Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Vad är bra med mångkultur?

    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-27 15:59:32 följande:
    Nej, England tog emot tiotusentals "vanliga" människor från det (från deras synsätt) barbariska norden. Men du kanske tycker att England upphörde att existera i och med Danelagen? Brittisk kultur tvärdog och blev övertagen av skandinavisk kultur?

    Spanien påverkades ironiskt nog mindre än andra länder eftersom de såg morerna som fiender. De hade, kan man säga, en SD-lik inställning till monokultur. De tog inte till sig det goda som morerna faktiskt hade att erbjuda - så till den grad att när de katolska kungarna kickade ut de sista moriska trupperna, så började de med en religiös och etnisk rensning av guds nåde (pun not intended), och bidrog till skapandet av inkvisitionen. Det var en utveckling som trots allt guld som snart skulle strömma från amerika ledde till en stagnation och nedgång för landet. Spaniens gyllene era ("el siglo de oro") räckte bara så länge som guldet inte föll i värde på grund av mättnad på marknaden. Så fort guldets värde föll, föll också det monokulturella Spanien som en kägla. De hade kickat ut alla judar och morer som inte ville anpassa sig till deras monokultur, och med det sågade de grenen de satt på.

    Samtidigt blomstrade andra riken som tagit emot dessa judar och morer, de som tagit lärdom och vågat öppna sig för dessa grupper.
    Ska jag tolka detta som ett erkännande av att det finns brittisk kultur, svensk kultur m.fl. och att de räknas som just det trots influenser från andra kulturer?
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-27 15:59:32 följande:
    Som jag redan sagt många gånger - mångkulturer överlever, monokulturer fallerar. Det är historisk norm. Monokultur är den sociala och intellektuella motsvarigheten till inavel. Och vi vet alla hur nyttigt det är.
    Har du några belägg för detta?

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-10-26 19:55:41 följande:
    Om du och andra återkommande går på fotbollsmatcher för att slå fotbollsmotståndare på käften så kan det vara en del av en kultur.

    Själv så är jag för mångkultur, för demokrati, för religionsfrihet men mot alla typer av våld och förtryck mot andra människor.
    Fast nu är det så att mångkulturalism innebär en acceptans för all kultur som står i motsats till det du säger dig vara för, det kan du aldrig komma ifrån.
    Så fort du vill välja vilka kulturella influenser du vill acceptera så är du egentligen för monokultur eftersom det är din kultur som är styrande för vad du finner acceptabelt.
  • Tom Araya
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-26 22:13:59 följande:
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-26 22:13:59 följande:
    Fast du höll ju med nattuv om att man inte kunde plocka russinen ur kakan? Nattuvs argument var att om man accepterade främmande kulturer så accepterar man lite automagiskt ALLT som sker i den kulturen. Rimligtvis måste det då också gälla sportkulturen - accepterar sportkulturen så accepterar man ALLT som sker i den, inklusive våldet, och enda alternativet är då att förkasta ALL sportkultur. Enligt nattuv.
    Fast du höll ju med nattuv om att man inte kunde plocka russinen ur kakan? Nattuvs argument var att om man accepterade främmande kulturer så accepterar man lite automagiskt ALLT som sker i den kulturen. Rimligtvis måste det då också gälla sportkulturen - accepterar sportkulturen så accepterar man ALLT som sker i den, inklusive våldet, och enda alternativet är då att förkasta ALL sportkultur. Enligt nattuv.
    Monokultur innebär att de som lever inom den i högre grad väljer hur kulturen påverkas medan en mångkultur inte kan göra det. 
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-10-28 08:02:54 följande:
    Vad har du för källa för detta påstående?
    Behövs det någon källa? Det är så det fungerar.
  • Tom Araya
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-28 12:02:21 följande:
    Hur tänker du då? Och folk "väljer" inte hur kulturen påverkas.
    Jo, till stor del gör vi det. Det är ingen slump att vår kulturella utveckling nått dit den är utan det är för att tillräckligt många människor har velat ha och kämpat för den utvecklingen.
  • Tom Araya
    Wench85 skrev 2016-10-28 09:29:13 följande:

    Jag tror att 99% av all positiv samhällsutveckling som skett är tackvare mångkultur och kulturellt utbyte och jag skulle inte vilja stoppa den utvecklingen för allt i världen.

    Om vi tittar på Sverige exempelvis och funderar på hur det område som är Sverige skulle se ut utan "mångkultur", migration, handel och kulturellt utbyte...


    Ca 10 000 f.Kr. och ett par tusen år framåt började människor domesticera grödor och djur i böridga halvmånen, och etablera städer och stadsstater i Bördiga halvmånen i Mellanöstern (inkl dagens Libanon, Syrien, Israel, Palestina mm)


    3000 f.Kr. utvecklades skriftspråket i Mesopotamien och Egypten. När de semitiska språken utvecklades kom skriftspråk med alfabet i en form som liknar det vi känner. När feniceerna fram till cirka år 300 f. Kr. var världens ledande handelsfolk spreds deras skriftkonst över världen och lade grunden för bl a grekiskan och det latinska alfabetet. Naturligtvis var det även annan kultur som blandades och utvecklades med ett så framstående resande folk - grunden för järnåldern lades genom handel med järn, skeppsbyggarkonst, samhällsbygge, skattesystem, vinhandel...


    Och demokrati, det är ju en härlig grej, inte sant? Runt 2000 f.Kr. började folkförsamlingar utvecklas i Grekland och Assyrien. Under de första århundrandena av vår tideräkning utvecklades nuvarande Grekland från feodalism till demokrati (åtminstone för män och utifrån förmögenhet.

    Eller ta mer moderna exempel, industrialiseringen! Engelska Spinning Jenny som inledde det hela på 1700-talet och som möjliggjorde att en arbetare kunde producera tyg motsvarnde tidigare åtta arbetares produktion. Eller ångmaskinen som möjiggjorde att kraften mångdubbubblades och helt revolutionerade industriell verksamhet - sjöfart, gruvbrytning... 

    Datorerna, vad hade Sverige varit utan tekniken?  Vad hade vi varit utan input från fransmännen och tyskarna som började experimentera med räknemaskiner. 


    Utan mångkultur skulle Sverige, och världen, ha varit så mycket mer begränsat. En idé, en tanke, en uppfinning, ett system som började på en plats har genom att blandas och utvecklas och spridas etc blivit oändligt mycket mer och bättre. Självklart är det en förutsättning för att mänskligheten ska kunna fortsätta utvecklas. 


    Du gör misstaget att likställa globalt utbyte med mångkultur, det är helt fel.
  • Tom Araya

    Mångkulturens Göteborg...


    Utbrett hedersförtryck mot flickor i Göteborg
    Göteborg Åtta av tio tillfrågade flickor kontrolleras hårt av sina föräldrar och många får inte åka på klassresor, gå på bio eller välja partner själva. Undersökningen Tolvhundra visar att hedersförtrycket mot flickor är utbrett i Göteborgs förorter.

    "Sorgligt att vi inte kommit längre"

    Tidigare studier har visat att hedersförtryck förekommer i större utsträckning bland personer med utländsk bakgrund. 2015 visade till exempel en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att enbart 69 procent av unga med utländsk bakgrund får vara ihop med vem de vill, jämfört med 93 procent av de unga med svensk bakgrund.

    www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/utbrett-hedersf%C3%B6rtryck-mot-flickor-i-g%C3%B6teborg-1.3908432


  • Tom Araya
    Mer av mångkulturens Göteborg...

    Studie: Var tionde elev stöttar religiösa extremister
    Göteborg Mer än var tionde tillfrågad elev i Göteborgs förorter sympatiserar med IS, jihadister eller liknande religiösa extremister. Det visar en undersökning som GP tagit del av. ? Jag blev helt chockad när jag såg resultatet. Jag hade kanske tippat på någon procent. Det finns inga ord, säger Guluzar Tarhan Selvi, tillförordnad projektledare på Varken Hora eller Kuvad.

    www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/studie-var-tionde-elev-st%C3%B6ttar-religi%C3%B6sa-extremister-1.3908356
  • Tom Araya
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-28 14:57:00 följande:
    Nope. Vi har kämpat för politiska beslut, för avskaffandet av regler och lagar, kulturen har bara följt efter. När agan avskaffades var det faktiskt MOT folks vilja i Sverige, idag skulle få föräldrar våga säga att de vill aga sina barn.

    Jag skulle påstå att kulturen är grunden till förändringarna. Utan kulturen skulle inte ens förändringarna kommit på tal och ej heller mottagits på ett positivt sätt.

    Sedan är det oerhört svårt att få aktuell generation att helt ändra attityd till något de själva blivit fostrade och levt efter som en självklarhet. Detta ser man inte minst i integrationsprocessen för immigrerade.

    1965 visade en undersökning att 53% ansåg att aga var nödvändigt, siffror som stadigt sjunkit sedan dess.
    1966 ändrades lagen så att föräldrar inte längre hade rätt att använda aga.
    1971 hade siffran för de som ansåg aga vara nödvändigt sjunkit till 35%
    1979 ändrades lagen igen så att det uttryckligen var förbjudet med aga.

    Källa:

    Samhället och barnaga - rättssociologisk fallstudie om det samhälleliga genomslaget av förbudet mot aga av barn.


    Av Jacob Falk

    lup.lub.lu.se/luur/download&recordOId=4498975&fileOId=4498983



Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?