• KajsaK

    Vi som planerar äggdonation 2016

    GrodanS77 skrev 2017-09-20 10:36:22 följande:

    Lite tillägg till mitt inlägg om umeå:
    Jag tror det är skillnad på landstingsfinansierat och privat i Umeå. Vi gick privat, fick vänta 3 år på ett försök, och var ändå par nr2, dvs delade äggen med ett annat par.

    Just väntetiden är jag bitter över  då de sa 1-2 års kö, men vi fick vänta i 3 år. Hade vi haft den infon innan så kanske vi hade undersökt möjligheterna mer kring utlänska kliniker.

    Trevlig personal men kände ibland att de inte kunde svara på mina frågor. Sist jag var in tyckte jag att läkaren var lite virrig också men det vägde labbtjejen definitivt upp. Hon var riktigt bra. Synd att jag inte kommer ihåg hennes namn.

    Har du fårgor är det bara att ställa! Finns inga dumma!


    Lider verkligen med dig att ni fick vänta så länge... Tyckte våran väntan var plågsam nog... Har ni fått nån anledning att det tog så lång tid?! Va det för att hitta en donator som va lik dig?
    Kan hålla med om att läkarna var virriga (båda två), men tror dom har rätt stor press på sig..
  • KajsaK
    GrodanS77 skrev 2017-09-20 13:24:51 följande:

    Vi fick vänta för att de hade ont om donatorer. Under det senaste året så har det blivit färre donatorer eftersom de varit tvungna att säga nej till några pga att de rest till zika-drabbade länder och då har de en karens på 6 månader.

    Vi hade en donator matchad mot oss tidigare men henne fick de säga nej till just pga zika. Kan tycka att det är dåligt av kliniken att inte vara tydligare mot donatorerna med de. Påpekade det för kliniken och svaret jag fick var "men det stå ju på våran hemsida".

    För att vara ärlig tror jag att de "tappade bort oss" i kön ett tag. För i våras när vi blev framflyttade ännu en gång så fick jag ett litet "frispel" och öste ur mig om vad jag tyckte om deras sätt och sa att vi stått nästan 3 år i kö. Sköterskan svarade "oj, så länge, det var ju inte bra" Nästa gång vi pratades vi, ca 1-2 månad senare så hade de matchat oss med en ny donator. Skulle kanske haft mitt utbrott lite tidigare

    Och nej, vi har inte ställt särskilda krav på utseende på donatorn.

    Min man undrar dock inte om han såg donatorn när vi var där när han skulle lämna sitt prov, samma dag som äp. Tydligen såg han en tjej på kliniken som var väldigt lik mig för 10-15 år sedan. Så vem vet....


    Vi skulle fått göra vårt andra försök i höstas med en donator som var lik mig, men hon skulle som du säger till zika drabbat område. Så mellan första och andra försöket väntade vi tio månader ung, tills dom hittade en som inte var lik mig.

    Ja känns ju tyvärr som att ni blev bortglömda...inte alls kul eller proffesionellt...
  • KajsaK
    smurfen 11 skrev 2017-09-20 14:04:56 följande:

    Ja det är svårt hur man ska tänka med donator, vi vill gärna se en bild och få veta mer, men det är ju olika hur man tänker. Tur det.

    Ni får ju öppen donator, så nångång får ni kanske tom träffa personen, så då kanske det inte är så viktigt?

    Så är det...min sambos storasyrra liknar ingen i hans familj.


    Ja alla tänker och känner olika kring det :) med öppen donation så väljer donatorn hur mkt info hon vill ge om sig själv. Inte säkert tex att hon vill att barnet ska kunna söka upp henne i framtiden. Ser ju helst att vi aldrig ses, men man vet ju aldrig...
  • KajsaK
    GrodanS77 skrev 2017-09-20 14:58:02 följande:

    Så det tog dem 10 månader att få tag på en enda donator då eller?

    Ja, umeå är kanske inte bästa stället att få ett brett utbud av donatorer. Känns som om det borde vara enklare för en klinik i  t ex stockholm att hitta donatorer.

    Men om det var tio måndader då har ju karensen på 6 månader passerat, då borde hon ju ha kunnat donera till er sen?


    Nä det blev tio månader mellan försök ett och två för att donatorn skulle till zikadrabbat område. Vi skulle gjort försök två i augusti/september men det blev av i februari med ny donator. Vet inte riktigt hur fort dom hittade henne, tror dom ringde rätt tätt inpå att försöket blev av och sa att dom hittat en ny.

    I Umeå har dom bara två läkare som ska hinna med allt, tror dom är fler i tex Sthlm, säkert därför det tar sån tid här...
  • KajsaK
    smurfen 11 skrev 2017-09-20 18:26:48 följande:
    Jaha, så donatorn här i Sverigen kan välja att inte vilja bli kontaktad också då eller?

    Och om hon vill kan hon ge er en hel uppsats om sig själv?
    Ja hon kan välja själv vad hon vill ge för uppgifter och att inte bli kontaktad. Men vi som föräldrar får inte dessa uppgifter utan det är barnet som får dem om hen vill när hen är 18 år.
  • KajsaK
    GrodanS77 skrev 2017-09-20 19:17:12 följande:

    Jaha, det visste jag faktiskt inte, att donatorn kan välja att inte bli kontaktad. Trodde att det var det som var öppen donation, att barnet när det blev tillräckligt gammalt kunde välja att kontakta donatorn om hen skulle vilja det. Vet att en del kliniker vill att donatorn ska skriva ett brev som barnet kan få senare, men har ingen aning om umeå har det. 


    Det är vad dom sagt till oss iaf. Med öppen donation tror jag att dom menar att barnet iaf kan få info om donatorn om hen vill. Men dom sa att vissa donatorer väljer att bara berätta en del om sitt liv och vissa allt. Är ju säkert inte alla som vill kunna bli kontaktade. Dom har ju sina liv... sen trodde inte läkaren att chansen är så stor att barnen vill träffa sin donator. Han sa att än så länge så är det ju ingen av barnen här i Sverige som blivit 18år, så dom har ju ingen statistik på det, men av barn som kommit till av spermiedonation sa läkaren att det är väldigt ovanligt att man söker kontakt.
  • KajsaK

    Jag kan ha fel, läste nu att barnet har rätt att få identiteten på donatorn, vilket ju betyder att barnet har rätt att söka upp barnet. Men donatorn har ju inga skyldigheter till barnet och kan ju därför välja att ej vilja träffas :) va nog det läkaren menade :)

  • KajsaK
    GrodanS77 skrev 2017-09-21 07:17:15 följande:
    Det låter mer om det jag fått som info. Barnet har rätt till infon, men donatorn kan säga nej till en träff.
    Ja precis :) är jag som virrar till det!
  • KajsaK
    Sjuttiosjuan skrev 2017-09-20 23:57:41 följande:
    Yes! Imorgon gör hon ÄP! Insättning 26/9:)
    Så spännande! Håller tummar :)
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2016