groddar, paprika, tomat mm

    Keldas färdiga soppa med något i så det blir mer mattigt, t.ex thaisoppan med kyckling och knäckebröd till

    Makrill i tomatsås, kryddor, grönsaker och pasta

  • Svar på tråden Tips på hyfsat nyttig lättlagad mat
  • Glinda från Oz
    klyban skrev 2017-06-16 12:01:17 följande:

    Börja laga lite mer från grunden, så slipper du dessa halv/helfabrikat som kan bli rätt tråkiga i längden.


    Istället för att komma med pekpinnar får du gärna komma med tips! Det ända hel/halvfabrikatet jag räknade upp är dessutom keldasoppan.
  • Glinda från Oz
    klyban skrev 2017-06-16 14:59:44 följande:

    Det är ingen pekpinne, utan ett råd att få en roligare mat.

    Du sa även makrill i tomatsås.

    Du sa även böner i tetrapack.

    Och med soppan, så var det tre, det var därför jag skrev så .

    Men som sagt vad, det är ett råd ingen pekpinne.För hade et varit en pekpinne, så hade jag klagat på vad du äter för halv/helfabrikat.

    Men ser inget att anmärka på med de du tog upp.


    Bönor i tetrapack och makrill är varken hel- eller halvfabrikat. På vilket sätt blir det bättre om jag köper torra bönor och blötlägger och kokar själv?

    Jag kan inte se att du kom med något råd alls, jag såg inget mattips i ditt inlägg.
  • Glinda från Oz
    klyban skrev 2017-06-16 16:32:01 följande:

    Makrillen är tillagad med värme, tillsatt flertal råvaror.

    Bönorna är tillagad i värmen, tillsatt en del också, beroende på böna.

    Soppan lika så.

    Det är samtliga halv/helfabrikat, finns inget att säga överhuvudtaget om denna del.

    Vi kan, men hoppas inte, då det kommer helt förstöra tråden fullständigt.

    Och det är diskutera varför vi inte slaktar sin egen kossa och maler sitt eget mjöl, om nu man ska göra mat ifrån grunden.

    Vill du ha nått enkelt och gott, så gör man tomatsås, spagetti och parmesan.

    Lök, vitlök fräsen försiktigt i 10min utan ta färg.

    I med tomater, låt puttra MINST 20min, men helst mer.

    Krydda av med salt, svartpeppar och 1tsk socker per burk tomater.

    Mixa, blanda med spagettin och rejält med parmesan(även en del till servering).

    En del kokar sin tomatsås i massor av timmar, men man säger 20min är absoluta minimum.

    Men sikta på 1h så blir det väldigt bra.

    Eller så gör du den jag ska göra snart, som är nästa samma, fast med blomkål och pennepasta istället.

    Denna ska inte mixas.

    Blomkålen ska vara ordentligt al dente eller vad man nu säger, nästan krispig inuti.

    Lättast är koka blomkålen i lätt saltat vatten i 3min, då är det rejält krispig.

    Och sen med värmen ifrån pastan så går den lite längre, men fortfarande lätt krispig.

    Och nu när det ibland dyker upp billig sparris, så kan man köra sparrisgratäng.

    Om den är intressant så kan jag skriva upp det receptet, då den har lite moment som kanske bör följas.

    Den är pennebaserad, ricotta, sparris och en massa parmesan här med

    Pparmesanen blandas med ägg och häller över gratängen, sen bra gratineras och äts.

    Galet gott om man gillar sparris((som ska vara färsk = ej burk), en rätt som inte görs gärna på vintern, då priserna på sparris kan vara rätt brutala ibland då.


    På vilket sätt är krossade tomater mindre halvfabrikat än bönor på burk? Jag pratar om vanliga bönor utan tillsatser här, inte vita bönor i tomatsås. Och köpt pasta är väl halvfabrikat om något och ost är absolut ett helfabrikat.

    Som jag sa bad jag om något SNABBT, något som ska koka i en timme är inte snabbt. Står du själv i köket 1 1/2-2 timmar per kväll?
  • Glinda från Oz
    EnAnonumius skrev 2017-06-16 17:01:04 följande:

    Ha ha jag trodde jag var ganska så ensam om den idén. Fast jag har nudlar i stället för pasta.


    Det måste jag testa.
Svar på tråden Tips på hyfsat nyttig lättlagad mat