Inlägg från: Anonym (laban) |Visa alla inlägg
  • Anonym (laban)

    Vill att bonusbarnen delar rum så våra gemensamma får egna rum...

    Holma skrev 2016-05-01 22:18:24 följande:

    Hur vet du att 20 åringen inte ansträngt sig med att söka jobb ?


    Förklara gärna för mig varför man inte kan ställa krav på en ung vuxen individ? Vilka skador tror du att det kan åsamka?
  • Anonym (laban)
    annananonym skrev 2016-05-02 07:44:14 följande:

    Om ts vill kasta ut 20 åringen så får hon köpa ett boende till denne samt betala hyran tills 20 åringen får jobb och bli självförsörjande. Då kan hennes unge få ta rummet bäst den vill - problemet löst och alla nöjda och glada!


    Varför det?
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 07:40:36 följande:

    Slutar man vara nåns barn för man fyller 18 år o blir myndig ?

    Mina barn kommer alltid att vara mina barn o jag är min mammas o pappas barn fast jag är över 40 år .

    Min äldsta är mitt barn , han är 21 år men ändå mitt barn o jag finns alltid där om han behöver mig vad det än gäller .


    Men man ställer väl lite ändå lite åldersadekvata krav på sina barn. Eller skulle du fortfarande torka röven på din 21-åring om hen inte iddes själv?
  • Anonym (laban)
    Anonym (apan) skrev 2016-05-02 08:08:07 följande:

    Har inte haft möjlighet att vara här inne och ser att det har kommit många kommentarer.. 

    Blir helt bestört hur vissa av er tänker. Rent spontant känner jag vissa hakar upp sig om att det gäller bonubarn. Om alla 4 barnen hade varit gemensamma, hade ni även du tyckt att barn som är i 20 års åldern och som inte är hemma så ofta ska få egna rum medans barn som har mer saker och leker mer inte behöver ytan?


    Jag tycker inte att man ska låta de två äldsta barnen dela rum bara för att de bor varannan vecka. Det är ingen rättvis princip.

    Däremot tycker jag att det äldsta barnet kan bo i vardagsrummet eftersom han är vuxen. De fyra barnen har alla lika stort behov av eget rum men den äldsta är gammal nog för att tillfredsställa sina egna behov. Vill han ha mer än basic logi så får han lov att skaffa eget boende alternativt betala hyra hemma så att familjen kan flytta till större boende där alla kan få eget rum.
  • Anonym (laban)

    En förälder som låter status quo råda i sånt här fall unnar en vuxen människa lyx på bekostnad av ett litet barn.

  • Anonym (laban)
    Påven Johanna skrev 2016-05-02 13:26:49 följande:

    Vi hade inte flyttat ihop om vi inte hade löst bostadsfrågan på ett sätt som optimerade alla involverades situation (nu var det inte svårt för oss eftersom vi kan köpa oss det vill vi ha).

    Jag begriper förstås att det inte är lätt för alla att köpa sig (eller byta till sig eller vad folk som bor i allmännyttan gör) den bostad de vill ha eller behöver. Det jag inte begriper är att de trots det flyttar ihop och sedan tycks bli både förbluffade och irriterade över de problem det för med sig. 


    Bonusfamiljer blir alltid dubbelt så stora i ett samhälle där barnen generellt bor växelvis efter att föräldrarna skilt sig.

    Familjernas ekonomier har inte vuxit sig dubbelt så stora bara för att de slutat leva i kärnfamiljer. Inte heller har bostadsytan i landets bostäder förändrats. Det innebär strukturella problem för bonusfamiljer att hitta och ha råd med boenden sina nyfamiljer.

    Är det rimligt eller önskvärt att förvänta sig att föräldrar slutar bilda nya familjer och hushåll? Nja, knappast. Det känns mer rimligt att människor accepterar att nyfamiljslivet ofta innebär en sänkning av boendestandarden. Med tanke på att boendestandarden i sverige länge varit bland den högsta i världen så är en viss sänkning givetvis inte hela världen. Klarar folk i spanien och korea att leva lite mindre gör folk i sverige givetvis också det.

    Men en sänkning i boendestandarden kräver nya lösningar för att bli optimal. Nyfamiljer måste nog acceptera att alla familjemedlemmar nödvändigtvis inte kan få egna rum (kan lika gärna vara föräldrarna som inte får eget rum).. Kanske behöver de bygga om sina bostäder för compact living. Dessutom behöver föräldrar kanske höja förväntningarna och kraven på sina barn att de ska flytta ut tidigare.
  • Anonym (laban)

    En lösning är att föräldrarna flyttar ut i vardagsrummet så att de två yngsta också får egna rum.

  • Anonym (laban)
    Flickanx2 skrev 2016-05-02 13:57:45 följande:

    Om det finns barn som är det varannan vecka, så tycker jag att de borde kunna dela rum. De barn som bor hos er alltid har ett större behov av att ha egna rum. Jag förstår att även de andra barnen har de behoven, men nu är det ju som det är och det finns inte rum till alla. Så mitt råd blir att de som bor där minst får dela rum... De är ju så pass stora också så det förstår nog, bara man pratar igenom det med dem så att det inte är några oklarheter till varför ni gör som ni gör. Så att de inte känner sig osidosatta, utan förstår problematiken. Ja, det är som jag tänker i alla fall :) 


    Tänk om de delar rum hos mamman. Tycker du fortfarande att man kan tänka som du?
  • Anonym (laban)
    Anonym (Vienna) skrev 2016-05-02 14:28:50 följande:

    Men nu är det inte så i ts fall. Åvad då tänk om de delar rum hos mamma, under minst 8 år har det troligen inte behövt dela rum hos pappa iaf. Medan deras syskon har behövt det i 8 år. Borde det inte vara dax då att "bytas av" så det blir lite mer rättvist för ALLA? 


    Föräldrar har både en moralisk och juridisk skyldighet att tillgodose sina barns behov. Barns behov av eget rum ökar i takt med deras ålder. I och med det ökar också föräldrarnas skyldighet att tillgodose barnen egna rum i takt med att barnen blir äldre.

    Om en familj har för få rum i förhållande till familjens storlek har de i första hand en skyldighet att tilldela egna rum till de äldre barnen i familjen.

    Den här familjen har gjort helt korrekt när de hittills låtit de två yngsta dela rum.

    MEN föräldrars skyldighet att tillgodose barns behov upphör juridiskt den dagen barnens blir myndiga och moraliskt den dagen barnen klarar av att ta hand om sig själva. Dessa två sammanfaller ofta då normala barn som är myndiga och har gått ut gymnasiet allra oftast klarar av att ta hand om sig själva.

    Föräldrars skyldighet att tillgodose sina omyndiga barns behov är mycket mycket större än vad deras skyldigheter att tillgodose sina vuxna barns behov. Om en familj har för få rum i förhållande till familjestorleken bör de tilldela egna rum till de omyndiga barnen.

    Föräldrarna i det här fallet gjorde helt rätt tidigare men gör det inte längre då de fortsätter att tillgodose det äldsta barnets, som hunnit bli vuxen, behov på bekostnad av de två yngstas behov.

    Det enda rätta är antingen att föräldrarna flyttar ut till vardagsrummet så att alla barnen får eget rum. Eller att det äldsta barnet som numera är vuxen flyttar ut i vardagsrummet så att alla de yngre syskonen kan få eget rum.
  • Anonym (laban)
    Påven Johanna skrev 2016-05-02 14:50:38 följande:

    Ja, jag tycker att det är rimligt att låta bli att flytta samman om man inte kan ordna optimala lösningar för alla som ska bo ihop. I sådana fall anser jag att särboskap är att föredra. 

    Men visst, om folk skulle vara nöjda med sänkningen av boendestandarden och vara noga med att finna kreativa nya lösningar så kan det ju kanske fungera. Men något sådant ser jag aldrig här - här är det ju bara gnäll och missnöje från de vuxna (som själva valt partnern och boendet, till skillnad från ungarna). 


    Optimala lösningar? Det är ett relativt begrepp. Optimalt under omständigheterna? Eller det absolut bästa?
  • Anonym (laban)
    Anonym (apan) skrev 2016-05-02 14:34:21 följande:

    Det är inget alternativ..


    Varför inte? Bryr ni er inte om era barn?
  • Anonym (laban)
    Anonym (Vienna) skrev 2016-05-02 15:50:56 följande:

    Fast i detta fallet är ju de två yngre gemensamma. Dvs dem fanns inte då de flyttade ihop. Flyttar man ihop med barn båda två från början, så tycker jag det är sjlvklart att man letar ett boende som passar den familjen nr man ändå letar ett boende att flytta till....men ja av ngn anledning har de inte kunnat flytta till större? Men jag anser ändå att 20-åringen nu får stå åt sidan, I minst 11 år om de är samma boende, har de haft egna rum hos dem, dvs från när de var 5 och 9 år. Nu tycker jag faktiskt att det är deras 8 och 11 åring som skall få den möjligheten också. 20-åringen är vuxen och antingen kan denne dela med 16-åringen eller vardagsrummet, eller dela med de andra vuxna som då sover i vardagsrummet varannan vecka. På något sätt så är man vuxen, i 20 år har pappan erbjudit boende åt "barnet" och troligtvis har denne alltid haft eget rum. Nu är även 8 åringen och 11-åringen pappans och han borde bry sig om deras behov som större barn nu och hans ansvar som vårdnadshavare för dem är betydligt större än 20-åringen som är vuxen. 


    Fast jag tycker inte att man ska offra 16-åringen än. Han är den av det barnet som har störst behov av eget rum då han är äldst av barnen*.

    *20-åringen är någons barn men numera ett vuxet barn
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 18:09:00 följande:

    Är det inte svårt att få jobb som timmis ? Nähä då kan man ju undra varför så många som söker inte får ? Här krävs pågående utb eller utb inom vården tex för att få jobba på timmar ?

    Vad finns det att söka på timmar om man är kille som tex gått fordon , industri mm?


    Det är brist på utbildad personal. En stor del av personalen inom hemtjänsten och på äldreboenden är helt outbildade. Det går alldeles utmärkt att hitta jobb där utan utbildning.

    Men det är egentligen helt irrelevant. Är man driftig så går det att hitta jobb även om man är ung. Oftast börjar man med ett skitjobb men det ger arbetslivserfarenhet och det ena leder snabbt till det andra och bättre jobb.

    Sedan är det inte ett dugg svårare för en 20-åring att hitta sitt första jobb än för en 23-åring. Tvärtemot är det svårare ju äldre man blir. Ju snabbare man kommer igång desto bättre ser det ut i arbetsgivarens ögon när de rekryterar.
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 16:08:05 följande:

    Så när man är 20 år o bor i under samma tak då räknas man inte . Kul för den stackarn att känna .


    Ja sånt är livet. När man blir vuxen får man försöka stå ut med ångesten över att behöva klara sig på egen hand ;)
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 16:08:05 följande:

    Så när man är 20 år o bor i under samma tak då räknas man inte . Kul för den stackarn att känna .


    Hur tror du det känns för 8-åringen och 10-åringen att inte räknas??

    De har ju inte ens möjligheten att flytta hemifrån om de skulle bli ledsna över att känna sig mindre viktiga.
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 20:17:02 följande:

    Nu krävs det ju en del för att bo själv o alla har inte den möjligheten vid 20 år


    Nä och därför kan föräldrarna vara schyssta och erbjuda honom att slagga på soffan ute i vardagsrummet tills han klarar sig själv.
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 20:16:12 följande:

    Dom vet ju inget annat än att bo två i samma rum så skillnaden är stor , 20 åringen kanske inte heller har möjlighet att flytta än ?

    Att be en 20 åring bo ihop med sitt 16 åriga syskon efter att ha haft eget rum i många år är värre än att dom små får dela ett tag till


    Menar du att 20-åringen skulle kunna må dåligt över att förlora sitt rum? Ja sånt är livet ibland. Men på vilket sätt skulle det vara föräldrarnas fel? Är man vuxen har man dels skyldighet att själv fixa sitt eget liv och dels en skyldighet att kunna lyfta sitt eget mående när man mår dåligt.

    En ung vuxen som inte klarar något av det är faktiskt hämmad i sin utveckling. Vore det inte bättre om föräldrarna hjälper och stöttar honom att bli självständig både ekonomisk, praktiskt och känslomässigt istället för att fortsätta hämma hans utveckling?
  • Anonym (laban)
    Holma skrev 2016-05-02 20:37:26 följande:

    Mår dom små dåligt av att dela rum ett tag till då ? Har inte ts sagt nått om !


    Jag utgår ifrån att ts inte skulle ha de här funderingarna om de två yngsta var nöjda och mådde bra av att dela rum.
  • Anonym (laban)
    Anonym (21 år vv) skrev 2016-05-02 21:00:35 följande:

    Till alla som tycker det är konstigt att vara 20 år och bo varannan vecka;

    Jag är 21 år och bor vv hos mina föräldrar och jag ska flytta hemifrån om exakt ett år p.g.a. att det är det tidigaste det är möjligt. Att jag bor "strikt" vv vecka är bl.a. av respekt för mina föräldrars planering med middagar m.m. (jag har allergier så det blir olika mat beroende på om jag ska äta där eller inte). Det finns även husdjur som behöver passas när jag inte är där och planering kring det. Dessutom har jag velat flytta hemifrån sen innan jag var 18 men har inte kunnat p.g.a. att jag har pluggat (och gör det fortfarande i ytterligare 2 år) och jag har bråkat en del med båda mina föräldrar av olika anledningar så det är skönt för både mig och dem att få en veckas paus från varandra så vi "står ut" ett tag till.

    Det här kanske inte hör till ämnet men väldigt många här verkar tycka att det är konstigt att en 20åring bor varannan vecka hos sina föräldrar men det kan finnas anledningar till att man har det så utan att barnet (det vuxna barnet) har någon diagnos. Självklart hade det varit skönt att ha alla sina saker på ETT ställe men det kommer tids nog och det finns många fördelar med att bo vv även i min ålder.

    Ursäkta att det här blev lite långt.


    Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt. Man brukar ju fortsätta med sånt som funkar och i de fall det funkar bra ser jag ingen anledning till att sluta med det.

    Det som skiljer ditt fall från ts är att arrangemanget inte längre funkar för dem. De har en för liten bostad för att kunna tillfredsställa alla familjemedlemmars behov av egna rum. Och när något inte funkar bör man försöka ändra på det till det bättre om det går.
Svar på tråden Vill att bonusbarnen delar rum så våra gemensamma får egna rum...